recept-sztorik

Lepcsánkparty

Kőtt kalács (Anica SubRosa)

2013. június 09. - AnicasubRosa

Ritkán vagyok elégedett úgy istenigazából a saját dolgaimmal, de ez a kalács remekül sikerült. 

P1130974

Úgy indult, hogy faltuk a barátnőméknél a 3 kiló lisztből készült rengeteg pizzás- és kakaóscsigát és megkérdeztem tőle, hogy neki másnapra nem lesz "húzós" a kelttésztája? Mondta, hogy neki is olyan volt, amíg margarinnal csinálta, viszont amióta ehelyett zsírral, azóta másnap is patent (ha marad belőle másnapra). Igazából sosem értettem, anyám miért favorizálja az étolajat és a margarint, bár valószínűleg az orvosi tanácsok, a múlt század második felének praktizálási hulláma és a családi hagyományok ilyen jellegű hiánya úgy együtt irtotta ki anyám konyhájából a vajat és a zsírt. Az viszont tuti, hogy a földesi nyarak ízemlékeiben ott volt a csőröge és a többi mellett a kőtt kalács is.

Nos, én nem csináltam ipari mennyiséget, bár utólag kiderült, úgy kellett volna kezdeni. Elcsippentettem a liszteszacskót kb. 3/4-énél, belesaccoltam olyan negyedkiló zsírt, egy kis sót, kevés cukrot (anyám mindig felhívja a figyelmemet, hogy csínján bánjak a cukorral), egy tojást, meg egy tojásfehérjét, kevés tejben felfuttatott élesztőt, meg még egy kis langyos tejet összegyúrtam, lágy tésztává. Húsz perc múlva átdolgoztam, aztán újabb húsz perc múlva mégegyszer és amikor megint megkelt, 3 cipót csináltam belőle. Két kis cipót téglalap alakúra nyújtva kakaó, cukor, vaj keverékével megtöltöttem, a tésztát felcsavartam és a harmadik, szilvalekvárral töltött copfocskával összefontam. Félsüléskor megkentem tojássárgájával, hogy szép színe legyen. 

P1130946

P1130970

P1130992

P1130997

Olyan délután 3 óra körül sült ki, 6-ra nyoma sem volt. Igaz, kicsit kifolyt a töltelék helyenként, kissé meg-megkapta a sütő az alján a kakaós-lekvárt, de a sógor azt mondta: olyan jó,mint anno a napköziben volt. :)

Ja,mivel elfogyott,másnap csináltam kakaóstekercset. Ugyanazt a tésztát raktam össze, bár valódi élesztő helyett instanttal, és kapkodtam, meg igencsak sok lett a zsír. Summa summarum: vacak lett. Két 11 éves gyerek összesen 4 darabot evett meg belőle, tehát tényleg. Anyukám azt mondta, ne aggódjak, ez ilyen. Hol sikerül, hol nem, majd a következő. Mivel anyukámnak mindig igaza van (muszáj ezt írnom, sosem lehet tudni,nem netezik-e stikában), másrészt nem is vagyok a feladós típus, már nézegetem, mit kellene sütnöm ezen a hétvégén.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr125321184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.09. 00:13:23

Már megint én vagyok az első? :D

Hurri Kán 2013.06.09. 00:34:43

Na jó, nem moderálok ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.09. 00:37:27

@Hurri Kán: kissé érdekesen tördeli a blog.hu a kommenteket, a túlzott tökéletesség még várat magára :D

Daró 2013.06.09. 07:58:03

Saját kommentet elsőzni, hatékony :-D

Pogácsát sütöttem (építésvezetőnél ez úgy néz ki, leadtam a receptet Erának és kiadtam a parancsot, süsse meg) szintén zsírral. Imrenap volt, bevittem a céghez.
Editke, a csepp kis takarítónőnk, aki nem bírja ha valami (idézem) "szavasz" (savas) két pofára nyomta befelé. (Editkének minden szavasz, szerintem a finnyás vagyok - szinonímájaként használja, mert pl. 3 zacskó chips a céges kiránduláson nem szavasz)

Tehát Editke, miután megevett vagy ötöt, kérte a receptet. Mikor látta hogy fél kg zsír van benne, elzöldült és rohant a budiba :-) szerintem azóta is purgálja magát. Valamint, biztos ami biztos, azóta bármit viszek be, meg nem kóstolja.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.09. 10:07:41

@Daró:
jóvanna, ki kellett próbálnom, működik-e egyáltalán a technika! :P :D
hehe, te meg akartad ölni Editkét????? :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.09. 10:35:42

Gratulálok az első poszthoz, amivel magasra tetted a lécet, Anica!
A kalácskészítés olyan műfaj, amit eddig csak távolról tiszteltem, de étvágygerjesztő leírásod után -eskü - ki fogom próbálni.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.09. 11:04:20

@Mitzi von Küche: köszönöm, de azért nem érzem annyira ezt a dolgot, mert kelttésztát sokkal hamarabb tudtam sütni,mint piskótát.:) de balesetek előfordulhatnak, pl. ha hideg a hozzávalók valamelyike, vagy nem dagasztja ki eléggé az ember.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.09. 11:23:09

@AnicaSubRosa: A kelttészta a másik nagy ismeretlen, de egyszer muszáj lesz már megpróbálni.

süllőcske 2013.06.09. 21:54:15

Agggyisten, egészségetekre!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.09. 23:10:33

@süllőcske: köszönjük szépen, András,örülök, hogy megtiszteltél :) Remélem,rendszeres látogatónk leszel, gyere kikapcsolódni! :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.10. 18:53:42

Itt vagyok, itt vagyok, itt vagyok! Végre sikerült!

Mit akar ez itt engem korlátozni, hogy hány karaktert írhatok még hee?
Annyit írok amennyit akarok, és kész!!!

De szép kalács!

1kutya 2013.06.10. 18:57:38

kezdetnek nem rossz ;)

Hurri Kán 2013.06.10. 19:20:19

Avatarokat akarok csinálni, de nem engedi a rohadék :s

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.10. 19:25:42

@dömbi: nnna, ideje! :P :D

@1kutya: dettó :D
@Hurri Kán: pasi vagy, oldd meg! :P

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.10. 19:39:23

@dömbi: egyébként hidd el, tisztában vagyunk vele, hogy senki nem tudna megakadályozni benne, hogy akár 300000 karaktert írj! :D

@1kutya: khmm... némi kis support még ránkférne...:)
egyébként arra tippeltem, negyedikként futsz be, nem sokat tévedtem :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.10. 19:45:11

Hihihi! Gondolkodom, hogy átváltozok Dömbikéről Öntörvényű-re.

És hogy a poszthoz is szóljak, a zsír lesz a "hunyó", mert azt hazudják a vénasszonyok, meg a szakik, hogy kalácsot csak tojás sárgájával szabad csinálni, és akkor 2-3 naposan is puha foszlós.

Hurri Kán 2013.06.10. 19:52:59

@dömbi:
Jól sikerült kalács nem szokott 2 napig megmaradni... :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.10. 20:02:02

na, gyerekek, nálunk dörög, csattog,villámlik, úgyhogy nem ígérem, hogy túl sokáig maradok, de ti csak játsszatok! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.10. 21:33:06

Nálunk most ijesztgeti a kutyát a dörgés-villámlás.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.11. 11:15:22

@Mitzi von Küche: el is ijedt, úgy látom ;) :D

na, majd a holnapi posztod illatára visszajön! :)))