recept-sztorik

Lepcsánkparty

Aglio e olio: a pofonegyszerű olasz tészta

2013. november 15. - Mitzi von Küche

Régóta szemezgetek már ezzel a furcsa nevű olasz tésztaétellel. Elméletben sokat tudok róla, de még sohasem készítettem és arra sem emlékszem, ettem-e valaha mediterrán kalandozásaim során. Azt írják, pofonegyszerű az elkészítése - akkor meg pláne itt az ideje kipróbálni.

Egy hőségriadós vasárnap délben érkezett el az idő az aglio e olio megvalósítására. Az isteni szikra akkor jött, amikor egy zacskó linguine olasz durumtésztát találtam a spájzban, bár spaghettit kerestem - a linguinét különösen szeretem. Érdekes, hogy az ugyanolyan összetételű, de különböző formájú, alakú tésztafélék bizonyos ételekhez jobban passzolnak. A linguine ez esetben még jobb is, mint a spaghetti: a lapos vékony tésztaszálakon jobban megtapad az olajos mártás.

IMG_3411.jpg

A tésztát megfőztem sós vízben a szokásos al dente puhaságúra (vagy keménységűre - foga válogatja). Az olasz tésztát, mivel durumlisztből készült, nem kell leöblíteni főzés után. Egy nagyobbacska serpenyőben fél deci olivaolajat melegítettem (nem túl forróra), majd három gerezd összenyomott fokhagymagerezdet szórtam bele. Pár percig pirítottam, amíg pasztellszínű nem lett, utána fél csomó apróra vágott zöldpetrezselyem következett. A tüzet elzártam közben és egy perc múlva már bele is borítottam a serpenyőbe a leszűrt linguinét. Alaposan össze kell forgatni, hogy az olajos mártás jól bevonja a szálakat.

IMG_3414.JPG

Ezután néhány dekányi pecorino sajtot reszeltem rá (de a parmezán vagy a grana padano is ugyanolyan jó), és ezzel is összekevertem. Tálaláskor pár csepp friss citromlevet ajánlanak az olaszok a tésztára csöpögtetni. Kipróbáltam: tényleg úgy az igazi. Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom a pasta aglio e olio.

olio.jpg

De nem magában ettük a fokhagymás-olivaolajos-petrezselymes-parmezános tésztát, hanem néhány guszta királydurbincs kíséretében. Ma nem a halak a főszereplők, de azért megemlítem, hogy fokhagymás fűszervajat tettem a hasukba, olivaolajra fektettem őket és egy szál karikára vágott sárgarépát is közébük szórtam. A grillsütőben 15-17 perc alatt tökéletesek lettek, a répa is szépen megpirult. Ezalatt kikevertem a salátaöntetet a madársalátára. Mindössze 20 percet kellett erre a nagyszerű ebédre szánnom.

 

alio2.jpg

A legközelebbi alkalommal pár guszta tigrisrák kísérője lett az olasz fokhagymás-olajos tészta.

aglio2.jpg

Az aglio e olio felkerült az étlapunkra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr975445863

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.19. 12:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.15. 12:45:14

Akkor bennem most tudatosult, hogy én ilyet már csináltam :)

Daró 2013.11.15. 13:03:18

Én is :-) Csak én olivás tésztának hívtam és azt hittem eddig feltaláltam a spanyolviszt. Tanúsítom, nagyon egyszerű és nagyon finom!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.15. 13:37:00

@Daró: akkor mától eme étel neve legyen spanyolviaszos tészta! :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.15. 16:01:56

@AnicasubRosa: @Daró: Látjátok, feleim... Bizony, ez spanyolviasz avagy Kolumbusz tojása, de olyan finom!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.15. 18:19:23

@Mitzi von Küche: érdekes, régebben egyáltalán nem voltam valami nagy tésztarajongó, talán napközis hatás volt :/ viszont az elmúlt években gyakrabban megkívántam a tésztaféléket, mindenféle változatos feltétekkel :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.15. 18:32:38

@AnicasubRosa: Én is így vagyok ezzel. Az is oka lehet, hogy már jobb minősègű alapanyagokhoz is hozzájutunk (olasz tészta, olivaolaj, parmezán, stb.) - és ennyi elég is hozzá...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.11.15. 19:27:42

@Mitzi von Küche: @AnicasubRosa: De jó nektek, hogy képesek voltatok megszeretni a tésztát.
Még az se ízlik, amit az olasz cimboráim házilag gyúrnak, frissen főznek. Megvárom a következő fogást.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.15. 21:43:20

@dömbi: de te olyan vagy,mint a kolleganőm: eszem délben a rendelt kaját, dobozból, jóízűen. kérdezi:finom? ühümm....nekem az, nem vagyok válogatós. de hogy neked...??? :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.11.16. 12:50:49

@AnicasubRosa: Dehogy vagyok olyan, próbálkozom! Nem látoood???

Hal rák kagyló mellé a répa, egyéb zöldség rendben van, na de tésztaaa, az meg minek???

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.16. 16:19:03

@dömbi: Hidd el, Dömbi, úgy van jól. Rák mellé meg kimondottan jó, kiegyensúlyozza a tömény rákhúst. Ha nincs hozzá (pl. a spanyolok is magában adják), akkor nekem hiányzik a jó tészta. Újabb tapasztalataim szerint az olaszok is pastával szervírozzák.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.11.16. 17:22:48

@Mitzi von Küche: Ugyehogyugye! Rendes nép a spanyol, tudják hogy való a fogam alá. A jól idomított olaszaim nekem szép kövér kagylót polipot szervíroznak mellé tészta helyett.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.16. 17:52:58

@dömbi: Na, akkor majd nézd meg a római posztomat (majd következik az is hamarosan)...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.18. 17:21:31

örömmel jelentem, ez a poszt volt az eddigi leglátogatottabb czikkelyünk: 1903 lapletöltést hozott eddig (bár ebből valamennyit elvihetett, hogy aki megnyitotta, esetleg másik posztot is átfutott, de úgy gondolom, a nagy részét ez az írás hozta) :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.18. 17:22:40

@dömbi: dehogynem látom :) alakulsz, mint az a bizonyos púpos gyerek :P :D

EZAZ! 2013.11.19. 13:37:28

Pasztellszínűre sült fokhagymagerezdek. Ez szép.