recept-sztorik

Lepcsánkparty

Joghurtos karaj (AnicasubRosa)

2014. július 21. - AnicasubRosa

 

Családi banzájra mindig többféle kaját kell csinálnom, merthogy a vega tesó csak halat és zöldséget eszik, ellenben anyós nem szereti a halat, gyerekek válogatnak. Nem egyszerű a dolog, plusz ne legyen ugyanaz mint legutóbb és ne legyen ugyanaz, mint amit anyuéknál vagy anyósoméknál ettünk.

Na, így találtam ki legutóbb egyik fogásként a roppant egyszerű joghurtos karajt.

Kisütöttem a natúrszeleteket, tepsibe rétegeztem, kapott a maradék zsíron megdinsztolt két marék füstöltszalonna kockát, hagymát és házisajtot, egy joghurtot (mert kevésbé hízlal, mint a tejföl), kis fűszert és zuh, be a sütőbe.

Pénteken megsütöttem, szombaton csak át kellett forrósítanom a sütőben. 

P1160618

Remélem, a fullminimalista irányzat kedvelői elégedetten dőlnek hátra: "na, erről beszélünk, Nyuszómuszó". :-)

Ja, a képen szecsuáni jellegű zöldséges édes-savanyú a köret: gomba, répa, cukkini, pritaminpaprika, sárgabarack,hagyma, fokhagyma készült a nálam szokásos módon, szójaszósszal, balzsamecettel, méz helyett most cukorral, csiliszósszal, keményítővel.

 

Hozzávalók:

A húshoz:

1 nagy darab csontnélküli karaj (1,5-2 kiló)

10 dkg húsos szalonna

1 nagy fej hagyma

10 dkg sajt

fűszerek ízlés szerint 

 

A szecsuánihoz:

két kanál zsiradék

3 répa

20 dkg gomba

1 kisebb cukkini

1/4 pritaminpaprika

3-4 sárgabarack

1 fej hagyma

pár gerezd fokhagyma

egy kanál méz vagy kristálycukor

egy kanál szójaszósz

1-2 kanál balzsamecet

1-2 kanál csiliszósz 

1-2 kanál étkezési keményítő

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr466527791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.21. 05:30:05

miota Maryt megismertettem a rantotthussal, karajbol mast nem akar enni:)
sot disznobol se
esetleg ciganypecsenyet
csaxoltam, hogy az otthon lenezett rantotthus hasabkrumpli combo amerikaban ut:)
esse lehet rossz, csak sok a flikk -flakk a korettel
majd meg sargabarack meg cukkini
zabaljanak hozza krumplit
dietasok es napkozisek rizibizit
nahat

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.21. 08:58:04

A Lepcsánkparty blogra jellemző, hogy kevés munkával készülő, kipróbált finomságokat hoz, amelyek különböznek az egy kaptafára készült receptblogok termékeitól. Ez a csipet különbség a személyesség.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.21. 09:30:37

@hagyma: nekem ne mondd, az én gyerekem tuti, hogy rántotthússal a szájában született, csak mire nekem megmutatták, lenyelte. egyben.:D
@Mitzi von Küche: nem mindig olyan kevés az a munka, de ilyen is van benne :)ezesetben pl. a kényszer miatt, így is három napig főttem a konyhában, legalább 90 fokban, mert többféle kaját kellett egyszerre csinálnom, így okosan kellett megterveznem, hogy minden beleférjen. és hát azért én két kiló folyami harcsát sütöttem meg, meg kb. két kiló karajt, a többiről nem beszélve...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.21. 09:45:05

@AnicasubRosa:
Na igen, nem mind1, hogy 10 dkg borsobol fozol 2 szemelyre levest, es 2 szelet hust panirozol be, vagy tobb kilot.
Nalam is megy a joghurtus hus, csak valahogy mindig beleugrik a tandoori fuszerkeverek.:)
Majd elzarom elolem...:XDDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.21. 09:50:09

