recept-sztorik

Lepcsánkparty

Kacsacomb mangó - avokádó salátával

Mitzi von Küche

2018. április 17. - Mitzi von Küche

Vasárnapi ebédre kacsacombot terveztem két fős ebédre, de nem a megszokott módon, hanem isteni szikrával - ázsiai ízesítéssel és mangós avokádós salátával.

kacs_amn_avo7_1.jpg

 Tudjuk, hogy nálunk szinte lehetetlen kellő érettségű avokádót, pláne mangót beszerezni. Így csak lazán elővettem a mélyhűtött konyhakész avokádó- és mangókockákat (áldassék az importőr) meg a két hízott kacsacombot. 

kacs_man_avo1.jpg

 A kacsacombokat megsóztam, borsoztam, a szokásos öntöttvas edénybe tettem egy feldarabolt alma társaságában. Kínai ötfűszerkeverékkel megszórtam és egy kevés mézet is csepegtettem rá. Némi vizet aláöntöttem és 180 fokon (légkeveréssel) cirka másfél óráig sütöttem, az utolsó félórában a fedőt levéve.

kacs_man_av2.jpg

 A rizst mikrosütőben szoktam készíteni: 7-8 dkg rizs, só, annyi víz, hogy ellepje és egy kanál kacsazsír. Befedve 750 Watton 10 percig párolódik, utána állni hagyom, majd később átkeverem.

kacs_man_avo3.jpg

Az avokádó- és mangókockákat enyhén besózva olvadni hagytam, közben elkészítettem a saláta öntetét szezámmagolaj, méz, édes chiliszósz, gyömbér, citromlé és só összekeverésével. Kóstolgatni kell, hogy ízlésünk szerint sikerüljön: ne legyen sem túl édes, sem túl savanyú, sem túl csípős.

kacs_amn_avo4.jpg

 Az öntetet ráöntöttem a mangóra és az avokádóra (kevéske salátakeverék is került mellé), jól összekevertem és fóliával lefedve a hűtőbe tettem tálalásig.

kacs_man_avo5.jpg

Megsült a kacsacomb, a méztől megpirult. A rizsbe csipetnyi masala fűszerkeveréket is tettem, hogy színt adjak neki. A mangós - avokádós saláta egyszerűen isteni lett: frissességével teljesen feldobta a kacsát.

kacs_man_avo7.jpg

 

Sertéskaraj zöldségekkel körítve öntöttvas edényben

Mitzi von Küche

 Sokkal több zöldséget kellene ennünk - de nehéz erről egy húst hússal evő egyént meggyőzni...  Ezzel a pompás, öntöttvas edényben sült finomsággal viszont le lehet venni a lábáról bárkit. A titok az, hogy az ízek némi pirítás után jól összeérnek az öntöttvas edényben a sütés közben. Ugye, hogy jól néz ki?

kar_zold7.jpg

Személyes kedvencem, a kelbimbó, továbbá sárgarépa és krumpli a körítése ennek a szép egy kilós hosszúkarajnak (a hosszúkaraj puhább, nem szárad ki sütéskor). 

kar_zold1.jpg

 Először mangalicazsíron megpirítottam a besózott, borsozott hús minden oldalát.

kar_zold2.jpg

 Kivettem a húst, a helyére felkockázott hagyma került, majd a nagyobb karikákra vágott répát pirítottam néhány percig.

kar_zold3.jpg

 Lehúztam az edényt a tűzről, visszakerült a karaj, majd köré a krumpli és a kelbimbó, végül néhány gerezd fokhagyma. A zöldségeket is megsóztam, majd felöntöttem félig vízzel az edényt.

kar_zold4.jpg

A sütőt beállítottam 180 fokra és összesen 1 óra 40 percnyi sütésre (légkeveréses) - hideg sütővel indul a sütés. Rá sem kellett néznem, a terjengeni kezdő finom illatok juttatták eszembe egyedül, hogy készül az ebéd... Az utolsó félórában levettem a nehéz öntöttvas fedőt, meglocsolgattam a levével és pirulni hagytam. 

