recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Variáció francia lecsóra

Mitzi von Küche

2013. július 13. - Mitzi von Küche

A ratatouille-nak, ennek a könnyű nyári ételnek legalább annyi változata van, mint nálunk a lecsónak. A provansziak késhegyig menő vitákat folytatnak a hozzávalóiról, a főzés módjáról és hosszúságáról, a fűszerezéséről. Abban viszont egyetértenek, hogy a hozzáállástól függ, bonyolult vagy egyszerű lesz-e az elkészítése. A fő szabály szerintük, hogy minél tovább főzzük, annál finomabb lesz.

Az én hozzáállásom a francia lecsóhoz (mint általában a főzéshez): legyen egyszerű, de nagyszerű. Ezt az ételt nyáron érdemes készíteni, amikor a paradicsom szabadföldi és lédús, a padlizsán és a cukkini a piacról való – minden hozzávaló hazai, kivéve a provence-i fűszerkeveréket és az olivaolajat (amit még sajnos nem termelnek nálunk, bár ahogy az időjárásunk alakul…) .

Éppen minden hozzávalóm volt itthon, hála a sűrű piacra járásnak:

2 kisebb padlizsán, 2 cukkini, 1 kg paradicsom, ½ kg gomba, 3-4 kisebb hagyma, 3 gerezd fokhagyma, cserepes bazsalikom és rozmaring, provence-i fűszerkeverék, só, bors, olivaolaj.

Rat.1..JPG

 

Az olajon pár percig pároltam a hagymát és a fokhagymát, majd rákerült a felaprított gomba. Ezután jött a kockára vágott padlizsán. Miközben kimerítő recept-összehasonlításokat végeztem, rájöttem, hogy bizony a neten sok az egymástól átvett és ismételgetett téves információ. Például ilyen a padlizsán előzetes sózása, úgymond a „keserű leve” eltávolítása céljából. Tanúsíthatom, hogy ez szükségtelen, elhagyható (a padlizsán némileg keserű majd legfeljebb szeptember végétől lesz, akkor meg már nem készítjük). Hasonló badarság a fakés használata is.

Amíg párolódott a padlizsán, volt időm felkockázni a cukkinit, majd ezt is a fazékba raktam. Minden újabb zöldség hozzáadásakor pár percig fedő alatt pároltam a ratatouille-t, és inkább rázogattam, mint kevertem, hogy ne törjön össze.

Rat.2..JPG

Végül mehet bele a nagyobb kockákra vágott paradicsom. Rusztikusan kedvelem a francia lecsót, a paradicsom előzetes hámozásától eltekintek – de akinek kedve van, csinálja. Ezután következik a sózás. Igazi sznob tengeri sóm van: Camargue-ból, a Rhone deltájából származó sóvirág, a Fleur de Sel, majd jöhet a borsozás, a feldarabolt bazsalikom- és rozmaringlevelek hozzáadása.

Rat.3..JPG

Lefedve lassan pároltam 25 -30 percig kis tűzön, közben néha enyhén megrázogatva az edényt. A végén fedő nélkül is hagytam pár percig főni – nem szeretem hosszú lén hagyni, de ez is ízlés kérdése. Ekkor megy bele a provence-i fűszerkeverék, amit a fűszermalomból frissen őröltem a lecsóhoz.

Rat.4..JPG

       A kerámia fokhagymareszelőt Provence-ból hoztam, rajta a jellegzetes kabóca-motívum.

      Tálaláskor néhány roston sütött fokhagymás csirkemell-szeletet adtam a francia lecsóhoz, hogy a család húsevői is elégedettek legyenek. A provansziak friss bagettet bevagdosva és fokhagymás vajjal bekenve adnak az étel mellé.

Utószó: néhányan talán hiányolják a paprikát az ételből. Ennek oka, hogy sajnos, nem szeretem (nem is bírom). Ezért került be helyette a gomba. A franciák azt mondják, bárhogy lehet variálni a ratatouille-t, a lényeg, hogy padlizsán, cukkini és paradicsom legyen benne (a többi opcionális).  Azt is mondják, hogy mint minden ragut, érdemes egy nap múlva tálalni, hogy jól összeérjenek az ízek – érdemes rájuk hallgatni, értenek a konyhához.

Rat.5..JPG

Jó étvágyat kívánok hozzá a nizzai öböl képével.

IMG_6037.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr875343206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.12. 22:28:47

Szombat reggel elmegyek két napra a Tiszapartra. És az én apukám főz nekünk ratatouille-t, ha megkérem, bibibiiiiiiiii :D tuti, hogy így lesz,mert a poszt olvastán összefutott a nyál a számban, úgyhogy rögtön a házipálinkája után ezt fogok kérni :)))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.13. 07:33:31

Első. Mármint én. ;)
Remek poszt, külön erénye, hogy felemlegeti a padlizsánnal kapcs buta urbán legendákat és nem hámozza meg modorosan a cukkinit.

