recept-sztorik

Lepcsánkparty

Barbie-saláta (Anica subRosa)

2013. december 05. - AnicasubRosa

Temetőlátogatás volt a program ezen a hétvégén, két héttel Halottak Napja után. Az, hogy lerójuk a tiszteletünket elhunyt szeretteink sírjánál, többet érdemel annál, minthogy napra pontosan az ünnepen, soványkutyafuttában körülnyargaljunk 5-6 temetőn, mintegy kötelességtudó módon. Mi inkább elhúzzuk több hétvégére a dolgot, de olyankor tényleg rászánjuk az időt. Meg egymásra is.

A szüleim légvonalban 80 kilométerre laknak tőlünk, pár éve, már nyugdíjasként úgy gondolták, itt az ideje a változásnak és az Alföld közepéről az egyik legjobb bortermő vidékünkre, a Kopasz-hegy lábához költöztek, egy csendes, tiszta levegőjű kis faluba. Ritkán találkozunk, de olyankor tényleg együtt vagyunk. Nálunk ilyenkor nem szól a tévé, hanem kártyázunk, társasjátékozunk, szövegelünk, vihogunk. És élvezzük az együttlétet, amiről az ember soha nem tudhatja, meddig van rá alkalma.

Ez a hétvége másról szólt, de az is hozzátartozik egy család életéhez, hogy néha elkomolyodjunk. 

Viszont a 3 települést érintő temetőlátogatás, meg az, hogy Anyuéknak időben vissza kellett indulniuk, azt is jelentette, hogy olyan ebédet kellett készítenem, aminél előre tudtam dolgozni. Ezért csináltam hidegsültet és salátát.

A jó darab csontnélküli karajt csigavonalban szétvágva nagy téglalappá szabtam, rápakoltam egy póréhagymából, paradicsomból, juhtúróból, reszelt füstöltsajtból, olivabogyóból készített masszát, egy szál lókolbászt, majd felcsavartam, összekötöttem, forró zsiradékon (most kókuszzsír volt) körbepirítottam, és utána lefóliázott tepsiben készre sütöttem.

A salátához megfőztem 30-40 deka orsótésztát, közben egy szép nagy darab céklát felkockáztam és azt zsiradékon megpároltam. Utána felengedtem kevés (tán egy-másfél deci lehetett?) vízzel és fedő alatt majdnem puhára főztem. Almaecetem, sherryecetem, balzsamecetem van itthon, a receptben, amiből ötletet merítettem, pont nem ezek szerepeltek, hanem borecet. Sosem ijedtem még meg ilyesmitől, úgyhogy 2 evőkanál almaecettel és 1 evőkanál balzsamecettel kiegyeztem magammal, egy kanál mézzel még megcsurgattam (ha méznél lehet olyan hogy púpos evőkanál, akkor ez az volt), sóztam, borsoztam, egy pohár joghurtot hozzákevertem és kis idő múlva lefedve még főztem, amíg teljesen megpuhult. Nagyon szép rózsaszín lett. Ahogyan a tészta is, amihez még langyosan hozzáadtam, egy kis felkockázott füstöltsajt és némi reszelt répa társaságában. 

Nekünk tetszett.

P1150253

Nektek? 

(Mondjuk, a blog azon olvasói közül, akik néhanapján szánnak pár karaktert véleménynyilvánításra, jó eséllyel meg tudom jósolni, ki kap sokkot a tészta láttán. De pukkadjanak a polgárok! :D )

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr145636995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.12.05. 00:10:37

Lókolbászért bónuszpont. Kókuszzsírért szemöldökráncolás. Posztért buksisimi. :))

Benikuty 2013.12.05. 05:34:18

Én a lókolbásztól sokkoltam be ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.05. 11:40:45

@PO: jó, hát nem mindenkinek áll otthon literszámra a kacsa- és libazsír, na! :P :D
@Benikuty: de te szakértő vagy :) mi meg gyarló lókolbász-rajongók :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.05. 19:37:26

@AnicasubRosa:
Neeem, még véletlenül sem pukkadok meg. De így elbakkerolni ezt a finom ételt..., lónak a kolbászával, mikor a @Benikutyé páratlan élvezetet nyújt/ana, ha adna belőle/! DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.05. 19:39:52

@PO: Kókuszzsírért én is vadul ráncolom a szemöldökömet, sokkal jobb lenne szappanba.
A buksisimihez csatlakozom, simíts rajta helyettem is vagy kettőt. Te hamarabb találkozol vele mint én.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.05. 19:44:05

Hahaha... olvasom a kommenteket.
Ugye tudod, Anica (meg PO), hogy nekem is van egy rózsaszínű salátám?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.05. 19:45:45

