recept-sztorik

Lepcsánkparty

Gyors húsos-padlizsános tészta

Mitzi von Küche

2017. augusztus 21. - Mitzi von Küche

Gyorsan ebédet kéne csinálni - ismerős feladat. Olasz száraztészta, parmezán, paradicsompüré mindig van otthon, egy kis 20 dekás szűzpecsenye-darab is maradt tegnapról, egy padlizsán is van a hűtőben.Tökéletes hozzávalói egy finom tészta-ebédnek. Ez a finomság kb. negyedóra alatt kompletten elkészült.

padl_te5.jpg

 Egy felkarikázott padlizsánt olajban megpirítottam, így lesz igazán finom az íze. Egy fél zacskó olasz fusilli /dugóhúzó alakú/ tésztát feltettem főni forrásban lévő forró sós vízben.

padl_te1.jpg

 A padlizsánkarikák után kb. 20 dekányi vékony csíkokra vágott szűzpecsenyét sütöttem meg sózás, borsozás és provanszi fűszerrel való ízesítés után.

padl_te2.jpg

 A padlizsánt besóztam és villával kissé összetörtem.

padl_te3.jpg

 Ezután már csak össze kellett keverni a lecsepegtetett tésztát a húscsíkokkal és a fűszeres olajjal, amiben sült, meg a padlizsánnal és egy kis doboz paradicsompürével. Végül apróra vágott friss bazsalikomlevél koronázta meg az ételt.

padl_te6.jpg

Tálaláskor frissen reszeljük rá a parmezánsajtot. Ha még egy olasz vérnarancsos üdítő is kerül mellé, tisztára Itáliában érezhetjük magunkat. 

padl_te7.jpg

 Annyira finom a padlizsános tészta, hogy gyakran készítem. Ezúttal hús nélkül készült, rövid csőtésztával.

padl_te_8.jpg

 Parmezánsajttal megszórva finom, könnyű nyári ebéd.

padl_te9.jpg

Nem igazán szeretek ebédet hozatni, a saját főztünket minden szempontból jobb megoldásnak érzem. A legtöbben sokat dolgoznak, fárasztó tehernek érzik a mindennapos főzést, pedig csak minimális erőfeszítés kell ahhoz, hogy egészséges és finom ebédet/vacsorát tálaljunk családunknak. Ezért is érdemes új, könnyen elkészíthető recepteket kipróbálni - amilyeneket a Lepcsánkparty blogon bemutatunk.

Lecsós pecsenyelibamáj

Mitzi von Küche

 Néha a hétköznapi ételek is nagyon jól tudnak esni. Micsoda illatok szállnak a konyhában, ha lecsós májat készítünk!

Ezúttal pecsenyelibamájat kaptam (nem hízlalt). A lecsót egy ujjnyi fehér szalonna kiolvasztott zsírjára kockázott hagymával indítottam. A dinsztelés után rákerült a csodás édes kápiapaprika csíkokra vágva, néhány percig pároltam-sütöttem.

lecs1.jpg

Amikor a paprika kezd puhulni, jöhet a felkarikázott paradicsom, só, bors és két gerezd fokhagyma. Jól összekeverve pároljuk néhány percig, utána még egy fél doboz kockázott paradicsom is erősíti az ízeket.

lecs2.jpg

 És következik a pecsenyelibamáj: megmosva, az esetleges inasabb részt eltávolítva egészben teszem a lábasba a viszonylag nagyobb darab májakat, összesen fél kilót. Ezután már kis lángon kell együtt párolni, néha óvatosan rázogatva az edényt - nem célszerű kevergetni. 

lecs3.jpg

Kb. 15 perc alatt el is készül a lecsós máj - alig várják az éhes ebédelők... Annyira gyorsan felfalták, hogy időm sem volt tányérfotót készíteni. 

A lecsós pecsenyelibamáj hozzávalói: 1/2 kg pecsenyelibamáj, két nagy kápiapaprika, két nagy paradicsom, fél doboz paradicsompüré (vagy kockázott paradicsom), 1 nagy fej hagyma, két nagy gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ujjnyi fehér sós szalonna.

