Nem is olyan régen, még a nagy nyári hőség idején történt. Ilyenkor az ember minél korábban igyekszik elkészíteni az ebédet/vacsorát és a lehető legkevesebb időt tölteni a főzéssel. Ezúttal mindössze egy fél szelet sült lazac volt a kiindulási alap egy könnyű tésztához.
Miközben a vizet forraltam a durumlisztból készült olasz tagliatelléhez, azaz a szélesmetélthez, egy kevés olivaolajon megdinszteltem egy fél fej hagymát, majd hozzáadtam az apróra darabolt lazacot. Ízesítettem egy gerezd zúzott fokhagymával, fél teáskanál összevágott kapribogyóval és egy kis provanszi fűszerkeverékkel. Két-három perc alatt átmelegítettem, ennyi bőven elég neki.
A többszínű tésztát rákanalaztam a serpenyőben lévő lazacra.
Összeforgattam egy kis natúr vajkrémmel és citromlevet csepegtettem rá. A tészta főzőlevéből egy-két kanálnyival hígítottam a mártást.
Tálalás előtt apróra vágott bazsalikomlevélkékkel hintettem meg a tésztát és pár csepp citromlével. Frissítően könnyű és finom lett. Azóta már többször is elkészítettem - nem kell ehhez kánikula...