recept-sztorik

Lepcsánkparty

Szent Jakab kagyló

Mitzi von Küche

2013. december 21. - Mitzi von Küche


Ismeritek a Szent Jakab kagylót? Aki kóstolta, mind szereti. Ő a kagylók királynője: teljesen különbözik a többitől rugalmasan tömör állaga és zamatos - édeskés íze miatt. A természet egyik csodája a fésűskagyló héja is, dekoratív művészeti motívum.

A Szent Jakab kagyló Francia- és Spanyolországban a legnépszerűbb, de más tengerparti országokban is nagyon kedvelik. A neve franciául Coquilles Saint Jacques, spanyolul Viera, olaszul Capesanta, angolul scallop.

image.jpg

Régóta vadásztam már rá idehaza, sajnos, csak az évvégi ünnepek környékén importálják, pedig mindig jól esne. Most friss, nem fagyasztott, Atlanti óceáni halászfogáshoz jutottam, ami finomabb, mint a tenyésztett. Igazi ünnepi étel.

Felhasználás előtt megmostam a kagylókat és citromlével meghintettem. Mivel extra nagy példányokat sikerült szereznem, a  legnagyobb, legvastagabb korongokat kettévágtam és leheletszerűen besóztam.

image_2.jpg

Vajban sütöttem apróra vágott zöldfűszerek keverékében. Nem adtam hozzá sem fokhagymát, sem erős fűszereket, hogy a Jakab kagylók pompás íze érvényesüljön. A sütési idő nagyon rövid: a közepesen meleg vajban kb. másfél percig kell sütni, majd megfordítás után ugyanannyi ideig. Tovább nem szabad, mert gumiszerű vagy kemény lesz.

image_1.jpg

A sütőben maradt, időközben kellemes színűvé vált zöldfűszeres vajjal nyakon öntve tálaltam zöld salátakeverékkel, ezúttal enyhén fokhagymás dresszinggel.

image_4.jpg

A tésztakedvelők kedvéért pestos linguine is volt mellé.

image_5.jpg

 

A Szent Jakab kagylók gyönyörű héja az El Camino jelképe: a zarándokoknak útmutatásul szolgál. A vándorok Szent  Jakab keresztjével ékesített kagylóhéjjal a nyakukban járják az Utat.

image_6.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr745692644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 15:28:25

Ez már karácsonyi fogásnak is jó :)
Mitzike, hol veszel friss kagylót? Cora-Auchan?
Tavalyról van pár ilyen kagylóhéjam, fülbevalónak szántam, de nagyon nehezek :/

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 15:30:53

/és zárójelben: index címlapon :) /

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 16:47:09

@AnicasubRosa: Jól bejáratott Au. halasnál szerzem telefonos riasztásra (sajnos, évente max. 1-2x).
Az egyik kagylóhéj a teraszon szolgál szappantartóként :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 17:13:34

@Mitzi von Küche: ó, az ötlet - hogy szappantartót csináltatok belőle - nem rossz :) eszembe nem jutott volna! :)

2013.12.21. 17:37:58

A hol veszed a kagylót kérdés továbbra is aktuális.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 17:48:15

@pizzaszeletvágó: de jó régi-új ismerős arcot látni itt! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 18:08:30

@pizzaszeletvágó: Mondom, Auchan-ban néha van friss (méghozzá a korallszínű ikra nélkül), a Metroban meg fagyasztott. Röhej, de a Metroban külön kagylóhéj is kapható hozzá.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 18:11:06

Egyszer egy yachtklub éttermében (Nna!) csodásan elkészítve ettem. Már megkerítettem a receptet is, ha összeszedem a bátorságot, megcsinálom és publikálom.