Gombás - ricottás ropogós quiche

Mitzi von Küche

Egy kis franciás hangulat: ennek a sütőben sült, zöldséges-ricottás könnyű ételnek nehezen meghatározható a neve, talán a quiche felel meg legjobban. A quiche /ejtsd: kis/ francia töltött lepény, eredetileg Elzász-Lotharingiából származik. Volt itthon gombám, ricottám és tévedésből vett rétestésztám - hát ezt alkottam belőle.

go-ri9.jpg

A töltelék hozzávalói: 40 dkg apróra vágott csiperkegomba hagymán megpirítva, provanszi fűszerkeverékkel ízesítve és kihűtve, 25 dkg ricotta, két tojás, két gerezd fohagyma, kevés tejszín, 5 dkg reszelt sajt /Gouda/, petrezselyemzöld, só, bors.

go-ri1.jpg

 Habverővel összekevertem a ricottát a két tojással és a sajttal, belelöttyintettem egy kis tejszínt, hogy ne legyen túl sűrű, sóztam, borsoztam, belepréseltem a fokhagymát, apróra vágott petrezselyemzöldet és még egy kis provance-i fűszerrel megszórtam a franciás ízhatás kedvéért.

go-ri2.jpg

 Megolvasztottam előzőleg 5 dkg vajat. A kész réteslapokat egyesével egy tálra fektettem és laponként megkentem vajjal, összesen nyolc lapot.

go-ri3.jpg

 Kivajaztam két nagyobb és két kisebb szufflé-formát és kibéleltem a réteslapokkal. Beleöntöttem a keveréket, a tetejére parmezánsajtot reszeltem.

go-ri4.jpg

 Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 30 percig sütöttem.

go-ri5.jpg

 Nagyon guszták lettek. Ez a két nagy adag igazából két-két személyre is elegendő lenne.

go-ri12.jpg

 Ez pedig két gyerekadag.

go-ri7.jpg

Nagyon finom, ropogós lett a rétestészta, a ricottás-gombás töltelék könnyű és ízletes. Egy kis kacsacomb is készült mellé a húsevők kedvéért. Egy kis kirándulást tettünk a francia konyhába.

go-ri10.jpg

 Önmagában is megállja a helyét ez a kis quiche. Meglepő tapasztalat: a rétestészta finomabb és könnyebb, mint a hasonló esetekben gyakrabban használt leveles tészta. Ezentúl ezzel fogok quiche-t készíteni - a zöldséges variációk száma szinte végtelen. Sőt, vendégek kedvéért egy nagy piteformában is készíthető és tortaszerűen szeletelhető. /Itt  ricotta helyett mascarponéval készült./

go-ri12_1.jpg

 

Angus steak

Mitzi von Küche

A jó öreg Angus-t mindig szívesen rendeli az ember étteremben, hogy lehetne akkor ellenállni az alkalomnak, ha egy üzletben elfogadható áron kaphatunk 21 napig érlelt Angus steakhúst?

Készítsük el otthon, nem nagy ördöngősség! Íme, az eredmény - ugye, nem is rossz?

ang5.jpg
 Így néztek ki a finoman márványozott szeletek sütésre várakozva, már szobahőn tartva, enyhén sózva, gazdagabban borsozva és olivaolajjal megkenegetve.

ang1.jpg

 Ha steak-ebédre/vacsorára készülünk, nagyon fontos a sorrend és a jó időzítés. Legtöbbször gombát adok mellé, így annak a sütésével kezdem a munkát. A megtisztított, félbe-negyedbe vágott csiperkéket olajon megsütöm, sózás és provanszi fűszerekkel való ízesítés után, néha kicsit lefedve - pár perc alatt el is készül. Egy lefedett jénai tálban félreteszem.

ang2.jpg

 Most jön a java: a hús sütése. Felforrósítom az öntöttvas grillserpenyőt - olaj nélkül. Amikor már forró, beleteszem a hússzeleteket. Mivel szép csíkokat hagy a sütő, egy perc után fordítok a húsok állásán egy negyedet - így kapjuk meg a csini négyzetrácsos mintát. Két percet sül az egyik oldalon és két percet a másik oldalon, így lesz a közepe rózsaszín: á point. Ha letelt a sütési idő, egy porcelántálba tesszük a steakeket pihenni, lefedve.

