recept-sztorik

Lepcsánkparty

Süllő egyszerűen, de nagyszerűen

Mitzi von Küche

2014. július 28. - Mitzi von Küche

Ritkán van lehetőség friss süllőt kifognunk a halboltokban (hogy nincs egyetlen folyó sem a közelünkben...). Most egy 85 dekás példányt sikerült szereznem, kétszemélyes ünnepi lakomára.

image_19.jpg

Gyermekkoromból visszarémlik a balatoni sült fogas szép ívben hajlítottan tálalva, citrommal a szájában - valami hasonlót szerettem volna.

A süllőt megmostam, beirdaltam, besóztam és citromlével meghintve egy óra hosszat állni hagytam. A sütőt nem melegítettem elő, mert tapasztalataim szerint a légkeveréses grill-funkció tökéletes a halak sütéséhez. Amikor közelgett a sütés ideje, befűszereztem a halat: a hasába vajdarabkákat tettem és kívül-belül megszórtam citromos halfűszerrel (ami egészen kiváló) és kis sóval. Vajdarabokat raktam a jénai tálba is és ráfektettem a halat. Hirtelen ötlettől vezetve egy kis fagyasztott erdei gombakeveréket szórtam még mellé és vajforgácsokat szórtam a süllő tetejére is.

image_16.jpg

Indult a grillezés, közben, míg a madársalátához kevertem a dresszinget - kremsi mustár, tengeri sópehely, kis méz, balzsamecet, olivaolaj és most egy kis zúzott fokhagyma is került bele  - időnként be-belestem a sütőbe és meglocsogattam a megolvadt vajjal a süllőt. 10 perc után óvatosan megfordítottam a halat, hogy a másik oldalán is szépen megpiruljon a bőre. Még 5-6 perc múlva beleszúrtam óvatosan a kés hegyével: könnyedén beleszaladt, el is készült a hal. 

image_17.jpg

A süllő legnemesebb halaink egyike, lemezes, fehér, zamatos húsa nem kíván semmiféle rafinált ízesítést. A mellette sült gombát a rizsre helyeztem. A süllő mellé nem kívánkozott mártás, sem majonéz, sem remulád,  csak friss citromlével ízesítve tálaltam (ugyan nem ívben, csak az oldalára fordítva, de azért nagyon ízlett).

image_20.jpg

Hozzávalók: egy friss süllő (2 személyre 70-80 dekás elegendő)

                    1 evőkanál friss  citromlé

                    5 dkg vaj

                   10 dkg erdei gombakeverék

                    citromos halfűszerkeverék, só

A salátaöntethez: 1 kávéskanál mustár (lehetőleg kremsi)

                             1 csipet nagyszemű tengeri só

                             1 kávéskanál méz

                             2 kávéskanál sötét balzsamecet

                             1 gerezd fokhagyma (zúzott)

                             2 evőkanál extra szűz olivaolaj

                           

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr985709648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.28. 10:03:07

Most akár reggelire is simáűn ennék egy kis halat...mondjuk, süllőt :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.28. 13:16:17

@hagyma: Csinoskák.
@AnicasubRosa: Anyukámnál rántott pontyot ebédeltem hidegen. Hja, ha ló, azaz süllő nincs, ponty is jó...

Hurri Kán 2014.07.28. 15:05:03

Süllő finom!
Viszont: felesleges előre besózni és citrommal locsolni. Ahogy írod, annyira tiszta, jó ízű hal, hogy szinte bármilyen fűszerezés csak ront rajta. Mikor nagy ritkán sikerült fogni, és sütöttem, csak kis só, bors, esetleg egy kis darab füstölt szalonna a hasába, vajon be a tepsibe, és mikor majdnem kész volt, megszórtam friss petrezselyemmel, ennyi.
+1: a süllő egyáltalán nem csak folyami hal :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.28. 17:52:17

@Hurri Kán: Igazságod lehet. Úgy jártam el, mint a többi friss hal esetén, de legközelebb nem sózom előre. Persze, hogy nem folyami, édesvízi... Javítom is:)

Hurri Kán 2014.07.28. 17:53:44

@Mitzi von Küche:
Folyókban és tavakban is él, így pontos :)

Benikuty 2014.07.28. 19:47:09

Bizony, hogy kremsi, és nem lehetőleg, hanem kizárólag...le kell jönni a globus féle szörnyűségről, a többiről nem is szólva. Szépséges a recept, Mitzike, gratulálok! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.28. 20:11:09

