recept-sztorik

Lepcsánkparty

Az édesköményt feldarabolnotok nem kell félnetek...(Anica subRosa)

2013. november 19. - AnicasubRosa

Levadásztam,megszereztem. Halványlila segédlövésem nem volt az ízéről, de a tévében látott recepttől bizsergett az agyalapom, úgyhogy ki kellett próbálnom.

Édesköménysaláta 1.0:

Az édesköményt uborkaszeletelőn vékonyra szeltem, majd jeges vízbe tettem, hogy ne puhuljon meg,legényesen ress maradjon.Csirkemájat sütöttem,közben két zsemlét felkockáztam, sóval, borssal,köménnyel fűszerezve megforgattam olivaolajban és sütőpapírra téve megsütöttem, kb.15 perc alatt.

Amikor készen volt, tálba tettem a krutonokat, egy fej feldarabolt retket, a csirkemájat és az édesköményt, majd egy kis balzsamecettel ízesítettem és még egy kis olivával átforgattam. (piros retekkel lett volna igazán mutatós, de azt sajna, nem találtam.)

édesköménysali nyitókép

 

Eddig az eredeti recept. Persze, valami hiányoltam belőle, úgyhogy kis bazsalikomlevéllel, reszelt lime-héjjal és egy nagy fej lilahagymával felturbóztam.

édesköménys1

 

Konklúzió:

Nem volt rossz, de a májat nem fogjuk belőle hiányolni legközelebb,helyette valószínűleg sajtot kap és valami joghurtos öntetet.

Tartottam az édesköménytől,de az az enyhe ánizsos íz tényleg nem rossz. Cirka 4 liternyi salátát 20 perc alatt majdnem teljesen sikerült elpusztítanunk, kevéske sült oldalassal, finom, illatos málnalevest követően. A'sszem, a kóstolási szakasz után jöhet a kísérletező, úgyhogy gyűjtöm a varációkat egy témára és ha legalább 5 különböző karakterűt sikerül összehoznom,közreadom.

édesöménys2

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr955593285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.19. 09:00:28

Én még csak a szemezgetésnél tartok az édesköménnyel kapcsolatban...
Valamiért a hagyma helyett az almával való párosítás lehetősége ugrott be.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.19. 13:02:41

@Mitzi von Küche: hmm... most próbálom visszaidézni az ízét (nem tegnap csináltam a salátát). Jó lehet az alma, de akkor igencsak kell valami savanykás, vagy más jellegű, de mindenképpen karakteres összetevő mellé. Gondolkodjunk, Béláim :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.19. 13:31:41

@AnicasubRosa: Mondjuk, a csirkemáj... De van savankás alma is :)

EZAZ! 2013.11.19. 13:41:29

Mit érzel, amikor az agyalapod bizsereg?

EZAZ! 2013.11.19. 13:43:04

@EZAZ!:

Nem lehet a válasz az, hogy bizsergést

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.19. 18:26:51

@Mitzi von Küche: próbáld ki, az a biztos. mondjuk, az édeskömény enyhe mentolos-kámforos ízéhez nekem az alma nem, de ízlések és pofonok :)
@EZAZ!: hehe, kiismertél? :D
tudod, amikor folyamatosan visszakúszik az agyadba a gondolat és nem hagy nyugodni.:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.19. 18:39:44

@AnicasubRosa: Ujj, ezt nem is tudtam (mivel még sosem kóstoltam)... Akkor mégis ohne alma.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.11.19. 20:33:38

@AnicasubRosa: Dömbike vagyok, nem Béla, de hátha tetszik az ajánlatom.
Édesköményhez grapefruit (piros bélű), vagy pomelo kiváló összhatás.
Krémleves édesköményből rákkal, isteni finom! Próbáld ki.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.19. 20:47:48

@dömbi: a leves rákkal jól hangzik, viszont nincs az a pénz, hogy én grapefruitot egyek!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.11.19. 21:12:25

@AnicasubRosa: Ha nem, hát nem. Mitz szerint fél grape/nap nőciknek.
Akkor edd karamellizált sziciliai citromkarikákkal.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.11.19. 21:44:54

@dömbi: és azt meg hogy állítsuk elő (a kar. citromot)?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.11.19. 22:08:00

@Mitzi von Küche: Először is szerezni kell sziciliai citromot, azt a speciális fajtát, amiből eredetileg a limoncellot készítik. Szirupban félkészre főzöd a karikákat, majd pici vajon karamelizálod, vagy grillrácson. Sűrű citromos balzsamecettel némi olivával meglocsolva, megszórva a gumó aprított zöldjével.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.19. 22:11:39

@dömbi: DIREKT CSINÁLOD,hogy a nyálam csurogjon a klavira??? :P :D
Bosszúból megyek és tanulok tovább :PPP :))

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.21. 19:58:29

no, megvacsiztunk: vaddisznóragut csináltam póréhagymás krumplifánkkal :) jó volt ez a fenti édesköménysaláta, de a mai vacsorát nem adnám oda érte :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.21. 20:34:11

@dömbi: meglesz, csak azon imádkozom, hogy holnap hagyjanak a fiúk annyit, amit ki tudok vinni természetes fényre lefotózni.csináltam idebent, vakuval képet, de azért tutira megkapom a magamét Daróka Komától,hogy túlexponált :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.21. 20:40:19

@AnicasubRosa: mármint a fotó túlexponált, nem Daró kartárs :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.11.21. 20:40:56

@AnicasubRosa: Kár öröm a legszebb öröm. Ugyehogyugye! Főz az ember 2 napra, aztán az első evészettel eltűnik az egész. Jó is az!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.21. 20:47:05

@dömbi: mindig mondom: két kismalaccal jobban jártam volna :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.11.21. 21:15:38

@AnicasubRosa: Úgy nézem lesz neked is 2 Emésztőgödröd, heheheee!

süllőcske 2013.11.22. 18:17:49

Lazaccal szeretem, akár krémnek is összedolgozva. De mehet alátétnek, fóliában, tajinban, sok mindenhez.