ang3.jpg

 Végül egy kis krumplit is érdemes sütni, hogy komplett legyen, ezúttal rósejbnit, azaz vékony karikákra szelt, leszárított krumplikarikákat sütöttem bő forró olajban. Papírtörlőre szedtem, csak utólag szabad sózni.

ang4.jpg

 Minden elkészült, lehet tálalni. 

ang6.jpg

Facebook-on is megtalálhatjátok a Lepcsánkparty legjobb posztjait és receptjeit!

Farkassügér padlizsánnal

Mitzi von Küche

 Könnyű nyári ebédnek mindig jó választás egy finom hal sütése. A kérdés, mi legyen a friss farkassügér mellé a körítés? Itt egy szép padlizsán, egy próbát megér.

sug_padl5.jpg

Ilyen kevés hozzávaló elég is egy finom ebédhez. A két szép konyhakész farkassügér hasába fokhagymás fűszervaj-darabkákat tettem, besóztam, borsoztam, és még néhány citromkarika is került mellé.

sug_padl1.jpg

 A besózott padlizsánkarikákkal körülvettem a halakat, finom olivaolajjal enyhén meglocsolva.

sug_padl2.jpg

 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem.

sug_padl3.jpg

 A hal tökéletes lett és a padlizsánkarikák is szépen megsültek. Erőfeszítés nélkül és melegben való szenvedés helyett remek kis ebéd kerekedett. Jól passzolt a hal mellé a padlizsán - jöhet máskor is.

sug_padl4.jpg

 

 

Unod a rizst? Itt a karfiolrizs!

Mitzi von Küche

Mindig csak krumpli vagy rizs a köret, esetleg saláta, párolt zöldség? Itt az alternatíva: finom, egészséges, nem kerül sokba és pillanatok alatt elkészül. Sosem gondoltam volna erre az elkészítési lehetőségre, pedig ez a karfiol igazán Kolumbusz tojása...

karf1.jpg

 Rózsáira szedem a karfiolt, jól megmosom és aprítógépben nagyjából rizsszem méretűre aprítom.

karf2.jpg

Olivaolajon megpirítom pár percig, közben megsózom, borsozom, majd aprított petrezselyemzölddel meghintem.

karf3.jpg

 És már kész is, lehet tálalni.

karf4.jpg

 Most egy sütőben sült pisztráng mellé készült, jólesett a nyári melegben ez a könnyű étel.

karf5.jpg

A különleges borotvakagyló

Mitzi von Küche

A bizarr, hosszúkás alakú kagylóhéjjal már többen talákozhattak a tengerparton, régimódi borotvára hasonlít (angolul razor clam, spanyolul navajas). A borotvakagyló a tenger aljába fúródva él, onnan szedik ki a halászok. Sokan ismerhetik már a tengerparti éttermekből és piacokról: a spanyol és a brit konyhában is népszerű - most már itthon is beszerezhető. A finom, enyhén édeskés ízű kagylókat érdemes megkóstolni, egyszerű az elkészítésük.

nav5.jpg

 Így néz ki a hazai nagyáruházból hozott borotvakagyló 1kg-os csomagolásban: három - négy fő részére elegendő előételnek.

nav1.jpg

 Enyhén sós vízbe kell áztatni felhasználás előtt, egyszer lehet cserélni a vizet. A kagylócskák élnek, kinyílnak, kidugják a fejüket, mocorognak. /Amelyik nem ad életjelet, kidobandó./

nav2.jpg

Amíg fürdenek a kagylók, készítsünk egy picada-t. Ez a spanyol eredetű keverék fokhagymából, apróra vágott petrezselyemzöldből, reszelt citromhéjból, pár csepp citromléből, sóból és olivaolajból áll, mozsárban jól szétdörzsölve. Ezzel fogjuk sütés közben locsolgatni a kagylót, isteni illatokat keltve.