@Benikuty: Köszi, kedves kremsi mustár-kedvelő kartárs!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.28. 20:52:41

én legutóbb narancsosan sütöttem a folyami harcsát és pont azon gondolkodtam,vajon merre,meddig lehetne elvinni az ízesítését? mi lehet az a fűszer, amivel a hal kicsit meghökkentő,mégis harmonikusan ízesített?
egyébként én is imádom a hal természetes ízét. sosem értettem sem halnál,sem vadnál, sem semmilyen húsnál a tejbe/fokhagymás tejbe áztatom, hogy ne legyen hal/vad íze kitételt...a hal legyen halízú, a vad vadízű.:)
a citrom meg halon mégsosem rontott :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.28. 21:29:51

@AnicasubRosa: Egyetértek. Én is gondolkodom egy újszerű párosításon, motoz bennem, mint Tosca-ban a motoszka (bocs, családi szójáték)... Ha megsütöm, megírom:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.07.28. 21:46:44

Jó cucc. A citrom nem placebó hatást vált ki egyes halak esetében? Azt gondoljuk oldja a szálkát...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.28. 22:33:16

@Mitzi von Küche: süsd meg..! :D
@hajdulaszlo (volt hajdul): lehet, hogy műveletlen vagyok, de én ezt még nem hallottam :O mi spec ízesítésre használjuk halaknál...:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.28. 22:51:40

@AnicasubRosa: hat nalam semmilyen hatast nem valt ki de oszinten megmondva citromot cask limonadeba hasznalunk

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.28. 23:04:19

@hagyma: citromos krumpli? citromtorta? ezek sem???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.29. 14:38:48

@AnicasubRosa: @Mitzi von Küche: nemtom'
tenyleg nem hasznalunk citromot
tulajdonkeppen belegondolva, 6 eve elunk egyutt, de meg egyltalan nem is vettunk citromot
szerintem etelbe nem kell

Hurri Kán 2014.07.29. 14:41:48

@dömbi:
minek? A citromban nincs szálka :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.29. 15:28:15

@dömbi: @Mitzi von Küche: fincsi :)
@hagyma: na jó, hát nem vagyunk egyformák, te kajában kicsit konzervatívabb vagy, ettől még élhetsz teljes életet :D
@Hurri Kán: azért rágugliztam, nics-e véletlenül olyan, hogy citromhal, de....:/ :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.29. 16:48:06

@AnicasubRosa: ezt nem mondanam, sot inkabb a konzervativak tesznek citromot ide-oda, mert valaki egyszer kitalalta
de az teny, ha magunknak fozunk nemigen ujitunk
ha etterembe megyunk az mas szitu
halat sem csinaltunk meg a 6 ev alatt
enni ettunk, nem is kevesszer, de ha raszanjuk magunkat vaklami fozesre-sutesre az tuti nem hal:)
marha-marha-marha
ebben a sorrendben
egyeb husfeleket beszerezzuk, vagy kint esszuk meg:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.29. 17:02:20

@hagyma: aztán meg ne kergülj a sok marhától! :D
@Hurri Kán: stimmt

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.29. 17:07:22

Sok mindenbe jó pedig a citrom. Pl. az olaszok a főtt tésztára is csavarnak még a parmezán ráreszelése előtt: nagyon jót tesz neki!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.29. 17:20:59

@AnicasubRosa: mar nem
es szeretem is vaalahol a halat, cask ne en csinaljam
felreertes ne essek, nem cask marhat eszunk
@Mitzi von Küche: ez tuti igy van, szerintem eszunk is sok mindent amiben van:)
jatunk sokat etterembe is, + mindketten hotelben melozunk, vankajavalasztek boven
de ha offosok vagyunk es ehesek, akkor vagy veszunk-rendelunk valamit/pizza, rantott csirke/, vagy sutunk marhat:)
neha azert hagyom magam rabeszelni, hogy fozzek paprikaskrumplit, purkultet, vagy sussek fasirtot, rakott krumplit
bableves..
ezeket szereti az otthoni kajak kozul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.29. 17:31:12

