recept-sztorik

Lepcsánkparty

Habos túrós (AnicasubRosa)

2014. április 28. - AnicasubRosa

 

Rászoktunk a közös ebédekre:beülünk a szomszédos irodába, és nagy röhögések közepette megesszük a rendelt kaját, aztán általában hetente egyszer kisírjuk, hogy a kollegánk elmenjen sütiért. Újabban ritkult a cukrászdalátogatások száma, mert a munkatársakon élem ki mindenféle, sütéshez, süteményhez kapcsolódó hajlamaimat. Könnyű dolgom van, még az útközben oldalára fordult - tehát nem annyira előnyös külsejű - sütit is befalják, ha ízre oké.

Családom férfitagjai viszont nem süteményesek, megesznek egy-egy szeletet, aztán ezzel vége is a mókának. Szombaton fél tepsi madártej szeletet borítottam ki, majdnem sírtam. Ez nem szegte kedvemet, hogy másnap süssek, csak ezúttal negyedét rögtön elvittem a barátnőm gyerekeinek, negyedét meg hétfőn a közös ebéd utáni desszertnek.

Sütöttem egy 6 tojásos kakaós piskótát, aztán negyedkiló túrót egy tojás sárgájával, reszelt citromhéjjal és egy kardamom apró magjaival összekevertem. Mint utólag kiderült, a kardamom nagyon jó választás volt: valami meghatározhatatlan, kissé savanykásba hajló ízt adott a túrókrémnek. Még soha nem próbáltam azelőtt, így csínján bántam vele, szerencsére, mert elég karakteres kis fűszer.

Kb. 15 deka porcukrot összeolvasztottam 10-15 dkg porcukorral, és a túróhoz adtam, két deci felvert - nem cukrozott - habtejszínt hozzádolgoztam, majd kevés vízben feloldott, megmelegített (nem forralt!) és langyosra visszahűtött zselatint kevertem a túrókrémbe. 10 percre hűtőbe tettem, majd mikor kicsit már "húzott" a krém, a piskótára kentem.

Most jött volna a gyümölcs, de akkor a gyerek nem evett volna belőle, úgyhogy ehelyett 3 deci hulalát felvertem, felébe kakaóport kevertem és előbb a kakaós, majd a fehér tejszínhabot a túrókrém tetejére kentem. Megcsurgattam olvasztott csokival és behűtöttem. 

P1150712

 

Ebéd után mind a hatan ettünk egy-egy kocka süteményt, az edényt pedig, amiben szállítás közben megfeküdt a tészta, odaadtuk repetaként Tomi kollegánknak, aki elmosogatta. A nyelvével. 

P1150729

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr706035868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2014.04.28. 07:00:29

ajaj, lecsúszik a tányérról:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.28. 08:46:24

Köszönöm, köszönöm! Legalább megtudtam, mire használható a kardamom, amit legutóbb beszereztem egy (itt meg nem nevezhető külföldi) város piacán...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.04.28. 12:47:33

@Mitzi von Küche:
Mind az exes mind a sos-pikans etelek fuszerezesere alkalmas. Hasznaljak sutemenyekben felfujtakban jegkremekben is, azonkivul a garam masala fuszerkevereknek es curryporoknak is alkotoresze. Az arabok pl. nehany termestokot tesznek a kaveba, hogy kulonleges izt adjanak neki.
Gyogyaszatban szelgorcsok es emesztesi rendellenessegekre hasznaljak a tinkturat. A magok ragasa ude lehelletet ad, fokhagymaval kombinalva konniti a legzest. Alkotoja meg az indiaiak altal igen kedvelt betelnek is.
A termestok zold, vagy feher, letezik sajnos barna is, ami nem igazi kardamom. Utobbi magjai sotetek ragadosak, az izuk durvabb, kifejezetten kamforos izt erezhetunk.

:) DDD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.28. 14:44:29

@dömbi: Ó, egész tudományos értekezés! Ebből csak az üde leheletet ismertem (regényekből).

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.28. 17:36:55

@Mitzi von Küche: @dömbi: mult heten sztracsatella szeletbe tettem, most ra vagyok kattanva az izere. :-)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.04.28. 19:00:57

@AnicasubRosa:
En mar vagy 20 eve ra vagyok kattogva:)
Teakban is finom, vagy forro grogokban.
Bizonyos kavefajtakhoz is jo, es a forrocsoki kardamommal isteni.
Nalunk ma currys rak volt, tettem bele boven.

