recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Szicíliai kóstoló

Mitzi von Küche

2018. május 15. - Mitzi von Küche

Itália ízei világszerte népszerűek, de a szicíliai konyha túltesz a többi tájegység finomságain is - az olaszok szerint is.  A manapság oly népszerű streetfood jeles képviselője az arancini, a kisebb-nagyobb /akár öklömnyi/ sült rizsgolyók hússal, gombával és sok más finomsággal töltve, amiket kis bisztrókban árulnak és akár az utcán is fogyaszthatók, garantáltan elűzve az éhséget egy ideig.

szic14.jpg

 Ugyancsak szicíliai streetfood - az édes oldalról - a cannolo nevű desszert: selymes ricottakrémmel töltött ropogós tésztatekercs, amit néhol kívánság szerint aprított pisztáciával vagy kandírozott narancshéjjal szórnak meg a két végén.

szic7.jpg

 Palermo tengerparti város, a fritto misto: a frissen kisütött, lisztben panírozott vegyes tengeri mindenfélék /tintahalkarikák, rákok, polipcsápok, apró halak/ a talponállókban is kaphatók, itt pisztáciamártással. Kívül ropogós, belül puha, a titka, hogy mindig frissen készül - sokszor sorban is állnak érte.

szic2.jpg

 A Bisso Bistrot közelében - ahol a fenti finomságot kóstoltuk - vacsora után ilyen látnivalók kápráztatnak el. 

szic3.jpg

 Régi vágyam teljesült, amikor megkóstolhattam a spagettit tengeri sün ikrájával ízesítve. Kissé jódos ízt éreztem benne, a spagetti rákkal sokkal finomabb volt...

szic4.jpg

  A jakabkagyló régi kedvencünk, a tömör húsú, édeskés, nagy méretű kagylókat gratinírozva, egy pár scampival együtt tálalták egy tengerpart-közeli étteremben. Minden hal és tengeri herkentyű garantáltan friss.

szic10.jpg

 A szicíliaiak egyik kedvenc desszertje, a ricottás krémmel töltött Cassata két variácóját is megkóstoltuk.

szic5.jpg

 

szic12.jpg

 Palermo piacai közül a zegzugos La Vucciria a leghíresebb. Árulnak itt mindent, nem csak élelmiszereket.

szic11.jpg

 Persze, a pizza sem maradhatott ki, bár az eredetileg nápolyi találmány, de Palermoban is fatüzeléses kemencében készítik, ezúttal padlizsánnal.

szic6.jpg

A mediterrán ételek rajongójaként meg lehettünk elégedve a palermói felhozatallal, de mind közül a desszerteket találtuk a legkülönlegesebbnek, legfinomabbnak. Az elegáns, de az egyszerűbb cukrászdák is elképesztő választékban kínálják a mandulás, pisztáciás, kandírozott gyümölcsös finomságokat (mór örökség), a marcipánból megformált pici élethű gyümölcsöket. A fagylaltot általában egy kettévágott briósban fogyasztják az apró csészében kínált kortynyi, de utánozhatatlan ízű olasz kávé mellett.

Még egy különlegességet emelnék ki, a granitát, ami jégkása, de valódi gyümölcsös ízesítéssel. Legnépszerűbb a citromos, de legalább 7-8 félét kínálnak minden valamirevaló kis parlemói bárban is. Mi kellemes tavaszi időben jártunk ott, de főleg a nyári nagy hőségben remek hűsítő.

szic13.jpg

 Szerencsés sziget Szicília: itt terem a narancs, a citrom, a mandula és a pisztácia, a tenger ellátja őket mindenféle friss hallal, a különböző régi kultúrák keveredése pedig különleges gasztronómiát hozott létre. Talán közhely, de nagyon igaz: a mediterrán életszemlélet irigylésre méltó. Kívánom, minél többen tapasztalják, kóstolják meg személyesen.

szic9.jpg
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr2413902436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2018.05.15. 21:37:20

jövőre megyünk! meghívásunk a Wakiutchi senpay-tól :-D

Anicamárnemtrollkodik 2018.06.15. 17:59:52

Tesóm nagyon élte az olasz melót, pont a múltkor emlegette a cannolot, amit elmondása szerint isteni finom krémekkel töltenek.
/Érdekes módon, az azt megelőző brüsszeli egy év alatt csak a sört találta említésre méltónak :D /

Anicamárnemtrollkodik 2018.06.15. 18:01:21

@Mitzi von Küche: Ja, és Mitzike, Hajdúszoboszlón a Platán Gardennek remek mediterrán konyhája van és nincs is messze az ottani bázisodtól! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.06.15. 18:08:54

@Anicamárnemtrollkodik: Igen, kedveljük a helyet. A cannolo ricottakrémje olyan selymes, sokkal jobb, mint amit itthon lehet kapni.
süti beállítások módosítása