recept-sztorik

Lepcsánkparty

Gombás szarvasragu

Mitzi von Küche

2014. augusztus 11. - Mitzi von Küche

image_113.jpg 

Ez az étel némileg zavarodott állapotban készült. De ki nem érezné magát megzavarva, ha csőtörés következtében ki kell pakolnia jól felszerelt spájzát. Így történhetett, hogy marha helyett véletlenül egy kisebb darab, de gyönyörű szarvascombot vettem ki a mélyhűtőből, ami csak a kiolvasztáskor láthatóvá vált feliratból derült ki. Finom hétvégi családi ebédhez szántam - ehelyett egy esőre hajló szimpla keddi napon lett belőle nem szimpla vacsora.

image_111.jpg

A gyönyörű színhúst felkockáztam. Az edényben egy kis füstölt szalonnát olvasztottam, ezen megdinszteltem egy fej hagymát, majd kissé átpirítottam a húst.

image_112.jpg

 

Megsóztam, borsoztam, hozzáadtam cirka 15 deka félbevágott csiperkét (a mélyhűtőben rejtőző fagyasztott vargányámat persze ilyenkor nem bírom megtalálni...),

image_109.jpg

továbbá hosszúkás csíkokra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret.

A fűszerezés a fent említett okok miatt a só és bors mellett a rozmaringra korlátozódott, de azért egy üveg vörösbort még megtaláltam és időnként löttyintettem egy kicsit az edénybe a párolás során. Kb. másfél óra alatt komplett lett.

image_110.jpg

 

Remekül megpuhult, jól összeértek az ízek és nem is hiányzott többféle fűszer a szarvas ízharmóniájához. Krumpliröstivel tálaltam.

/A spájz polcait meg szét kell szerelni, aztán festés, összerakás és mehet vissza minden - de ez még odébb lesz./

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr416557445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.11. 11:53:59

Gyerekek, mindjárt dél. Senki nem éhes erre a jó kis ragura??? Pedig nagyon gusztusos :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.11. 13:09:47

@AnicasubRosa:
en zabalnam a gerofno szarvasragujat
de izibe
hogy nekem nem esik ki egy jo kis szarvascomb a huttombol...
bar a multkor talaltam bolenyt
a csotoresek, meg mar a spajzban vannak?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.11. 13:14:37

nem sok vadat eszunk sajnos
egyszer ettem szarvasmajat, az remek volt
meg otthon
a fonokom vadasz volt

de utana nezek lehet-e errefele szarvast kapni
/maj nem johet szoba, Mary nem eszik belsoseget/
ilyen ragut tuti csipazna

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.11. 13:31:00

@hagyma: A családban nincs, de a távolabbi ismeretségben van hobbi-vadász, úgyhogy évente 1-2x beugrik a hűtőbe egy kis vadhús.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.11. 13:49:47

@Mitzi von Küche: jo is az
kedvet is kaptam
mar nezelodok is
a boleny nem volt akkora truvaj
szarvas-oz-vaddiszno vonalon nezegetek eppen
19-enn hazassagi evfordulonk less /a hatodik urisetn, egy hos vagyok/ akkor tuti etterembe megyunk, de elotte utana valami vadhus meglepetes neki tenyleg meglepetes lenne
eleteben nem evett vadat, de kacsat meg libat sem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.11. 13:55:11

ezeket a fura szavakat, mint less nezzetek el a Mary gepen irok es mindent probal javitani
a lesz -t eppen tudja:)
less-re

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.11. 13:56:44

meg a csakot cask-ra hehe
szorakoztato:)

amugy mihez all kozel?
a marhahoz?
vagy teljesen mas izvilag?

EZAZ! 2014.08.11. 14:20:01

Isteni finom lehet, de ahogy a vadmalacraguhoz, úgy ehhez is olyan köretet kínálnék, amelyet beletapicskolhatunk - ha van ilyen szó - a szaftba.
Végül is ez egy ragu.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.11. 16:53:26

@EZAZ!: krumplrosztliival is lehet tunkolni meg kenyerrel is
jo ez

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.11. 18:51:12

@EZAZ!: Az egyszerű köretre a válasz a posztban - hétköznap, munka után elegendőnek találtam a röstit (finom is volt).

