recept-sztorik

Lepcsánkparty

Hatlapos karamellás szelet

AnicasubRosa

2018. április 23. - AnicasubRosa

A helyi kézműves cukrászdából is szoktunk süteményt venni, mert hiába a házi az igazi (sütiből, kolbászból és pálinkából is), de nem vagyok olyan jó édességben, hogy pl. egy mousse-ba vagy egy  macaronba bele merjek fogni.

Az egyik kedvencem a karamellás szelet, biztos, hogy ha cukrászdás sütit eszünk, az egyik szelet az. A minap jöttem rá, hogy az lehet a tudatalatti oka különösen erős vonzódásomnak az említett édességhez, hogy gyerekkorunkban a legtöbb lakodalomba vitt valaki hatlapos szalalkális karamellás szeletet. És aztán eszembe jutott, hogy Anyu is sütögette néhanapján, ahogyan a citromosat is, ami a másik nagy kedvencem.

Itt volt a négynapos hosszú hétvége, ilyenkor az ember jobban ráér elmütyürködni, na meg vasárnap a gyerek is megy vissza a kollégiumba, neki is szoktam pakolni valamilyen édességet (ha engedi, mert állítása szerint a múltkori fél tepsi almás pite kicsit túlzás volt), gondoltam, itt az ideje valami klasszikusnak.

Be kell valljam, félkézzel, csuklógyakorlatként megsütök egy kelttésztát, általában jó piskótáim vannak, de – szégyen, nem szégyen – soha az életben nem sütöttem soklapos sütit. Valószínűleg elijesztett a barátnőm ciccegése, miközben szedegette kifelé a lapokat a sütőből és közben bosszankodott, hogy törik a lap, vagy valami hihetetlen mágiának gondoltam a dolgot, vagy csak egyszerűen taszított a szalalkáli illata, ami gyerekkoromban is messze kergetett a konyhától, ha ilyen édesség sült.

Felhívhattam volna anyukámat a receptjéért, de vele is az a baj, ami velem a főzés terén: egyrészt nem veszi elő a konyhamérleget, hanem szemre és érzésre adagol, másrészt hangulatfüggően alakítja a recepteket. Úgyhogy maradt a jó öreg internet és a sok-sok, persze egymástól merőben eltérő recept. Sebaj, választani tudni kell (kéretik az április 8-cal kapcsolatos áthallásokat figyelmen kívül hagyni!), átolvastam pár recipét és megsütöttem a következőt:

 

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

10 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 dl tej

1 csomag szalalkáli

2  tojás

1 evőkanál méz

A tejben felolvasztottam a szalalkálit,majd az összes többi hozzávalóval együtt összegyúrtam és hat lapot nyújtottam belőle, majd sütőlapra tett sütőpapíron megsütöttem. (Ennyi volt az a fene nagy mágia???? Fejem verem a falba, hogy eddig nem sütöttem ilyet!)

Hozzávalók a krémhez:

45 dkg cukor

1 liter tej, hozzá 2 dl víz, ebből a keverékből egy pohárnyit kivéve kétfelé osztjuk

22 dkg liszt a kisebbik adag vizes tejben elkeverve, mintegy habarásként

45 dkg vaj (én kicsit kevesebbet adtam hozzá)

A krémhez a cukrot karamellizáltam. Nagyon jó edényt választottam hozzá, mert egy milligram sem ragadt le, pedig be kell valljam, ettől tartottam a leginkább. Nem ettől kellett volna, hanem attól, amikor a vizes tejet elkezdtem adagolni hozzá. Komoly égési sérülést okozhat a forró cukor és a hozzáadott tejtől habzik, fut, gőzöl, kicsap, de rendesen!

A következő meglepetést az okozta, hogy a megpirított cukor összeállt egy nagy darabba és ott úszkált a folyadékban. de úgy gondoltam, kicsire már nem adunk, csigalom, nyugavér!

