recept-sztorik

Lepcsánkparty

Ropogós pekándiós süti

Mitzi von Küche

2014. november 03. - Mitzi von Küche

Nem vagyok nagy süteménygyártó - a tartalmas levesek, sültek, halak készítése inkább az én világom - de nem térhetünk ki a kihívások elől. A legutóbbi próbálkozás eredménye látható itt: a leveles tészta pekándiós töltelékkel.

image_131.jpg

 

Ennek a roppant finom csemegének az a története, hogy ahol nyaralni szoktunk, a szupermarketben minden nap vettünk valami friss süteményt. A kedvencünk a pekándiós volt, de mindig ez fogyott el a leghamarabb, sokszor már nem is kaptunk. Ekkor fogadtam meg, hogy idehaza rekonstruálom a receptet és megsütöm. (A dolog pikantériája, hogy ott nem kaptam pekándiót - viszont idehaza be tudtam szerezni pár zacskóval, időnként kapható.)

image_132.jpg

Azt már tudom, hogy a leveles tészta a háziasszonyok barátja. Sokszor használom, ha gyorsan kell valamilyen desszertet alkotni. Ezúttal másik barátunk, a Google nem tudott segíteni a recept tekintetében, így nekem kellett megalkotnom és miután frenetikus sikert aratott, ezennel közkinccsé is teszem az elfoglalt háziasszonyok és -emberek kedvéért.

Megpirítottam egy 15 dekás zacskónyi pekándiót szárazon. A töltelékhez 15 deka virágmézet, 2 evőkanál cukrot és 6 deka vajat, valamint egy csomag vaniliás cukrot óvatosan felmelegítettem, majd beleszórtam a pekándió nagy részét darabosra vagdosva -  kivéve néhány szép egész szemet díszítésre és nassolásra. A pekándiótól mindig el vagyok ragadtatva - olyan különleges formája van, na meg nekünk olyan egzotikus... Pár percig összefőztem, majd hűlni hagytam a tölteléket.

image_133.jpg

Kitekertem egy előre kinyújtott leveles tészta-tekercset, és régimódi derelyevágómmal hat négyzetre vágtam, ezeket gyorsan rá is raktam egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Rá egy-egy jó kanálnyi töltelék került és a tészta másik felét ráhajtva csinos háromszögeket kaptam. Megkentem egy felvert tojással, pekándió-szemmel díszítettem és már mehetett is be a tepsi a 180 fokra előmelegített sütőbe.

image_134.jpg

 

image_136.jpg

Itt 20 percet töltött, aztán kivettem, kissé hűlni hagytam és tálra rendeztem. (A kimaradt kihűlt töltelékből gyúrt golyócskákon közben összevesztek a kóstolók.)

Az a helyzet, hogy finomabb lett, mint amit a nyaraláskor ettünk... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr1006853761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2014.11.03. 08:31:26

Mitzi, még nem volt időm rendesen elolvasni, de csak annyit, hogy a pekándió kapható a Nobilis zrt.-nél. Az közel is van hozzátok...Nekem csalódás volt, többet vártam tőle, nem is tudom mit, csak talán hogy ára alapján valami ütős cucc.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.03. 09:20:27

@Benikuty: Enyhén megpirítva csodás zamata van, más mint a mi diónké. A recept egyébként magyar dióval is elkészítető (nekem is már csak egy csomag pekándióm van, bár karácsony előtt biztosan lesz a német érdekeltségű üzletekben).
A N. honlapján nem láttam.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.03. 14:45:04

fogadni mernék, hogy nem csak a kimaradt, kihűlt töltelék képezte vita tárgyát, hanem a sülés közben kifolyt is :)
nekem tutira több landolt volna a sütőpapíron :D

Benikuty 2014.11.03. 19:27:03

@Mitzi von Küche: én sem...de telefonáltam, és kiderült, van nekik...vagy hát volt, azt sem tudom már hány éve...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.03. 19:33:38

@Benikuty: Sebaj, Tante Aldinál vagy Lidi néninél biztos hamarosan lesz - majd jelzem. Addig jó magyar dióval készíthető:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.03. 23:13:18

@Mitzi von Küche: jogos követelés :D
@Benikuty: azóta kicsit állott lehet :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.04. 02:49:12

a pecan pie itt nem zeti eledel
ugy usd be a gogleba es less 6 million talalat
persze cask ha akarsz meg varialni...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.04. 07:57:42

@hagyma: Mindig megnézem (több nyelven is), mert nem szeretnék még véletlenül sem utánozni senkit. A pekándiós pitét pedig már posztoltam korábban:
lepcsankparty.blog.hu/2014/05/26/pekandios_pite_mitzi_von_kuche