kar_zold5.jpg

Az a csodálatos az öntöttvas edényben, hogy nagyon sokáig megőrzi a meleget, így később vagy több részletben is elfogyasztható az ebéd, anélkül, hogy melegíteni kellene. Szerencsésen megtalált elektromos késemmel perfekten fel tudtam szeletelni a húst. Remek, zaftos, nem száraz hús lett az eredmény - hála az öntöttvasban való sütésnek.

kar_zold6.jpg

Jól mutattak a tányéron is a színes zöldségek mellett a puha, zamatos karajszeletek. Néhány kimaradt szelet hús pedig vacsorára hidegen egy kis tormával szintén jólesett.

kar_zold7.jpg

Hozzávalók 5 - 6 személyre:

1 kg  hosszúkaraj

50 dkg kelbimbó

3 szál sárgarépa

1 kg krumpli

1 közepes hagyma

3 gerezd fokhagyma

só, bors,

mangalicazsír

 

 

Lazac juharszirupos pácban sütve

Mitzi von Küche

 Lazacot gyakran sütök, általában minden héten. Egészséges, az ára is elfogadható, hamar elkészül és nem utolsósorban nagyon finom. Ez az elkészítési mód a kedvencünk újabban: keverek egy finom pácot és abban készülnek el a halszeletek nagyon kényelmesen, a sütőben sütve.

ju_szi_laz4.jpg

 A pác összetétele: néhány löttyintés juharszirup, két gerezd fokhagyma, egy evőkanál mustár /bajor édes mustárt szoktam használni/, fél citrom leve, kevés só és jó minőségű olivaolaj bőségesen. Most látom a képről, hogy ez egy nemzetközi pác: kanadai juharszirup, olasz olivaolaj, német /bajor/ mustár, szicíliai citrom, spanyol /?/ fokhagyma, görög tengeri só... 

ju_szi_laz1.jpg

 A lazacot szeletekre vágom, megmosom, áttapintom és ha találok, eltávolítom a rejtett nagy szálkákat. A páclevet jól összekeverve a besózott, borsozott lazacszeletekre öntöm. Így várakozhat akár a sütőben is sütésig.

ju_szi_laz2.jpg

 Kb. 40 percig sütöm hideg sütővel indítva, 180 fokon, 20 percig fóliával lefedve, utána fedés nélkül. Egyszer-kétszer meglocsolom a páclével. Így néz ki, ha elkészül.

ju_szi_laz3.jpg

 És a tálalás kukoricás rizzsel és salátával.

ju_szi_laz5.jpg

 Meg lehet öntözni még a finom sült páclével: nagyon szereti mindenki, aki kóstolta.

ju_szi_laz6.jpg

A mostanival együtt tizenkét lazac-recept szerepel a Lepcsánkparty blogon. Ízelítőül néhány:

http://lepcsankparty.blog.hu/2015/10/19/boritekolt_lazac_ujratoltve

http://lepcsankparty.blog.hu/2016/09/26/spenotos_lazac_leveles_tesztaban

http://lepcsankparty.blog.hu/2016/11/07/feherborban_posirozott_lazac

Nyúl vadasan 45 perc alatt

Mitzi von Küche

A vadas szubjektív műfaj, mindenki egyéni ízlése szerint készíti. Ez az én verzióm, a szokásos "könnyen - gyorsan" módon. Cakkumpak kész háromnegyed óra alatt, friss zöldségekkel, nem porból, nem mélyhűtött kész mártással. Hogy hogyan? Nagyon egyszerű, már mutatom is.

nyu_vad7.jpg

 Mostanában gyakran kapható egyik kedvenc üzletláncomban darabolt konyhakész nyúlcsomag, mégpedig a legjobb részei: gerinc és comb. Három szál sárgarépa, két petrezselyemgyökér, fél karalábé és darabka zeller, egy fej hagyma megtisztítása pár perc és már rakhatjuk is össze a vadast.