Miután bő 10 percig még kavargattam, a cukor persze, felolvadt ismét és hihetetlen jó illatot árasztott. Behabartam a lisztes tejjel, majd amikor csomómentesre kavartam és még egyet rottyant, a tűzről levéve hozzáadtam a vajat és felolvasztottam a tűzforró szirupban. Kicsit hagytam hűlni, majd még melegen rétegeztem a lapokat a krémmel.

Kis hűlés után lefolpackoztam, majd lenyomattam a tetejét két vastagabb könyvvel (két skandináv krimi volt, bár ez a tészta ízét nem befolyásolta) és hideg helyre tettem éjszakára.

A végeredmény:   

 IMG 20180322 171408 655

IMG 20180321 072848

Bónuszként pár héttel később megcsináltam a citromos szeletet is, aminek a tésztája ugyanúgy készül, csak hat helyett 4 lappal.

A krém:

  • 3 púpos ek liszt
  • 3 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja

És emígyen néz ki: 

 citromos szelet

Egy kérdés kíváncsiságból: felétek hogy hívják a szalalkálit? Anyámnak szalatkáré, anyósomnak szalagória. Kíváncsi vagyok, hányféle neve van.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr613775024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmera 2018.04.23. 19:08:31

:-) szalagáré
jó kis recept
Amikor lenyomtattad a tésztát, nem folyt ki belőle a krém? Vagy ennek nem annyira mereva tésztája, mint a mézes krémesnél?

Anicamárnemtrollkodik 2018.04.23. 19:51:39

@kmera: én is féltem tőle, de nem nyomta ki, mert kicsit vártam, hogy elkezdjen meghúzni a vaj benne. :-)
A második sütésnél több vajat tettem bele, úgy meg pláne.

Szalagáré? Tényleg, így is hallottam már :-) Melyik tájegységből írsz?

Marimama 2018.04.23. 20:14:40

Az én gyermekkoromban is sokszor sütött édesanyám hatlapost, és karamell krémmel. Ez Székesfehérváron volt és a szalakálit szalgoriának hívták. Most már Aszódon élek és itt szalakálinak hívják , vagyis helyesen.
Sajnos én sem készítettem még hatlapost. Most szeretnék készíteni a fenti recept szerin. Azonban a lapok méretét, vagy a lapok vastagságát nem tartalmazza a recept. Ha nem jelent nehézséget, szabad kérnem ezeket a méretek egyikét?

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.23. 20:22:10

Felénk szalagáré, vagy szalakári.

Ilyen sok lapos karamellás szeletet régen egy ismerős Franciska szeletnek nevezte., de annak egy kicsit linzeresebb volt a tésztája.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.04.23. 20:48:41

Nálunk szalalkáli, ahogy kell, de a hajdúsági rokonoknál mintha kevesebb l betű lett volna benne...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.04.23. 20:49:54

@Mitzi von Küche: De mi lehet a név eredete? Szal- alkáli (azaz lúgos)?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.04.23. 20:56:33

@Mitzi von Küche: És már meg is van: ammónium-bikarbonát, azaz NH4HCO3. Lebomlásakor NH3 /azaz ammónia/, H2O és CO2 keletkezik. A gázok növelik meg a tészta térfogatát.

Olivér Tóth 2018.04.23. 22:24:38

Nálunk szalagári a neve, vagy az idősebbektől hallottam még a szalagárét is.
A nyugati országrészben Sopron környékén.

