recept-sztorik

Lepcsánkparty

A zöldborsóleves titka

Mitzi von Küche

2014. június 30. - Mitzi von Küche

Zöldborsóleves-fronton ádáz a szembenállás az elkészítés tekintetében. Vannak, akik tejes habarással főznek sűrű, fehéres borsólevest és vannak, akik a pirospaprikával vörösre színezett változatot kedvelik. Valahol a kettő között lehet az igazság - mint már annyiszor. Megmutatom az én zöldborsólevesem titkait.

A piacon veszek tisztított zöldborsót, idő hiányában nem egész csöveset (a zöldborsós zacskókat szoktam fagyasztani is, így szezonon kívül is zsenge zöldborsólevest tudok főzni), továbbá egy csomag fiatal zöldséget. Természetesen bolti mélyhűtött zöldborsó is használható.

image_95.jpg

A megtisztított és karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret kevés vajon vagy olajon felteszem pirítani, majd mehet hozzá egy kis felkockázott új karalábé is. Amikor már érzem az illatát, hozzáadom az átmosott zöldborsót.

image_97.jpg

Ezzel is pirítom egy kis ideig, majd egy kevés pirospaprikát adok hozzá. Sötétvörösen csak a halászlét szeretem, ez a leves legyen csupán enyhén rózsaszínű. Meghintem liszttel,

image_98.jpg

összekeverem a zöldségekkel és már fel is öntöm vízzel, s jól megkavarom. Így tudjuk beállítani a megfelelő sűrűséget mindenféle habarás, egyebek nélkül.

 Igazán jó ízű lesz a zöldborsóleves, ha egy kis csirkeaprólékot is beleteszünk: én a fejét, lábát, máját, zúzáját és hátát, farrészét szoktam hozzáadni egy kis rántani való házi csirkének. Mehet még bele két gerezd új fokhagyma és egy kis zsenge hagyma kettévágva.

image_99.jpg

Ezután beízesítem sóval, cukorral, szemes borssal. Egy ág zellerlevél és valamivel több petrezselyemlevél is gazdagítja majd a leves ízét. Felforralom fedő alatt, majd enyhe közepes lángon hagyom főni kb. egy órán át.

Ekkor következik a zöldborsóleves megkoronázása: a galuska beleszaggatása. Egy tojást pár csepp vízzel, csipet sóval vegyítve annyi liszttel keverek össze, hogy közepesen lágy galuskatészát kapjak, majd a lobogó levesbe szaggatom a nokedliszaggatóval. Hagyományőrzők használhatják ehhez a vágódeszka+kés kombinációt is.

image_100.jpg

Jól összeforralom megint a levest és már lehet is tálalni. Garantáltan mindenkinek ízleni fog.

 

image_101.jpg

Hozzávalók: 1 kiló zöldborsó megtisztítva (kb. 50 dekányi)

                     1 csomag zsenge leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, petrezselyemzöld,                

                     zellerlevél)

                      1 tanyasi csirke apróléka (fej, láb, máj zúza), esetleg fara és háta

                      1 újhagyma vagy csemege hagyma

                      1-2 gerezd fokhagyma

                      kevés liszt a szóráshoz

                      étolaj

                      só, szemes bors

A galuskához:   1 tojás

                          kb. 3 evőkanál liszt

                         kevéske víz

                         csipet só

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr876303499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.06.30. 08:21:01

No, nálunk ez a tavaszi zöldborsóleves. Szeretjük :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.06.30. 09:38:49

@AnicasubRosa:
A-aa, ez a becsinalt leves. Ilyet nem fozok, es meg a csirke feje is benne...meg jo, hogy a laba nem meredezik ki belole...ATYAVILAG!!!!