@AnicasubRosa:
Szerintem parasztvakitas, hogy a rantotthus lenezett kaja. Mai napig szinte kotelezo vasarnapi eledel. Inkabb sikk leszolni, azt hiszik, attol menobbek lesznek. Aki meg lenezi, annak ne jusson meg az se.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.21. 11:11:44

@dömbi: nem is a mennyiség volt gáz igazából, hanem az, hogy a konyhám inkább főzőfülke méretű (vidéki házban tiszta szégyen!) és annyira beszorul a forróság, hiába megy a páraelszívó, hogy majd' megdöglöm benne nyáron.
na de, nem panaszkodom, mert egyébként meg olyan jó volt anyámékat, anyóst, tesóimat és a sógornőméket együtt látni, hogy megérte :) annyit röhögtünk, hogy esküszöm, fájt :D
jövő nyáron viszont teraszparti lesz, úgyhogy a férjnek megpendítettem a leereszthetős körbeszúnyogháló ötletét... nagyon tudok szervezni és ötletelni, aztán mikor mennyire örül neki :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.21. 11:31:12

@AnicasubRosa:
Tudod, nekem mostanaban tunik fel, a mennyiseg, hogy Kisdombi nincs itthon ev kozben. 3kg hust raktam be sulni, vagy 4-et, nem osztott, de a 3 szelet ugye lenyegesen kevesebb...:)))
A haz meg akkora, amekkora, es kesz. A nagy se jo, annak is vannak hatranyi boven. A paraelszivo meg loalkatresz esti fennyel.:D

Hurri Kán 2014.07.21. 13:33:22

Jól hangzó összeállítás. Gondolom, tarjából is elkövethető :)

@dömbi:
Ezek a fűszerkeverékek már csak ilyenek, néha előugrálnak :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.21. 14:18:38

@dömbi: a páraelszívó dolgát félig megoldottam: a kotyogóból kiöntöttem a kávét, majd nem tudom, milyen indíttatásból az üres kávéfőzőt visszatettem a gázra. 20 perccel később a férjem vette észre. Nos, ez az élmény megfizethetetlen, minden másra ott a MasterCard :D
@Hurri Kán: tarjából még tán jobb is lehet :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.21. 15:37:06

@AnicasubRosa: tarjabol siman jobb
amugyis ma' mondtam karajbol rantotthus oszt kesz
csak lusta vaby mint Mary
az is mindent bedug a sutobe, oszt bejon tevezni, meg internetezni
oszt 2 ora mulva kiveszi, es az a vacsora
bezzeg a kyrva rantotthust elvarja, hogy sutogessem, pedig hogy utalaom mikor tiszta csiriz a kezem

Hurri Kán 2014.07.21. 15:46:54

@hagyma:
Tanulj meg panírozni, akkor nem lesz csirizes. Ennyire egyszerű.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.21. 15:57:54

@Hurri Kán: elmeletben tudom a modszert megis mindig az lesz
de nem problema
erre az evre megetettem vele a magyar kaja adagjat otthon
hihihihhhi:)
vegigzabalt mindent
iden en mar nem fozok:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.21. 16:07:53

@Hurri Kán:
A csiriz az mi? En is akarok olyat a panirozashoz, es majd itt nagyzolok vele, azt hazudom, en talaltam ki.

Hurri Kán 2014.07.21. 16:10:41

@dömbi:
Nem tudom. Én lisztet, tojást és prézlit használok panírozáshoz, eddig bevált.

Ja, de:
www.kislexikon.hu/csiriz.html

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.21. 16:12:08

@dömbi: az egy leegyszerusitett megfogalmazasa a liszt-tojas-prezli triumviratusnak, ami pont ugy viselkedik az ujjaidon mint a csiriz

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.21. 16:25:01

@Hurri Kán:
Na kerem, akkor itt nagy a baj!
Eddig azt hittem, panirozni villaval kell, nem nyulkaltam bele kezzel.
Pff...ezt se jol csinaltam...

