recept-sztorik

Lepcsánkparty

Vadmalacragu

Mitzi von Küche

2014. május 05. - Mitzi von Küche

 Két vadmalaccombot kerülgettem a mélyhűtőmben, de meg kellett várnom valami komolyabb családi eseményt az elkészítésükhöz - vadat nem készítünk csak úgy, akármikor... És eljött végre a családi névnapi ebéd és muszáj volt nekiesni a vadmalaccombok kicsontozásának.

A kicsontozás pedig igazi időt rabló tevékenység, ami minden esetben kézsérülésekkel jár. Ezúton üzenném rokonaimnak, hogy máskor kicsontozva szeretnénk kapni bármilyen vadat... :)

image_66.jpg

 Végül csak sikerült és hosszúkás szeletkékre vágtam a szép, világos húst. Ezután HurriKán blogkartárssal értekeztem arról, hogy szükséges-e pácolni (nem), illetve a megfelelő elkészítési módozatról, ami a következőképpen történt.

Egy fej felvágott hagymát megfuttattam pár kockányi szalonnán és ezen kissé előpirítottam a vadmalaccomb-szeleteket. Ezután kiszedtem a húst és a sárgarépakarikák és a zellerkockák pirítása következett. Amikor kellő színt kaptak és az illatuk is finom lett, visszatettem a fazékba a húst és ízesítettem sóval, frissen őrölt borssal, mozsárban tört korianderrel, egy kipréselt fokhagymagerezddel és néhány babérlevéllel. Pár perc együttes pirítás után, amikor már kis levet engedett, került bele 3-4 nagyobb fej meghámozott és felkockázott csiperke és a fridzsiderben véletlenül, de nagy örömömre megtalált fagyasztott vargánya is, meg néhány felezett koktélparadicsom.

image_67.jpg

Úgy éreztem, egy kis fehérbor nem fog ártani a párolás során, egy keveset adtam hát a raguhoz és lassú tűzön fedő alatt pároltam körülberül másfél óra hosszáig.

image_65.jpg

A zsenge hús tökéletesen megpuhult, kivettem a zöldségekkel együtt és a visszamaradt lébe egészen kevéske tejfölt kevertem és összeforraltam. Ezután egy kis morzsolt tárkonnyal állítottam be a végső ízhatást. A vadmalacraguhoz pomme noisette (ami magyarul mogyoróburgonya) lett a körítés: pikáns ízű, finom lett az eredmény.

image_68.jpg

Hozzávalók: 2 vadmalaccomb

                    5 dkg sós szalonna

                    1 fej hagyma

                    3 sárgarépa

                    1 közepes zeller

                     3-4 nagyobb fej csiperkegomba (esetleg egy kis vargánya)

                     só, bors, koriandermag, 2-3 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, tárkony

                    2-3 koktélparadicsom

                    2 dl fehérbor

                    2 evőkanál tejföl

                    

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr55874059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.05.05. 11:15:43

imádom a ragukat, vadasokat, tárkonyt, nálam nyerő ez a kaja :)
A mogyoróburgonyát sasolom egy ideje: simán pirosra van sütve, vagy bundázva? mindenesetre nagyon gusztusos! :)

Daró 2014.05.05. 11:20:13

ó, nagyon szép. Úgy emlékszem elhasználtam az összes vadat a hűtőnkből, de alkalomadtán kipróbálom.
Ehhez illene a gőzgombóc köretnek? Még soha nem ettem, de úgy képzelem, iylesmihez jó lehet...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.05.05. 13:23:35

@AnicasubRosa: Csak egy kis lisztbe forgattam a krokettmasszát.
@Daró: Köszi :) Biztosan jó, meg a knédli is, de mogyoróburg. volt rendelve.

susztertangó 2014.05.05. 20:14:32

A krokettel kokettálok.