A sorrenden valtoztatnek, eloszor az aprolekot tennem a zsiradekba, ha kifeheredett, utana a zoldseget, a tobbi egyezne, de semmilyen teszta nem lenne se benne se hozza.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.06.30. 11:20:13

@dömbi: ez már aztán tényleg ízlés és szokás dolga :) én sem főzök fejet és nyakat semmibe, ellenben anyukám (teljesen sterilen megtakarított!) csirkefejet húslevesbe belefőz, mert az "eszéért" versengünk. Akkor nem főzi bele, ha a férjem is enni fog, mert anyósoméknál nem szokás a fejet beletenni, így Andrisra tekintettel van anyu is.
Lábat a húslevesbe belefőzök, de pl. a püspökfalatot minden esetben körbevágom és odaadom a kutyusnak, pedig tudom, hogy mások ezért biztosan felnégyeltetnének és a darabjaimat a város négy szélén kiszögeznék :DDD

mondjuk, nálunk hús nélkül is megfő ez, mert a tavaszi zsenge zöldség mindent visz :))) de nokedlivel, mint Mitzinél :)

Hurri Kán 2014.06.30. 20:46:54

A borsóleves legyen borsóleves! :D

Ez így szerintem is majdnem-becsináltleves (amivel semmi baj, a másnaposság elleni egyik ultimate csodafegyver), emlékeim szerint nagymamám némi tejföllel-citrommal sűrítette, ill. savanyította.

Sima borsólevesbe én csak borsó-répa-nokedli, kedvtől függően némi fokhagyma-bors-pirospaprika megy bele.

Ha van friss borsó+metélőhagyma, érdemes őket összepárosítani, plusz némi tejszín, és kész is egy nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb leves.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.06.30. 21:04:39

@Hurri Kán:
Friss borso nincs, csak mirelit vagy konzerv.
Ezert nem is fozok borsolevest.
Minap vettem a kozertben metelohagymat, ra volt irva, hogy Kenyai Fu.
Hogy lett a snidlingbol kenyai fu, elgondolni sem tudom.:)))

Benikuty 2014.06.30. 21:08:16

cukrot soha, és tényleg arccal a zsenge borsó íze felé! petrezselyemmel alaposan meghintve...

Benikuty 2014.06.30. 21:10:24

olajat sem, brrr... csak libazsírt :)

Hurri Kán 2014.06.30. 21:16:42

@dömbi:
Hogy-hogy... Ahogy egy kedves barátom mondaná, cukrozzák a lószart :D

@Benikuty:
Vagy vajat.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.06.30. 21:39:16

de hogy mire rájöttem, hogy a Kenyai Fu az fűűűűűű akar lenni?? :D vagy nem? :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.06.30. 22:06:04

Titkos célom volt megtudni, ki milyen zöldborsólevest szeret.
Ha tudnátok, hogy Anyukám az első módon, anyósom a második módon készítette és én valóban kereszteztem a kettőt (miközben nem is tudom, tkp. mi az a becsinált leves)...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.06.30. 22:07:28

@AnicasubRosa: Nem lehet egyszerű nálatok fejben tartani az eltérő ízléseket :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.01. 08:33:51

@AnicasubRosa: Az hat, csak ezen a gepen pontosan 2 masodperccel tovabb tartana a mmegfelelo betut lenyomni.
@Hurri Kán:
Nincsen friss borso olyat itt nem arulnak. A Dogok szerint nem is tudnak mit kell vele csinalni, megfoznek a huvellyel egyben.
A mirelit borso raadasul valami zsiradekkel is be van vonva, szoval ha nem muszaj nem eroltetem.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.01. 08:36:01

@Mitzi von Küche:
Erre magunktol is rajohettunk volna, miutan elmondtad, hogy nem tudod mi a tojasos nokedli...:))) XD

spinat 2014.07.01. 12:54:11

ez nyert, de hús és fokhagyama nélkül. De szigorúan cukorral. egy kevéssel a többség miatt, aztán még egy evökanállal a tányérba :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.01. 18:17:36