Jo, hogy a fuszerekrol volt szo, eszembe jutott, tartozom neked a voros curry receptjevel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.21. 16:32:42

@dömbi: hat nem
panirozni nem villaval kell hanem
liszt
tojas
prezli
csaxoltam
/amugy ha valaki csak villaval megoldja annak nagy gratula:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.21. 16:34:50

mar eleve klopfolom es kezzel megy a lisztbe
hat a tojas soso
de mar a prezli tuti kivanja a kezeimet
de sosem mondtam, hogy mesterszakacs vagyok:)
el is megyek reggelizni:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.21. 18:28:21

@hagyma: lusta ám a vadkörösztanyád térgyekalácsa! :D
(meg ne sértődj!)
de 3 főre panírozok, 13-ra nyáron nem. punktum! :D
@dömbi: @Hurri Kán: vannak, akik villával panírozás-hívők, mások meg inkább kézzel tapicskolnak, mondván, hogy úgy nem sérül a panír a húson. Ha hagyma taperolja, hát hadd tegye, néha én is szoktam. rántottsajtot pl. sose piszkálok vellával :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.21. 18:48:36

@AnicasubRosa: Sajnos, én is az ujj-panírozók táborába tartozom...
Rántott csirkére meg rántott padlizsánkarikákra lenne igény - mondtam nekik, majd ha ideér a hidegfront.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.21. 18:56:08

@AnicasubRosa:
1 szoval sem mondtuk, hogy ne taperolja...
Csak megjegyeztem, nem tudom, mi az a csiriz, es hogy panirozashoz villat hasznalok.
Mindent en sem tudhatok...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.07.21. 19:56:56

Én se! Panírozott dolgokat nem szoktam sütni, valahogy kimaradt eddig. Próbáltam már a rántott húst sütőben, az megoldotta a sütőolaj problémát, de panírozni azt is kellett.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.07.21. 19:59:50

A posztolt étel pedig tényleg a bravúrminimál koncepció mentén épül fel, tetszik. Hamarabb kipróbálom, mint a következő rántott húst :))

susztertangó 2014.07.21. 19:59:57

Ó @dömbi: időutaztam a kedves 70es évekbe. A rezsicsoportbeli kolleginák szavajárása volt az esti fény :-))))))))))))

Hurri Kán 2014.07.21. 21:19:45

@AnicasubRosa:
Én villával, mi több, két villával, oszt csiriz a kezemen sehol!
No de mindegy is, most megint csinálhatok birkafasírtot, az lett rendelve :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.21. 21:39:53

@Mitzi von Küche: tesóm egyszer poénból kipanírozta a villát anyáméknál :D
@dömbi: elég felháborító, hogy van olyan, amit nem tudsz :D
@PO: lisztbe-tojásba sem? palacsintatésztába, sörtésztába sem?? :O ajjaj, javíthatatlan vagy :D
@susztertangó: lóf... és esti fény? :D
@Hurri Kán: csak az a sok áldozat! birkafasírt és egyebek :D

Hurri Kán 2014.07.21. 21:42:17

@AnicasubRosa:
Hát! Következő betegemnél azt is letagadom, hogy tudom, mit jelent a konyha szó :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.21. 21:48:00

@Hurri Kán: maradj te csak az általunk ismert "betegednél", őrá mi áldásunkat adtuk :)

Hurri Kán 2014.07.21. 21:53:19

@AnicasubRosa:
Az a baj, sokan szorulnak kezelésre :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.21. 22:23:43

@Hurri Kán:
Jo orvos a legnagyobb hianybetegseg.:D
@susztertangó:
Ugye, hogy nem vagyok annyira buta, tudtam hogy rad szamithatok! Csak az Ica meg ne tudja...:D
@AnicasubRosa:
Latod, hogy van olyan, eloferdult ez mar maskor is, emlekszem az ominozus esetre, mikor nehanyan safranyt vizionaltak a rizsre...:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.21. 23:38:27

@AnicasubRosa: pedig ha azt rendelnek, akkor illene:)
egyszer kiprobaltam sutoben a rantotthust / mondjuk panirozni akkor is kell, ahogy PO is mondja/ de nem gyozott meg a dolog
13 fo az 26 szelet pikk-pakk megvan
kozben, hogy ne fazzal, a sutoben mehet a krumpli
talaltam nagyon jo mirelit krumplit ami sutoben keszitheto