nyu_vad1.jpg

 Néhány dekányi kockázott szalonna kiolvasztott zsírján felteszem pirítani a kuktafazékban a darabokra vágott répát - ez különösen jó ízt ad.

nyu_vad2.jpg

 Pár perc múltán mehet hozzá a többi feldarabolt zöldség, a kettévágott hagyma, két-három fokhagymagerezd és a megmosott húsdarabok. Együtt pirítom őket még pár percig. Ízesítés: só, bors, darabka citromhéj, két babérlevél, morzsolt kakukkfű, szegfűbors és borókabogyó a vadas ízhatás fokozására. 

nyu_vad3.jpg

 Felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje és mehet is rá a kuktafedél. A jelzéstől számítva 30 perc bőven elég ahhoz, hogy elkészüljön.

nyu_vad4.jpg

 A puha húsdarabokat átteszem egy nagyobb jénai tálba. A fazékban maradt zöldségek közül eltávolítom a babért, a citromhéjat és a nagyszemű szegfűborsot, borókabogyót. Kezdődhet a vadas mártás megkomponálása! Botmixerrel összeturmixolom a zöldségeket. Először jön a mustár: én kétfélét rakok bele, dijonit és édes bajor mustárt, majd egy evőkanál cukrot (ha lehet, barnát). Keverek egyet rajta, megkóstolom: ha szükséges, még sózom, borsozom. A finomhangolás következik: néhány löttyintés személyes kedvencemből, a Worcestershire-szószból -  a sötét melasz extra ízt ad a mártásnak.

nyu_vad6.jpg

És a reszelt citromhéj, kezeletlen citromból, ami különösen pikánssá teszi a vadasmártást. Egy fél pohár tejföl jöhet még hozzá és végül még jól összeforralom. A háttérben látszik, hogy már főnek a zsemlegombócok: német előkészített knédlicsomagocskák (saját készítésű zsemlegombóccal rendesen túllépnénk a háromnegyed órás elkészítési időt, de ünnepi alkalmakkor persze magam kockázom a zsemlét a gombóchoz).

nyu_vad8.jpg

 Tálalásra várakozik a nagy tálban a vadas nyúl, mellette a zsemlegombócokkal.

nyu_vad9.jpg

 Négy személynek is elegendő ebédre: egészséges, könnyű és finom.

nyu_vad5.jpg

Velős palacsinta

Mitzi von Küche

 Ez egy nosztalgia-étel, az egyik kedvencem, de már nagyon régen nem készítettem. Étteremben pedig egyre kevésbé lehet rendelni, nem tudom, mi okból. Most azért jutott eszembe, mert véletlenül megláttam a gyönyörű friss velőt az egyik szupermarketben.

vel_pal9.jpg

 Hát igen, a tisztítás nehéz dolog, de meg kell csinálni. Van, aki leforrázza hozzá a velőt, nekem jobban megy nyersen a tisztítás. Utána egy jó nagy fej hagymát zsiradékon megfonnyasztok és mehet is rá a velő. Pirítom pár percig, óvatosan kevergetve.

vel_pal1.jpg

 Sózom, borsozom, kap egy gerezd zúzott fokhagymát, majd két tojást ütök rá és jól összeforgatom. Végezetül egy kis zöldpetrezselyemmel megszórom (most szárított volt otthon). Mi nem szeretjük nagyon fűszeresen - de természetesen mehet hozzá még pirospaprika is, ízlés szerint. Félreteszem hűlni a velőt.

vel_pal2.jpg

 Két tojásból tejjel, szódavízzel, liszttel és egy csipet sóval palacsintatészát keverek, majd kis időre félreteszem, hogy a lisztszemek megduzzadjanak. Ezután következhet a palacsinták sütése pici olajban.

vel_pal3.jpg

 A kihűlt tölteléket óvatosan a palacsintákba töltöm, a széleket be-behajtogatva, hogy ki ne jöjjön a töltelék. És még mindig nincs vége - tudom, ez egy munkás étel... Most következik a töltött palacsinták panírozása a szokásos liszt - tojás - zsemlemorzsa triászban.

