recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Harcsa sörtésztában, kis óceáni hangulattal

Mitzi von Küche

2013. június 11. - Mitzi von Küche


Gyönyörű  friss folyami harcsát szereztem egy vidéki halboltból. Meg kell az ilyet becsülni nagyon.

Harcsa1.JPG

Mivel patkó formára vágták, kitaláltam, hogy nem a megszokott rántott harcsát készítem, hanem könnyű sörtésztába burkolom. Alaposabb tájékozódás után kiderült, hogy ez nem azonos az Orly-módra való készítéssel (akármit írnak is az egymást másoló magyar receptoldalak), hanem a valódi, sörrel készült tésztát jelenti.

                  A halszeleteket előkészítettem: levágtam a bőrt, majd kettévágtam a gerinc mentén, így hosszúkás, szálkamentes csíkokat kaptam. Besózva, citromlével meghintve félretettem.

Harcsa2.JPG

                                  

                   Most következett a nevezetes sörtészta. Két tojás fehérjét felvertem, a sárgáját másik keverőedényben csipet sóval, pici borssal elkezdtem keverni, majd óvatosan sört adagoltam hozzá - összesen kb. 1,5 dl-t, ezután a lisztet (ezt nem mértem). Amikor jó palacsintatészta-sűrűségű lett, óvatosan belerétegeztem a felvert habot. Ebben a habos masszában megfürdettem a hosszúkás harcsaszeleteket, majd bő és forró olivaolaj – vaj keverékében mérsékelt tűzön megsütöttem. (A fritőz lenne ideális a sütéshez, ha nem selejteztem volna le.)

Harcsa3.JPG

           Az óceáni beütést részben az jelentette, hogy a halszeletek után - hirtelen ötlettől vezérelve - következett a banán. Egy nagyobb banánt kettévágtam, majd hosszában is ketté, a sörtésztába mártottam és szintén kisütöttem.

Harcsa4.JPG

A hal + banán kombinációval Madeira szigetén találkoztam néhány éve, amikor egy hetet töltöttünk ott. A pez espada nevű mélytengeri fehér húsú halhoz adták az apró sült banánt – fergeteges ízkombináció volt és most sikerült rekonstruálni az ízeket.

                  Hogy teljes legyen az egzotikus ízélmény, szósz gyanánt igazi remulád-mártást csináltam. Az, hogy Magyarországon remulád-mártásként némi ecetes uborkával - neadjisten, reszelt hagymával összekevert tubusos majonézt adnak, eléggé elborzasztó. Az igazi ugyanis kapribogyóval készül - micsoda ízkülönbség! Variációk persze vannak, a kreol vagy a new orleans-i konyha pikánsabban készíti – érdemes a saját ízlésünknek megfelelően kikísérletezni és új ízélményekben lesz részünk – halakhoz különösen kitűnő.

Harcsa5.JPG

Leírom, én hogyan készítettem: egy kis konyhai robotgépbe tettem egy tojás sárgáját, némi pirospaprikát (cayenne-i bors híján), egy evőkanál kapribogyót, egy gerezd fokhagymát, pár levél petrezselyemzöldet, némi mustárt, kevés sót és egy-két tekerés borsot. Egy evőkanál tejföl és két-három löttyintés olivaolaj került ezután a gépbe, megnyomtam a keverőgombot  és a homogén, gyönyörű pikáns mártás már kész is volt. Megkóstoltam, pici cukorral utánaízesítettem és betettem kicsit a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

                Közben elkészült a petrezselymes főtt krumpli és egy kis zöldsaláta is és már kezdődhetett is a harcsa - banán ebéd, a megszokott módtól eltérően, kicsit nosztalgiázva, de igen nagy sikerrel.

    IMG_5523.JPG                   

 Madeira szigete.  A kép jobb oldalán banánültetvény.

IMG_5445.JPG

Halpiac Funchalban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr495281895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurri Kán 2013.06.11. 21:24:53

Elsőre furcsán hangzik a banán, mint köret, de nem lehet rossz.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.11. 21:26:58

@Hurri Kán: sőőőőt...mondjuk,én bírom a sós+édes párosítást :)

1kutya 2013.06.11. 21:28:31

a "levágtam a bőrt" szóösszetételnél kissé összerezzentem, de élmény volt olvasni!

bamánt (keresztfiam után szabadon) meg csakis nyersen, teniszezés közben, de vasággyal elmegy...

1kutya 2013.06.11. 21:29:35

@Hurri Kán: Gyury, csinálj már valami jobb dizájnt ennek a blognak, mert herótom lesz tőle!!!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.11. 21:37:19

A képek nem jelennek meg teljes mértékben, de a lényeg talán látszik.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.11. 21:41:38

Most átraktam a laptopot olvasó üzemmódba (mert már ilyenem is van), így kifogástalan a tördelés és jól látszanak a képek teljes terjedelmükben.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.11. 21:51:29

@1kutya: nekem is, de annyira elbirizgáltam az eredeti sablont, hogy muszáj volt ezzel...

