recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Epertorta először

Mitzi von Küche

2016. április 18. - Mitzi von Küche

Hát lehet ellenállni ennyi szépségnek? Pedig ez még üvegházi eper, de érett és illatos, a piacról.

ep1.jpg

Ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy epertortát készítsek. Nem emlékszem, csináltam-e korábban, de ha igen, az jó régen lehetett. Számos buktatóval találkoztam netes receptkeresgéléseim során, na de a nehézségek ugyebár azért vannak, hogy leküzdjük őket.

Mascarponés eperkrémben gondolkodtam, emígyen: 250 gramm mascarpone, 70 dkg eper, 12-15 dkg porcukor (ízlés szerint, ne legyen túl édes). A képen szerepel még 200 ml habbá vert tejszín is, ennek végül csak kis részét adtam a krémhez, inkább a torta mellé kínáltam.

Az eperből néhány szemet félretettem díszítésre, a többit botmixerrel összetörtem, elkevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a robotgépben alacsony fokozaton habosított mascarponéhoz. Együtt kevertem még egy kicsit, majd kézzel hozzákevertem két-három kanál tejszínhabot.

ep2.jpg

Úgy éreztem, ez nem fog megállni a tortában töltelékként, ezért muszáj volt néhány lap zselatin feloldásával kicsit fixálni a krémnek a tortába kerülő hányadát (ez jó ötletnek bizonyult). 

A desszertkészítést időrendben a torta összeállításával kezdtem: 7 tojásos piskótát sütöttem: a 7 tojás sárgáját 6 evőkanál kristálycukorral (meg egy tasak vaniliás cukorral) géppel összekevertem, ezután hozzáadtam egyenként 5 evőkanál finomlisztet, majd két evőkanál sötét kakaóport, végül a tojások habbá vert fehérjéjét rétegeztem bele óvatosan.

Kilisztezett kapcsos tortaformába simítottam a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül) kb. 30 percig sütöttem. Utána rácson kihűtöttem, majd kettévágtam, alsó felét megkentem az eperkrémes töltelékkel, majd ráillesztettem a felső részt és a torta tetejét meg az oldalát is megkentem a krémmel. Csak néhány órám volt hűteni a tortát a tálalásig, amikor egyszerűen pár félbevágott eperrel díszítettem.

ep3.jpg

Első körben ennyi fogyott belőle... 

ep4.jpg

Bár nem szépségdíjas, de első próbálkozásnak megteszi. Ez az eperkrémes torta fenomenálisan finom lett. 

ep5.jpg

Az eperkrém hozzávalói: 250 gramm mascarpone, 50 dkg eper, 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 evőkanál habbá vert tejszín, 4-5 lap zselatin.

A kakaós piskótatorta hozzávalói: 7 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 1 tasak vaniliás cukor, 5 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál sötét /holland/ kakaópor.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr538582890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2016.04.18. 00:55:23

...hát ez gyönyörű, kár, hogy az eper sosem tart ki hazáig :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.04.18. 21:18:44

Jaaaaj, összefutott a nyál a számban! :-) És igaza van Beninek: semmi baj ezzel a tortával küllemre sen!

Benikuty 2016.04.22. 09:29:58

@AnicasubRosa: mert a rejtett szépség az igazi érték, igaz? :D

Benikuty 2016.04.22. 09:30:41

@Mitzi von Küche: hogy én erre nem gondoltam! :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.04.22. 10:51:02

@Benikuty: Most hoztam a piacról apróbb szemű, édes magyar epret - még éppen jutott két kis tálkába estére...

Benikuty 2016.04.22. 12:31:56

@Mitzi von Küche: gondolom fóliás, ami mindenképp "eprebb", mint a télen kapható gumicuccok.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.05.13. 16:43:31

Szombaton pedig készül az epertorta másodszor... :) Most már itthoni, bár melegházi, illatos eperből. A harmadik pedig szabadföldi eperből lesz, ki tudja, mikor...
süti beállítások módosítása