@AnicasubRosa: ez nyilvanvalo eleg ha ramnezel
a rantotthust kihagytam, az a kedvence
de tudod, a csiriz meg lofaszt mama
ha ilyen gondolata tamad /es teljesen lusta vagyok/ elviszem vacsorazni
mer jo etterembe kajalni is szeret
/amugy tenyleg oszinte a mosolya, ha szolok, na OK ma a vacsora az enyem:)/
mer akkor valami magyar less
es akkor meg a rantottam, meg a bundaskenyerem, ha reggeli....
szabalyosan boldog ha bevallalom
imad enni
lassan kezd is latszani rajta:)
de bannya kanya

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.29. 17:36:22

par hete az a maniaja,hogy mindenbe kokuszt akar tenni, meg csinalt kokuszolajat
valami cocconutmama oldalt nezeget allandoan
eleinte preferaltam, de mikor a multkor kokuszolajban sutotte meg a krumplimat akkor fellazadtam

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.29. 18:22:12

@hagyma: Azért idehaza sajna nem mondhatni elterjedtnek az ilyen házias, jól főző férj...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.29. 23:18:46

@Mitzi von Küche: hat en is ugy tudtam jol fozok, de igy hogy otthon voltunk es ecsanyam kb vegigfozte az etelsort amit en is fozok....
a toltottkaposztatol a fasirton ativelve a makosguban keresztul a paprikaskrumpliig
hat Mary cask somolygott, hogy ezek az etelek uj dimenziokat nyitottak meg szamara
mentsgemre szoljon, az otthoni alapanyagok jobbak
/magyaran az en toltottkaposztam es az anyame kozott mely szakadek huzodik, de ez a tobbi etelrol is elmondhato
namost draga felesegem, diszkreten a tudomasomra is hozta es ecsanyammal is akivel igen jo baratsagba keveredtek,meg a 2 cent palinkara is raszoktatta kaja elott

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.30. 10:22:13

@Mitzi von Küche:
Mennyi a sutesi veszteseg? Hogy tudjam, hany db/emesztogodorre szamoljak...:)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.30. 13:53:43

@dömbi: Két személyre bőven elég volt. Nálatok neked már nem jutna belőle:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.30. 16:54:09

volt a homaron regi kozos ismerosunk Abdras
tomoren kifejtette, hogy engem az egesz internet utal, kizarolag a Lepcsankpartyn vagyok meg elfogadott
tessek engem itt is utalni, legyen egy jo napja
koszonom

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.30. 19:25:17

@hagyma:
Mazochista: -Üss meg, üss meg!

Szadista: - Nem ütleeeeeeeeeeek! :P

:DDDD
hát, valahogy így :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.30. 19:35:31

@AnicasubRosa: azt nem varom el hogy banoljal,/ az mar tul nagy orgazmus/ de legalabb egy
UUUUUUUUUUtalunk
please

hetfon mit fozol?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.30. 19:40:53

@hagyma: majd amit megszavaz a nép! :D
egy jó babérleveles krumplifőzelék lebeg lelki szemeim előtt, de lehet, nem várok vele hétfőig :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.30. 19:53:00

@hagyma: Nagyon örvendünk, hogy mennyien kísérik figyelemmel- noha némán - szerény cikkeinket.
Annak meg különösen, hogy te is "emeled a blog intellektuális színvonalát":)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.30. 19:57:10

@Mitzi von Küche: hat igyekszik az ember
@AnicasubRosa: azt nalunk majomfogonak hivjak
szeret/t/em
fasirttal volt mindig
neha sult kolbasszal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.30. 20:00:20

vagy uresen kenyerrel
esetleg sult virslivel
de elofordult oldalassal is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.30. 20:04:19

nem beszelve a belszinrolorol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.30. 20:06:23

de vegulis lehet ra siman sutni szalonnat is, olyan kakastarejjosat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.30. 20:11:14

viszont ha van fasirt, az job petrezselymes krumplival

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.30. 20:15:19

ha leirod a receptet, esku csinalok hetfon marynek
de lehet inkabb sargaborsot
esetleg lencset

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.30. 21:31:28

@hagyma: krumpli kevés vízben, sóval, babérlevéllel megfőzve, tejfölösen behabarva, ecettel savanyítva. nálunk, aztán valszeg ebben is ahány ház, annyi szokás :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.31. 08:30:52

@AnicasubRosa: Hé, lelövöd egy lehetséges jövőbeli posztodat:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.31. 13:38:39