vel_pal4.jpg

 Közepesen forró olajban sütöm, tulajdonképpen csak addig, míg a panírburkolat szép színt kap, mert belül már főzve van.

vel_pal6.jpg

 Törlőpapírra szedem. Frissen és melegítve is tálalható.

vel_pal8.jpg

 Csodafinom a velős töltelék, hozzá egy kis frissen sült krumpli és tartármártás. Ez most csak három személyre készült, de legközelebb vendégeknek fogom készíteni, mert jól előkészíthető és a sütés csak pár perc.

vel_pal_10.jpg
 Hozzávalók három-négy személyre (4 nagy palacsinta):

30-40 dkg velő

2 tojás

1 nagy hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

só, bors, zöldpetrezselyem

A palacsintához:

2 tojás

1 dl tej

0,5 dl szódavíz

2-3 evőkanál liszt

csipet só

a panírozáshoz:

liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa.

 

Egybensült fasírt párolt sárgarépával

Mitzi von Küche

 Néha hétköznapi, egyszerű ételeket is kell főzni, az egybensült fasírt kiváló példa erre. Gyorsan összeállítjuk, be a sütőbe és már csak ki kell várni, amíg megsül.

fas8.jpg

Lássuk, hogy készül nálunk. Először az alap: kockára vágott szalonna, rá egy felaprított hagyma, szalmasárgára pirítva.

fas1.jpg

 70 dkg darált lapockához adok két tejben áztatott, kifacsart zsemlét, egy tojást, egy evőkanál mustárt, két gerezd zúzott fokhagymát és a dinsztelt hagymát zsiradékjával együtt. Ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával és szárított zöldpetrezselyemmel. Jól összegyúrom.

fas2.jpg

Egy őzgerincformát zsiradékkal vékonyan kikenek, zsemlemorzsával vékonyan behintem és belekanalazom a fasírtmasszát. 

fas3.jpg

 A tetejét is megszórom zsemlemorzsával. Az időközben 180 fokra előmelegített sütőbe rakom a formát és az első félórában alufóliával lefedve sütöm, majd tovább fólia nélkül.

fas4.jpg

 Közben a megreszelt sárgarépát egy pici olajon pirítom - párolom kevés só és cukor hozzáadásával. A püréhez megfőzöm a kockára vágott krumplit. Áttöröm burgonyanyomóval, vajjal, tejjel jól összekeverem.

fas5.jpg

A fasírt szépen megsül egy óra alatt. 

fas6.jpg

 Egyszerű, még diétásnak is mondhatnánk, de mindenkinek jólesik és még hidegen is finom.

fas7.jpg

Hozzávalók 6 személyre:

70 dkg sertéslapocka megdarálva

2 zsemle

2 dl tej az áztatáshoz

1 tojás

1 evőkanál mustár

1 közepes hagyma

5 dkg sós szalonna

2 gerezd fokhagyma

só, bors, pirospaprika

zsemlemorzsa a szóráshoz

Lecsós kacsamáj

Mitzi von Küche

 Ha az ember véletlenül lát az üzletben szép világos pecsenyekacsamájat, rögtön eszébe jut, hogy mondjuk lecsós kacsamájat lehetne készíteni belőle. Februárban viszont nem túl jó ehhez a zöldségválaszték, de csodás módon ritka szép spanyol húsos paradicsomot és aranyos minipaprikákat kaptam, így minden adott volt egy klasszikus magyaros lecsós kacsamájhoz.

lecs_kacs1.jpg

Indítás felkockázott sós szalonnával,  

lecs_kacs2.jpg

 erre jött a hagyma kis kockákban, majd a vékony csíkokra szeletelt paprika. Ízesítettem két gerezd fokhagymával és pirospaprikával. Néhány percig lefedve pároltam.

lecs_kacs3.jpg

 Következhetett a cikkekre vágott paradicsom. Ismét pároltam együtt pár percig, besózva és borsozva, amíg egy kis levet eresztett.