@Hurri Kán: helló, itt vagyok!! szóval: oké, Gyuri intézkedik....p

@Mitzi von Küche: a 100.poszt mártökéletesen fog megjelenni :D

Daró 2013.06.12. 07:54:34

Az a cc. 15 kilós halszelet a halpiacon mindent visz.

Remuládot meg ki kell próbálnom, még soha nem ettem. Van is itthon savanyúuborka :-D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.12. 14:32:22

@Daró: az a nagy halszelet Madeirán a vörös tonhal. Sajnálom, hogy nem fotóztam le a nem is tudom, hányféle maracuját (a leve isteni).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.12. 15:10:24

@1kutya: Lyuly, csak ki ne töröld ezt is.

@Hurri Kán: Dobj el mindent, intézkeggyé'! D

@AnicaSubRosa: Nem a főzőbanánról van szó? Mert az nem édes, legfeljebb ha megcukrozod.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.12. 15:15:00

Szia Dömbike, jó utat, vigyázz magadra, és ölelgesd meg hejlyjettünk is a Benit és a Gyvyt, a többi More ha hív, vedd fel a telefont, és kedvesen udvariasan beszélgess velük!

DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.12. 17:51:36

@dömbi: jaj, te meg most haza? :) Szia Dömbike, jó utat, vigyázz magadra, és ölelgesd meg hejlyjettünk is a Benit és a Gyvyt, a többi More ha hív, vedd fel a telefont, és kedvesen udvariasan beszélgess velük! :P :D

egyébként ma hívott Medvedoki és azt üzeni nektek, hogy üdvözöl mindenkit, örül, hogy elindultunk és majd érkezik, csak telefonról nem nagyon tudja tolni, a laptopot meg nem tudja használni, mert megint ingázós-szaladgálós-utazós időszakban van. de jövő 7 végére remélhetőleg helyreáll a rend nála.:)

Daró 2013.06.12. 18:39:29

1., Főzőbanánt én debrecenben még nem láttam. Sőt, legjobb tudomásom szerint a pesti vendéglősök is Bécsbe mennek ha ilyesmit akarnak. Ez még hagyján, de állítólag minőségi húsért is oda mennek.

2., Dömbi, gyere erre!

3., a vörös tonhal orosz vizekben honos?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.12. 19:19:42

@Daró: Ez a banán nem főzve, hanem sütve van. A madeirai (és a Kanári-szigeteki) banán kicsi és édes.
A tonhal a Földközi-tengerben is megtalálható, meg az Atlanti óceánban is, orosz honosságáról nem tudok.
@dömbi: Szia, Dömbike, jó utat! Gyere erre is, vagy különben mi megyünk Svejcba...!

Daró 2013.06.12. 19:24:14

@Mitzi von Küche: Tudom:-) csak a dömbi kérdésére írtam. A vörös ton meg szóviccesen lett orosz... (szoviet)

medvedr 2013.06.12. 20:48:56

Sziasztok!

Azért beélesítettem magam, örülök nektek!
@Mitzi von Küche:

A remulád mindent visz mint a piros ász, vagy a Lola T az autós kártyában.

Jó itt nálatok. Kicsit elfoglalt vagyok, de majd jövök játszani. Diópálinkáról kinek van tudása?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.12. 20:50:37

@medvedr: Doki, de jó vagy! :D
Nos,diópálinka-ügyben nem vagyok illetékes,de keresünk szakértőt :D

süllőcske 2013.06.12. 21:59:04

Hari remuláddal, köszönöm. Van még?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.12. 22:23:30

@süllőcske: ti azért fogtok 100 évig élni,mert halat hallal esztek :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.13. 11:07:03

@Mitzi von Küche: muszáj lesz visszamenned, pótolni azt a fotót! ;) :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.13. 18:43:55

@medvedr: Szia, Brumbrum! Örülök, hogy megtaláltad az új blogot. Sok érdekes dolog következik még :)
@süllőcske: Szia, Süllőcske! Elfogyott már, pedig most olyan éhes vagyok... Este Abasárra megyünk pincelátogatásra :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.13. 18:45:15

@AnicaSubRosa: De mennék! Csodás helye a világnak. Majd szedek még össze fotókat.

EZAZ! 2013.06.13. 20:09:02

@AnicaSubRosa:

Köszi a linket. (bár a név, meg az, hogy admin vagy elgondolkoztat)

@Mitzi von Küche:

Valahogy éreztem, hogy nem a skandináv húsgombócok továbbfejlesztett változatáról lesz szó.
Tolnám ezerrel.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.13. 20:23:00

@EZAZ!: basszus, 6 ember közül kellene rájönnöm, ki vagy :D de rájövök!!! :P :D
a "tolnám ezerrel" kifejezés nagggyon gyanús...:D

medvedr 2013.06.13. 22:51:38

@EZAZ!: Aztán min gondolkozol? Játék ez részben, nem?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.14. 21:05:50

@EZAZ!: rájöttem :)
Nyugi, a subrosa csak a titokban-t jelenti :D ;)
süti beállítások módosítása