Reman 2013.12.21. 18:55:18

Nagyon finomat főztél!!! :)
Egy dologban szeretnék hozzászólni: az alapanyaghoz nem csak decemberben lehet hozzájutni, én a budaörsi halpiacon szoktam venni. Szinte mindig van nekik. Mivel ez nem a reklám helye, elérhetőség privátban... :)

2013.12.21. 19:14:02

@Mitzi von Küche: nagyon szép étel, kiváló poszt!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 19:50:38

@Reman: Kösz, de nem mindenki lakik Bp-en.
Szent Jakab kagylót is inkább külföldön tudok enni. Ld. pl.:
lepcsankparty.blog.hu/2013/07/04/spanyol_galicia_izei_mitzi_von_kuche

martineden 2013.12.21. 20:09:51

Ha mar Jakab, akkor inkabb kiraly mint kiralyno,nem?

motoroskonyhaja 2013.12.21. 20:31:15

Én is imádom, de legtöbbször Londonban, a Billingsgate Marketen eszek ilyet, sajnos itthon pofátlanul drága (mint minden...)
A fotózott mennyiség 4 személynek is megfelelő előételként. Bárcsak -legalább páran- ki tudnának törni a halászlé-rántott ponty-majonézes krumpli bűvköréből ilyenkor... Több ilyen postot még! ;)

2013.12.21. 21:19:38

@motoroskonyhaja: én nem akarok kitörni, 19 év után ismét rántott halat, pontyot kért tőlem a család :))) és akkor már lesz halászlé is, igaz csak harmadnapra... :)))

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 21:29:03

@motoroskonyhaja: @pizzaszeletvágó: @Reman: már az is nagy eredmény, ha valaki az éves magyar átlagot meghaladó mennyiségű halat/kagylót/rákot eszik.
Mondjuk, egy jó halászléért a fél karomat simán odaadnám bármikor :D Na, de majd az anyukámé karácsony első napján, az lesz a varázslat! :D

2013.12.21. 21:34:25

@AnicasubRosa: a helyzet az, hogy nálunk talán az átlagnál gyakrabban van hal, ezért meglepő, hogy karácsonyra is azt! :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 22:29:18

@pizzaszeletvágó: mi is szeretjük, szerencsére végül a gyerek is megértette, hogy a halrudacska az NEM hal, bármennyire is azt állítják a reklámban és újabban megkedvelte a halat.:)
Az más kérdés, hogy mivel a kevéssé szálkás halak azért nem olcsóak, hát nem jeti rendszerességgel esszük, viszont ha igen, akkor szívesen kísérletezek vele :)

1kutya 2013.12.21. 22:29:27

@AnicasubRosa: én bárki fél karját oda tudom adni egy jó halászléért... :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 22:31:29

@pizzaszeletvágó: ja, amit elfelejtettem: számomra azért nem meglepő, mert könnyű étel, nem érzed azt a fajta kajakómás állapotot, amit egy pacalpöri után , ugyanakkor tiszta fehérjeforrás és igazából szerintem nagyon hálás hús: vaj, citrom, fokhagyma elég rá, a többi fűszer már csak finomhangolás :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 22:34:07

@AnicasubRosa: a jeti rendszeresség az természetesen HETI akart lenni, csak valami zavar volt az erőben...

1kutya 2013.12.21. 22:46:12

@AnicasubRosa: kötözködünk, kötözködünk?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.21. 23:37:28

@1kutya: eszembe sem jutna.
@martineden: micsoda szeme van az olvasónak :DDD

motoroskonyhaja 2013.12.22. 07:20:50

@AnicasubRosa: Egyetértek, már az is nagy eredmény, ha valaki az átlagot meghaladó mennyiségű halat (és társait) eszik.

motoroskonyhaja 2013.12.22. 07:23:10

@pizzaszeletvágó: hasonló a helyzet nálunk is: hetente minimum kétszer eszünk halat, ennek ellenére kettő étel is lesz az ünnepi menük között, ami halas :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 10:09:38

@pizzaszeletvágó: @motoroskonyhaja: Csatlakoznék az előttem szólókhoz. Hal és tengeri egyebek mindig, minden lehető alkalommal. Bár pont karácsonykor nálunk nem szokás (akkor inkább vad, ha netán kapunk).
@1kutya: Halászlét meg az év minden napján megenném :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 12:48:46

@motoroskonyhaja: tudod,mi munka van abban,hogy a paraszti konyhán felnőtt férj, meg a válogatós gyerek megszerette a tenger gyümölcseit? :)