EZAZ! 2014.08.11. 19:32:32

Szemem a pályán, de már most kíváncsi vagyok, Cantábriából mit hozol nekünk.

EZAZ! 2014.08.11. 20:46:50

@AnicasubRosa: te meg remélem, valami parádésat alakítasz, hiszen kemény fába vágtad a fejszéd.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.11. 21:21:02

@EZAZ!: semmi parádéra nem készülök. Egyszerű, klasszikus étel lesz a jövő heti,az egyik kedvencem.:)
de a héten még beszéljünk erről a finom kis raguról!
Hús, zöldség, bor: kisebbfajta Szentháromság :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.11. 21:21:59

@hagyma: neked jó lehet főzni, hálás közönség lehetsz :D

Benikuty 2014.08.11. 21:27:00

zsemlegombóccal? :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.11. 21:57:34

@Benikuty: Az inkább a vadasé :) Talán még krokettet tudnék elképzelni hozzá.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.11. 21:59:56

@AnicasubRosa: Ez egy sherry, oloroso típusú, félszáraz - kiváló aperitiv (az általad is tesztelt Manzanilla-nál erősebb).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.11. 23:28:56

@AnicasubRosa: bizony az
ha neha nem erzem tokeletesnek akkoris kitorlom a tenyert es halalra dicserem Marymet es a kajat, amit keszitett
es szivbol
mert szivbol foz es sut
es nem kell megeroltetni magma, jol foz, foleg ha tudjuk, hogy amerikai

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.11. 23:36:05

@Mitzi von Küche: tokeletes valasztas volt
meg sima sos fott krumplival is megettem volna
vagyis megennem

Benikuty 2014.08.12. 05:50:49

@AnicasubRosa: a zsemlegombóc mondjuk elég macerás, főleg a megfelelő alapanyag hiányában...

Fenchurch68 2014.08.12. 10:40:41

@Benikuty: Nem annyira macerás, és akárhogy is sikerül, mindenki hálás érte!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.12. 13:16:31

@Kató néni:
Khmm...Nalam lakik 1 olyan, aki azert halas, ha nem azt rakom ele...:)))

@Mitzi von Küche:
Szep etel, foleg az a darab szinhus, hat tudnek vele mit kezdeni.
A rostit te csinaltad, vagy vetted, ha utobbi, akkor hol, milyen allapotban?
(nem te milyen allapotban, hanem a rosti, zacskos fagyasztott...?)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.12. 13:40:18

@dömbi: A röstivel nem ékeskedtem, mivel Tante Aldi-tól van, fagyasztott és kiváló - gyakran előkapom, ha gyorsnak kell lennem (szinte mindig)...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.12. 15:03:29

@Mitzi von Küche:
Azert kerdezem, mert nalunk a Kisdombi a nagy rosti keszito. Akkor mondom neki nezzen korul az Aldi fagyaszojaban. Mi a zacskos kivitelt vesszuk mindig, asse rossz, ha o felturbozza.

Hurri Kán 2014.08.12. 18:44:31

Teljesen tudatlan vagyok, a röszti az a krokett?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.12. 19:57:42

@Hurri Kán:
Jajjj te...!!! Dehogy krokett, ez reszelt krumpli, vagy fem zacskoban, vagy ple dobozben aruljak, ezekszerint otthon van mirelit is.
Nem tudok linkelni, de ird be a googleba, hogy rösti aldi ch. es felul a fotok. Ha elojon az oldal, a felso sorban ott vannak. Jo kaja, foleg felturbozva, Kisde profi benne.
Ja, es ne nagyzolj, nem röszti, hanem mondd ki tisztan svajciasan, rösti! :)))))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.12. 20:00:03

@dömbi: Na és hogy turbózza a röstit a Kisdömbi?

