Imádom a grill-és zöldségszezont! Ilyenkor egyrészt az életem párja átveszi a főzés egy részét - hiába: a mesterszakácsok legjava férfi, bográcsozni és grillezni is csak a pasik tudnak igazán - , másrészt olyan mint a nyolcvanas évek tejfölreklámjában hallhattuk: nem lehet megunni!
Pünkösdvasárnap megfőztem egy kicsontozott és összekötözött csülköt, mondván, hogy majd este felszelem és úgy szabadtűzön megsütjük. Miután elbeszélgettük az időt a barátnőméknél, aznapra ugrott a malacvirgács pokolrajuttatása, de így legalább volt ideje a húsnak "húzni", összehűlni.
Másnap aztán mégis megcselekedtem, amit megkövetelt a Haza: felszeleteltem és bepácoltam a csülköt,mellé néhány szelet combot,gombát, paradicsomot,paprikát.
Amíg odakint a férj a húsokat varázsolta a tárcsalapon, addig megkapargattam bő másfél kiló újkrumplit (hja, jól élnek a dolgozó nők! ), aztán vajon megforgattam, majd fedő alatt puhára pároltam saját levében és vágott petrezselyemzölddel megszórva megint kicsit futtattam a vajon.
Egy csokor zöldspárgát sós-cukros vízben roppanósra főztem, aztán megkapta a magáét: a szerecsendiós Mornay-mártást* (most sajt nélkül),végül betuszkoltam a sütőbe, aztán gondoltam egyet és sütés után megszórtam kevés kisütött füstöltszalonna-kockával.
Mire elkészültem, elmosogattam, elpakoltam a konyhában, addigra a hús is megsült, kiülhettünk a teraszra falatozni. Megint megállapítottam, hogy nem tudnának annyit fizetni, hogy önszántamból társasházi lakásba költözzek. Vagy ha igen, akkor 40 négyzetméteres terasz legyen, ahol márciustól szeptember végéig grillezhetünk.
Egyébként mivel délután 3/4 3-ra ezt a posztot is megírtam, azt gondolom, igazán megérdemeltem egy kávét: rummal, mézzel, vaníliafagyival és csokival. :-)
---------------------------------------------------------------------------------------
Némi frissítés a több mint 2 hónapja megírt poszthoz: azóta grilleztünk mindent, ami él és mozog, pl. répát. Próbáljátok ki, nem rossz.
* akit érdekel a Mornay-mártás, az itt http://www.mindmegette.hu/a-negy-alapmartas-43825 talál egy egészen pofás kis összefoglalót a 4 alapmártásról. Én kíváncsi voltam,mit is kutyultam össze a spárgára (hiába, mindig is szerettem, ha elméletben is van némi lövésem arról,mit csinálok a gyakorlatban), ezért kerestem rá.