Sok-sok éve,egy messzi-messzi galaxisban,mikor még csak ketten voltunk,volt egy emlékezetes karácsonyi vacsoránk. Szépen megterítve, gyertyafény,romantika. A rácponty közepénél tartva rájöttünk, a túlélés van olyan fontos,mint a balladai félhomály, úgyhogy felkapcsoltuk a villanyt, de ha halat eszünk,néha a férjem megkérdezi,gyertyát készítsen-e elő :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 12:55:28

egyébként mivel mi karácsony első napján megyünk anyuékhoz,másodikon anyósomékhoz, ezért vannak ételek, amik kilőve a saját menünkből. Anyu tutttti frankó halászlét és töltöttkáposztát (mindig megemlíti, hogy a férjem kedvében akar járni vele)biztosan csinál, anyósomnál a hal kizárt, mert nem szereti. A többi fogást még nem tudom náluk, de én vörösboros-tejszínes aszaltszilva levest csinálok, á'la Dömbi, töltött pulykamellet (ezeket majd 24-én posztolom), a kisebbik húgom kedvéért juhtúrós-brokkolis cannelonit, mert nem eszik húst, pontyból viszont rántott lesz az idén,mert úgy ezer éve nem ettük, de szeretjük :) A köreteket még megálmodom,elvégre még van két napom:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 13:14:07

@AnicasubRosa: :)
Azt viszont senki nem tudja nekem megmagyarázni, hogy passzohat a halászlé után a töltött káposzta...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 13:21:34

@Mitzi von Küche: az lehet, de nem is neked főz az anyám :P
egyébként nem ez a két étel lesz egymás után, csak ez a kettő tutira lesz, a többi freestyle. Hidd el, lesz a családban, aki "ráfanyalodik" délután 3-kor még a töltöttkáposztára.

2013.12.22. 14:31:35

@Mitzi von Küche: én elárulom a titkot: közte fél liter vörösborral, 2 óra szünettel, az összehozza a két fogást. ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 15:36:35

@pizzaszeletvágó: mi ilyenkor kihasználjuk, hogy a férjem vezet és a két hugival Apu szilvapálinkáját használjuk emésztésserkentőként :D

Daró 2013.12.22. 20:24:00

elszállt a kommentem. Fene.
Nálunk halászlé lesz, mint mindíg, nem tudjuk megunni. Kb ennyi volt, csak 20 sorban :-)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 20:26:22

@Daró:
n
á
l
u
n
k

h
a
l
á
s
z
l
é

l
e
s
z

valahogy így? :DDDD

Daró 2013.12.22. 20:33:35

@AnicasubRosa: Nem pont, de majdnem :-) és passzírozom, pedig idén nem akartam de egyhangú pontozással leszavaztak. Ami jó, azon ne változtassak! (kacsát is csak egyféleképp süthetek)

motoroskonyhaja 2013.12.22. 20:36:16

@AnicasubRosa: El tudom képzelni, és gratulálok is hozzá! :)

motoroskonyhaja 2013.12.22. 20:38:17

@Mitzi von Küche: Nnna, ez jó kérdés :) mondjuk nálunk évek óta nem volt töltött káposzta (sem ünnepekkor sem máskor), pedig imádjuk :) Annyi minden finomság van, hogy egyszerűen nem jut sor rá :)

2013.12.22. 21:29:59

@AnicasubRosa: :)))

@Daró: ha hosszabb kommentet írok, akkor mindig kijelölöm és vágólapra (de nem vágódeszkára) teszem a küldés előtt, mert ez a blog.hu ez vicces egy jószág.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 21:35:15

@pizzaszeletvágó: pedig a vágódeszka gasztroblogos körökben autentikusabb lenne :D
@Daró: nem mindegy, hogy passzíroz vagy masszíroz :D
@motoroskonyhaja: pedig biztos, hogy egy 2-3 napos ünnep alatt egyszer éhenhalunk ;) legalábbis úgy vásárolunk és főzünk, mintha :/

EZAZ! 2013.12.22. 21:45:16

huhh, beírok egy csillagos ötöst Micinek, közben a Valencia egyenlített, ha ezen megy el a kombim, akkor nagyon dühös leszek, de cr. góljával vezetünk, bármit kérhettek tőlem.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 21:56:53

@EZAZ!: írj egy posztot nekünk, szabadon választott témáról :)

EZAZ! 2013.12.22. 22:05:39

@AnicasubRosa: azt nem tennéd ki szivi.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 22:08:15