nav3.jpg

 Extra szűz olivaolajat hevítünk, beletesszük a lecsepegtetett kagylókat, le is lehet néhány percre fedni és csak rázogatni kell, nem keverni (James Bond módjára). Adhatunk egy löttyintés fehérbort is hozzá. Két-három perc múlva levesszük a fedőt és a picadát rácsorgatjuk a kagylókra. Még 1-2 perc és már kész is. Tovább nem szabad sütni, mert gumiszerűen kemény lesz - ez minden kagylóra érvényes. (Melegíteni sem lehet.)

nav4.jpg

 Előételként szokták tálalni, frissen kell fogyasztani /csak a fehér részeket/, citrommal meglocsolva. A spanyolok héjában tálalják, de felvágva, megtisztítva is lehet tálalni. Egyik kedvenc kagylóm és most már itthon is kapható.

nav6.jpg

Hozzávalók 3 - 4 személyre: 1 kg friss borotvakagyló, extra szűz olivaolaj.

A picada /ejtsd: pikáda/ hozzávalói: fél csokor zöldpetrezselyem, két-három gerezd fokhagyma, 1 citrom, olivaolaj, só.


 

Mozzarellás padlizsános rakott csirkemell

Mitzi von Küche

 Gyönyörű hazai padlizsánokat kaptam a piacon, így egy mediterrán jellegű rakott finomságot ötlöttem ki belőlük. Hús + tészta + zöldség egy tálban összesütve - ebből csak jó sülhet ki. Nem találtam ilyesféle receptet a neten, így magam komponáltam, részben a Pármai padlizsán, részben a Pasta alla Norma receptek ihletésére, amelyek a Lepcsánkparty blog hasábjain is megtalálhatók.

mozz8.jpg

 Feltettem főni a színes kunkori olasz száraztésztát. A megmosott, viszonylag vastagra szelt /1 - 1,5 cm/ padlizsánokat olajban megpirítottam. Ez mindig nagyon fontos, így lesznek a padlizsános ételek különösen finomak.

mozz1.jpg

Utána megpirítottam a két centiméter vastagra szeletelt, sózott, borsozott, préselt fokhagymával ízesített csirkemellet. A vastagabb hússzeletek nem fognak kiszáradni és zamatosak maradnak a sütés során. Egy doboz passzírozott paradicsomot ízesítettem sóval, borssal, oregánóval, provanszi fűszekeverékkel és egy kis cukorral. Nem is kell összefőzni, az majd a sütő dolga lesz.

Egy nagyobb és mélyebb porcelántál aljára öntöttem a kevéske, sütésből maradt olajat, erre került a színes tészta, amire ráöntöttem a paradicsomszósz felét.

mozz3.jpg

 A következő sor az elősütött csirkemell-szeletek.

mozz5.jpg

Ezt követik a megpirított padlizsánkarikák. 

mozz6.jpg

Most a paradicsomszósz második fele következik, utána a felkarikázott, jobb minőségű mozzarella, megszórva apróra vágott friss bazsalikomlevéllel. 

mozz7.jpg

 Előmelegített sütőben 40-45 percig sütöttem: az ízek remekül összeértek. A mozzarella miatt frissen érdemes fogyasztani, apróra vágott friss bazsalikomlevéllel meghintve.

mozz9.jpg

Hozzávalók négy személyre:

másfél nagyobb csirkemell, két padlizsán, két mozzarella, só, bors, két gerezd fokhagyma, friss bazsalikom.

A paradicsomszószhoz: 1 doboz passzírozott paradicsompüré, oregánó, provanszi fűszerkeverék, só, bors, cukor.

Avokádós garnélás tészta

Mitzi von Küche

Könnyű nyári ebéd, de micsoda íztobzódás és felfrissülés! Avokádó, citrom, garnélarák, fenyőmag, parmezán, olasz tészta... több nem is kell a boldogsághoz. Minden alkotóelemét imádom, együtt pedig még magasabb élvezeti tartományba kerül ez az étel.

avo6.jpg

Itt látható a hozzávalók nagy része (a pontos mennyiségek a cikk végén).

