recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Vörösborban pácolt flat iron steak

Mitzi von Küche

2017. február 13. - Mitzi von Küche

Egy steak-rajongó mindig próbálja tökéletesíteni magát, csiszolgatja technikáját és szorgalmasan tanulmányozza a szakirodalmat. A flat iron steak kitűnő példa az egyre sikeresebb próbálkozásokra, mivel gyakorta kapható országszerte egy áruházlánc üzleteiben, elérhető árkategóriában. 

Ilyen finomat ehetünk otthon is, saját kezűleg elkészítve.

flat8.jpg

A flat iron steak egy újfajta marha-darabolási mód eredménye, amit a floridai és a nebraskai egyetemen dolgoztak ki a 2000-es években. Zamatos íze és kedvező ára miatt hamar népszerű lett az USA-ban, majd Nagy-Britanniában, mostanra pedig már a világ többi részét is meghódította.

Két szelet gyönyörű márványos flat iron steak várakozott a sütésre. Most angol és USA-beli receptekből mixeltem össze a magamét, ezúttal a pácra helyezve a hangsúlyt.

flat1.jpg

A pác összetevői: 1 pohár extraszűz olivaolaj, 1/2 pohár vörösbor, 1/4 pohár balzsamecet, 1 kávéskanál barnacukor, 4-5 gerezd préselt fokhagyma, bors, grill fűszerkeverék (lehet még szárított zöldfűszerekkel is turbózni).

flat2.jpg

A pác hozzávalóit összekeverve a hússzeletekre öntöm és lefóliázva néhány óráig a hűtőben érlelem egy jénai tálban. A sütés előtt kb. két órával érdemes már kivenni a hűtőből, hogy ne legyen hideg a sütéskor.

Gomba és sült krumpli is készül a hús mellé. Érdemes a sütést a gombával kezdeni: a megtisztított, nagyobb darabokra vágott csiperkét egy kevés olajon pirítom, só és őrölt rozmaring hozzáadásával, eleinte lefedve, majd fedő nélkül.

flat4.jpg

Ekkor kezdem a hasábokra vágott krumpli sütését egy nagyobb serpenyőben, bő olajban. Közben az elkészült gombát egy jénai tálba szedem és lefedem. Amikor a krumpli fele megsült, elkezdem hevíteni a bordás aljú öntöttvas serpenyőt szárazon és amikor már elég forró, a pácból kivett és csak ekkor besózott hússzeleteket beleteszem.

Kettő percig sül az egyik oldalon (közben egyszer lehet fordítani, hogy kockás legyen a hús), és további kettő percig a másik oldalon. Mivel az egyik szelet vastagabb volt, ez kapott az első oldalán plusz egy percet. Ennyi elegendő, hogy medium rare-re süljenek a steakek.

Sütés után egy porcelán tálra teszem és lefedve pihentetem kb. 5 percig - ezalatt végzek is a maradék krumpli sütésével. Kicsit kell koncentrálni, de ilyen módon minden egyszerre elkészül és tálalásig meleg marad.

flat5.jpg

A pihentetés után a húsokat fél-egy ujjnyi vastag szeletekre vágom a szálirányra merőlegesen. Gyönyörű rőzsaszínű és puha szeleteket kapunk. Ezt a fajta húst nem szabad tovább sütni, mert könnyen cipőtalp lehet belőle.

flat6.jpg

És a tálalás: egy kis gomba, egy kis sült krumpli, pár szelet zamatos steak és egy pohár jófajta vörösbor.


flat7.jpg

 Egy korábbi flat iron steak receptem is megtalálható a blogon:

http://lepcsankparty.blog.hu/2015/08/10/az_a_hires_flat_iron_steak 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr8612104363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 18:50:12

Mitzi! Ezt tökéletesre készítetted!!!
Ügyeltél arra, hogy csak akkor sózd, amikor a serpenyőbe kerül, csak addig sütötted, amig kell, és tökéletesen daraboltad a végén! A gomba remek partner ebben az ételben, a sültkrumplit talán mással helyettesíteném, de ez a te recepted :)
Pácolni lehet sokkal hosszabb ideig is, de a hivatkozott 2-3 óra indulásnak tetszik.

Gratulálok! Szívesen ennék belőle!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.02.18. 19:18:42

@Andrass9: Köszönöm a steak-szakértő elismerését. Kíváncsi lennék, milyen köretet javasolnál a sült krumpli helyett.
süti beállítások módosítása