@Mitzi von Küche: tényleg nem :D
@dömbi: ez a magas GDP ára :P :D
@spinat: na, ez a verzió sem gyenge :) cukrosan mi a lisztes-tejes (vagy tejfölös)menzai verziót csináljuk (megpróbáltam liszt helyett keményítővel, de a gyerek, az osztálytársai és az unokatesói közölték, hogy kérik az iskolai konyhán megszokott csirizeset :/
@púdó: na, akkor most már légy szíves és dobj nekünk egy borsóleves-posztot (de nem ám csak receptet, mert az tényleg van a szakácskönyvekben, hanem sztorit is: ízt, illatot,hangulatot!), mert én speciel nyitott vagyok a szakirodalomra! :D

púdó 2014.07.01. 19:40:50

@AnicasubRosa:
Én még életemben nem írtam posztot,és nem is igen tudnék..:D
Egyébként az igazi borsóleveshez csak ennyi kell:
borsó,
olaj,
liszt,
tej vagy tejszín,
petrezselyem,
és egy kis só.
Egy kicsit a borsófőzelékhez tudnám hasonlítani,de ha abba is rakunk mást,(répát,krumplit,karalábét)rögtön más (finomfőzelék) lesz a neve.
Egyébkén a recept amit írtál, az egyik kedvencem!
Alig várom mindíg a tavaszt,mikor a kert tele a friss zsenge,mosolygó zöldségekkel!
És ahogy írtad,nokedlivel,házi
csirkével....imádom.
A tavasz/nyárelő legfinomabb
étele......Nyamm.

Hurri Kán 2014.07.01. 19:58:23

@púdó: Olaj helyett jó lesz oda a vaj is.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.01. 21:29:54

@Hurri Kán:
Ne eroltesd a vajat, latod, nem jon be...:)))

@púdó:
Finomfozelekbe tenyleg raksz krumplit is?
Komolyan kerdezem, ne csapjal be.:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.01. 22:26:56

@Benikuty: @Hurri Kán: Az olaj természetesen nem abszolút, tetszés szerint helyettesíthető (csak ne margarin legyen).
A vajon párolt zsenge zöldborsó maga is külön posztot érdemelne.

Hurri Kán 2014.07.01. 22:42:08

@dömbi:
Hiába mondom, olajat legfeljebb autóba és láncfűrészbe! :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.01. 22:46:22

@púdó: na, ha mégis meggondolod,a lehetőség adott.:) mindenkinek ki kellene próbálnia, milyen, mikor a hóhért akasztják (kommentelőből lesz posztoló). Én is kaptam a pofámba nemrég, mert kiderült, hogy amit az anyám, az anyósom és én is toroskáposztának ismerünk,az nem az. viszont ha valami híres (vagy hírhedt) séf jár így, az csak újraértelmezés és előadói(?) szabadság :P :)

@Hurri Kán:@dömbi: @Mitzi von Küche: én igenis van,a mihez használok olajat is (bár lényegesen ritkábban,mint zsírt vagy vajat, de akkoris. sőt: kenyérre vajat kenek, de nem fogok egy süteménybe félkiló vajat sem beledolgozni, mert drága. evvan....:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.02. 09:15:24

@AnicasubRosa:
Draga draga...persze hogy draga, de annyival finomabb is.:)))
Zsirt nem hasznalok, mert itt nincs, otthonrol meg nem tudok annyit hozni, hogy kitartson a kovetkezo alkalomig.
Kisdombi szerint a kenyerre vajat csak kib@kkerolsbol kennek a felnottek, hogy csusszon, es a gyerek kevesebbet egyen.:)
Felvittek mar a teheneket az alpra nyaralni, nemsokara mehetek hazi hegyi vajert.
Na, azt meg a KisDe is szereti a szendvicseben.:)))

@Hurri Kán:
Vagy szappanba :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.02. 10:35:17

mesélem a kolleganőmnek az imént, hogy milyen vita van arról, borsóleves-e a fent posztolt. Azt mondja, az ő anyukája is borsólevesnek hívja ezt a verziót, ők meg a testvérével bizonygatják neki, hogy ez zöldségleves borsóval. :D úgyhogy még családon belül is máshogy nevezik :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.02. 10:37:57

@dömbi: Dömbikém, én ahhoz túl gyakran sütök, hogy minden alkalommal belevágjak fél-fél kiló vajat.
Viszont az biztos, hogy egy jó vajaskenyér házilekvárral...vagy mézzel... az hmmmm....:))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.02. 10:52:35

@AnicasubRosa:
Erre is van megoldas...:)
Betanitod a fiadat, olyan Menyednekvalot hozzon a hazhoz, akinek cukrasz a szakmaja.
Vajazas megoldva :XDDD
Viccet felreteve, ertem amit irsz. Nekem fogalmam azota van a normalis vajrol, miota itt elek, vonatkozik ez az egyeb tejtermekekre is.

