recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Mit kezdjünk pár kis tintahallal és garnélarákkal?

Mitzi von Küche

2013. augusztus 25. - Mitzi von Küche

Szokásos szombati látogatásomon a M. halosztályán egy fél kilós doboz friss, nagyobbacska héjas garnélarákot vettem, majd észrevettem a 6 - 7 cm nagyságú tintahalakat is. Szeretem a tintahalat, különösen frissen: könnyen emészthető és kalóriaszegény, első osztályú fehérjeforrás. Még a fagyasztott tintahalkarikákat is szívesen fogyasztom idehaza, nem is beszélve mediterrán vidékeken a frissről.

Régóta keresek pici tintahalakat, hogy elkészíthessem egyik kedvencemet, a chipirones-t (bébi tintahalak könnyen lisztbe mártva, forró olajban - lehetőleg fritőzben - gyorsan, ropogósra kisütve). Nos, a mostaniak ennél nagyobbacskák voltak, de mivel eddig csak egészen nagy tintahalat láttam itthon, hát próbaképpen vettem öt darabot.

                           Tintahal 1.JPG        

Otthon gyors irodalmazást követően nekiláttam a tintahalacskák tisztításának (emiatt is jobb lenne a picike, mert azt egészben sütik ki). Megfogtam a fejét a csápokkal és kihúztam a testből. A testet megnyomtam, így távozott az átlátszó, vékony szépiacsont. Könnyen lejött a pettyes bőre is.  Ezután kettévágtam, hosszában. A csápok alatti fejrészt levágtam és kidobtam, a csápokat félretettem. Ugyanígy kell eljárni a nagyobb példányokkal is, de azokat karikára vágjuk. Az egész 2-3 perc volt, leírni hosszabb, mint megcsinálni.

Tintahal 2.JPG

A tintahal-darabkákat megmostam, meghintettem citromlével és zúzott fokhagymával, majd félretettem a sütésig.

              A rákkal egyszerűbb a helyzet, mert csak annyi előkészítést igényel, hogy meglocsolom citromlével. A valóban friss héjas rák klasszisokkal finomabb az elősütöttnél, amelyeket már eleve piros színűre sütve árulnak. A nyersen fagyasztott még elmegy, de az az igazi, ha valóban friss rákot készítünk. Tessék elhinni, ez egy nagy igazság. A nagyobbacska méretű garnélarák nyersen szürkés, nem olyan impozáns színű – de a végeredmény finomabb lesz.

                                   Tintahal 8.JPG

Közben vizet forraltam a tésztakörethez. Általában tagliatellét (magyar nevén szélesmetéltet) adok a rákhoz, de most nem volt otthon, csak tagliatellino (ami a keskenyebb metélt hangzatos olasz neve). Ezután összeállítottam a salátaöntetet: kremsi mustár, tengeri só, kiskanál méz, balzsamecet és sherry-ecet összekeverésével, amelyhez utána olivaolajat kevertem. 

     Tintahal 3.JPG                              

A sütés megy a leggyorsabban. A tintahal-darabkákat némi zöldfűszerrel és petrezselyemzölddel meghintve kb. egy percig kell sütni olivaolajban (kicsit összepöndörödnek). Gyakran használok fagyasztott zöldfűszereket, ha éppen nincs kéznél friss. Ez a két zöldfűszerkeverék nagyon bevált, finom ízt adnak minden tengeri finomság sütésekor.                       

Tintahal 4.JPG

Közben egy másik serpenyőben bővebb olivaolajban, zöldfűszerekkel és egy gerezd zúzott fokhagymával kb. 2-3 percig pirítottam a héjas rákokat az egyik oldalukon, majd fordítás után még ugyanennyi ideig. Pillanatokon belül szépen megpirultak, hamar elkészültek a finomságok. Közben áradni kezdtek az isteni mediterrán illatok.

                                   Tintahal 5.JPG

Tálalás: egy kis tészta, olivaolajjal meghintve, mellé jöhetnek a tintahal-darabkák és néhány szép rák.  Külön tálban a saláta. A rák letisztított héjának készítsünk az asztalra egy tálkát. (A nagy sietségben ezúttal elfelejtettem, de máskor reszelt parmezánt is hintek a tésztára.)

Tintahal 6.JPG

Nagyon jól sikerült a mediterrán ebédecske, azt leszámítva, hogy az 5 darab kis tintahal csak ízelítőnek volt elegendő két személynek – legközelebb legalább fél kilót veszek belőle.

                                   Tintahal 7.JPG

 Chipirones Andalúziában: pici tintahalak lisztben megforgatva és hirtelen, ropogósra kisütve. Szeretnék egyszer otthon is sütni, ha kapnék egészen aprócska tintahalakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr355339353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2013.08.25. 08:56:24

"öt darabot." :)
Nem vagy túl bátor, de az étek igen jól néz ki :))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.25. 09:57:54

Elhisszük Mitz, hogyne hinnénk pláne neked. De mit csináljunk ha a legközelebbi tenger is több mint 1000 km-re van?
Főzünk abból, amit a Migrosban Aldiban lehet kapni.
Amit sosem értettem, minek az ilyen étel mellé a marék főtt tésztát odacsapni? Muszájly mellé köret? Ha igen, esetleg mondjuk kis citromos hínár, vagy rántott sógombóc? DDD

Hurri Kán 2013.08.25. 10:01:31

Jól néz ki, biztosan finom is, de azok a szegény tintahalak úgy néznek ki, mintha valami baleset érte volna őket :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.08.25. 10:21:12

