recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Aranka fasírtja (AnicaSubRosa)

2013. június 22. - AnicasubRosa

 

Mielőtt az olvasó gyanakodva méregetné gasztroblogoló házas-/élettársát, szomszédait, ismerőseit, felhívom a figyelmet, hogy szereplőink kitaláltak, a valósággal való bármiféle hasonlóság csupán a véletlen műve! :D

 

P1130019

 

Aranka úgy döntött, fasírtot csinál ebédre, petrezselymeskrumplival.  Míg pucolta a krumplit, ábrándozva nézett ki a konyhaablakon,  ami Béláék konyhaablakára nyílt.

Béla igazából mint férfi nem volt egy főnyeremény –bár ismeretségi körükből egy idő után többen is úgy nyilatkoztak, néha szívesen megütnék - legalábbis Aranka szerint nem. Az utcán nem akadt volna meg a szeme rajta, sőt, ha őszinte akar lenni (Aranka jó abban, hogy ne akarjon az lenni magával szemben), egy átható tekintet  és egy szép száj önmagában még most sem dobogtatná meg a szívét.  Viszont Béla úgy szerette a fasírtot, ahogyan ő. És úgy is csinálta, merthogy főzött, sütött, takarított, vasalt,mosott, gyereket szült, hogy a némbert, aki két gyerekének anyja, kikímélje. Igen, Béla egy  lúzer volt, de a lúzereknek van valami diszkrét bája, amit csak a nők tudnak értékelni.

Aranka,míg ezen elgondolkodott, hagymát dinsztolt a fasírthoz. Titokban mindig tett bele keveset, meg egy kis pirospaprikát is és pici zsemlemorzsát. Titokban, mert Lajos, a férje nem szerette ezeket, így Aranka letagadta, hogy belecsempészte az ételbe a hozzávalók némelyikét.

Aranka szerette a férjét, de azt, hogy húsz éve olyan fasírtot kell sütnie, amilyet, azt nem tudta neki megbocsátani. Fehér fasírtot, nagy bucikat, zsemlemorzsa bevonat nélkül, pucéran. Utálkozva sütötte a nő a fasírtot, de az utolsó kis adaghoz mindig hozzárakta, ami szerinte kellett bele.

Férje részére már kisütött egy nagy halommal, most a saját ízlése szerintit keverte össze: darálthús, só, bors, pirospaprika, fokhagyma, dinsztelt hagyma, tojás, tejbe áztatott zsemlye és kevés zsemlemorzsa, majd a csinos kis fasírtokat zsemlemorzsába hempergette és  pirosra sütötte.

Közben arra gondolt, az a szegény Béla megint maga süti a fasírtot. Merthogy miközben a húsmasszát gyúrta össze, megérezte, hogy szemből, a férfi konyhájának ablakából is  frissen sülő fasírt illata kúszott át. Kinyílt az ablak, a két konyhai rabszolga összemosolygott, viccesen hógolyózást imitáltak a  húsgolyókkal, tréfálkoztak egy keveset, míg kiszellőzött a zsírszag. Béla felesége utálta, ha zsírszagú a lakás, Aranka szerint ez nem számít, csak az, hogy jószívvel asztalrakerüljön az étel, a zsírszagot meg kiviszi a huzat.

Közben az asszony előkészítette a savanyút az ebédhez. Béla az ő konyakos meggybefőttjét bontja,mosolygott magában kajánul. A férfi kedvence a konyakosmeggy volt, persze, otthon nem készült ilyen, úgyhogy Aranka pár napja adott neki egyet, addig legalább eszébe jutok, gondolta.

Elkészült az ebéd. A gyerekek odavoltak táborozni, kettesben ettek Lajossal.

- Ez egy kicsit megint sós lett. Finom, de sós. Mostanában szerelmes a szakácsnő?-  vigyorgott Aranka férje.

- Igen, Szívem! – mondta elpirulva Aranka és közben átpillantott a  szemközti  konyhaablak felé, ahol Béla éppen félrenyelte a  fasírtot.

Másfél óra  múlva a mentősök feladták.

Aranka 3 nappal később gombapörköltöt főzött magának, nem sampinyonból.  Tudta, a családból rajta kívül senki nem eszik belőle, de azért miután megvacsorázott, a maradékot kiborította a szemetesbe, aztán leballagott a zacskóval a kukához. Amikor visszaért, Cirmi cica panaszosan nyávogott. Sajnálnálak, szépségem- mondta Aranka és öntött a macskának egy kis tejet, megsimogatta a bundáját, aztán bebújt az ágyba, elolvasta a Bélától kapott receptet, majd lekapcsolta a villanyt.

 

Lajos pár nap múlva felnyitotta a fagyasztó tetejét. Döbbenten nézte az akkurátusan sorbarakott műanyag dobozokat, tetejükön alkoholos filccel írt feliratok: PIROS FASÍRTNAK VALÓ HÚSMASSZA BEKEVERVE, A TEMETÉSEM UTÁNI TORRA.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr35280076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.21. 12:22:02

No, hogy éhen ne haljatok a hétvégén: aki nem jön szegedi halászlét enni, az egyen fasírtot! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.21. 16:01:11

Jujj, gyilkos egy poszt...