EZAZ! 2014.05.05. 20:41:12

Az előételek, szénhidráthegyek, koleszterinkoktélok és egyéb általam meg nem nevezett recip után végre egy férfiaknak való pompás étel.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.05.05. 21:27:29

@Mitzi von Küche: nagyon jol nez ki :-)
/hallom, ma elkerultuk egymast :/ matol nyari idoszamitas szerint mukodom: maradok munkaido vegeig, cserebe delben van feloram postara, boltba menni stb.ma mindjart gazdagabb is lettem egy szaladgalos topankaval /

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.05.05. 21:30:36

@susztertangó: te is google-beteg vagy, mint en? :P a kollegak szerint en lassan anyam nevere is rakeresek, biztos :-) ami sicher alapon :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.05.05. 21:31:36

@susztertangó: Az én mogyorókrumplim igazából mogyoró formájú krokett :)
@AnicasubRosa: Kellett neked shoppingolni :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.05.05. 21:41:31

@Mitzi von Küche: na,hat az en shoppingolasomtol meg pasi nem akarta felvagni az ereit: brutto 6 percnel tobbet nem szanok a dologra. Harmat felprobalok -legyen az cipo, farmer, barmi - es ha a harombol egy oke, akkor viszem. 3-nal tobbet felprobalni folosleges tulbonyolitasa a dolgoknak

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.05.06. 19:31:30

Csatlakozom @EZAZ!: Kollegahoz, ez 1 rendes etel.
@Mitzi von Küche:
Csak arra az aranyatero kezeidre vigyazz, huzzal ra inkabb lanckesztyut. Potom 16 ezerert mar lehet kapni darabjat.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.05.06. 20:09:27

@dömbi: csontozashoz huzzon lanckesztyut vagy meloba? :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.05.06. 22:13:50

@AnicasubRosa:
A csontozashoz gondoltam volna, bar a paciensek is harapnak :)))
@Mitzi von Küche:
Hajra Mitz, az igazan stilusos lenne. DDD

EZAZ! 2014.05.07. 09:45:18

@dömbi: Miért? Micike aranyműves? Netán masszőr?

Vágtuk már el a kezünket mindannyian.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.05.07. 10:51:10

@susztertangó: natürlich, nem is feltételeztük az ellenkezőjét :D
@Mitzi von Küche: hát, van ízlésed! :D
@dömbi: meg néha a melóban is "csontoz" :D
@EZAZ!: a kezét használja,finom mozdulatokkal kell dolgoznia, de nem csipkeverő :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.05.07. 11:23:39

@AnicasubRosa: Pedig néha jobb lenne :)
@EZAZ!: Ez az aranyművesség de jó ötlet...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.05.07. 11:55:12

@susztertangó:
Mahatma G. ha jol latom?
@AnicasubRosa:
Jaja, kenytelen kelletlen DDD
@Mitzi von Küche:
Nyogdij elott palyakezdes? Ahh, hagyd a fenebe...XXDDD

susztertangó 2014.05.07. 15:25:36

Hajaz rá, hát nem?!:-)) Bár ő kissé göthösebb, bajúsztalan és John Lenon szemüvegű....csak nem mosolygott ilyen megnyerően :-))))))))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.05.07. 20:12:25

@susztertangó: @dömbi: Nem Mahatma, ő aszkétikusabb alkat. Ez a kép egy barátságos, kissé piknikus Susztert ábrázol :)

susztertangó 2014.05.07. 21:17:23

@Mitzi von Küche: Kissé?! Hőhő.Nem éhségsztrájkolok, nem zavarom ki a perfid Angliát sehonnan és nem lőnek jól le..remélhetőleg.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.05.08. 07:56:50

@susztertangó: XDDD
Es meg a tenger vizet sem parologtatod, es nem kotelezed a kornyezetedet, hogy rokkan szojjek a szarinak valot. :))

@Mitzi von Küche:
Rendben, akkor 1 jovalis magyar nyögdijas :))