recept-sztorik

Lepcsánkparty

A kultikus spenót (Anica SubRosa)

2013. október 26. - AnicasubRosa

Minden családban vannak kultikus ételek, nálunk mindenki kicsit Popeye lélekben. Vagy az szeretne lenni. 

A spenótfőzelék (ha urizálni akarnék, írnám, hogy paraj, de nem) olyan kaja, amit apánk, anyánk és mi, három testvér is imádunk. Ha telefonon beszélünk és azt mondom, spenótfőzeléket csináltam, halk, sőt elhaló ahhh a reakció. 

Most, hogy két testvérkém egyike várhatóan X ezer kilométerrel fog élni, az együtt töltött utolsó hétvége második napján csináltam magunknak spenótfőzeléket. 

Nincs kiskertem. Lehetne, de nincs. Hely van, idő nincs. Majd ha nyugdíjas leszek és ráérek búzát kapálni és mákot kaszálni, akkor friss spenótlevélből fogom készíteni a főzeléket, addig marad a parajpüré. 

Vaj és pár csepp olivaolaj keverékén 4-5 gerezd aprított fokhagymát megkergetek, amikor már jó illata van, hozzáadom a spenótot. Amíg párolódik, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem, áztatott kenyeret morzsolok bele, egy tojás sárgáját elkeverem benne. Én ilyenkor szoktam a mohóság bűnébe esni és még egy kis fokhagymával fokozni az élvezeteket. Ha a spenót szép egynemű, megpárolódott, kóstoláskor elalélok az ízétől ÉS/DE még nem sült oda az alja, akkor kevés tejszínnel felengedem. Vagy sokkal. Összeforralom és kész.

Mi nem esszük tükörtojással, bár a legtöbb helyen úgy dívik.

Én bármivel megeszem, vagy bármi nélkül. 

Most a tesóm kérésére pirítóssal csináltam, az előző napi ebédből kimaradt pirított mandulát és szezámmagot meg sajnáltam volna kidobni, úgyhogy az még feltétként a főzelék tetején kötött ki. 

P1150040

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr15566914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2013.10.26. 09:18:44

A fotó elég ronda, de spenót minden változatban az istenek eledele :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.26. 10:33:32

@Benikuty: te sem vagy szépfiú,de imádlak! :P :DDDDD

Daró 2013.10.26. 14:50:04

Hiába tanítom, csak közelről fotóz, és kizárólag vakuval. Vidd ki a tányért a napra, csoda lesz meglásd! Spenót ide is jöhet, bármennyi, bármikor.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.26. 15:08:38

@Daró: mer' olyan vagyok,mint a kiselefánt, abból is a makacs fajta. Ne haragudj, Apa! :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.10.26. 16:56:32

Itt egy spenót-ellenzéki beszél, aki ránézni sem tudott soha a spenótfőzelékre, de a gyerekeinek ezt sohasem mondta. A nagyanyjuk viszont mindig szívesen csinált nekik - és a mai napig a kedvenc ételük.
V.ö.: a pedagógia csodás hatalma...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.26. 21:11:37

@Mitzi von Küche: meghagytad nekik a választás szabadságát :)

Benikuty 2013.10.26. 22:41:23

@AnicasubRosa: Édes, ki beszél itt rólam? Viszont a szépfiúk hálátlan dögök, ezt ne feledd:D

Benikuty 2013.10.26. 22:43:32

@Mitzi von Küche: van élet a főzeléken innen, s túl :) is...

Benikuty 2013.10.27. 05:34:07

@Benikuty: Bolhás itt arra célzol, hogy nem csak főzeléket lehet...?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.27. 12:26:15

@Benikuty: na, ez érdekelne, ha le tudnék cuppanni a spenótfőzelék-függésről, istenbizony mást is csinálnék belőle.:) bár pl. juhtúrós-spenótos palacsintát is imádom, meg a tortillát vele töltve, de további variációkra is nyitott vagyok :)
A 22.41-es hsz-re csak annyit: egy férfi ne is legyen szépfiú! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.10.27. 18:08:14

@AnicasubRosa: Tegnap, amikor a csinos steaket ettem, férjuram lazac-steaket kapott fokhagymás spenóttal (csak meg volt forgatva a szálas spenótlevél egy kis fokhagymás olajban) - remek párosítás volt.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.27. 20:44:38

@Mitzi von Küche: vettem spenótmagot, jövőre juszt is kísérletezni fogok!!! :)

Benikuty 2013.10.27. 21:38:34

@Mitzi von Küche: vajon, épp csak. Aztán némi tejszín, amiben elkeverem a tojás sárgáját, és az apróra vágott fokhagymát. Meg egy csipet só...

EZAZ! 2013.10.28. 12:53:09

hello mami! ez nagyon durva.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.29. 12:31:13

@EZAZ!: na, majd holnap egy kis pesto Mitzitől, az tudom, hogy elnyeri a tetszésedet :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.10.29. 14:43:03

@AnicasubRosa: Nem tartom valószínűleg. Lehet, hogy a zöld színnel nincs kibékülve :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.01. 09:37:04

@Benikuty: tegnap isteni paraj krémlevest ettem :)