recept-sztorik

Lepcsánkparty

Karácsonyi menü: Vörösboros-tejszínes aszaltszilva leves a' la Dömbi és göngyölt pulykamell (Anica subRosa)

2013. december 23. - AnicasubRosa

 

Karácsony. Amióta emlékeim vannak, Anyu a legnehezebb időkben is igazi ünnepi ebédet varázsolt az asztalra.  Halnak, pulykának lennie kellett, utóbbit néhanapján kiváltotta narancsos kacsával, a töltöttkáposzta sohasem maradt el - hiába, három nap sok idő,nehogy éhenhaljunk, vagy egyfélét kelljen ennünk - és az aszaltszilva gyerekkorunkban a karácsony íze volt. Ahogy a datolya, a bejgli és a négerkocka.

Ahogy most leírtam, rájöttem, hogy mind olyan étel, amit megfőzünk hétköznap is, semmi flanc, semmi hihetetlenül különleges. Talán, ami azzá teszi, az a ráfordított idő és a karácsonyi készülődés hangulata. Hogy amíg megsül a pulyka, az idő alatt az ajándékok felét be lehet csomagolni. Nem tasakba tenni, hanem fog között mormogva hajtogatni a csomagolópapírt,  ciccegve rágni el az összeragadt celluxot. Amíg kel a tészta, addig dudorászva teríteni, és magadban vihogni azon, hogy sikerült megvezetni a gyereket és nem is sejti, mit kap ajándékba. Utolsó pillanatban keresni a csengőt, amivel a Jézuska jelzi, hogy megérkeztek az ajándékok a fa alá. 

Hát, ilyenek. :)

 

Mivel rendes olvasók, kommentelők voltatok, még ajándékot is kaptok: két receptet. Az első Dömbi levese, de én főztem meg, a második anyám pulykája saját szájízünkre  szabva.

 

Vörösboros-tejszínes aszaltszilva leves.

 40 deka aszaltszilvát és 3-4 darab aszaltkörtét beáztattam egy éjszakára száraz vörösborba, majd kis cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal puhára főztem, kevés vízzel felengedve (természetesen a rajta maradt vörösborral együtt). A szegfűszeget és fahéjat ekkor kiszedtem (nehogy megkeseredjen a leves), tejszínnel behabartam, pár karika citrommal és pirított mandulával tálaltam.

P1150344 

 

Gyümölcs-vonalon továbbhaladva: Göngyölt pulykamell

Egy szép nagy pulykamellet szétnyitottam téglalap alakúra, mézes mustáros szósszal megkentem, kis sóval, borssal megszórtam (de tényleg csak vékonyan), aztán füstöltsajtot reszeltem rá, aszaltszilvát, olivabogyót, juhtúrót, kis csilit pakoltam végig a megnyitott húson, aztán nem kis nehézségek árán feltekertem, baconbe göngyöltem, átkötöztem és fólia alatt sütöttem.  Amikor a fóliát (olyan este 1/2 11 körül levettem), a maradék mézes-mustáros szószt a hús alatt lévő forró szafttal összekevertem és sülés közben meg-meglocsoltam vele a pulykamellet, és két locsolás közben egy maréknyi fokhagymagerezdet héjastól még mellédobtam a tepsibe. A héjában sülő fokhagyma nem ég meg és finom krémes marad a belseje.

 

P1150336

 

A brokkolis canneloni és a citromkrémes linzer is elkészült még az este, mára marad a pontypatkó, a saláták,a pogácsa és a süti, de ezekről majd jövő karácsonykor veletek, ugyanitt! :) 

 

Békés, meghitt, boldog karácsonyt kívánok mindannyiótoknak, Mitzinek köszönöm, hogy posztjaival "emeli az est fényét" és sok-sok olvasót hoz eddigi kedvenc gyermekemnek: a Lepcsánkpartynak :)

 

Anica 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr645705431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 11:56:53

Ínycsiklandó karácsonyi menüsor! A képeket még megnézzük, ha elkészülnek a művek.
/A gyerek meg biztos kileste az ajndékot, csak úgy tesz, mintha nem tudná - az anyja kedvéért... :) /

Hurri Kán 2013.12.24. 12:08:50

Ez az aszalt szilva leves jó, ilyet kérek! A pulykát, ha lehet, borjúra cserélném :)
Boldog karácsonyot mindenkinek!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 12:18:06

