recept-sztorik

Lepcsánkparty

A városi háziasszony esete a keszeggel

Mitzi von Küche

2013. június 17. - Mitzi von Küche

 

Olyan városban élek, ahol a közelben sajnos, nincsen folyó, sem természetes tó, családom, barátaim nem horgásznak, a halat viszont nagyon szeretem – tehát a nagyáruházak és a kevés halbolt kínálatára vagyok utalva, azt kísérem nem lankadó figyelemmel. Pénteken az egyik áruházban gyönyörű keszegeket láttam.

Elő is jött rögtön a gyerekkori nosztalgia a boglári nyarakról, amikor a Balatonban még lehetett úszni, a ropogós keszegek íze… Nem is ettem azóta.

Egyszer mindennek eljön az ideje. Megvettem három keszeget, noha eddig még sohasem sütöttem otthon.

Keszeg 1..JPG

 Gyors szakirodalmazás után úgy véltem, kivitelezhető a tervem: ropogós keszeget sütni.

A keszegeket jól megmostam, 3-4 milliméterenként beirdaltam – ez azért szükséges, hogy a szálkákat elvagdossuk és jól átsüljenek -  és besózva, némi halfűszerrel megszórva  félretettem egy kis ideig. Közben előmelegítettem a sütőt 190 fokra.

Keszeg 2..JPG

 

Egy nylonzacskóba tettem 3 kanál lisztet és 2 kanál pirospaprikát (a Süllőcske-féléből), összekevertem, majd a keszegeket jól beleforgattam a zacskóba.               

Keszeg 3..JPG

Utána egy sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a halakat és meghintettem némi napraforgóolajjal. 1 óra hosszáig sütöttem.

Remek illatok jöttek a sütőből: elkészült a keszeg. És csodák csodája, olyan lett, mint gyerekkoromban: jól átsült, finom, a farka és az uszonyok ropogósak. És nem is volt benne olyan sok szálka. Ohohó, hát ez nagyon egyszerű!

 

  Keszeg 4..JPG                                

 

Készítettem hozzá egy némileg görögös beütésű salátát, ami a szokásos zöld levélkeveréken kívül paradicsomot, feta sajtot és mandulával töltött olajbogyót is tartalmazott.

Az öntet úgy készült, hogy egy nyomásnyi tubusos mustárhoz (ez speciel Kremsi mustár volt) néhány csepp sötét balzsamecetet adtam, ízesítettem nagy szemű tengeri sóval és mézzel (lehet folyékony édesítővel is), elkevertem, majd cseppenként extra virgin olivaolajat adtam hozzá. Kellemes emulziót képezett (mint a jó majonéz, csak ez sötét színű), egy pici vízzel hígítva elkevertem a salátával.

Valahogy mindig az az érzésem, hogy ez az öntet csupa egészséges, a szervezetünknek hasznos dolgot tartalmaz. Mintha egy vitaminkapszulát vennénk be – de ez sokkal finomabb.

Keszeg 5..JPG

                                  

Mivel úgy gondoltam, kevés lesz a három kis keszeg, biztos, ami biztos alapon sütöttem még két pisztrángot is a sütőben (ezek elkészítésében nagyobb rutinom van), nehogy éhesek maradjunk.  Érdekes volt a két különböző hal-íz összehasonlítása. Hát így esett a keszegek esete, amelyben a keszeg-ebéd pisztránggal egészült ki. Mindenesetre nagyon jól sikerült, ismétlése következik. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr1005281873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 08:41:34

mintha frissen sült hal illatára ébredtem volna...:)
Most már csak egy jó erős kávét hozhatna valaki és a mai nappal kiegyeznék :)
/egy hét szabadsáááááág! :)))) /

Hurri Kán 2013.06.17. 09:32:43

Frissen főtt KV illatára ébredtem :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 09:35:59

@Hurri Kán: de jó dolgod van! :D
az enyém már kihűlt, mert a pasik rég elindultak itthonról, szerintem a kocsit az utca végéig tolják ilyenkor, nehogy felébredjek, a hirtelen kinövő +6 fejemmel :DDDDD

Hurri Kán 2013.06.17. 09:38:21

@AnicaSubRosa:
+6 fej??? Élhetetlenek. Én tuti befognálak húst sütni :DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.17. 09:50:49

Hali!
Megállapítást nyert, hogy a Gyvy igen snájdig legény!
Dömbike visszaérkezett szerencsésen.
Degeszre ette magát kolbásszal füstölt sonkával, harcsával, és külön élvezettel marcangolta a süllőt.
Ja, és a Gyurival tobzódott a szalámik közt is.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 09:53:51

@dömbi: hát, ez gyors kör volt!!!
hehe, most, hogy másodjára is elolvastam a kommented, nagyon röhögök, a zabarohamodon :D
Gyuriról eddig is tudtuk, hogy snájdig..... és tobzódásra hajlamos :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 10:10:55

Morgen! Remélem, nem uncsik még a halak. /Sajnos, minden héten legalább egyszer hal van nálunk, de van, hogy többször is.../

Daró 2013.06.17. 10:16:36

Hahó Hahó!

Kipróbáltam ezt a fajta sütési módot (épp a Micke tanácsára) és ismerem a hagyományos, olajbansütős verziót is, sőt! gyakorlom. Meg kell állapítsam, csupa kompromissszum az élet. El kell döntsd jelen esetben, mihez ragaszkodsz jobban: a szálkamentes halhoz vagy az olajszagmentes lakáshoz? A sütős módszer valóban finom, ám a szálka nem tűnik el, cserébe finom sülthal-illaton kívül más nem lengi be a szobát. Az olajos verzió ropogósabb, szálkamentes, ugyanolyan finom, cserébe irtózatosan büdös.
Szerencsére nyár van, lehet a szabadban tárcsán sütni!

