recept-sztorik

Lepcsánkparty

Pisztráng zöldségekkel sütve

Mitzi von Küche

2013. december 17. - Mitzi von Küche

Gyakran eszünk pisztrángot, nagyon szeretjük: kapható frissen, finom, nem erős halízű, és az óhatatlan szálkákkal is meg lehet birkózni némi gyakorlattal. Régebben egyszerűen megsütöttem (volt, hogy mandulával is megszórtam), esetleg kékre főzve készítettem. Ez a zöldségekkel együtt sütött változat az egyik kedvencem mostanában. Mindig az éppen  rendelkezésre álló zöldségek fajtájától függ, mit rakok bele – és az íz-összhatás is ennek megfelelően változó.

 

Két szép pisztrángot alaposan lepikkelyeztem, megmostam, besóztam és citromlével meghintve állni hagytam egy órácskáig. Megtisztítottam két szép bio-sárgarépát abból, amit a SzatyorDebrecen mozgalomban szereztem be, meg egy petrezselyemgyökeret, 3 fej csiperkegombát, 4-5 szem koktélparadicsomot és néhány szál petrezselyemzöldet.

  

A pisztrángokat egy jól kivajazott ovális jénai tálba fektettem, de előbb megszórtam sóval és némi halfűszerrel. Ezen lehet vitatkozni, de tapasztalataim szerint jót tesz a hal ízének, főleg, ha – mint jelen esetben - nincs otthon néhány cserép zöld fűszernövényünk. A halak hasába fokhagymás fűszervaj-darabkákat és kisebb citromkarikákat helyeztem és körbeszórtam őket a keskenyebb csíkokra vágott zöldségekkel. A tetejére vajszeletkék, citromkarikák és a zöldpetrezselyemszálak kerültek. 

 

Az új csodasütőmön beállítottam a légkeveréses sütési funkciót, 45 perc sütési időt és az időzítőt, hogy déli egy órára elkészüljön a pisztráng és alufóliával lefedve zsupsz be a sütőbe.

 

Negyedórával a sütés vége előtt levettem a fóliát, hadd piruljon kicsit a hal bőre.

 

 

Végül sós vízben megfőztem a szintén a SzatyorDebrecen révén beszerzett remek krumplit, így előállt a halhoz illő körítés, a kapros-vajas krumpli.

 

 

Hogyan tudjuk a legjobban szálkamentessé tenni a megsült pisztrángot? Úgy, hogy levesszük a fejét, majd felvágjuk alul a hasánál végig és a felső felét alulról átfordítjuk a tányérra. Az alsó részből kiemeljük óvatosan a gerincet és ezzel a szálkák java már ki is kerül a halhúsból. Ezután a hasi részbe késheggyel beleszúrva kiemelhetők a még bennmaradt szálkák.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr565521396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.17. 09:49:52

Ez tetszik.
Nincs kedved bemutatni a speciális szervízt hozzá?
Halkés halvilla, rákolló, biztos sokan értékelnék a használható leírást.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.17. 10:27:30

@dömbi: A szerviz még korántsem komplett, halkés meg nincs is hozzá.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.17. 11:09:56

azért én nem trécselek szálkátlanított hal evése közben sem :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.17. 11:38:59

@Mitzi von Küche: Hajrá, 1 gyors beszerzőkörút.

@AnicasubRosa: Én sem, gyorsan belapátolom, és várom, ki kezd el fuldokolni. D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.17. 15:09:42

@dömbi: de nem mondod, hogy csigavilla is van :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.17. 15:14:38

@AnicasubRosa: van bizony, de én fogpiszivel (korszerűbben: fog PC ) is ügyesen kikapom a burgundi csigát a házából :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.17. 15:24:32

@Mitzi von Küche: besza-behu...:D
azt tudtam, hogy Rozsdás Rákolló, az van (ld. Spongya Bob) :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.17. 17:19:17

@Hurri Kán: vehehe..:D George, Ön személyeskedik :D

1kutya 2013.12.17. 20:10:44

pont ilyen süttője van anyósomnak...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.17. 21:15:02

@Mitzi von Küche: Arra a MO-ról származó csiguszra gondolsz, amiről azt hazudják, hogy francia?
@AnicasubRosa: És még csigacsipesz is van hozzá. Jó kis szerszámok ezek, kár hogy Mitz nem vállalkozik a bemutatásukra.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.17. 22:09:53

@AnicasubRosa: És te, velem?
Szerintem szuper lenne ezeket a ritkán használt szervizeket bemutatni, akár komplett menühöz.
3 hete voltunk céges vacsorán, és komoly pozicióban lévő tanult embereknek fogalma sem volt, hogy melyik pohárból mit igyanak, milyen sorrendben kezdjék használni az evőeszközöket. Meglepő.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.17. 23:10:21