@Mitzi von Küche: Nem, nem, nem nézte meg,nagyon jól csináltuk :D
@Hurri Kán: a leves olyan,mintha forraltbor lenne :D de nem gáz, nálunk karácsonyi vacsora van, nem ebéd, Andris hazahoz bennünket 5 körül a templomból, megérkeznek a tesóim, mindenki leteszi a kocsit és jöhet a boros leves :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 12:19:16

@Hurri Kán: egyébként a múltkor Évi mesélte, hogy ilyet főz,sajnálkoztunk, hogy nem tudja lefotózni, feltölteni és megírni, innen jött az ötlet, hogy akkor én ezt megcsinálom és elijesztem vele a kényes ízlésű kommentelőket ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 12:26:31

@Mitzi von Küche: a menü már nagyrészt elkészült (még tegnap is dolgoztam, úgyhogy este 1/2 11-re lett kész, amivel előre tudtam dolgozni), csak fényképezni nem volt még időm, az este meg már sötét volt, vakuzni meg nem akartam...mert azért tanulok a T.Blogtársaktól ;) :D

Hurri Kán 2013.12.24. 12:29:46

@AnicasubRosa:
Aki ettől elijed, az sürgősssen kezeltesse magát :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 12:40:53

@Hurri Kán: lassan nekem is az kellene:tegnap túlpakoltam a mosógépet és igencsak leégett, majd letettem éjszakára a sültestálat a tölgyfaasztalra és a meleg felkapta rajta a lakkot, nem volt kint a piacon a halas, úgyhogy ponty ugrott (mondjuk, ezt ehetünk máskor is, éhen meg tényleg nem HALunk), úgyhogy ezek után nem tudom, hozzá merjek-e érni a férjemhez, vagy leesik róla valamilyen alkatrész? :D viszont bevettem a letojom-kapszulát és hihetetlen nyugalommal nézem magam körül a pusztítást,amit véghezviszek :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 14:20:50

@AnicasubRosa: Lehet, hogy inkább te vagy a Hurrikán...:)
(Oda se neki, én egész nov.-dec.-ben ilyen dolgokkal küzdöttem.)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 14:22:58

Én is itt olvasgatok-szórakozok, pedig 70 perc múlva már itt lesz a vendégek eleje...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 14:29:17

@Mitzi von Küche: nekem egy óra múlva kell készen lennem, most készítem a libamájat, amiről teljesen elfelejtkeztem volna, ha délelőtt nem juttatod eszembe . :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 15:25:31

no, betettem a képeket. a terítő gyűröttségét tudjátok be annak, hogy a fotózás kedvéért kint próbáltam villámgyorsan összehozni valamit, és csak felkaptam az első kezemügyébe eső leplet, miközben a gyerek távoltartotta a kutyát, aki megőrült a máj- és hús illattól.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 21:22:57

Jók a képek, a kutya ízlése is jó :) (a mi kutyánk vaddísznócsontot rágcsál karácsony alkalmából...)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.24. 23:18:28

@Mitzi von Küche: szerencse,hogy a hal kimaradt a mai nap, mert igy is orak ota kajakoma kinoz bennunket :-)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.26. 10:45:55

@Hurri Kán: Adjál tippet, a Sárinkat hol kezeltessük, itthon, vagy otthon? Még most sem szomjas, viszont nagyon éhes!

@AnicasubRosa: Ügyi vagy, gyönyörű menüsor.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.26. 11:02:10

@dömbi: jo volt a leves ;-D nem vittuk tulzasba, elvegre ahogy valaki egyszer talaloan megfogalmazta: ilyenkor sem haromszorakkora a gyomrunk:-) viszont azt nagy orommel tapasztaltam, hogy a fiatalabbik hugom, aki alapjaraton nem szokott hust enni, csipegetett a libamajbol es a pulykamellbol is.:-)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.26. 11:03:21

@dömbi: talan meg nem menthetetlen,majd Magyarorszagon belejon :-D

süllőcske 2013.12.26. 17:45:27

A leves tetszik nagyon.
És a szerző gondolatmenete is.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.26. 19:35:41

@AnicasubRosa: Most nézem, hova lett a tejszínhab-rózsa a tetejéről?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.26. 20:04:21

@süllőcske: koszonom,Andras. Boldog karacsonyt es udvozlom a csaladod :-)
@dömbi: hat...ooo...egyhangulag megszavaztuk,hogy nekunk anelkul is komplett a leves :-)

2013.12.26. 22:22:10

@dömbi: tejszínhab? rózsa? ne essünk túlzásokba, ezek szerint Anica és szavazóköre javított a recepten :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.27. 07:30:45