Hurri Kán 2014.08.12. 20:06:14

@dömbi:
akkor megnyugottam. Bár szarvasragut én krokettel :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.12. 20:29:32

@Hurri Kán:
Ezen a hianyossagodon valtoztatnunk kell, legkozelebb nem csokit kapsz meg hasonlokat, hanem 1 zacsko rostit. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.12. 20:48:03

amugy valojaban a knedli lehet a legjobb hozza:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.12. 22:02:22

@Benikuty: az egész Élet macerás :)
@Kató néni: @dömbi: érdekes, nálunk valahogy nem volt divat, legalábbis nem emlékszem, hogy Anyu készített volna gyerekkorunkban :o

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.13. 11:31:41

@Benikuty: :)))

@AnicasubRosa:
Nalunk sem, mi is csak itt esszuk neha-neha.
Nalatok lepcsanka volt. Ez is olyan, csak teljesen mas. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.13. 13:03:56

@AnicasubRosa: @dömbi: A rösti és a lepcsánka unokatestvérek...
A krokett az előkelő nagynéni, a zsemlegombóc pedig talán lehetne az egyszerű falusi rokon? :)

Fenchurch68 2014.08.13. 17:59:16

@Mitzi von Küche: De jó, végre megtudtam, mi is az a lepcsánka :) Nem mertem megkérdezni, nehogy nagyon tájékozatlannak tűnjek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.13. 21:35:41

a rosti nalunk foleg reggeli etek
ezert sokszor halmoznak a tetejere nemi tojast
tojas nelkul siman hash brown a rostli, lepcsanka stb.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.14. 08:22:09

@Kató néni: Hajjaj, amikor a Lepcsánkparty blogot alapítottuk, körkérdést tettünk fel a fb-on, ki milyen néven ismeri ezt a reszelt krumpliételt és számtalan variáció érkezett. /A mi családunkban pl. kremzli néven futott :) /

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.14. 09:36:38

@Kató néni: senki nem tudhat mindent :)
@hagyma: no, ez a verzió, a tojásos, még nem jutott eszembe...viszont az ötlet nem rossz.Kár, hogy csak hétvégén van időnk otthon reggelizni. :/
@Mitzi von Küche: rá-rá is csodálkoztam némelyikre :)

Fenchurch68 2014.08.14. 21:17:50

@AnicasubRosa: Utánanéztem, és kicsit több információ zúdult rám, mint amennyire igényem lett volna :)Egyszer egy baráti társaságban kiderült, hogy mindenhol másképp hívják azt az izét, ami úgy keletkezik, hogy a rántott cuccok panírozásakor megmaradt anyagokat az ember összegyúrja és kisüti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.15. 00:10:38

@AnicasubRosa: nekunk akkor se, de nem is melozunk vele, annyit nem er egy reggeli, de ha a hotelben az van mint ma reggel akkor azt eszek:)
van aki tukortojast dob ra, van aki buggyantottat, vagy sima rantotta is OK
nem favorit, de nem rossz
konzervativan Magyar reggeli rantotta, bacon, kobasz, biscuit
hat ugye keverve amerikaival
de a rantotta resze az enyem
az ala hagyma kell
amerikaiak cask osszekeverik a tojast
barbarok

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.15. 13:16:39

@Kató néni: na, azt például nem is tudom, felénk hogy hívják, vagy hívják-e valahogy. Én pufi néven szoktam emlegetni :D
@hagyma: egészséges táplálkozáshoz nem is kiflit, meg kenyeret kellene reggelizni, hanem proteint, pl. rántottát :)

Benikuty 2014.08.16. 08:12:57

@AnicasubRosa: a tojást szeretjük...este biztatás, reggel kritika ;)

Benikuty 2014.08.16. 08:23:22

off...
Sima Lacival(Kandalló Pub séfje) összeraktunk egy eszméletlen jó csajozós esti tányért. Megosztanám, de köt a hallgatási fogadalmam... :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.16. 20:57:04

@Benikuty: :DD
akkor most a csajozós esti tányér említésével elhúztad előttünk a mézesmadzagot? :P így sosem tudjuk meg, mitől alélunk el? :O :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.17. 23:07:21

csajozos esti tanyer benikuttyal?
2 szal kolbasz
voroshagyma
kenyer
liter bor