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.22. 07:56:30

@AnicasubRosa: @susztertangó: Még nem találkoztam ezzel a fordulattal.
@hagyma: Ez azt jelenti, hogy sütőben sütve nem olyan jó a rántott hús?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.22. 12:04:34

@Mitzi von Küche: mert még túl fiatal vagy, nem éltél eleget! :P :DDD
@hagyma: a 12 éves gyerekem betol 4 szeletet :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.22. 18:50:48

@Mitzi von Küche:
Irany a pornep .:)))))

@AnicasubRosa:
Emlekszel, mondtam neked, ahogy mulnak az evek, ugy fog egyre tobbet enni,+fog az atkom...hi-hi-hiii :DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.22. 19:19:40

@dömbi: te boszorkány! :DDDDD
(de keleti!!! :) )

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.22. 20:19:56

@AnicasubRosa:
Mondogasd csak szepen a versiket, kozben forogjal.
Elottem van eszak, hatam mogott del, jobbra a nap....
Na ki van nyugaton es ki maradt keleten...heee? :DDDD
Ez meg csak a kezdet, ennel sokkal tobbet fog enni.:))

1kutya 2014.07.22. 20:28:58

@dömbi: én vagyok Én, te vagy Te! ki a szamár? én vagy te? :-DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.22. 23:05:00

@1kutya: nálunk azt mondják,mindig aki kérdezi :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.23. 00:32:24

@Mitzi von Küche: nekem nem, de lehet en toltam el valamit
@AnicasubRosa: nagy ugy, akkor kirantassz 52-ot

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.23. 07:56:53

te @hagyma: , teljesen hülyének nézek ki? :D ne válaszolj! :P :DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.24. 21:29:02

meg mindig a joghurtos karajt esszuk?
en mondtam, hogy ez a noszemely ecceruen lusta

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.24. 22:22:44

@hagyma: hetente egyszer főzünk :)
mondjuk, ez még mindig gyakoribb,mint a te blogbejegyzéseid :P :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.25. 08:45:13

@hagyma: @AnicasubRosa: Nem, hetente többször is főzünk, de csak egyszer posztolunk, azért, hogy a kedves olvasóközönség türelmetlenül várja már (mondhatnám, kiéhezve)...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.25. 09:10:41

@Mitzi von Küche: igazad van idézőjelbe kellett volna tennem, hogy mindenki értse, én sem a tényleges főzésről beszélek. :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.25. 16:06:07

@Mitzi von Küche: @AnicasubRosa:
kesobanat
hetente egyszer foztok...
ez nem szep annyira
/csalad nem unnya meg a joghurtos karajt? legalabb dobd fel valamivel/
de be kell valljam, mi kb havonta egyszer:) fozunk...
nade ez amerika
mas a renccer
/nem elhenyagolhatoan mindketten szallodaban melozunk/

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.25. 19:49:27

@hagyma: hetente egyszer, akkor is csak vizet :D
viccet félretéve: így állapodtunk meg egy ideje: hétfőnként poszt. túlvállalni nem akarjuk magunkat, elvégre mindannyiunknak van főállása, ez meg a hobbi :)majd ha nyugdíjas leszek, kapsz minden nap-minden másnap új posztot :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.25. 20:11:52

@AnicasubRosa: Elvégre van most is elég ráérő nyugdíjas. Nagyobb baj, hogy nincs most elég időm posztolható ételek készítésére.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.25. 21:07:19

@Mitzi von Küche: a helyzet nálam is ez :( de ha nyerek a lottón, több időm lesz ilyesmire :D

EZAZ! 2014.07.26. 04:16:47

nem akartam ám írni, de a kommentablak vonalában épp a rőkagombás durbincs képe virít. király!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.26. 09:41:18

@EZAZ!: Ezért kell sokat kommentelni - így előkerülnek a régen látott finomságok is!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.26. 10:07:45

@EZAZ!: attól a gombától, ami ott a képen látható, nekem mindig beindul a nyálelválasztásom :D
gyönyörűek a fények rajta,@Mitzi von Küche: nagyon elkapta.:)