Zoldsegleves borsoval, ez teccccik, + csirkecsonttal.:DDD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.02. 11:03:32

@AnicasubRosa: @dömbi: Konklúzióm: minden zöldborsóleves egyben zöldségleves, de nem minden zöldségleves borsóleves :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.02. 18:25:11

@dömbi: te már könnyen beszélsz, a fiad megoldotta a problémát a cukrászcsajjal :D
@Mitzi von Küche: na, ugye, hogy tanultál belőle? ;) :D

EZAZ! 2014.07.02. 18:58:05

Mivel ez az általam kedvelt kézművesnő bejegyzése, és nyilván nem lesz több poszt ezzel a remek idényzöldséggel kapcsolatban, - és ma meccs sincs - megkérdezném az olvasókat, hogyan sűrítitek be főzelékké az általam imádott zöldborsót?

aki lisztszórást ír, azt a főszerkesztő asszony kitiltja, ez meg van beszélve.

az üveges zöldborsónak a levét is bele kell önteni. ez tény.

Hurri Kán 2014.07.02. 19:28:00

@EZAZ!:
Mind közönséges rántással.

EZAZ! 2014.07.02. 19:36:08

@Hurri Kán:

Szerintem téged felbéreltek/felhívtak, hogy ezt írd, de sebaj.

Hurri Kán 2014.07.02. 19:38:56

@EZAZ!:
Hosszú listám van több száz kérdéssel és válaszokkal.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.02. 20:39:38

@Hurri Kán: Na, ebben a témában nemigen vagyok otthon, fájdalom...
@EZAZ!: Inkább fagyasztott borsóból (persze ott nincs lé).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.03. 15:03:29

@AnicasubRosa:
Ha-hahaaa, azert vagyok ilyen okoska, es persze ingyen osztogatom az eszt is, legyen jo nektek is.:)))

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.03. 18:43:41

@EZAZ!: tényleg? :D
@dömbi: az észt osztották el legigazságosabban: senki sem elégedetlenkedik, hogy neki kevés jutott :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.11. 06:57:45

szerintem sem kell csirke
az mas etel
attol meg jo, csak mas
mi is kaptunk otthon
nokedli-csipetke kell es friss zoldsegek /najo nem szezonban siman OK a fagyasztott borso is/
malam nem kivan hust semmikeppen

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.11. 11:52:39

@hagyma: a szerintem szóért kaptál egy csillagosötöst! :D Így kell ezt: elmondom, hogy szerintem hogy, aztán más meg lehet máshogy. Ennyi a titok, hogy ne harapjuk át egymás torkát :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.11. 23:23:48

@AnicasubRosa: @Mitzi von Küche: ja az en velemenyem az a fajta leves csirkehusleves zoldborsoval)
el kell meseljem, vagyis nem kell, de miert ne meselnem, az elso felesegem szuleinel tett elso viztem borsoszezonban volt
es volt telkuk..
es egeszen pontosan 9 tanyer borsolevest ettem meg kb 1-2 ora alatt
szerintem direkt megetettek, hogy elvegyem a lanyukat
es utana meg soroztem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.12. 18:51:05

mondjuk meg az jutott eszembe, hogy en alapbol nem szeretem a csirkehuslevest:)
sot altalaban a husleveseket
pedig regen szerettem
nagymamanal a zuzaja meg a szive mindig az enyem volt:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.13. 18:20:20

@hagyma: nyugtass meg: a csirkének. nem a nagymamának.
:DDDDDDDDDDDDD
(bocs, de nem bírtam kihagyni :D )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.13. 18:26:13

@AnicasubRosa: mamanak nem volt zuzaja
szive az jo nagy volt
de ettol O meg elo csirkevel dolgozott es siman elvagta a gigajat
ugyhogy hagymas verrel indul t a szombat reggel