recept-sztorik

Lepcsánkparty

Panettone citromos mascarpone-krémmel (AnicasubRosa)

2014. január 20. - AnicasubRosa

Karácsonykor elteltünk a sokféle süteménnyel, de néhány nap múlva megint jött az ihlet: süteményt akarok! Be kell valljam, jobban főzök, mint ahogy sütök, az életben neki nem fognék egy igazi habos-babos édesség elkészítésének, mert nincs hozzá türelmem, sem elég rutinom.  Talán nem is az én világom a vajkrémes, meg a tejszínhabbal dúsított pudingos sütiké, ha cukrászdában eszem is, hamarabb kérek egy sajtrolót, mint egy női szeszélyt. (különben is: szeszélyesnek pont elég vagyok én).

A panettone receptjére véletlenül akadtam, a kelttészták között böngészve. Átfutottam a receptet, olyan nekemvalónak is tűnt, és azt is megállapítottam, hogy míg a tészta kel, lesz időm minden egyéb másra is. Úgyhogy oké, essünk neki! 

2 nagy bögrényi lisztet elkevertem egy fél kávéskanálnyi sóval és három púpos evőkanálnyi kakaóporral, közben másfél deci vízhez adtam két kanálnyi cukrot és kb. két deka élesztőt, és amikor az élesztő rendesen elkeveredett a vízben, hozzáadtam a száraz keverékhez. Letakartam és félreraktam pihenni. Negyedóra múlva kevés puha vajjal átgyúrtam, jól megdagasztottam és egy órácskára megint félreraktam, a meleg konvektor tetejére. A következő körben három marék csokis müzlit beledolgoztam, átgyúrtam és újból félretoltam, közben begyújtottam a sütőt, jól előmelegítettem és az időközben a sütőtálba belenyomogatott tésztát, miután még a formában is hagytam kicsit kelni, 200 fokon sütöttem jó negyedóráig.  Kissé lentebb vettem a hőfokot és még hagytam sülni a panettonét amíg szemre-tűpróbára (hű, ez elég furcsán hangzik!) egyaránt jónak nem tűnt. Egy rácsra borítottam hűlni, lekapkodtam róla a sütőpapírt, aztán felkockázva első felindulásunkban baracklekvárral kezdtük enni, és közben a barátnőm majdnem meggyőzött arról, hogy ez így tökéletes. Igaz, már ekkor felmerült valami krémről szóló ötlet, de túlságosan el voltunk foglalva a gyerekekkel, a trécseléssel, túl sok édesség volt már az asztalon, közben a férjeink a tévét buzerálták,  egyszerre 4 távirányítóval, szóval sok volt az inger.

Aztán, amikor csend lett a lakásban, mosogatás közben megvilágosodtam: mascarponét, porcukrot, citrom reszelt héját, citrom levét és tejszínt habosra kevertem és azzal falatoztuk a kívül jó tartású, belül kalács-szerűen  foszlós sütit. 

P1150373

És akkor a homlokomra csaptam, mint a nyolcvanas évek reklámjában a boltba küldött férj: a gránátalma!

Ekkor találtam meg a tökéletes ízkombinációt, amivel bármilyen Giovannit simán levennék a lábáról a panettonémmal :)

P1150374

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr495716682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.20. 09:14:46

Ezt a panettone-variációt nem ismertem (nekem hiányzik is belőle az apróra vágott cukrozott narancs- és citromhéj). A citromos mascarpone után bármelyik olasz megnyalná a szája szélét.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.20. 11:39:36

@Mitzi von Küche: a gyerekek nem szeretik a sütiben a zsákbamacskát, a receptben nem is volt benne, úgyhogy ez csak ilyen szegényes lett..

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.20. 13:36:18

@AnicasubRosa: Nem szegényes ez cseppet sem. Fiam a mazsolával van így: mindenhonnan kiszedi (úgyhogy már nem is teszek semmibe...).

Hurri Kán 2014.01.20. 18:40:46

Sok a duma... Mikor kapok belőle, engem az érdekel :D

1kutya 2014.01.20. 19:27:47

"különben is: szeszélyesnek pont elég vagyok én" vááááá!!! :-DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.20. 19:56:39

@Hurri Kán: ha megfűzöl valami nőszemélyt, hogy süsse meg neked :D
@1kutya: mer' nem ?

Hurri Kán 2014.01.20. 20:12:19

@AnicasubRosa:
Tényleg!
Mikor sütöd meg nekem? :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.20. 20:41:33

@Hurri Kán: Gyurikám, én nem pehelysúlyban versenyzem :DDD úgyhogy keress tovább! :P :D

Hurri Kán 2014.01.20. 20:58:20

@AnicasubRosa:
Pehelysúly??? 90 kiló mióta pehelysúly? :DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.21. 07:56:07

@Hurri Kán: életemben nem voltam annyi, de soha nem is leszek :)
viszont hogy én nem sütök neked olyan süteményt, amit két és fél-három óráig tart elkészíteni, az hétszentség! :D

Hurri Kán 2014.01.21. 09:14:48

@AnicasubRosa:
Én tehetek róla, hogy ilyen lassan dolgozol? :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.21. 14:46:47

@Hurri Kán: annyira lassú vagyok, hogy a főnököm pár napja mondta, hogy nagyon pörgök :D erre tegnap rákontrázott a kolleganőm is, hogy tutira szedek valami gyorsítót :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.21. 19:59:34

@Mitzi von Küche: vagy azt a kilo mandarint, 3 kivit es fel furt banant,amit minden delelott befalatozok :- D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.01.24. 08:35:35

@AnicasubRosa: Skorbutod nem lesz, az mar biztos.
A granatalma jo otlet, kedvenc gyumolcsunk egyike, ezt a sutit is feldobja, persze biztosat csak kostolas utan mondhat az ember. D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.24. 15:32:04

@dömbi: hehe,ez eszembe sem jutott :-D
Ideje volt elokerulnod :-)

Daró 2014.01.27. 12:55:55

Nagyon jól néz ki! És ez a citromos mascarpone-krém...hibátlan.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.27. 18:19:24

@Daró: hetvegen kavekrem keszult kremsajttal :-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.27. 19:02:31

@AnicasubRosa: Nagyon komolyan érdekel a kávékrémes dolog, tessen megírni!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.02.02. 14:25:55

@Hurri Kán: Gyuri, ma mondta Dömbi, hogy az olaszok azért csinálnak ritkán panettonét, mert -kapaszkodj meg! - 4 NAPIG készül!!! :) no,ennek fényében méginkább biztos vagyok benne, hogy én ilyet neked sose :D :D :D