recept-sztorik

Lepcsánkparty

Fahéjas alma

2013. október 11. - AnicasubRosa

Egy palacsintával kezdődött. Tavaly beleguberáltam az anyámtól kapott lekvárok, befőttek maradékába és felfedeztem közöttük egy ’reszelt fahéjas alma’ feliratú kis üveget. Nagyon szép volt, a sárga, reszelt alma olyan pofátlan módon csábított üvegbörtöne ablakán keresztül, hogy nem tudtam ellenállni. Megtöltöttem a palacsintát és két perc múlva elaléltam, ahogy az első falatot a számba toltam. Ilyen a világon nincs! Olyan íz, illat, ami számomra minden ellenérzést eloszlat az almával szemben, pedig amúgy nem a kedvenc gyümölcsöm. Hamar elfogyott a kis üvegnyi csoda, aznap még a gyerek sem csokis palacsintát akart enni.

Néha eszembe jutott még, hogy kéne egy kis utánpótlás, de ha anyuéknál jártunk, kiment a fejemből, ritka találkozásainkkor pedig mindig félig pakolja a kocsi csomagtartóját, de hát hozunk is-viszünk is, pont elég azt megjegyezni, kinél milyen edényt ne felejtsünk majd ott a következő alkalommal, úgyhogy a reszelt alma mindig csak otthon kezdett hiányozni.

 Amikor a minap szóbakerült és Mitzi meg Gyvy azt kérdezte, hogy készül az a jóhangzású reszelt alma, tudtam, itt az alkalom! Bár nem vagyok egy heteken keresztül befőző-lekvárkészítő típus, de azt már azért csak szégyelltem volna, hogy ennyivel ne boldoguljak.

Felhívtam hát este anyut, aki lediktálta, hogyan rakja el az almát. Most, amikor írok, az első néhány próbaüvegnyi már dunsztolódik és töltögetés közbeni kóstolás alapján azt kell mondjam, hálám örökké üldözni fogja a recipéért.

Nos, íme az alma, amiért meg fogtok őrülni és garantálom, hogy bármikor, ha másnapra kell egy üveg gyümölcs palacsintába, piskótába, simán összedobjátok.

A hozzávalók:

1,25 kg alma

1 citrom leve és héja

1 tasak Haas quittin 2:1 zselésítő

50 dkg kristálycukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

 

És az elkészítés:

 

Az almát meghámozva lereszeltem, én szeretek logikátlanul csinálni dolgokat, ha azok számomra valami miatt úgy jók, ezért megyek vasalás közben több kilométert (ruha kivasal, be a szekrénybe, jöhet a következő... tudom, hülye vagyok, de én így csinálom, és pont.) és ezért almát pucol, rögtön reszel, jöhet a következő módon csináltam. Közben citromlével locsolgattam, hogy ne barnuljon, valamennyi kis rózsaszín árnyalata így is lett itt-ott, de nem vészes.

P1090465

Hozzáadtam a zselésítőt, és összeforraltam, utána a többi hozzávalót és forrástól számított 5 percig főztem (volt az 8 is, mert közben a laptop előttem volt és beleolvastam a mai nap komment-termésébe, de ártani nem ártott a „túlóra” az almának).

Forrón üvegbe töltöttem az elkészített almalekvárt, - kétszer megsütöttem az ujjam – aztán jó szorosan lezártam (celofánt elfelejtettem venni, úgyhogy csak natúr kupakoltamJ), majd az üvegeket száraz dunsztba tettem és most holnapig hagyom pihenni. Ha… ha meg bírom várni a holnap reggelt.

P1090473 (1)

A konyhában még mindig érezni a párolódó alma és a reszelt citromhéj illatát, olyan ünnep-feelingje van a dolognak, és valljuk be, meghozta a kedvem a befőzéshez. Holnap teszek el még egy adag almát, aztán lehet, rászánom magam a többire is, csak előbb le kell vadásznom anyósom üres befőttesüvegeit. Azt hiszem, üzletelni fogok vele: három üres üvegért kap egy telit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr165515885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.10.11. 08:57:47

Ebből a csodás élményből személyesen is részesülhettem és tanúsíhatom - ilyen jót almából még nem ettem!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.11. 15:38:33

@Mitzi von Küche: köszönöm,Mitzi:) bár az anyósom-féle helytakarékos lezárható műanyagdobozba eltevős módszert nem fogom használni, tényleg igényesebb csinos kis üvegekben :) már készülök reszelt almát eltenni, a fahéjas mellett gyömbéreset, meg talán valami kispikáns csiliset is :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.10.11. 15:54:13

@AnicasubRosa: Aztán kóstolóba kérnék szépen kis csinos üvegekben!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.10.12. 14:14:04

@AnicasubRosa: Így könnyű!
Nekem anyám se volt soha, nem még fahéjas reszelt almám csini üvegben.
Csak szólok.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.12. 19:02:55

@dömbi: de neked én, ha nem szemműtét után lettem volna 4 nappal, csináltam és vittem volna legutóbb :) és nem felejtem el, majd egyszercsak, amikor te már nem is emlékszel, kezedbenyomom a legjobban sikerült adagot :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.10.12. 19:26:02

@AnicasubRosa: Tudtam hogy rád számíthatok! Tudtam!
Csak ne a trakin add oda...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.13. 00:19:19

@dömbi: rám igen,magasan van az ingerküszöböm. viszont aki azt helyből átugorja, nem számíthat semmi jóra ;)

Benikuty 2013.10.13. 16:37:06

minek cuccolni? pektint bele!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.10.13. 18:38:00

@Benikuty: Minek cuccolni? Hát mert messze van tőlem, valahogy el kell juttatnia. DDD

Benikuty 2013.10.13. 18:40:58

@dömbi: ahhoz koffer kel, olyan méretes :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.10.13. 18:45:12

@Benikuty: Mondjuk nem sértődnék meg 1 koffernyi ilyen cucctól, igaz ami valóság.

Hurri Kán 2013.10.13. 21:34:18

Olvasztott csoki és mazsola is kell bele, csaxólok :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.13. 22:54:45

@Hurri Kán: le kellene szoknod a tudatmódosítókról...:P :D

Hurri Kán 2013.10.14. 11:19:25

@AnicasubRosa:
Nemnem. Olyan almáspitét ettem a héten, amiben csoki és mazsola is volt, méretre kb. mint egy növendékmacska. Szóval rendes desszert volt, nem csak asztaldísz a vacsora végén :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.14. 12:05:12

@Hurri Kán: na jó, de az a csoki és mazsola nem az almalekvárban volt benne :) viszont naggggyon jól hangzik :)

Hurri Kán 2013.10.14. 12:12:41

@AnicasubRosa:
Határozott meggyőződésem, a lekvárt se roncsa el! :D

Hurri Kán 2013.10.14. 12:12:41

@AnicasubRosa:
Határozott meggyőződésem, a lekvárt se roncsa el! :D