recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Rákok a pácban

Mitzi von Küche

2014. április 07. - Mitzi von Küche

 A Rosenberg-garnélákat nemrég fedeztem fel: nagyon finom, igazán nagyméretű garnélarákok fagyasztva és konyhakészen (fej nélkül, a páncél a háton felvágva). Én már kitapasztaltam: a rák annál finomabb, minél nagyobb termetű. Most natúr rákokat kaptam, s elhatároztam, hogy a szokásos módon való sütés helyett - amit néhány régebbi posztomban leírtam, (például: lepcsankparty.blog.hu/2013/08/25/  mit_kezdjunk_par_kis_tintahallal_es_garnelarakkal) - előbb pácolni fogom őket.

Itt láthatók a natúr Rosenberg-garnélák és a pác hozzávalói.

 

image_47.jpg

 Egy gerezd fokhagymát préseltem néhány evőkanál olivaolajba, adtam hozzá fagyasztott zöldfűszerkeveréket és citromlevet is, s nyakonöntöttem vele a dundi rákokat. A hűtőben pácolódtak így 3 - 4 óra hosszat, időnként óvatosan megkevergettem.

 

image_48.jpg

 

Amikor eljött az ebédidő, felhevített olivaolajon, amelyhez a páclé egy részét is hozzáadtam, megsütöttem a garnélákat egy kis sózás - borsozás után, mindkét oldalukon 3 - 3 percet. Szépen kinyíltak a vágott felükön. 

image_49.jpg

 Közben megkevertem a madársalátához az öntetet, és megspricceltem a tetejét egy csodás mandarinillatú olivaolajjal. A golyócskák pedig papaya-golyóbisok, amelyek íze jól harmonizált a rákokkal.

image_51.jpg

Persze, nem maradhatott el kedvenc linguinénk sem (de lehagytam a képről, hátha valaki túlzásnak találná...)

Hozzávalók: 1 csomag Rosenberg-garnéla 

A páchoz: 1 nagy gerezd fokhagyma

                 1 evőkanál citromlé

                 fagyasztott zölffűszerkeverék (pl. 8 Krauter)

                 só, bors, a sütéshez olivaolaj 

Madársaláta öntete: 2-3 kávéskanál mustár (kremsi vagy másfajta)

                                kevés nagyszermű tengeri só

                                1 kávéskanál méz

                                1 evőkanál sötét balzsamecet (modenai)

                                2 evőkanál jó minőségű olivaolaj (pl. Parioli)

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr955839268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.08. 19:58:00

Most éppen kóstolgatom délebbi vidéken, ott csak simán grillen megsütik a rákokat - semmi cicó...
Hogy miért? Mert ezek frissen fogott, édes ízű rákok, míg odahaza zömmel fagyasztott állapotban jut hozzá az ember. Úgyhogy tessék csak a finom pácokat próbálgatni...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.10. 19:04:44

Az az olivaolaj meg - az első képen - egy díjnyertes fajta.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.12. 18:50:44

Nekem csinalhatna most valaki egy adag rakot...de mivel nem, igy marad a szalonnasutes.es holnap nagyon beteg leszek :-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.12. 19:37:53

@AnicasubRosa: Ha hamarabb szólsz, kiugrom egy adag rákkal és akkor nem lennél beteg holnap :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.13. 22:09:15

@Mitzi von Küche: megúsztam :)
egyébként a jó kis szalonnazsíros kenyér, sült császárszalonna és lilahagyma zseniális volt :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.04.28. 12:31:17

@Mitzi von Küche:
Na vegre ehto korettel keszult a rak. Szuper!!!
Ebbol nekem is kuldhettel volna 1 adagot...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.28. 14:41:29

@dömbi: Volt azért tészta mellé, de lehagytam a képről a kedvedért ;)
süti beállítások módosítása