Viszont a kabóca nem valami cuki állat :))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.13. 09:53:09

@AnicaSubRosa: Tisza-parton ratatouille-ozni /sic/ igen jó dolog lehet!
@PO: Azt hittem, Téged, mint sószakértőt a camargue-i sóvirág fog kommentre ihletni :)
@Benikuty: :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.13. 09:55:50

A kabóca tényleg csúnya, én sem értem a provansziak iránta való rajongását. Mindenfelé óriási kerámia kabócákat árulnak, amelyek zúgnak-zerregnek, mint az igazi - elég ijesztő.

Daró 2013.07.13. 11:05:25

Cukkiniről lehámozni a héjat modoros? Még sosem ettem úgy hogy rajtamarad, majd kipróbálom! Apunál nő milliószám, és a nagyok is finomak, lecsóba rendszeresen teszek, kiváló töltőanyag, az állaga jó, íze viszont nem tolakodó (szinte nincs is)továbbá töklevesnek is elsőrangú! Töltve viszont utálom.
Az a baj a lecsóval (ratatuille-val) hogy mindíg legalább 3kg sikerül, a gyerekek nem eszik, így 3 napig lufi vagyok utána :-)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.13. 12:01:02

Én még ilyet sosem ettem. Külön mindegyik alkatrészét szeretem, de így egyben nekem nem szép étel.
Carmagui sóvirágot nem veszek, mert Kisdömbivel fél nap alatt elnyalogatjuk.
Ja, és aki arra jár, hozhatna nekem rögtön 2 fokhagymareszelőt. Nem ragaszkodom a kabóca mintához.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.13. 12:22:14

@dömbi: a finom raguk általában nem szépek.
Kabóca nélkül viszont nem kapsz semmit Provence-ban (maximum Calissont). Hidd el, kerestem, ez volt még a legszolidabb :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.13. 12:41:44

Nekem kabócás is jó, csak valaki hozzon, mert én nem szándékozom mostanság arramenni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.14. 05:55:11

@Mitzi von Küche: azt a sóvirágot nyugodtan ideadhattad volna a ma reggeli libamájamhoz :)) Ebbe az ételbe tökéletesen megfelelt volna egy átlagos só is (elegyes sózás).

Kiss Tibi óta tudjuk, hogy a kabócák E-dúrban nyomják és olyankor a fákon tartózkodnak.
youtu.be/IFxCRU2pdXk

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.14. 10:36:14

@PO: Reggelizz, mint egy király - Te be is tartod!
A Fleur de Sel csak a provence-i hangulat fokozására került az ételbe, egyébként valóban luxus beletenni :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.14. 19:45:11

@PO: így van, én nulladik voltam, nem akartam szónélkül lelépni, úgyhogy kihasználtam az adminjog előnyeit :)
@Benikuty: @Mitzi von Küche: apukám azt mondta, lecsó majd jövő héten, kicsik voltak még a paprikáik :( de pótoljuk :))
@dömbi: írd a többihez a kívánságlistán! :)
@Daró: én is hámozom.Mondjuk,a hímezés-hámozás nálam sem ...:D

1kutya 2013.07.14. 21:27:15

nah, hozok augusztusban pagi sót (Solana Pag) és megnézem, azzal milyen rata.. ratat... lecsó na! :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.14. 21:50:09

@1kutya: nem a só a titka, hanem a leCSÓKOLbász, nem tudtad? :P :D

Hurri Kán 2013.07.15. 15:30:04

Szombaton néztem a piacon a zöldségárakat. Meg a zöldségeket. Egyelőre nem főzök lecsót. Pedig szeretem, elkövetném ezt a cukkinis változatot. Provance-i fűszerkeverékem van, kabócám nincs. Kabócák helyett a nemrég földszintre beköltözött, integrálandó hátrányos etnikumú família zúgását hallgatom esténként :)

EZAZ! 2013.07.15. 15:47:18

Micike ismét odatette magát rendesen.
A nizzai öböl képe pedig pont az i-n.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.15. 17:59:29

@1kutya: Ratatata-tatata... De jó lesz Pag-on Neked!
@Hurri Kán: Csak nehogy a kabócát is belefőzd a ratatouille-ba :)
@EZAZ!: Merci, Monsieur...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.16. 12:10:55

No, hát mindenki bezabált a lecsóból és most piheni? :D

Hurri Kán 2013.07.16. 12:22:11

@AnicaSubRosa:
Báránycsülökről ábrándozom :P

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.16. 21:34:37

Mondjuk, bezabálásról tudnék mesélni:szombaton valami 6000000000000 fokos szilvát ittunk, olyan erős volt, hogy szégyenszemre 1 után nem kívántam. aztán bográcsban főtt marhapörkölt volt főttkrumplival és kovászos uborkával, kicsit később házikrémes. Este apukámmal füstölt kolbászt toltunk fehérkenyérrel és lilahagymával, majd, hogy biztosra menjek, még jópár forró sajtos pogácsával azért megbirkóztam. Hajnali egykorlett meg mindennek a böjtje. Másnap reggel csak virslit voltam hajlandó enni.

süllőcske 2013.07.19. 19:53:49

Kérek egy vellát, hadd egyem meg!
süti beállítások módosítása