recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Valenciai gasztro-kalandok

Mitzi von Küche

2015. április 06. - Mitzi von Küche

A szívem megint Valenciába húzott. Sikerült tavasszal pár napot ismét ott tölteni és a narancsfákkal szegélyezett óvárosi utcákon csatangolni, finomakat enni.

image_144.jpg

A vásárcsarnok itt a bevásárlás valódi szentélye.

image_143.jpg

Érdemes a piacon nézelődni, mint egy múzeumban - viszont ezek a gyűjteményes szépségek tapinthatóak és meg is kóstolhatók.

Például az ibériai sonkák választéka számos hasonló standon.

image_146.jpg

Aztán a sajtok, köztük a híres manchego - azaz hegyi sajt: juh- vagy kevert tejből készített, 6 -12 hónapig érlelt, finom aromájú keménysajt, a zsenge fehér kecskesajtok...

image_149.jpg

Az érlelt olajbogyók választéka is lenyűgöző: ki a zöldre, ki a feketére esküszik, van, aki szerint a magot tartalmazó ízletesebb - ki kell próbálni.

image_147.jpg

És egy kis ízelítő a különböző olivaolajokból.

image_151.jpg

A piac melletti külső standokon természetesen a paellához való edények szerezhetők be, mivel Valencia a paella szülővárosa - erről egy korábbi posztban írtam: http://lepcsankparty.blog.hu/2014/01/13/valenciai_paella_mitzi_von_kuche

image_145.jpg

 Jártunkban-keltünkben az óvárosi utcákon mindenütt hasonló képek fogadnak.

image_142.jpg 

Ez itt a fideua, ami igazából rizs helyett tésztával készülő paella. Óriási sütőedényekben sütik és az étterem kirakatába kiállítva kínálják (elsősorban a turistáknak). Igazi valenciai azonban inkább a 2-4 személyes tálakban  frissen, rendelésre készült paellát vagy fideuát kedveli.

Sikerült egy igazi finomságot is megkóstolnunk a valenciai tengerpart közelében, a dokkoknál, a Forma 1-es versenypálya közelében. A főleg a helyiek körében népszerű egyszerű, de nagyszerű étteremben a calderata nevű egytálételt rendeltük, amire várni kellett (ez mindig jó jel).

image_152.jpg

Ez a zöldséges - tengeri herkentyűs leves valamilyen nemesebb tengeri finomságot is tartalmaz (languszta vagy homár), ami fejedelmi zamatot ad az ételnek. A sütőedény olivaolajjal megcsurgatott pirított kenyérszeletekkel van kirakva, ezzel mártogatható a finom leve.

Desszertként a cukrászdai választék egy része (húsvét előtt jártunk ott).

image_153.jpg 

Azért búcsúebédünkön még ettünk egy autentikus valenciai paellát...

image_154.jpg

Csodáljátok, hogy míg ezeket a sorokat írom, ismét visszavágyom?

image_155.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr506880179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.04.06. 11:24:47

A bal szélső süteményhez nagyon hasonló mandulás kalács díszíti most a húsvéti asztalunkat, közepében kis színes tojásokkal.

1kutya 2015.04.07. 21:04:23

Valenciát szeretjük. No nem a kaja, hanem a Club de Fútbol okán :)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.04.09. 08:46:25

@1kutya: Pedig az sem rossz, pl. az alabástrom kastély oldalában egy eldugott kis étteremben olyan omlós báránycomb kapható (és csak a helyiek ismerik)...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.04.11. 13:00:16

Valószínűleg a sajtoknál és olajbogyóknál ragadnék le, a rizs és tészta nem érdekelne. A levest habzsolnám igencsak :)
süti beállítások módosítása