Gyakran eszünk pisztrángot, nagyon szeretjük: kapható frissen, finom, nem erős halízű, és az óhatatlan szálkákkal is meg lehet birkózni némi gyakorlattal. Régebben egyszerűen megsütöttem (volt, hogy mandulával is megszórtam), esetleg kékre főzve készítettem. Ez a zöldségekkel együtt sütött változat az egyik kedvencem mostanában. Mindig az éppen rendelkezésre álló zöldségek fajtájától függ, mit rakok bele – és az íz-összhatás is ennek megfelelően változó.
Két szép pisztrángot alaposan lepikkelyeztem, megmostam, besóztam és citromlével meghintve állni hagytam egy órácskáig. Megtisztítottam két szép bio-sárgarépát abból, amit a SzatyorDebrecen mozgalomban szereztem be, meg egy petrezselyemgyökeret, 3 fej csiperkegombát, 4-5 szem koktélparadicsomot és néhány szál petrezselyemzöldet.
A pisztrángokat egy jól kivajazott ovális jénai tálba fektettem, de előbb megszórtam sóval és némi halfűszerrel. Ezen lehet vitatkozni, de tapasztalataim szerint jót tesz a hal ízének, főleg, ha – mint jelen esetben - nincs otthon néhány cserép zöld fűszernövényünk. A halak hasába fokhagymás fűszervaj-darabkákat és kisebb citromkarikákat helyeztem és körbeszórtam őket a keskenyebb csíkokra vágott zöldségekkel. A tetejére vajszeletkék, citromkarikák és a zöldpetrezselyemszálak kerültek.
Az új csodasütőmön beállítottam a légkeveréses sütési funkciót, 45 perc sütési időt és az időzítőt, hogy déli egy órára elkészüljön a pisztráng és alufóliával lefedve zsupsz be a sütőbe.
Negyedórával a sütés vége előtt levettem a fóliát, hadd piruljon kicsit a hal bőre.
Végül sós vízben megfőztem a szintén a SzatyorDebrecen révén beszerzett remek krumplit, így előállt a halhoz illő körítés, a kapros-vajas krumpli.
Hogyan tudjuk a legjobban szálkamentessé tenni a megsült pisztrángot? Úgy, hogy levesszük a fejét, majd felvágjuk alul a hasánál végig és a felső felét alulról átfordítjuk a tányérra. Az alsó részből kiemeljük óvatosan a gerincet és ezzel a szálkák java már ki is kerül a halhúsból. Ezután a hasi részbe késheggyel beleszúrva kiemelhetők a még bennmaradt szálkák.