lecs_kacs4.jpg

 Majd jöhetett végül a főszereplő, a pecsenyekacsamáj, szép nagy darabokban. Ismét párolás következett, már csak óvatosan rázogatva, nem keverve, nehogy összetörjön a finom máj. Pár perc alatt el is készült.

lecs_kacs5.jpg

 Jól esik a hűvös téli estén a melengető finomság, tört krumplival tálalva.

lecs_kacs6.jpg

Spenótos csirkemelles gnocchi sütőben

Mitzi von Küche

Egy különösen borús szombati napon valami zöldre vágytam ebédre és eszembe jutott a spenót. Volt is egy doboz passzírozott fagyasztott spenót a hűtőben, találtam még gnocchit, meg persze egy csirkemell-filé is akadt és hopp, már meg is született az ebéd ötlete: spenótos gnocchi csirkemellel sütőben egybesütve! Na ez igazán a ronda és finom kategória...

spe_gno6.jpg

A kiolvasztott, lecsepegtetett spenótot pici vajon feltettem párolódni egy doboz tejföllel, két gerezd fokhagymát préseltem rá, megsóztam és borsoztam, pici cukorral is ízesítettem. Hozzáadtam a gnocchit is, egy kevés vizet melléöntve, így együtt párolódtak néhány percig. A gombóc hamar megpuhul, villával ellenőrizzük.

spe_gno1.jpg

 Eközben a megmosott, csíkokra vágott csirkemellet vajon megsütögettem, csak egy kis só, bors és némi provanszi fűszerkeverék kíséretében.

spe_gno2.jpg

 És már következthetett is a lerakás egyik kedvenc francia porcelántálamban. Alulra a spenótos gnocchi, rá a csirkemell.

spe_gno3.jpg

 Egy tojássárgát elkevertem egy doboz tejszínnel, kicsit megsóztam, még egy gerezd fokhagymát adtam hozzá és a tálba öntöttem. A tetejére pedig frissen reszelt parmezán került.

spe_gno4.jpg

180 fokra melegített sütőben 25 - 30 percig sütöttem a keveréket, hogy az ízek jól összeforralódjanak. Szépen megpirult a teteje: a sütőből kiáradó illatok biztatóak voltak.

spe_gno5.jpg

 Nagyon finom lett a spenótos gnocchi - azért a húskedveló férfiak nem elégedtek meg a benne lévő csirkemellel, ők kaptak még néhány szelet sült húst is mellé.

spe_gno8.jpg

Hozzávalók 5 - 6 személyre:

1 csirkemell

1 doboz mélyhűtött spenót

1 tasak olasz gnocchi

1 kis doboz tejföl

1 doboz habtejszín /250 g/

1 tojás sárgája

parmezánsajt reszelve

só, bors, cukor, provanszi fűszerkeverék, fokhagyma

És itt egy másik gnocchis recept a Lepcsánkparty blogunkról:

http://lepcsankparty.blog.hu/2017/05/08/rakott_csirkemell_gnocchival_feher_es_zold_spargaval

 


 

 

Török sült tejberizs

Mitzi von Küche

 Sok országban népszerű a tejberizs, de ez a török módra készülő desszert - eredeti nevén a Fırın sütlaç - különösen finom, mert a sütés extra ízeket hoz elő belőle. Ideje volt idehaza is kipróbálni: gyorsan elkészül és szívesen kanalazza kicsi és nagy.

tejri7.jpg

 Kerekszermű fajtát érdemes használni hozzá, ami gyorsan megpuhul. 10 deka átmosott rizst fél liter vízben csipet sóval elkezdünk főzni, majd ahogy elfő a víz, tejjel pótoljuk. Időközben 8-9 deka kristálycukrot is szórunk bele - ettől kezdve alacsony hőfokozaton gyakori keverés mellett főzzük cirka 7-8 percig, amíg megpuhul a rizs. Ízesítjük egy-két teáskanál vaniliakivonattal (vagy ha nincs, két csomag vaniliás cukorral).