@EZAZ!: nem tenném ki az ablakba? :D
te Imre, én már csináltam annyi hülyeséget, eggyel több vagy kevesebb, már oly mindegy :D

EZAZ! 2013.12.22. 22:21:04

kiegyenlített a Valencia, kérlek ne idegesíts!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.22. 22:54:41

@EZAZ!: ne idegeskedj,mert ronda, ráncos öregember leszel! :)

na, go szunya, mert én még holnap (is) melózom :(

Hurri Kán 2013.12.22. 23:18:19

@AnicasubRosa:
A jeti milyen rendszerességgel eszik halat? ;)

1kutya 2013.12.22. 23:31:44

@Hurri Kán: amikor átlábal a patakon :)

Hurri Kán 2013.12.22. 23:34:08

@1kutya:
Értem!
Utána meg madármaradékot :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.23. 18:04:30

@Mitzi von Küche: ugyehogyugye!!!
Pont mint nekem, hogy a rák, kagyló, polip, hal mellé minek a 2 marék főtt tészta. Látom itt sem tudtad megállni.

@AnicasubRosa: Most komolyan, hogy itt senkinek semmi nem jó?
Nagyon hálás lennék 1 tányér halászléért.
1 receptért is, ha valaki elárulná, hogy kell vörös tonhalból, lazacból, pisztrángból, szt. jakab kagylóból, homárból bébi polipból elkészíteni.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.23. 18:59:45

@dömbi: csinálj halászlé helyett hallevest! Akkor nincs olyan elvárás, aminek nem lehet megfelelni :)
@Hurri Kán: ez a lehetőség @Mitzi von Küche: esetében nem életszerű :) ellenben nálad....:D

EZAZ! 2013.12.23. 19:33:59

nagyon rossz néven veszem, hogy nem jelent meg a kommentem.

EZAZ! 2013.12.23. 19:36:06

a holnapi bejegyzéshez, melynek már a címe is rémisztő.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.23. 19:42:17

@EZAZ!: Vigasztaljon a tudat, hogy imádott Valenciánk nevével jegyezve hamarosan valami érdekes poszt következik :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.23. 20:07:40

@EZAZ!: a holnapi poszthoz majd holnaptól kommentelhetsz, ma még mindenki számára zárt. Sajnálom, ha ijesztő már a címe is, de ez bizony így marad, nem keresztelem át a kedvedért sem :P :)

Hurri Kán 2013.12.23. 20:52:20

@AnicasubRosa:
Ez a lehetőség nálam sem áll fenn.

Hurri Kán 2013.12.23. 22:27:13

@AnicasubRosa:
Az ok jelen esetben szerintem ugyanaz ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.23. 22:47:08

@Hurri Kán: valószínűleg,mert bor nálunk is van itthon :D a többi hozzávaló nincs :D

Hurri Kán 2013.12.23. 23:00:57

@AnicasubRosa:
Ne már... sehol egy-két lófej elfekvőben a mélyhűtőbe'? :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.23. 23:16:07

@Hurri Kán: míg az ágyában nem talál egyet az ember ébredéskor, addig nincs baj :D

1kutya 2013.12.23. 23:17:02

@Hurri Kán: pedig abból piha!!444!!!
nagyon jó halászlevet lehet főzni :-)))

Hurri Kán 2013.12.23. 23:31:50

@AnicasubRosa:
Kérdés, kinek az ágyában ébred... Izé, talál. Vagy nem talál. Süllyed! Mindegy :D

@1kutya:
Hát még ha egy kis busa, meg pangasius is kerül hozzá! :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.23. 23:50:53

@Hurri Kán: meg gumicsizma, szarvasbogár és a többi :D egzotikus lesz :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 10:24:20

senki nem szólt, hogy a következő posztot zárt kommentelésen felejtettem...most már szabad a pálya! :)

süllőcske 2013.12.26. 17:32:45

A tészta ugyebár azért tartózkodik a tányéron, hogy jóllakás legyen az evészet vége.
Ez a kagyló isteni.

2013.12.26. 22:29:59

@AnicasubRosa: kérem a fél karodat, küldöm a mai halászlét! ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.27. 06:48:27

@pizzaszeletvágó: ohhhh....megkérted a kezem???? :DDDD
{{{ szempillarebegtetős szmájli }}}