recept-sztorik

Lepcsánkparty

A legjobb pogácsarecept (AnicasubRosa)

2013. augusztus 21. - AnicasubRosa

A pogácsának bizony, lelke van. Meg kell becsülni, szeretni kell, jókedvűen és alaposan összegyúrni, mert különben nem lesz puha,könnyű.

P1140576

Sütöttem már pogácsát úgy, hogy hideg volt valamelyik hozzávaló, nem vártam meg, hogy rendesen felfusson az élesztő, nem dagasztottam meg eléggé, türelmetlen voltam és azt hittem, sietve is lehet pogácsát sütni. A rossz hír, hogy pogácsát sütni bárki tud, de igazán jót, ami másnap is omlós - illetve az lenne, ha rögtön el nem fogyna - na, azt kell megtanulni.

Életem eddigi legjobb pogácsájához 2 deci tejhez egy teáskanál porcukrot adtam és 5 deka élesztőt felfuttattam benne. Fél kiló liszthez másfél evőkanál sót, egy fél margarint és kb. ugyanannyi zsírt morzsoltam, aztán két tojássárgáját, egy pohár tejfölt és az élesztőt hozzágyúrtam, majd miután még kevés lisztet adtam hozzá, egy nagyon jó, lágy tésztát dagasztottam. Letakartam, kétszeresére kelesztettem, majd elnyújtottam és felolvasztott zsírba kevert két kanál liszt keverékével megkentem, miközben hajtogattam. Negyedóra múlva ezt megismételtem, majd újabb negyedóra elteltével ujjnyi vastagra nyújtottam, a tetejét kés élével meghúzkodtam, tojásfehérjével megkentem, reszelt sajttal megszórtam és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Nálunk csak a krumplispogácsához használnak nagy szaggatót, a tepertőshöz közepeset vagy kicsit, minden más pogácsa kis szaggatóval készül. És a pogácsát megsodorgatjuk. Talán azért, hogy ne boruljon? Nem tudom. Így csinálja az anyám és én is.

Előmelegített sütőben megsütöttem, miközben egy fémdobozban (kukoricakonzerv volt benne az előző életében) vizet állítottam a sütőbe a tepsi alá, aztán szentségelve (merthogy forró volt, nem győztem a fülcimpámat tapogatni!) kiszedtem és pár percig dugdostam a család kevés önuralommal rendelkező tagjai elől, hogy ne jajgassanak félóra múlva a friss, meleg pogácsa bekapkodása miatt. Másnap is jó volt, de a harmadnapot nem kellett megélnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr575426313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.08.21. 13:51:39

Hálás köszönet a pontos és reprodukálható receptért.
Egy pogácsaimádó

medvedr 2013.08.21. 14:14:01

Még egy köszönet. A jó pogácsa, a nem lehet abbahagyni kategóriájú dolog esszenciája. Mondhatnánk, hogy a nem lehet abbahagyni, filózófiai lényegét megragadó és tárgyiasító manifesztum.
Ez kérem egy nagy igazság-és igen szomorú.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.21. 19:42:50

@Mitzi von Küche: állítólag a vaj/margarin és zsír arányát kell jól eltalálni. Ha kevés a zsír, akkor hamarabb megszárad a kelttészta, ha sok a szír, akkor törik.
@medvedr: lassan összehozhatunk egy filozófiajegyzetet ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.08.21. 20:37:49

@medvedr: @AnicasubRosa: Na, még egy gasztrofilozófus :)
(Nem fogjátok elhinni, mit nassoltam az előbb a konyhában... igen, pár pogácsát.)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.21. 20:48:29

@Mitzi von Küche: na de, milyet? Vajasat, sajtosat, krumplisat, töpörtőset, szakállasat? milyet?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.22. 09:09:13

Pogácsás Burzsujok!
Kizárólag olyan dolgokkal tömitek magatokat, amihez a szegény éhező (Dömbike) hozzá sem jut.
@AnicasubRosa: Az a szakállas pogi, az milyen?
A túróst kihagytad.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.22. 10:58:51