@Mitzi von Küche:
Ha van ra mod, ne az orolt valtozatot vedd, ugy eleg hamar elillan az aromaja.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.28. 20:01:10

@dömbi: te par evvel hamarabb kezdtel sutni- fozni,mint en ;P
A kovetkezo fuszer, ami kacsintgat ram a fuszeres polcrol: a csillaganizs

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.28. 21:25:06

@dömbi: @AnicasubRosa: Amit én vettem, az a tokjában van (belül pici magok). Hogy kell használni?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.29. 08:14:06

@Mitzi von Küche: én belepergettem a kis magokat a krémbe ugyanúgy, mint a vaníliát

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.29. 09:33:38

@AnicasubRosa: Fú, egyenként kihámozni a magocskákat a tokjukb, ami rizsszemnyi méretű - hát ez igazi hamupipőkei feladat...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.04.29. 11:56:06

@AnicasubRosa: @Mitzi von Küche:
Holgyeim, a szaraz tokbol ki kell morzsolni a pici magokat, azokat megorolni, mert akkor jon ki igazan az ize aromaja. Orolve hasznalhato barmibe. A szaraz termeshejbol konnyen kijon, a hejat eldobni, magot megorolni, kis mennyiseget celszeru mozsarban, igy kevesebb is kell belole, es nem kellemetlen ha raharap valaki. (nem ad munkat a fogorvosnak:) )
Csillaganizzsal ovatosan, nagyon meghatarozo iz. Ott is a kemeny hejbol ki kell szedegetni a fenye kemeny magokat, majd azokat megorolni.
Szeretnel rola rovid ismertetot?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.29. 12:14:37

@Mitzi von Küche: dehogyis, egyáltalán nem :)
@dömbi: igen, szeretnék :) pontosan a nagyon intenzív íz miatt agyalok még a dolgon, miben is fogom először kipróbálni.
Minket nem zavartak a kis kardamom-magok, kétpofára ettük a habos túróst is, meg a pénteki sztracsit is a kollegákkal :D (konyhamalacok :DDD)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.04.29. 17:26:59

@AnicasubRosa:
Aszontam megorlod es ugy hasznalod, es kesz!!! :))) XD

Az ot fuszer keverekenek egyik alkotoresze, kulon hasznaljak baromfi sertes izesitesere, a vietnamiak a pho keszitesehez is, idealis parolt halakhoz kagylohoz, de kiprobalhatod a tokhoz es a porehagymahoz is.
Ha van elektromos daralod megprobalhatod az egesz termest is ledaralni.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.29. 17:49:40

@dömbi: arrol vagyok hires, hogy mindig mindent ugy csinalok, ahogy mondjak ;P :D

Daró 2014.05.03. 11:36:51

Régebben nagyon jó kardamomos volt a twinings earl grey tea, most már nem az az sem sajnos. Ízesített teák közül egyedül az earl grey-t szerettem :-)
Más: Auchanban van Tatratea, 52 62 és 72-es, csillagászati áron (valami 7e egy üveg)
Én sem vagyok sütis, de mindent megkóstolok, ha megkínálnak :-) Ha júli1 után sűrűbben járok majd Nádudvaron, beugrom hozzátok és eszünk jó? :-D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.05.03. 17:24:57

@Daró: Az Earl Grey nem bergamott-olajjal van ízesítve? (Nekem is a kedvencem.)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.05.04. 13:42:30

@Mitzi von Küche:
Szerintem is a bergamott-olaj adja a jellegzetes illatat izet.

Hurri Kán 2014.05.04. 23:31:26

"Családom férfitagjai viszont nem süteményesek, megesznek egy-egy szeletet, aztán ezzel vége is a mókának. Szombaton fél tepsi madártej szeletet borítottam ki,"
Szóljál, ha ég a ház, süteményt korlátlan mennyiségben átveszek :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.05.05. 11:20:05

@Daró: még küldök is neked uzsonnát a férjjel, vagy a barátnőmmel :D
@Hurri Kán: pénteken püspökkanyeret sütöttem (stollen-jellegűt), másnap kakaóstekercset. Közben a szomszédasszony küldött át fánkot (én meg neki püspökkenyeret cserébe), a szombat esti szalonnasütésre meg sógornőm be egy nagy adag palacsintával állított be. :)

susztertangó 2014.05.05. 20:09:19

Oké, a Hulalát kigugliztam, de szerintem a Mindenki Barátjába hiába írom be, hogy:"15 deka porcukrot összeolvasztottam 10-15 deka porcukorral..." nem fogja tudni miért nem 30 deka porcukrot karamellizáltál...:-(( vagy ez valami titkos kód ,hogy lelepleződjön aki nem 23. fokozatú Szabad Kőm...Szciento...nem is,Szabad Sütögető?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.05.05. 21:24:02

@susztertangó: :D bebuktam ;) termeszetesen vajjal olvasztottam ossze azt a franya cukrot :-) viszont igy legalabb kiderult, ki olvas el figyelmesen egy posztot :-)
/orulok, hogy latlak/