avo1.jpg

Először elkészítem az avokádós krémet. Megpirítom a fenyőmagot, az aprítógépbe teszem, belekanalazom két érett avokádó belsejét, reszelek rá parmezánt, adok hozzá egy löttyintés finom olivaolajat és némi sót, borsot (csak keveset, mert a fenyőmagnak is van egy kis borsos íze) és fél citrom levét. Krémesítem a gépben.

avo2.jpg

 Megfőzöm az olasz linguinét /azaz hosszúmetéltet/, ez durumbúzából készült: nem tartalmaz tojást és főzés után nem kell leöblíteni.

avo3.jpg

 Amíg a tészta fő 10 percig, vaj és olivaolaj keverékében (hogy meg ne égjen a vaj) gyorsan átpirítom a nyers, tisztított garnélarákokat két zsenge fokhagymagerezd, egy kis provanszi fűszerkeverék és pár tekerésnyi csilipehely társaságában.

avo4.jpg

És már csak össze kell keverni a tésztát a citromos avokádós mártással és a rákokkal, egy kis frissen összevágott petrezselyemzöld a tetejére, ízlés szerint még egy kis citrom hozzá - és már lehet is tálalni. 

avo5.jpg

 Már kipróbáltam és posztoltam is a blogon korábban néhány variációt rák + olasz tészta témában, de ez annyira jól sikerült kombináció, hogy szívből ajánlom az elkészítését. Még ebéd után is érzi az ember a fenyőmag finom ízét, a citromos avokádós mártás felfrissít a nagy melegben.

avo7.jpg

Hozzávalók három személyre: 

fél csomag linguine (de a spagetti ugyanolyan jó), egy csomag fagyasztott tisztított nyers garnélarák (25 dkg), két érett avokádó, egy citrom, 5 dkg parmezánsajt frissen reszelve, egy kis tasak fenyőmag megpirítva (50 gramm), két gerezd fokhagyma, provanszi fűszerkeverék, csilipehely, vaj, extraszűz olivaolaj, só, bors, a tálaláshoz zöldpetrezselyem. 

 

 

Kuszkusszal töltött gomba

Mitzi von Küche

Töltött gomba, de nem szokványos módon: ezúttal nem akartam a szokásos, darált hússal vagy juhtúróval, esetleg gombaszárral töltött gombát készíteni. Befordultam a kamrába és megláttam egy doboz mediterrán kuszkuszt - pont erre van szükségem! Önmagában elég ízetlen a kuszkusz, de ez a fajta szárított paradicsommal és zöldfűszerekkel van ízesítve, így pont jó lesz a gomba töltelékébe.

kusz5.jpg

Előírás szerint 2,5 dl forró vizet öntöttem egy zacskó (125 gramm) kuszkuszra, elkevergettem és fóliával lefedve 4 - 5 percre félretettem.

kusz1.jpg

 5 szép és jó nagy csiperkegomba-fejet meghámoztam. Tapasztalatom szerint a gomba héja nehezen emészthető, jobb, ha eltávolítjiuk. A gombafejeket gyors megmosás és némi szárítgatás után egy porcelán sütőtálba tettem, a megmosott gombaszárakat pedig felaprítottam. Kevés hagymát megdinszteltem egy kis olajban, rákerült a gomba szára és két gerezd fokhagymát préseltem rá. Pár perc alatt megpirítottam, csak kissé sóztam. Más fűszer nem is került rá, mivel a kuszkusz eleve fűszerezett (de egyéb esetben mehet rá zöldfűszer).

kusz2.jpg

Kihűlés után összekevertem a gombakockákat a kuszkusszal és egy tojással, majd jól felpúpozva betöltöttem a várakozó gombafejekbe. A tetejére frissen reszelt parmezánt hintettem, 

kusz3.jpg

 aláöntöttem egy kis olivaolajat és már mehetett is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 30 percre.

kusz4.jpg

 Frissen sütött burgonya-chipssel tálaltam.

kusz6.jpg
 Kevés hozzávalóból, még kevesebb munkával finom, könnyű előételt, vagy jó kis húsmentes ebédet készíthetünk.

Hozzávalók három - négy főre:

5 - 6 nagy csiperkegomba, egy tasak (125 gramm) kuszkusz, egy fej hagyma, két gerezd fokhagyma, parmezánsajt, olivaolaj, só.