Daró 2013.06.17. 10:19:18

És egy szolgálati közlemény:

Az első adag söröm elfogyott. Nem véletlenül nem kaptatok belőle, nem lett az igazi.

A második egy stout, jó erős, ez már vállalható. (Nekem egyébként túl erős a maga 5.5-6 alkoholfokjával, egy rész szódával hígítom, lehet barbárság, ez van)

A harmadikat egy hete palackoztam, na az lesz az igazi!

Daró 2013.06.17. 10:31:49

@Mitzi von Küche: Sajnos? Szerintem mindenkinek legalább hetente kellene halat ennie (persze elsősorban hazait, és akkor a halászati ágazat is profitálna, meg megismernénk a hazai halakat)

Egyébként tapasztalat, a pontyfilé ugyanígy elkészítve-sütve (én olajban) majdnem ilyen finom.

Ja, és Ancinak üzenem, filézni nem nehéz. Szépen filézni már igen, de sütve nem látszik a különbség :-)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 10:35:37

@Mitzi von Küche: heti egyszer hal, hetente egyszer zöldsaláta a szokásos köretek helyett, amihez lehet, ahhoz olivaolaj, amibe lehet, abba olivabogyó és mindjárt tennénk valamit azért a plusz 1-2 évért.:)
@Daró: sörre igényt tartunk, persze csak kóstolóra :D
filézés ügyben már tegnapelőtt meggyőztél! :)

Benikuty 2013.06.17. 10:46:53

@dömbi: azért kitolhattátok volna az orcátokat hozzánk...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 10:48:21

@Benikuty: én is mondtam Dömbinek, hogy ez olyan gyors kör volt, rá sem tudtam szervezni :/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 11:49:38

@Benikuty: Nyugi, én is totál kimaradtam belőle...
@AnicaSubRosa: saláta kb. hetente 4x megy. Olajbogyót meg tegnap pusztítottunk el egy üveggel (feketét).

medvedr 2013.06.17. 14:30:49

Hát elmennék Mitzihez macskának, heti egyszer nagy ünnep lenne. Ki fogom próbálni a sült keszeget, maradok az olajban sütésnél mert a keszeges bódéban is olajban sütötték. Remélem a fiúknak ízleni fog. Betolatok velük előtte egy 30 dkg os hamburget úgy talán nem egészben 1 mp alatt tűnik el egy keszeg.

Benikuty 2013.06.17. 14:58:23

@AnicaSubRosa: @Mitzi von Küche: bocs, tényleg nem itt kell ezt megbeszélni. Többet nem fog ez előfordulni.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 15:46:58

@Benikuty: engem nem zavar :))
ez nem úri szalon ;), felrakhatod a lábad is az asztal sarkára, persze csak farmerben és veszkócsizmában :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 15:48:40

@medvedr: én egy örökbefogadásra apellálnék, csak az a baj, hogy nagykorú vagyok (már kétszer is, hajjaj!) és nincs meg közöttünk a szükséges korkülönbség Mitzivel.:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.17. 17:08:04

@Benikuty: Kitoltam volna a testemmel együtt, ha lett volna rá módom és lehetőségem.
Kolbászt is szégyenszemre a szülinapi buliban kellett ennem. Júliusban 2 hétre megyünk, a 2 pasim edzőtáborban lesz (ezt hazudják) én meg szabadon!

@AnicaSubRosa: 16 év, és kőkemény pszihomókusi vizsgálat. Így se lesz meg? Heti halevésért bármit.

@Mitzi von Küche: Egyszer majd rászánom magam a sült keszegre.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 18:40:02

@dömbi: sajna, nem :D
no, most, hogy kisfiammal betoltunk némi karikára vágott, sült újkrumplit, egy kis laskagombával és hallal, meg bazsalikomos paradicsomsalátával, helyreállt a lelki egyensúlyom :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.17. 18:59:21

@AnicaSubRosa: Akkor fel is hívhatsz!
Jut eszembe, te vagy túl öreg, vagy a Mitzink túl fiatal?
(költői volt)
Kirakhatja fel a lábát az asztalra, természetesen a Benin kívül?

Hurri Kán 2013.06.17. 19:04:35

@dömbi:
Én inkább alszom az asztal alatt, ha annyi az idő. Kényelmesebb.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 19:41:31

@Mitzi von Küche: de igaz, mert tényleg nincs meg :D
@Hurri Kán: onnan nem esel le :v
@dömbi: holnap napközben, ha hazaértem a csatangolásból :) piac, bót, barátnők.:) vagy egy kör a férjjel.. nem, nem olyan kör, hanem alkatrészkiszállítás.:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.17. 20:37:37

Ebből a körből már nem jössz ki jól. A férj el ne adjon alkatrészként 1 óvatlan pillanatban.
@Daró: júli közepére pont jó lesz az a sör. Rádumáltál a halra, kirántom a mélyhűtőből a pisztráng filét, és jól bepanírozom, majd lenmag olajban kisütöm. Remélem nem égetem el.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.17. 21:06:37

@dömbi: mondjuk, erre eddig nem is gondoltam,dehát Kőműves Kelemenné se sejtette..:O :))))))))))))))

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.18. 22:06:09

úgy látom, ideje lesz holnap egy kis spárgának, a hústól eltunyultok ebben a hőségben! :P

süllőcske 2013.06.19. 22:26:06

Lehet, hogy rínék, ha hetente csak egyszer ehetnék halat, annyira kedvelem.
Keszeget így is, úgy is. Parázson is nagyon finom.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.19. 22:30:41

@süllőcske: hát, aki olyan szerencsés, hogy folyó mellett él..:)
(árvízi időszakban ugyanezt nem mondanám!)