@dömbi: ja,ha én minden alkalommal elugranék István gazda kolbászáért(mármint amit készít :D), amikor kolbászt akarunk sütni/főzni/enni, akkor többet utazgatnék mint Egon Erwin Kisch :)
ja, tőlem mindenki úgy ráncolja a homlokát, ahogy akarja, de majd ha csúnya ráncos öregasszonyok,öregemberek lesztek,jusson eszetekbe, hogy emiatt van :P :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.05. 19:46:35

@Mitzi von Küche: igen, tudom Mitzi, mi olvastuk. De oszd meg a többi olvasóval is.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.05. 20:05:28

@AnicasubRosa: Én szép ráncos öregasszony leszek, ha leszek.
Esélye sincs a homlokomnak ráncosodni az 5 lyuk, és a 10 centis cipzár miatt.
Ebből a posztból a cékláért vagyok irigy, de nagyon. Nálunk darabra adják megfőzve hámozva, levákumozva, pofátlanul drágán.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.06. 14:29:58

@dömbi: kieg. az előzőhöz: és 100 éves korodban úgy fognak agyonverni, meg még külön a nyelvedet :P :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.06. 14:33:22

@AnicasubRosa: Látom te már értekeztél valamelyik családtagommal. DDD
A nyelvemen még ők is törik az okos fejüket nyehehhheeee...

Hurri Kán 2013.12.06. 18:25:13

Lónak a izé... kolbásza jó :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.06. 19:44:42

@dömbi: neeeem, Évikém, csak hasonlítunk egy-két dologban :D
@Hurri Kán: jó bizony :)bár a kolleganőm ma, amikor nyihogtunk a kommenteken, megkérdezte, hogy tényleg lóból van-e, és az igenlő válaszra majdnem rosszul lett. de ő finnyás :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.06. 19:52:49

@AnicasubRosa: Hozd szépen bandázni közénk. Jókat finnyáznánk ketten együtt, talán még barinőcik is lennénk.
DDD
@Hurri Kán: Na, azt te honnan tudod, hogy milyen a lónak a izéje, heee?
(meg ne mond!)

Hurri Kán 2013.12.06. 19:56:40

@AnicasubRosa:
Még a télen nekem is beszólt egy nyanya a piacon, mikor lókolbászt vettem. Hogy úristen, hogy lehet azt megenni. MOndtam neki, úgy hogy az ember a szájába veszi, harap belőle, majd megrágja, de ahogy a hölgyeményt elnéztem, ő igen régóta nem vett ilyesmit a szájába, se máshová :D

Hurri Kán 2013.12.06. 19:57:35

@dömbi:
Természetesen a kolbászára gondoltam!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.06. 20:13:54

@Hurri Kán: természetesen :D SSKK nem feltételeznék mást :D
@dömbi: jókat tudunk röhögni, úgyhogy simán elképzelhető lenne :)
ma a nagyon nagy és nagyon szép főnökünket megzsarolta a Télapó, hogy ha nem kapunk egy kis zsebpénzt, jövőre seprűméretű virgáccsal jön vissza.csak azt nem tudom,miért nekem telefonált le (jelzem, az első mondata közepén kihagyott két ütemet aszívverésem, úgyhogy nagy spíler ám ő is!)és köszönte meg :O :DDDDD

Benikuty 2013.12.07. 09:15:55

A ló az ember hű társa, mint a kutya. Szeretjük őket, de nem annyira, hogy megegyük ;) Szerintem...nna! :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.07. 14:04:48

@Benikuty: sokak szerint pl. barbárság halott állatok fogyasztása. Nem értek velük egyet:élő állatot enni nagyobb barbárság lenne.szerintem ;) :DD

Hurri Kán 2013.12.07. 16:38:08

@AnicasubRosa:
Szerintem nagyobb barbárság halott növények fogyasztása :v

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.07. 18:46:06

@Hurri Kán: tehát neki kellene feküdnünk a kiskertnek és úgy, frissen melegében onnan harapdálni a répát ? :D

Hurri Kán 2013.12.08. 12:07:05

@AnicasubRosa:
nem pont erre gondoltam, de kezdetnek nem rossz. Mi több, üzletet lehetne alapítani rá: így garantáltan friss zöldséget ehet, aki akar. Óránként 5000-ért all inclusive legelés :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.12.08. 14:04:36

@dömbi: én meg is szoktam ölelgetni, mer' olyan kis cuki! :))

@Mitzi von Küche: igen, tudom, olvasok Pásztortüzet :P

Akik lóevés ügyben ellent mertek mondani nekem, vezeklésképp hallgassák meg velem a Ló Ridert! De a szegedi régésztalálkozósat ám, mert az hosszabb, mint az eredeti!
youtu.be/XsuzAZvBJq4

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.08. 20:20:29

@PO: te vagy az első, aki cukinak nevez :DDDDDD

szolg.közlemény: holnap reggel lesz egy pársoros különkiadás! :)utána pedig Mitzi-cikk :)