Hát lehet ellenállni ennyi szépségnek? Pedig ez még üvegházi eper, de érett és illatos, a piacról.
Ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy epertortát készítsek. Nem emlékszem, csináltam-e korábban, de ha igen, az jó régen lehetett. Számos buktatóval találkoztam netes receptkeresgéléseim során, na de a nehézségek ugyebár azért vannak, hogy leküzdjük őket.
Mascarponés eperkrémben gondolkodtam, emígyen: 250 gramm mascarpone, 70 dkg eper, 12-15 dkg porcukor (ízlés szerint, ne legyen túl édes). A képen szerepel még 200 ml habbá vert tejszín is, ennek végül csak kis részét adtam a krémhez, inkább a torta mellé kínáltam.
Az eperből néhány szemet félretettem díszítésre, a többit botmixerrel összetörtem, elkevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a robotgépben alacsony fokozaton habosított mascarponéhoz. Együtt kevertem még egy kicsit, majd kézzel hozzákevertem két-három kanál tejszínhabot.
Úgy éreztem, ez nem fog megállni a tortában töltelékként, ezért muszáj volt néhány lap zselatin feloldásával kicsit fixálni a krémnek a tortába kerülő hányadát (ez jó ötletnek bizonyult).
A desszertkészítést időrendben a torta összeállításával kezdtem: 7 tojásos piskótát sütöttem: a 7 tojás sárgáját 6 evőkanál kristálycukorral (meg egy tasak vaniliás cukorral) géppel összekevertem, ezután hozzáadtam egyenként 5 evőkanál finomlisztet, majd két evőkanál sötét kakaóport, végül a tojások habbá vert fehérjéjét rétegeztem bele óvatosan.
Kilisztezett kapcsos tortaformába simítottam a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül) kb. 30 percig sütöttem. Utána rácson kihűtöttem, majd kettévágtam, alsó felét megkentem az eperkrémes töltelékkel, majd ráillesztettem a felső részt és a torta tetejét meg az oldalát is megkentem a krémmel. Csak néhány órám volt hűteni a tortát a tálalásig, amikor egyszerűen pár félbevágott eperrel díszítettem.
Első körben ennyi fogyott belőle...
Bár nem szépségdíjas, de első próbálkozásnak megteszi. Ez az eperkrémes torta fenomenálisan finom lett.
Az eperkrém hozzávalói: 250 gramm mascarpone, 50 dkg eper, 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 evőkanál habbá vert tejszín, 4-5 lap zselatin.
A kakaós piskótatorta hozzávalói: 7 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 1 tasak vaniliás cukor, 5 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál sötét /holland/ kakaópor.