Itt a padlizsán főszezonja. Ezt a soknevű zöldséget legalább húszféleképpen el lehet készíteni, egyik finomabb, mint a másik. Most a Közel-Keleten népszerű, Ájult imám néven ismert töltött padlizsánt mutatom be, ezúttal hússal töltve.
Az "Ájult imám" (İmam bayıldı) név a legenda szerint onnan származik, hogy amikor az imám megérezte a felesége által készített étel fenséges illatát és megízlelte, elalélt a gyönyörűségtől. A darált marhahússal töltött változat igazából Karnıyarık néven ismert a keleti Mediterráneum országaiban.
Ha a piacon vásároljuk a padlizsánt, feszes, fényes héjú, zöld kocsányú, ép példányokat válasszunk, amelyek tapintásra nem túl kemények, sem túl puhák, ezek a frissek - mint itt, a képen.
Az én módszeremmel könnyen-gyorsan elkészül ez az étel. A megmosott tojásgyümölcsöket félbevágom, bekockázom és besózom. Serpenyőben, olivaolajban megkapatom mindkét oldalukat, ez néhány percet vesz csak igénybe.
Közben előkészítem a tölteléket: olivaolajon megdinsztelem a kockára vágott hagymát és hozzáadok 30-40 deka darált marhahúst. Sóval, borssal és csipetnyi fahéjjal fűszerezem, majd következik egy doboz hámozott paradicsom és még egy pici cukorral ízesítem. Kb. 30 percig fedő alatt párolom a keveréket,
amelyhez időközben hozzáadom a padlizsánok kanállal kivájt belét is. Vigyázzunk, hogy maradjon legalább egy centi a héj mellett, ne szakadjon el. Végül apróra vágott petrezselyemzöld kerül a lábasba.
Amikor a töltelék már besűrűsödött, betöltöm a padlizsáncsónakokba. Olivaolajjal kikent sütőtálba fektetem őket, tetejükre egy karika paradicsom kerül és még megspriccelem olajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.
Az ájult imám tálalása mediterrán kuszkusszal és fügével.