De a fasirt tényleg egy különleges dolog. Ahogy én csinálom, reszelt nyers hagymával - csak egy picivel - nem csinálja úgy senki. De nekünk ízlik (persze, zsemlemorzsában hempergetve).

Daró 2013.06.22. 05:31:03

Jó reggelt!

Én ezt hogyhogy nem láttam tegnap még? Pedig ti szólogattok hozzá...
Gratulálok az új, irodalmi vonaloz, jó lett.

FAsírtról az jut szembe, hogy ha kirándultunk, mint minden rendes magyar család, vittük magunkkal az ellátmányt. Ez anyámban megmaradt, még most is öt napi hűtött kész kajával indul bárhová, hiába bizonygatom hogy Balatonmáriafürdőn is van Lidl, a közelben Tesco, nem akkora a rablás... mindegy, ilyenkor nem akar főzni.
Tehát mi magyarok, megyünk, piknikkosárral. A Mariahilferstrasszén vagy a Szt Márk téren, a SagradaFamiglia lépcsőjén vagy bárhol, rágjuk a kurva 19 forintos zsemlét, bár 4 napos, de otthonról van, benne fasírt, hogy a buszon mindenki tudja, lehelletről, áááá fokhagyma, fasírt, mi egy helyről jövünk...

Daró 2013.06.22. 05:34:12

Era egy ideje a fasírtor sütőben süti. Semmi extra, begyúrja, szokottnál (a képen levőnél) picit kisebbeket formáz, sütőpapírra majad sütőbe rakja, megszórja olajjal (tudom, nem használunk olajat, de praktikus és olcsóbb, valamint talán kevéssé káros) és tádámmm! egyyszerre sül, finom lesz.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.22. 06:55:26

@Daró: na, lehet, ezért nem szeretek én csomagolgatni, anyám is ezt csinálta. Úgyhogy én akárhová érkezünk, eszem ott. Büfében, étteremben,bárhol, de nem fogok két napig szendvicset, fasírtos zsemlét stb-t rágni.
( a style csak kiruccanás :) )

Hurri Kán 2013.06.22. 08:39:46

Nem véletlen mondom, férfiember tanuljon meg főzni magára, nagyban növeli az önállóságát ;-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.22. 09:07:58

@Daró: miért lenne káros az olaj? Persze csak mértékkel :)

medvedr 2013.06.23. 12:57:02

Jó lett. A fasírt libahúsból nagyon jó tud lenni.

Daró 2013.06.23. 14:26:50

@medvedr: még libahúst sem ettem soha. Attól tartok, csalódás lenne a kacsa után :-)

medvedr 2013.06.23. 15:42:10

@Daró: Nem lenne, próbáld ki,finom nagyon. A fasírt is de a sült is.

medvedr 2013.06.23. 15:43:33

Anica lehet ám írni még karcolatokat és rövid novellákat szösszeneteket stb. Mert ez is jó lett.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.23. 22:14:45

@medvedr: kösz, Doki,még idő míg megtalálom a saját stílusomat, addig még lesz jópár gyengébb és remélhetőleg néhány jobb is :)
A libahús nem száraz? (ne hörögj, komolyan kérdezem)
@Hurri Kán: és a hosszú élet ritka :D
@Daró: mert DaRÓKA Tást eszik :D

1kutya 2013.06.24. 20:33:06

nem 3 nappal korábban???

és kérünk posztot a buliról is!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.24. 21:36:52

@1kutya: egyszer volt Budán kutyavásár.Ha érted :P :))

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 21:40:36

@1kutya: @AnicaSubRosa: a blogtalis posztot egyszer már ellőttük, erre gondoltam :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 22:02:55

@medvedr: szeretem a kihívásokat, a'sszem, kiengesztelésül sütök-főzök "neked" valamit libából, Doki :)

az a baj, hogy anyám mindent agyonsüt (nem feketére, csak "át"), ezért nekem tényleg kísréleteznem kell néha, meg az instrukcióitok alapján dolgoznom

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.06.30. 07:08:29

Most akkor a Béla halt meg? ... Nem is csodálom, hogy tudta ebben a depresszív közegben megélni férfi minőségét :-( Persze, ha jobban belegondolok, Arankának sokkal szarabb lehetett, mert nem paprikázhatta a fasírtot... meg kívánta a Béla száját... vagy hogy.
Na, várjatok a megfejtéssel, megpróbálom kitalálni :P

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.06.30. 07:21:03

@AnicaSubRosa: Anica, ne mentegetőzz. Se a posztban, se itt. Remekül írsz, szeretsz főzni. És ez a lényeg. A szertelenség, a kíváncsiság, a kísérletező kedv. Még szerencse, h a blogírás nem kötött műfaj, olyan, mint a jazz...
Ja, meg olyan, mint a szerelem :))

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.30. 09:20:33

@PO: gondolj,Micimackó, gondolj!!! :D
de tudod, hogy már az igazán komoly jazzt sem értem...:D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.31. 14:46:29

@PO: most esett le: nem mondjátok, hogy nem lehetett érteni??? Előbb Béla, aztán Aranka, aki bégombázott bánatában :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.19. 19:45:09

isteni fasírtot sütöttem vacsira. PIROSAT! :D
süti beállítások módosítása