@dömbi: jó,ez igaz.én a Wasabiban figyeltem a múltkor,hogy van, akinek második alkalommal sem esik le, mivel esszük az előételt, mivel a főételt.
Kommentedhez egy sajnálatos kiegészítés: a tanult embernek sem biztos, hogy van lehetősége ezek megtanulására. Magyarországon meg főleg :/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.18. 10:13:08

@1kutya: Hát azért vettem ezt, mert te anno ajánlottad. És nem is bántam meg.
@dömbi: Nekem nincsenek ilyen eszcájgjaim. Csigát meg fagyasztva veszek, burgundi módon, fűszervajjal, valószínűleg magyar csigából. Tudod, mire a francia csigák ideérnének... :)
@AnicasubRosa: Mindig kívülről befelé a sorrend.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.18. 10:52:24

@Mitzi von Küche: Hehe, én ki tudom akasztani ezekkel a családomat a vendégeinkkel együtt. Főleg, mikor a halvillát kicsavarom a kezükből, mondván, hogy azzal halat eszünk, nem sült húst.
Azt hazudják, világlátott csigák ezek. Mo.-on összefogdossák őket, kiviszik a franciákhoz, ott elkészítik, majd importálják.
@AnicasubRosa: Azt hiszem, ma már inkább érdektelenség.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.18. 11:47:18

@Mitzi von Küche: igen,én tudom :) de sokan nem.Mondjuk,a poharak lehet,zavarba hoznának :/
@dömbi: az is lehet, nem tudom.

Daró 2013.12.18. 13:22:06

Nagyon sok jó halat esztek, irigyellek!
Nem olvastam a kommenteket még, de mivel divat a légkeverést mostanában köpködni, jelzem, én is használom. Sütési idő rövidül ás a közhiedelemmel ellentétben nem szárad ki tőle az étel. Még egy középkategóriás sütőben sem.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.18. 18:11:05

@Daró: lehet, hogy divat köpködni, de én spec. szeretnék egyet, ha a jelenlegi gázsütőm elhalálozik. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.18. 18:58:08

@Daró: @AnicasubRosa: Az én régi sütőm már nagykorú volt, ideje volt lecserélni. Ha a különbséget zongorázni lehetne...

1kutya 2013.12.18. 22:29:17

@Mitzi von Küche: ott, a méliusz téren? (mert akkor tényleg jó üzletet csináltál...)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.19. 08:15:43

@1kutya: Igen, a múlt év novemberében (régebben írtam meg a posztot). Azóta is kiválóan működik.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.20. 19:10:42

@Daró: Köpködősökkel ne állj szóba, baromságokat beszélnek.

@AnicasubRosa: Na, ezt nem kellett volna eszembe juttatnod. Pont elég kínzás volt, hogy enni kell, és még mellé ez a borzadvány...!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.20. 21:14:05

@dömbi: :DDD
munkahelyi buli volt ma,annyit röhögtem, fáj a rekeszizmom :D

2013.12.21. 19:27:19

Jó szándékú kritika, vagy elfogadod, vagy nem, hidd el nekem nem számít:

Igazából nem értem, miért kell 45 perc sütés egy pisztrángnak. Azt elfogadom, hogy a zöldségeknek kell. Közben nem megy tönkre a pisztráng finom szerkezetű, csak rá jellemző húsa?
Magam részéről a zöldségeket serpenyőben forgatnám össze előbb, nagyjából félpuhára, majd a pisztráng köré öntve sütőben rövidebb idő alatt készíteném el.
A halfűszerrel semmi gond, egész jó keveréket lehet kapni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 19:41:06

@pizzaszeletvágó: Gondolkodtam, változtassak-e a kerek egy éve írott poszton, végül így hagytam. A magyarázat a cikkben: a sütő vadonatúj volt és ez volt az első halas kipróbálása.
Azóta, mint esetleg más posztomban olvashattad, grill-funkcióval 15 perc alatt sütöm a halakat...

2013.12.21. 19:56:16

@Mitzi von Küche: nem olvastam még, én csak ehhez az egy ételhez szóltam hozzá...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 22:42:28

@pizzaszeletvágó: én feledékenységből sütöttem a múltkor 35 percig, de égett a hátsóm, hogy nem sütöm-e túl. Háááát, nem sok híja volt, hogy ahogyan Süllőcske szokta mondani, "fáradtra ne süljön".
/olvasgass,hátha kedvet kapsz :) /