@dömbi: félbevágod melegen,a vágott felét juhtúróval megkened, majd reszelt sajtba tunkolod és a két felét összeilleszted :)
Tényleg, a túrós kimaradt...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.22. 11:11:46

@AnicasubRosa: Olyat még nem is ettem. Ugye érteeeed...
A töpörtős az olyan, mint máshol a tepertős? DDD

Jóvanna...,befogtam!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.22. 11:29:52

@dömbi: igen, vagy a töpörtyűs :D
ééértem :P :D

EZAZ! 2013.08.22. 14:37:07

A pogácsa eteti magát, és hizlal.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.08.22. 14:44:58

@AnicasubRosa: Milyet, milyet? Másnapos piacit...
@EZAZ!: Ez egy nagy igazság, uram!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.22. 19:32:08

@EZAZ!: stimmt. viszont egyrészt fantasztikus otthon-illata van tőle a lakásnak, másrészt vannak, akiket gömbölyűen is szeretnek :)
@Mitzi von Küche: sütni kell házit :P

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.22. 20:17:54

@AnicasubRosa: Meséltem már? Volt 1 séf kollégám, egy kitűnő pogácsa recepttel rendelkezett, és vagy 10 évig nem volt hajlandó elárulni senkinek sem, csak bezsebelte a gratulációkat. Egyszer magától nekem megadta, egész meghatódtam a gesztustól. Szerepelt benne fehér bor is, gondoltam összenézem a Horváth Ilona vagy Rózsi (sose tudom ki)könyvében, és láss csodát!
Szóról-szóra grammra ugyanaz a recept volt. Szegény séfben 1 világ omlott össze, mikor megtudta az igazat.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.22. 21:19:10

@dömbi: hát,kevesen találják fel a spanyolviaszt :D én sem találkoztam még olyan pogácsarecepttel,amihez csülök,étcsokoládé és rozmaring kellett volna :D :P

EZAZ! 2013.08.22. 22:07:09

A szakállas cucc mindent visz.

süllőcske 2013.08.22. 22:18:22

Nagyon finom, jó pogácsa!
Szakállas megvan, Makón icipici pogikat csinálnak így.
Kollégám Jenő napon ilyet szokott hozni. Pálinkák között is jól működik.
Igaz, hogy Jenőkém még valami asszonybarátja által feketére sütött, kőkemény kacsácskát is hoz, amivel egy raptor se boldogulna..

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.22. 22:58:22

@EZAZ!: amiben juhtúró van, rossz eleve nem lehet.tudtam én, hogy jó ízlésed van :D
@süllőcske: szívja a szeszt, gondolom :D

Daró 2013.08.23. 21:13:49

A Pogácsába nem kell margarin, semennyi. Ellenben próbáljátok ki akár roszab minőségű kéksajttal....
Szakállas az istencsászár.

És ha a zsírba előzőleg kaprot keverek? az rossz lesz?

Az Editkés sztorit meséltem már?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.08.23. 22:09:19

@Daró: most fogod elmesélni! :D
Hú, ez a kapros nagyon megpiszkálta a fantáziám :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.08.24. 18:19:55

@Daró: Bele ne keverd azt a kaprot TEeee!!! Inkább küldd el nekem.
Egyszer elmegyek a nyakadra azért a kéksajtos pogiért, mert nekem nem sikerült jóra.

Hurri Kán 2013.08.24. 21:22:41

@AnicasubRosa:
Az étcsokit mondjuk nem értem. :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 12:21:26

@Daró: igazad volt! a pogácsába tényleg csak zsír kell! :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 12:22:03

@Daró: meg persze liszt, tojás, tejföl,só,élesztő sem árt bele :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.25. 10:22:49

@Daró: Az Editkés sztori elsikkadt az éterben. Legalább most szakíthatnál rá időt, Daró!