tejri1.jpg

 Egy másik edényben kevés tejjel elkeverünk két tojássárgát és egy-két teáskanál kukoricakeményítőt, majd óvatosan a tűzről lehúzott tejberizsbe keverjük.

tejri2.jpg

 Egy nagy tepsibe két ujjnyi vizet öntünk, beleállítjuk a szuffléformákat és belekanalazzuk a masszát. Végül barnacukorral is megszórjuk, sőt, lehet fahéjas cukorral is - de ez nem kötelező elem. 

tejri3.jpg

A sütőt grillfokozatra kapcsolva kb. 15 percig kell sütni, hogy kellemesen megbarnuljon a tejberizs teteje. 

tejri4.jpg

 Nagyon finom frissen készítve, melegen is, de hidegen is jólesik.

tejri5.jpg

 Krémesen puha a belseje, roppanós a teteje. 

tejri6.jpg

Hozzávalók hat személyre:

10 dkg kerekszemű rizs

1 csipetnyi só

8-9 dkg kristálycukor

5 dl tej

2 tojás sárgája

2 teáskanál vaniliakivonat /vagy 2 csomag vaniliás cukor/

1-2 teáskanál kukoricakeményítő

a tetejére barnackor - esetleg őrölt fahéj

Királydurbincs citromnáddal

Mitzi von Küche

Ezek a királydurbincsok tényleg királyi méretűek: a szokásos 30 dekás méret helyett jó 50 dekásak. A finom, tömör fehér húsú hal - friss import az Adriáról - az egyik legfinomabb, nem "halízű", mérsékelten szálkás, csak néhány nagy szálka található benne. A hal áfacsökkentése óta pedig kimondottan baráti áron juthatunk hozzá.

durb1.jpg

A durbincsokat lepikkelyeztem - nagyjából ugyan meg vannak tisztítva, de nem árt a precíz tisztítás, alapos mosás és az uszonyok levágása. Kívül-belül megsóztam a halakat és friss citromlevet csepegetettem rájuk, így várakoztak a sütésre. 

durb2.jpg

Friss thai citromnádat is kaptam, ami enyhén citromos ízével oly jól passzol a halakhoz. A szárított, felkockázott citromfű szerintem teljesen íztelen, ezért érdemesebb a délkelet-ázsiai konyha eme remek fűszerét frissen használni. 

durb3.jpg

 A tepsit kibéleltem sütőpapírral, amit olivaolajjal megkentem: régi tapasztalatom, így nem ragad oda a halak bőre. A durbincsok hasába belehajtogattam néhány szál felezett citromnádat /ha nem jutunk hozzá, használjuk a jó öreg citromot.../ meg néhány kocka fokhagymás fűszervajat. Kívülről még egy kicsit sóztam és borsoztam a halakat, további fűszerezésre nincs is szükség. Kettévágott, előzetesen némileg előfőzött felezett krumplidarabokkal körítettem a tepsiben a durbincsokat, közéjük szórva néhány cikk paradicsomot is, végül meglocsoltam olivaolajjal.

durb4.jpg

180 fokra melegített sütőben lefedés nélkül sütöttem 45-50 percig, közben vagy kétszer megspricceltem egy kevés olivaolajjal. Nem vagyok híve a halak beirdalásának, így is csodásan megpuhul a húsuk.

durb5.jpg

Mivel egy tepsiben elkészült a hal és körítése, ezért már csak egy saláta kellett a királydurbincs mellé és egy érdekes módon idehaza beszerzett albariño bor: spanyol Galícia büszkesége, amely friss zamatával olyannyira passzol a halételekhez.  

durb6.jpg

 Szép, tömör húsú hal, könnyű kifilézni, finom és bőséges két fő részére - igazából hárman is jóllakhattak volna vele.

durb7.jpg

Nézzétek meg egy korábbi királydurbincs receptünket is!

http://lepcsankparty.blog.hu/2013/10/22/kiralydurbincs_rokagombas_martassal_mitzi_von_kuche