recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Pár falatka Róma...

Mitzi von Küche

2013. december 01. - Mitzi von Küche

Minden út Rómába vezet, tartja a mondás. Jó pár évbe telt, míg a sors úgy hozta, hogy ismét ellátogathattunk az Örök Városba. Megosztanám pár impressziómat Veletek: aki már járt ott, biztosan szívesen nézegeti a képeket, aki még nem, hátha sikerül felkelteni a figyelmét.

Róma olyan nagyváros, ahol gyalog érdemes csatangolni. Minden utcán akad valami érdekesség, kapkodhatja a fejét az ember a különböző történelmi korokból származó emlékek láttán.

Már régebbi látogatásomkor is feltűnt, milyen természetességgel kezelik a rómaiak, hogy nagy idők nagy tanúi mellett élik mindennapjaikat. Többsávos főút zaja rázkódtatja folyvást a Colosseumot, a gyönyörű barokk paloták márványkövei nem a távoli carrarai bányákból származnak, hanem az ókori építményeket bontogatták folyamatosan – és még mindig bőségesen láthatók az ókori világbirodalom maradványai.

Néhány, talán egyesek számára közhelyesnek tűnő képet mutatnék, de ez az igazság: Rómában ez a kézzelfogható valóság. Legyalogoltunk szállásunkról a Via Nazionalén és rögtön ezt láttuk.

R 1.JPG

Arrébb menve kicsit egy obeliszkkel díszített térre jutottunk és máris a gyönyörű Pantheonnál voltunk. (Mellesleg a közelben van Róma legjobb fagyizója.)

R 2.JPG

Itt tekeregtünk egy kicsit, mert egy kis templomot kerestünk, ahol három híres, Szent Máté témájú Caravaggio-képet őriznek. A telefonomban lévő térkép rendre máshová vezetett, de például véletlenül így leltük meg ezt a bájos Bernini-féle elefántos obeliszket.

R 3.JPG

Ezután egy éttermi teraszon következett egy pasta scampival ebédre. (Bizonyságul, hogy esznek az olaszok tésztát a rákhoz...)

R 4.JPG

Az utca neve, minő véletlen: Via delle paste volt.

R 5.JPG

A Trevi-kút minden Rómába érkező kötelező programja, de valóban gyönyörű, a barokk szobrok között lezúduló vizet sokáig elnézegettük (néhány száz turistával egyetemben).

R 6.JPG

Na és a Spanyol lépcső, a fiatalok talákahelye... Róma építészeinek mindig is kitűnő érzékük volt a nagy terek látványossá tételéhez. Itt állt egy nem különösebben érdekes templom és a lépcsősorral az egész egyből monumentálissá vált.

R 7.JPG

Rómában minden téren obeliszkek vagy szökőkutak állnak, néhol a kettő kombinálva, mint az ovális Piazza Navonán a híres Négy folyó kútja. 5 napos utazásunk során itt váltotta fel egyedül az októberi verőfényt némi borultság.

Nem hagyhattuk ki a Campo de Fiori-t, Róma legfőbb piacát, ahol festőien berendezett standok állnak zöldség, gyümölcs, sajtok, kolbászok és szalámik, magvak és egyebek témakörében. Itt töltöttem fel fenyőmag-készletemet, amit a pestohoz hasznosítok.

R 8.JPG

Oly sok mindenről írnék még: hogy a Quirinale dombjáról egész Rómát beláttuk, a Szent Péter bazilika és a Vatikáni Múzeum, a Sixtusi kápolna… De még talán egy kép az Angyalvárról és ezzel be is fejezném a hevenyészett idegenvezetést.

R 10.JPG

Azazhogy, gasztroblog lennénk vagy mi a szösz... lássunk még egy-két szó szerinti római falatkát. Római specialitás a könnyű tésztában kisütött töltött cukkinivirág, amelyet a prosecco mellé üdvözlő falatként kaptuk kedvenc trattoriánkban.

R 11.JPG

Ezt követte egy tengeri finomságokkal kombinált rizottó, 

R 12.JPG

majd mindezek megkoronázásaként az igazi tiramisu, marsalával, ahogy kell. (Ezt a marsala bort aztán hiába kerestem a boltokban, hoztam helyette limoncellot, azt is szeretjük.)

R 13.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr135637905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.01. 10:55:18

Mitzi limoncellóját teszteltem, valóban tökéletes az édes rövidital kategóriában :)
A tiramisu belopta magát a szívembe, de valószínűleg kevés időm lenne Rómában eszegetni, mert napokon keresztül hajnaltól késő estig csatangolnék, nézelődnék :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.01. 11:14:48

@AnicasubRosa: Mi is így tettünk (rengeteg képem van), de az energiát pótolni kell :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.01. 13:18:18

@AnicasubRosa: Enni ott is kell, van annyi inger körülötted, hogy megéhezel.
Az az igazi limoncello, amit a sziciliai citromból készítenek.
Na, azt nem lehet abbahagyni!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.01. 13:23:30

@Mitzi von Küche: Továbbra sem győztél meg arról, hogy 3 rákfarok mellé oda kell csapni 2 nagy marék főtt tésztát.
Az igazi tiramisu is tetszett. Találkoztál már olyan olasszal, aki szerint nem az ő tiramisuja az igazi? Én még nem.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.01. 15:35:24

@dömbi: Teljesen igazad van, a legjobb egy nagy tányér méretes rák magában :)

Daró 2013.12.01. 21:40:32

Nekem tetszik a tészta, mindenhez passzol, univerzális köret :-) Rákot sajnos még nem ettem. Rómát személyesen nem láttam, de ami késik...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.02. 07:59:12

@Daró: Tészta, mi? Aztán meg futkorászhatsz ész nélkül!

@Mitzi von Küche: Most tobzódhatnál itt a tésztákban. Én is csak pislogok, mekkora a választék karácsony előtt. Mellé csomagolva a fűszerek, ízesítők, sugok.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.02. 08:31:15

@Daró: @dömbi: Régen alig használtam tésztát (max pörkölthöz). Hal, rák mellé el sem tudtam képzelni. Ma már, hála a kitűnő olasz durumtésztátknak, egyre gyakrabban készítek: könnyű és változatos körítés. Persze, meg kellett tanulnom az ízesítést (ld. a Lepcsánkparty blog korábbi cikkeit).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.02. 09:04:56

@Mitzi von Küche: Na, ugyehogyugye, a végén csak csak kiderül, neked se kellett a tészta a rák mellé.
Nem győztek meg a durumtészták sem, sőt az sem, hogy igazi olasz nonnáktól tanulhattam az ízesítésüket. Az utamba eső első közértben is legalább 10-15 féle közül válogathatok, vagy durumlisztből meggyúrom, de nem. Egyszerűen nem szeretem a tésztát.
A pörköltet megeszem nokedlival, de fehér kenyérrel az igazi.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.02. 11:16:15

@dömbi: Régen vs most. (Asszem, egyikünk sem ehet meg egy tányér rákot magában és nem az étvágy híján).

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.02. 22:48:17

rakott nokedlit csináltam tegnap :)ha tudnátok! :P

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.03. 21:50:10

@AnicasubRosa: Nem, sajnos nem tudjuk, meg se hívtál minket kajálni, de még fotót se küldtél.
Ez is olyan ismeretlen, mint a tojásos nokedli?
süti beállítások módosítása