recept-sztorik

Lepcsánkparty

Tengeri herkentyűs könnyű ebéd

Mitzi von Küche

2013. június 25. - Mitzi von Küche

Van az úgy néha, hogy nincs semmi friss hozzávalónk egy szombati ebédhez, és kedvünk sincs elugrani a piacra a nagy hőség, a nagy hó, egyéb időjárási akadály, esetleg egyszerű lustaság miatt – ekkor van itt az ideje összeütni ezt a könnyű és gyors tagliatellét, azaz szélesmetéltet tengeri herkentyűkkel.

Régi és olthatatlan szenvedély fűz mindenféle tengeri ennivalóhoz. Az okkult tudományok kutatói biztosan azt mondanák, előző életemben tengeri halász vagy valami ilyesmi lehettem, de mindenképpen a mediterrán térség lakója.

       Belemélyedtem a mélyhűtőnkbe: íme, itt is van egy zacskó óriásgarnéla (méghozzá tisztított), meg némi maradék fagyasztott kagyló. A spájzban pedig mindig van több csomag olasz száraztészta vésztartaléknak, no meg olivaolaj és fokhagyma. Lappang a mélyhűtőben egy-két tasak praktikus fagyasztott zöldfűszerkeverék is, az ablakban virul egy cserép bazsalikom, a normál hűtőben meg ott várt a felhasználásra a pecorino meg a parmezánsajt is. Minden adott egy gyors és finom ebédhez.

TeHe1.JPG

            Az elkészítés kb. negyedórát vett igénybe és ebben benne volt a tészta megfőzése is. Amíg a tészta gyöngyözött a sós vízben (amibe egy csepp olivaolaj is került), egy elég vastag fenekű serpenyőben olivaolajat melegítettem, közben két jó nagy gerezd fokhagymát megtisztítottam.

            Előbb a kagylót készítettem el: be a serpenyőbe, rá a zöldfűszer-morzsalék és a fokhagyma. Közepes hőfokon, lefedve 3 perc alatt el is készült, majd kiszedtem egy tányérra. A serpenyőbe még egy kis olaj került, hőfokot emeltem és mehettek be a fagyasztott rákok (minél nagyobbak, annál finomabbak). Ezt kicsit meg is sóztam - borsoztam, kb. 3-4 perc alatt elkészült az egyik oldaluk, fordítás és hőfok-mérséklés után a másik oldalnak maximum 3 perc kellett.

TeHe2.JPG

        Sem a kagylót, sem a rákot nem szabad sokáig sütni, mert megkeményedik vagy gumiszerű lesz. Éppen ezért mikrosütőben sem lehet melegíteni. (Volt már, hogy étteremben visszaküldtem a frissen készültnek mondott, de árulkodóan gumiállagú kagylót).

Közben leszűrtem a tésztát, összekevertem a zöldfűszeres kagylóval és a rákkal. A tetejét apróra vágott friss bazsalikomlevelekkel szórtam meg.
        Üres perceimben megtisztítottam és kis citromlével meghintettem egy érett, meghámozott, felkockázott avokádót (hogy ne barnuljon meg). A hűtőben talált fél csomag madársalátával összekeverve és egy jó öntettel meglocsolva méltó kísérője lett a tagliatellének.

TeHe3.JPG

        A jó öntet saját magam által kititrált receptje a következő: kis keverőcsészébe egy nyomásnyi tubusos mustár (erre a célra legjobban a német Kremser mustár vált be), egy löttyintés balzsamecet (én a sötét, sűrű modenait kedvelem), csipet nagyszemű tengeri só, egy kis cukor (vagy édesítő), összekeverni, majd óvatosan mehet bele az olivaolaj. Kellemes emulziót képez, magában vagy némi vízzel hígítva használható. Ezzel meglocsoltam a salátát. A tetejére pár reszelőhúzásnyi pecorino (vagy parmezán-) sajt is került - a frissen reszelt az igazán illatos! Ezzel el is készült a gyors, könnyű és egészséges mediterrán ebéd.

TeHe4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr725259095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 11:53:02

Nos, van az úgy, hogy majdnem ebédidőre ér ide az ember lánya! Viszont a posztban szereplő étel kárpótol: szeretem a herkentyűket :)
Tök szépek a fotók is, M! :)

Daró 2013.06.25. 14:14:47

Itt vagyok de rohanok! Este elolvasom, nagyon kíváncsi vagyok !

Daró 2013.06.25. 16:55:53

SAjnos a herkentyűk is kimaradtak az életemből :-) de biztosan finom.
A hét végén szemeztem kicsit a tésztagéppel, tagliatellét akartam csinálni. Aztán persze a boltit használtam :-)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 18:23:19

@Daró: anyám nagyon jó tésztákat csinál, van az a klasszikus tésztanyújtó gépe, nagyon szép vékonyra nyújtja. Aztán jöhetnek a metéltek, csigák satöbbik. Pár éve a férj akart egyet venni nekem mondván, hogy én tutira használni fogom, de lebeszéltem. Aztán megbántam a dolgot, igencsak kerítek majd egyet.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 18:53:45

@Daró: @AnicaSubRosa: valaki egyszer írhatna egy posztot, hogy kell házilag tésztát csinálni. De komolyan, én sem tudok és nagyon szeretném megtanulni. A friss tészta klasszisokkal jobb a száraznál.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 18:56:21

@Daró: A herkentyűket pedig csak próbálgasd: ízleni fog!