Anicamárnemtrollkodik 2018.04.23. 22:25:46

@Marimama: Közepes méretű tepsi hátán sütöttem és abban raktam össze. A hétvégén névnapra vittük, akkor túl vékonynal találtam a tésztát, úgyhogy visszagyúrtam és hat helyett 4 lapot sütöttem. Igazából amennyire ki tudsz nyújtani egy gombócot méretre, az adja a vastagságot. @Mitzi von Küche: ja, tényleg, ezért is szurkáltam meg villával a lapokat sütés előtt, hogy ne legyen domborzati térkép :-)

Anicamárnemtrollkodik 2018.04.23. 22:27:48

@Marimama: @látjátok feleim szümtükkel: @Olivér Tóth: @Mitzi von Küche: kezdem azt gondolni, hogy annyi változata van a nevének, akárcsak a lepcsánknak :-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.04.23. 22:32:57

@Anicamárnemtrollkodik: De ugye azért nem változtatjuk meg a blogunk nevét Lepcsánkparty-ról Szalalkáliparty-ra vagy mire... :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.04.23. 23:01:05

Húúú, a régi szép emlékek. Katonakoromban volt egy srác a században, aki valami szörnyen kis faluból származott, neki hoztak onnan mindenféle sütiket (persze azok csak mellékesek voltak, a zsilettel felvágott gyümölcsleves dobozban becsempészett pálinka mellett). Nekem a pálinka nem kellett, viszont a sütik receptjét mindig elkértem, a következő látogatáskor leírogatták nekem.
Az egyik ilyen volt a hatlapos, szalagóriával. Na, azt mire találtam (vagyis mire valaki felismerte itt pesten, hogy az a szalalkáli), az eltartott egy darabig... De utána sokat sütöttem belőle, mert macera ide, macskahúgyszag oda, fantasztikusan finom sütemény. A tésztája nagyon vékony, nekem az jött be, hogy többé-kevésbé kinyújtottam, tepsi hátára tettem és kézzel nyomkodtam szét teljesen homogénre. Ugyan kicsit pepecselős volt, de tökéletesen szabályos lapokat tudtam így sütni. Az is tény, hogy a lapok másodpercek alatt kiszáradtak (legalább elment a szaguk) és brutálisan törékenyekké váltak, nagyon kellett rájuk vigyázni.
A karamelles krém zseniális (nekem a fenti receptből hiányzik a kakaó), összeállítva pedig utánozhatatlanul finom, krémes sütemény lesz belőle.
Sajnos a költözködések alatt eltűntek a receptek (papírfecnik, ugyebár), de régóta szerettem volna újra megcsinálni. Végül nagy kutatást folytattam én is (elszörnyedve láttam, hogy egyesek nem szégyenlik pudingporból csinálni a krémet), végül megállapodtam egy verziónál. Megcsináltam, rossz nem is lett, de valahogy nem hozta azt, amit vártam. Nem állt össze rendesen, valószínűleg a krém lett kicsit túl híg, de ízre nagyon jól működött.

Anicamárnemtrollkodik 2018.04.23. 23:32:59

@Before: Most, hogy mondod:
1. a macskahúgyszagú tényleg a legjobb jelző :-D
2. a kakaóra felénk van egy külön verzió, de legközelebb eskü, hogy teszek a karamellbe is :-)

kmera 2018.04.24. 10:41:02

@Anicamárnemtrollkodik: A szabolcsi nagymamám mondta így, azt hiszem :-)

kmera 2018.04.24. 10:43:24

...és ha már itt tartunk, a lepcsánka valójában mackó, vagy tócsni :-D

Anicamárnemtrollkodik 2018.04.24. 11:48:30

@kmera: mi meg a hajdú-bihari szekciót erősítjük Mitzie-vel :)
Réges-régi eszmefuttatások témája volt ez a lepcsánk-mackó-tócsni stb. elnevezés...a régi szép időkben..:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.04.24. 15:11:03

@Anicamárnemtrollkodik: Nem árt néha a régi dolgok felelevenítése :) Lepcsánkparty forever!!

kmera 2018.04.24. 15:36:22

Most, hogy így beszélünk róla, ezer éve nem ettem már, és én még nem is készítettem, úgyhogy a napokban szerintem sütni fogok egy keveset (vagy sokat? :-) )