recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Isteni kesudiós aprósütemény

Mitzi von Küche

2015. december 12. - Mitzi von Küche

Karácsony táján nem lehet elég sok és sokféle süteményt gyártani. Ezt az amerikai receptet most próbáltam ki (némi változtatással): könnyen elkészíthető és nagyon finom, különleges aprósütemény.

kesu_6.jpg

Az ötletet a ropogtatnivalóként az asztalon lévő kesudió adta.

kesu_1.jpg

A kesudiót jól ismerjük snack-ként, rágcsálnivalóként - azt is tudjuk, hogy nagyon egészséges. Pedig a trópusokon, magas fákon termő kesu igazából  nem is dióféle. Itt látható a fa gyümölcse, ahol az alsó sötét rész az általunk ismert kesu "dió"), fölötte pedig a kesualma, ami tulajdonképpen a megvastagodott kocsány. A neve indián eredetű, portugál közvetítéssel: caju. (A kép a Wikipediából való.)

115px-cashew_brazil_fruit_3.png A kekszhez kell másfél csésze pirított kesudió nagyobb darabokra aprítva, ugyanennyi nádcukor, ugyancsak másfél csészényi finomliszt, fél csésze szobahőmérsékletű vaj, 1 tojás, egy csipet só, 1 csomag vaníliás cukor és fél csomag sütőpor. Érdemes a hozzávalókat előre kimérve előkészíteni, így pillanatok alatt összeállítható egy gépi habverővel vagy robotgéppel.

A sorrend: vaj, cukor - géppel keverni, hozzá a vaniliás cukor, tojás, majd - most már kézi erővel keverve - a liszt, sütőpor, só és végül a kesudió. Legalább egy órát tegyük a hűtőbe a tésztát, de egy éjszaka hűtés sem árt neki (hogy tudjunk gazdálkodni a sütőkapacitásunkkal meg az időnkkel).

kesu_2.jpg

A hűtőből kivéve a nyers tésztából kanállal kis halmokat szaggatunk egymástól némi távolságra egy sütőpapíros tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 15 - 17 percig sütjük.

Nem bírtam ellenállni az csodás illatoknak, egy darabot még forrón megkóstoltam - isteni. Ropogós, egyszerre sós és édes finomság. De hátra volt még az ünnepi díszítés: csokimázat készítettem két sornyi kocka minőségi étcsokiból (utolsó nagy tábla Valor csokimat beáldozva) és pár deka vajból.

kesu_4.jpg

Bevontam a sütemények felét a csokimázzal és megszórtam apró csillogó gyöngyökkel. Hűlni kell hagyni (bár ez nehéz, mert rájárnak).

kesu_5.jpg

Szívesen ajánlom ezt a könnyen elkészíthető és különlegesen finom újdonságot.

Hozzávalók:

Másfél csésze pirított kesudió

másfél csésze nádcukor (vagy kristálycukor)

fél csésze vaj

1 tojás

másfél csésze finomliszt

1 csomag vaníliás cukor

csipetnyi só

1/2 csomag sütőpor

A csokimázhoz:

10 dkg étcsokoládé

4 dkg vaj

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr258156306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.12.12. 12:24:00

Ha valaki felhördülne, honnan vegyen kesudiót, javaslom a diákcsemege néven is ismert keveréket, amiben kesudió, mandula, mogyoró, mazsola is van. Én spec ilyen vegyesmagvas változattal fogom megsütni ezt a kekszet, a répás-zabpelyhes mellett. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.12. 14:13:30

@AnicasubRosa: Kesudió az Aldiban, Lidl-ben kimérve is van (azóta kaptunk rá). De az ötleted remek - lehet, abból készítem a következő adagot, mert a tegnapi -huss- elfogyott...

abecede 2015.12.12. 14:38:14

Ezek szerint sózott kesudiót használtál :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.12. 15:58:21

@abecede: Igen, de natúr, otthon pirított kesuval is lehet készíteni, de a tésztához kell sót adni.
süti beállítások módosítása