@pizzaszeletvágó: Pont karácsonykor miért is ne?
(költői volt a kérdés)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.27. 13:56:46

@dömbi: ja :D én meg még aggódtam,elég lesz-e a kaja :D
ha elmegy a mosógép-szerelő, tésztát sütök, beledolgozom töltelékként a maradék sülthúsokat. a kaják nagy részére már rá sem bírunk nézni :/

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.27. 14:23:17

@AnicasubRosa: Én most kivételesen nagyon ügyes voltam, sikerült a mennyiséget jól megsaccolnom. És még gusztusunk is maradt olyan igazi magyaros paraszt ételekre is.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.27. 16:29:38

@AnicasubRosa: @dömbi: Látjátok, annak jó, aki dolgozik, ehet ebédre sonkás szendvicset (nem terheli a gyomrát maradékkal - ami nincs)...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.27. 18:14:26

@dömbi: szóval a gyomrod húz haza :)))
@Mitzi von Küche: én majd 30-31-én melózok, akkor eszembejut majd ez a mondat :)
/nincs maradék? én még egy név-, vagy születésnap után is szét kell csomagoljam a család részére, hogy ne kelljen 3 napig ugyanazt ennünk./

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.27. 18:15:36

@AnicasubRosa: mondjuk,bejátszik a lagzi-effektus is: amikor eltelik az ember a látvánnyal, nem is nagyon bír enni, ellenben 2 nap múlva sóhajtozik, hogy de jó lenne most abból a töltöttkáposztából/tortából egy kicsi:D

2013.12.27. 22:22:40

"...ha elmegy a mosógép-szerelő..."

:D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.27. 22:51:47

@pizzaszeletvágó: na, nem röhögni! Rokon :)úgyhogy kávéztattam,sütiztettem, trécseltem vele.Cserébe ment és vitte a masinát is magával :)
/remélem,pénzt nem sokat visz/

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.12.28. 05:46:16

@AnicasubRosa: Húz a francokat, nem húz engem oda semmi, csak a hülyeségem. D
Van az az előnyöm, hogy itt sok olyan dologhoz nem jutok, ami otthon természetes, ezért igen tudok örülni 1 tányér halászlének, füstölt vagy sült csülöknek, paprikás szaláminak.
Tudod, nálunk a maradékkal nincs gond, addig eszik amíg van, mert nem kapnak mást.

BLD 2013.12.28. 11:05:08

Kedves Blogger!

Sgy ideje vadászok fésűskagylóra, de nem találok! Elárulod, hogy hol sikerült beszerezned? Hálásan köszönném!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.28. 12:32:41

@BLD: A kommentekben is utaltam is rá, hogy az A. betűs hiperben kaptam. Ma is jártam ott: a halas szomorúan mesélte, hogy 2 kiló friss Jakab kagylót kellett visszaküldenie, mert nem vitték el/nem jöttek érte... Dec. 24.-én már féláron árulták...
Ezért írtam ezt a cikket, hogy aki nem ismerte, próbálja ki bátran ezt a ritka kincset - nem fog csalódni benne...
(Aki meg szereti, vegye fel a kapcsolatot a halasokkal - kölcsönösen előnyös.)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.28. 12:33:31

@BLD: erre Mitzi von Küche fog tudni neked válaszolni, ő a halspecialista :)

Daró 2013.12.28. 20:52:38

A levest ki fogom próbálni. A pulykamellet azért nem mert az elkészül nélkülem is :-)

EZAZ! 2013.12.29. 14:28:53

Nagyon rendben van ez a karácsonyi menü.
(örökre megtanultam, cím alapján nem ítélkezünk)

Hurri Kán 2013.12.29. 19:46:12

@dömbi:
Talán van remény, magyarországi kezelés segíthet rajta.

EZAZ! 2013.12.29. 21:27:28

@AnicasubRosa: teljesen elérzékenyűltem.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.29. 21:42:30

@EZAZ!: azt utálom és bírom is benned, hogy sose tudom, mikor beszélsz komolyan és mikor ironizálsz :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.12.30. 10:49:32

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már előre rosszul vagyok a szilveszteri menütől is...

Hurri Kán 2013.12.30. 10:52:26

@AnicasubRosa:
Pont emiatt igyexem folyékony diétát tartani :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.12.30. 13:02:27

@AnicasubRosa: Én az elkészítésétől vagyok rosszul (kézfájás). Na majd ezt is olvashatjátok valamikor...