@Mitzi von Küche: ha nem válaszolok, akkor meg @hagyma: rámfogja, hogy nem tudok krumplilevest főzni :D
@dömbi: meg utána desszert? :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.07.31. 14:03:44

@hagyma: jóvanna, főzelék! :D elég liszttel/keményítővel/pürésített zöldséggel minden levesből főzelék lehet egy idő után :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.31. 15:08:26

@AnicasubRosa:
Desszert nincs!
Sarink ugye munka utan mar nem hajlando dolgozni, Kisdombi meg, megeszi feligkesz allapotban. Kikonyorogtuk vegre a parjanincs ischler receptet, nekialltunk elkesziteni a gyerekkel. Az osszes alkatreszet kulon zabaltuk fel. Konkluzio, a Sarink csak akkor kaphat dombikiflit, ha darabjaert ad 3 ischlert. :)))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.31. 15:14:49

@Mitzi von Küche:
Holnap gondolok rad, toltott bebikalamari lesz ebedre, pici viragcserepekben sult zoldfuszeres buborek kenyerrel.

Hurri Kán 2014.07.31. 17:13:10

@dömbi:
A 3 kevés, tessék gondolni szegény itthon maradottakra is.

Hurri Kán 2014.07.31. 18:17:47

@dömbi:
Mondom, nem jó, akkor nektek nem jut!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.31. 19:49:39

@dömbi: Ajjaj, hogy ilyenkor nem járok arrafelé!
Bezzeg a Lidl ma induló spanyol napok akciójában - amire persze készültem;) - nem kaptam chipirones rellenost, azaz töltött tintahalat. /Fene gondolta, hogy az mifelénk ilyen kapós.../

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.07.31. 19:50:44

Viszont Tinto de verano-ból készleteztem, most próbáltam ki, iható:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.07.31. 20:42:33

@Hurri Kán:
Varjal varjal! A kiflit en csinalom, az araval is azt csinalok amit akarok, egyebkent meg csak ketten vagyunk jelenleg.
Az is igaz, hogy nalunk minden ehetoert meg kell kuzdeni.:))) Ne izgulj, vannak bevalt modszereim :)))

@Mitzi von Küche:
Ne csuggedj Mitz, eszunk neked is 1 adaggal, jo sokat vettem.:DDD

1kutya 2014.07.31. 22:35:54

@Mitzi von Küche: gondolom fehér cápával :-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.01. 11:28:16

@Mitzi von Küche:
Fuszeres olajos leben van elteve kapribogyo fokhagyma szaritott paradicsom sult paprika. Ezeket fetasajtba keverem, nemi friss fuszernovennyel. Kivulrol fokhagymas citromos olivas kence, nemi feherborral parolva. Sult lilahagyma viraggal feketerizzsel koritve.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.01. 11:30:32

@1kutya: Mitznek van igazsaga, kivitelezhetobb lenne forditva...:)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.03. 17:26:43

majomfogorol nem elfeledkezni
de ha nem az valami fozelek legyek, mer ra vagyok izgulva

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.03. 21:03:35

@Mitzi von Küche:
Ma ujraztunk, csak mas volt a toltelek.
Fekete tigrisrakhoz valami kulonleges otlet?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.03. 21:16:09

@dömbi: Sokszor készítek, nagyon jófajta. Talán a legjobb pácolás után kisütni, ahogy a "Rákok a pácban" című posztocskában írtam (itt jobbszélen valahol megtalálható).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.04. 10:28:06

@Mitzi von Küche:
Koszi. Nalunk ez a normal, most valami masra gondoltam volna...:))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.04. 11:04:36

@dömbi: Hát én már csak ilyen egyszerű vagyok :) /A rák finom, sokat nem cicózok vele - ezért is szeretjük./

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.04. 11:19:45

@dömbi: www.mytaste.hu/k/t%C3%B6lt%C3%B6tt-tintahal.html

a birkát nem szeretem, de a bárányhússal töltött tintahal nem lehet rossz...:)
vagy fűszeres vajjal.
különben meg tudsz olvasni, válogass! :P :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.04. 11:27:21

@hagyma: már rég megettük, sajtos fasírttal :P :D
(később esett le, hogy te posztban szeretted volna látni. én meg gyorsan kommentben bedobtam, így - ahogy arra Mitzi rámutatott - lelőttem magam elől. :) )

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.05. 08:36:36

@AnicasubRosa: Az ötlet mindenképpen jó - kellő pihentetés után elővehető :)