skylla 2013.06.25. 19:12:38

remek recept, egyszer kiprobalom

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 19:33:27

@skylla: szerintem kétszer is :D
@Mitzi von Küche: Daró szerencsére kísérletező típus szerintem :D
jövő hét végén megyünk Anyuékhoz, kifaggatom. meg még másról is :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.25. 20:16:28

@Mitzi von Küche: Majd ha találkozunk megmutatom. Jó kis fogyókúrás program. Csak hozzál magaddal házitojcit, és durumlisztet. Gépem van a nyújtáshoz, de régi sodrófám is.
1 tojáshoz 10 dkg liszt, és gyúrod mig nem szakad a víz rólad.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 20:56:37

@dömbi: Jézusom, neked sodrófát adnak a kezedbe???? Hát nem félnek a pasik otthon???? :DDDDDDDDDDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.25. 21:10:58

@AnicaSubRosa: Az éhen veszéstől jobban félnek.
Egyébként az egyiket még a pasim esztergálta hajdanában danában. DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 21:23:19

@dömbi: tudod: az enyém meg kisszéket csinált,mielőtt gyereket :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 21:24:21

ja, még nem volt alkalmatok észrevenni, de nincs két komment közötti várakozási idő :)levettem, mert én is utálom, amikor elküldöm a kommentet és a következővel várnom kell

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.25. 21:42:07

@AnicaSubRosa: De jó neked, arra legalább majd ráülhetsz öregségedre. Az enyém már akkor is csak az erogénzónájára gondolt.

Hurri Kán 2013.06.25. 21:53:33

Egyszer már én is szerzek egy ilyen mélyhűtőt ;-)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 21:56:07

@Hurri Kán: segítek neked kifosztani önfeláldozóan! :D

Hurri Kán 2013.06.25. 21:57:58

@AnicaSubRosa:
Egy nagyobb konyhát is szerzek akkor, ahová befér egy akkora mélyhüttő :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 22:00:20

@Hurri Kán: a legutolsó szót ezzel az írásmóddal tiltólistára teszem!!!!! :P :)
figyelj, tök praktikus egy akkora hűtő:a tetején aludhatsz, már meg is találtuk a helyet, látod? :D

Hurri Kán 2013.06.25. 22:08:43

@AnicaSubRosa:
Nem jó, mert le kell másznom róla, ha ki akarom venni belőle a vodkát :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.25. 22:10:47

@Hurri Kán: gondolkodj előre:készítsd magad mellé, meg köss életbiztosítást! :D ha leesnél, bitos ami sicher :D

Hurri Kán 2013.06.25. 22:27:20

@AnicaSubRosa:
De, igen. Soroljam? Hosszú lesz a lista :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.26. 08:44:35

@dömbi: Ajjaj, nincs valami egyszerűbb módszer a tésztagyúrásra? (Most már értem, miért olyan ritka és drága a friss nyers tészta a boltokban).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.26. 08:54:08

@Mitzi von Küche: Házilag nincs, lehet géppel, de azt árulják a boltokban. Én már kifaggattam az olasz banyákat. Azért kell kézzel gyúrni-nyújtani-formázni, mert akkor a tészta külső felülete rücskösebb (bocs nem tudok jobb szót) és több szósz ragad meg rajta. A géppel készítetten sima a felület.
Próbáltad már a friss nyers tésztát zsiradékban kisütni?

Daró 2013.06.26. 16:16:49

Durumlisztet itthon nem árulnak elfogadhatót, ellenben van egy megrendelőnk aki termel durumbúzát. Kéne egy kézi malom :-) Jó dolog amúgy egy ilyen ismerős, borsót, zöldbabot soha nem kell venni :-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.26. 16:55:00

@Daró: ha őrletsz esetleg durumbúzát magatolnak, gondolj rám vagy 2 kilóval.
És akkor hajrá, @dömbi: módszerével gyúrni a tésztát. (Valóban érdemes kikérdezni az öregeket, mindig tudnak valami trükköt.)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.06.26. 17:11:34

@Daró: Láttad te már mennyiért adnak 1 ilyen malmot? Szemérmetlenül drága. Durumlisztet egyszer vettem a Metroban, nem állítom, hogy nem vettem már jobbat, de nem is kellett kidobni.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.26. 17:31:03

ha mindannyian nyögdíjasok leszünk, el kellene költöznünk valami tengerpartra (csak hegy is legyen!!!) és nyitni egy éttermet. Felváltva főznénk, a fiúk készítenék a sört, pálinkát, bort...:) szerintem ellennénk egy darabig :D

Hurri Kán 2013.06.26. 17:58:44

@AnicaSubRosa:
És az unszimpatikus vendégeket cápák elé vetem :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.06.26. 18:38:12

.@AnicaSubRosa: Én azt is tudom, hogy hová! Az ötletet maximálisan támogatom!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.27. 12:39:06

nem herkentyű, de kaja: készülődünk a holnap délutáni köztisztviselői napra: a fiúk már pakolnak kifelé a Köselyhez. Halászlé, marhalábszárpörkölt és vaddisznópörkölot lesz a menü :) remélem, PO nem haragszik meg, de hírös füstöltpaprikájából adtam két csipetnyit főzőcskézős kollegámnak az első két "menüponthoz" :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.27. 18:16:48

ja, érdemes másfelé is olvasgatni, Süllőcske gyönyörű batyukat, Andi meg igen gusztusos tekercset készített halbelsőségekkel.

süllőcske 2013.06.28. 17:15:44

Isteni finom, szeretném!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.06.29. 22:06:48

@PO: már majdnem beírtam az intőt, igazolatlan hiányzás miatt! :P :D