@dömbi: Azért, mert jól harmonizál a tengeri ételekkel és mert imádom a jó olasz tésztát. Ez a cikkecske régebben született, mostanában a tésztát másképpen készítem - majd meglátjátok...)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.25. 13:41:53

@Hurri Kán: Jól látod, balesetesek, darabolós gyilkos áldozatai lettek, aztán még valami piromán tüzet is rakott alájuk. DDD

@Mitzi von Küche: De jó neked, hogy szereted, én nem, pedig itt is van aztán választék belőle, lévén szomszédos ország olaszország. Nekem max kenyér elég hozzá.

medvedr 2013.08.25. 21:49:36

Nekem tetszik, bár nem nagyon szeretem a tengeri herkentyűz egy kiadós grappázás utáni lagúnába hányás utáni rosszullét okán. Az olasz haverok szerint biztos nem volt elég friss. (naná hogy nem a grappájuk miatt voltam szarul)

süllőcske 2013.08.26. 19:26:19

Nagyon is elfogadnám!
Bébi tintahalakat én esetleg tempuratésztában sütném, az remek a hirtelensült hereberékhez.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.26. 19:54:01

@medvedr: biztos megerjedt a gyümölcs a grappában ;)
@süllőcske: én meg zöldsalátával enném, olyan 2 liternyivel :))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.27. 17:38:44

Visszavonom az 1000km-t, Genova kb.400km. De azért hetente nem rohangászok oda, főleg hogy júliusban megsértődtem rájuk.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.29. 06:52:34

@AnicasubRosa: 100 euróból kifizettük a jegyeket az ócenáriumba, utána 6 órán keresztül jártuk a város bankautomatáért, és 3 svájci bankkártyával sehol nem jutottunk pénzhez, sőt a Sarahét be is nyelte, a többit meg letiltotta. Kínomban megkérdeztem az utcán a rendőröket, hol tudnánk pénzt váltani, azt mondták vasárnap sehol, és ez itt normális. A parkolóból még a kocsit kitudtuk hozni, de autópályán fizetős kapuk vannak, tehát kellett volna euro. Este 7 körül pasim besokallt, mondta megyünk haza. A fizetős kapunál nyújtotta a svájci frankot, némi szájhúzás után elfogadták. Tök jó volt, árnyékban 42 fok, az unokámnak 1 fagyit sem tudtunk venni, és ezer szerencse, hogy a fiúk még otthon kikövetelték a szendvicseket, mert az nekik jár. Délután már csak utcai kutakból tudtunk inni, még szerencse, hogy volt, és azért nem kellett fizetni.
Elfelejtették az ócenárium honlapjára kiírni, hogy a fele le van zárva, nincs delfinsó rájasimogató, semmi, viszont volt akkora tömeg, hogy élvezhetetlen volt az egész.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.08.29. 10:22:25

Tessék a spanyolokhoz kirándulni, igaz, messzebb van, de engem még nem ért csalódás ott sem az emberi hozzáállás, sem egyéb tekintetében (az isteni kajáról nem is beszélve).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.30. 08:58:44

@Mitzi von Küche: Csakhogy a távolság miatt nem járható meg 1 nap alatt. Ha repülővel mennénk, a hozzánk legközelebbi reptér is 1,5 óra, tehát messzebb van, mint az első olasz település. Persze annyira jól nem állunk anyagilag, hogy 4-en repülővel menjünk ebédelni a spanyolokhoz.Isteni kaják az olaszoknál is vannak, ha van rá pénze az embernek...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.30. 18:52:35

@dömbi: @Mitzi von Küche: Isteni kaják nálam is vannak, meg nálatok is. Nagyanyáink egyszerű ételei is különlegességek egy máshonnan érkezőnek.:)

Daró 2013.08.30. 19:27:11

@AnicasubRosa: Én nem nagyon hiszek a magyarnak nevezett konyhában, bár tény hogy vannak finom ételek amiket nagyanyám is készített, de ezek nem feltétlen magyarok.
Valaki főz még a tyúkhúslevesbe tyúkvért? azt nagyon szerettem gyerekként.
A töltött káposzta szerintem balkán, ráadásul nem is szeretem pl a paradicsomosat, pfejj, a babgulyást szeretem, de az meg valami úri huncutság, mama nemigen vesződött vele.

Szerintetek mi a magyar, magyaros étel és mitől az?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.30. 19:30:35

@AnicasubRosa: Sárink is mindent megeszik amit főzök, azt hazudja, ízlik is neki. Na jó, a levest meg se kóstolja, mert nem szomjas hanem éhes, és utána hozzáteszi, hogy helyes?
Remélem te sem felejtetted el, nálad milyen ételt minősítettem isteninek? Ha majd megyek...egyszer...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.30. 20:55:27

@Daró: Én tyúklevest sem főzök, mert itt nincs tyúk, és nem is szeretem, de vért semmiképp sem főznék bele. A töltött káposztát aki paradicsomosan csinálja, az szerintem minden más aljasságra is képes. Bablevest kizárólag nagy szemű babból zöldséggel, rengeteg füstölt hússal, nagy ritkán marhából pörkölt alap, aztán rá a zöldség. Nálunk az számít magyarosnak, amit a Sári itt eszik.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.08.30. 21:00:39

@Daró: én ugye kevés magyaros ételt készítek, de az öhön (azaz slambuc) szerintem egyértelműen az. Kevés és olcsó hozzávaló, kitartó főzés a bográcsban és elegendő forgatás kell hozzá :)
süti beállítások módosítása