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.04. 15:30:56

@hagyma: @Mitzi von Küche: viszonylag kevés új ételt fogunk feltalálni, ezt azért el kell ismernünk. Én nem tartom saját ételnek azt, ha más receptjéből kiindulva pl. máshogy fűszerezem, mert attól az még ugyanaz az étel. Ugyanígy nem gondolom, hogy az almáspite és a birsalmás pite, meg a körtés pite 3 külön posztot érdemelne :)
Nálunk egyébként is a körítés a lényeg a posztokban, egyéb esetben elég lenne egy szakácskönyvet bemásolni :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.04. 19:05:56

@AnicasubRosa: Gyakran csinálok utolsó perces sütit leveles tésztát igazi penyigei szilvalekvárral töltve (amit már kóstolt néhány blogtárs). Most a pekándióra került sor, de igazi magyar dióval is kipróbálom szombaton.
Hamar kész és ellenállhatatlan.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.04. 19:07:27

@hagyma: Mivel sűrűn olvasok amerikai recepteket (főleg déli államokét), érdekelne, hogy kóstoltad-e a kolibri tortát.

Benikuty 2014.11.04. 19:51:19

ha lenne kivel, küldenék kökény dzsemet a találkozótokra, ha igaz, király :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.11.04. 20:19:39

@Benikuty:
Jo, hogy emlited a kokeny dzsemet. Szeretnem tudni, hogy tevesek az ismereteim, hogy a kokeny csak az elso fagy utan igazan elvezheto?

@Mitzi von Küche:
Itt is van az Aldiban Lidlben is pekandio es paradio is, nagyon baratsagos aron.
25 dkg 4.50CHF.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.04. 20:54:18

@dömbi: Akkor remélhetőleg idehaza is megjelenik, mert fogytán a készleteim (már csak egy zacskóval van).
@Benikuty: Majd egyszer, ha alkalmad lesz, a Mester 8-nak szolid panziója is van az étterem felett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.04. 21:45:04

@Mitzi von Küche: hat tudatosan tuti nem
de hat itt a hotelben, ha nem is vagyok edesszaju, azert kostolgatok neha es hat csinaltam mar parszaz eskuvot-szulinapot
szoval lehet
mi nem sutunk sutit se tortat, vennis cask ritkan, teszemaszt thanksgivingre
de nem lehet rossz igy elnezve@AnicasubRosa: most meghoztad a kedvem, hogy kitalaljak egy uj etelt....
gondolkodom maris

Fenchurch68 2014.11.05. 12:27:32

Pirított dió ma a levesbetét, de nem pekán, csak sima fa alól séta közben fölszedett :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.05. 14:26:22

@Kató néni: Olyan nálunk nem marad a fa alatt, mert a kutya mind elropogtatja:)
Egyébként milyen leveshez? Sütőtök-krém?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.05. 18:38:19

@hagyma: na, már volt haszna a tegnapi napomnak :)
@dömbi: azt mondják, akkor jó, ha megcsípi :)
@Kató néni: úgy könnyű a bevásárlás :D
@Mitzi von Küche: a mi kutyánk is szereti :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.05. 20:32:28

@AnicasubRosa: hehe:)
de ki is talaltam
2 megtisztitott pisztrangot megtoltok csaszargombaval, sajttal, kis olivabogyoval es teszek bele 2 citromkarikat
befedem sortesztaval es kor alaku formaba teszem majd leengedem forro olajba
azutan megeszi aki szereti

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.05. 20:49:57

@hagyma: Elèg sok pisztráng-receptet találsz a blogon - mondjuk, ilyen szürrealistát nem...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.05. 21:04:50

@Kató néni: nálunk az levesgyönggyel megy :)
@Mitzi von Küche: @hagyma: számomra ez nem szürrealista, én ilyesmiket szoktam összehozni :D

Fenchurch68 2014.11.06. 15:03:21

@AnicasubRosa: Levesgyöngy nem paleo :D (Imádom a serpenyőben szárazon kicsit megpirított diót. Picit megsózva csak úgy nassolgatni, levesekbe szórni, husikat belehempergetni és úgy megsütni. Pedig ha simán nyersen eszem, kicsípi a nyelvemet.
Ez a hagyma-féle pisztrángrecept nem hangzik rosszul :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.06. 19:39:48

@Kató néni: én nem is paleózom :D vagyok én ősasszony! :D

Fenchurch68 2014.11.07. 08:53:48

@AnicasubRosa: @Mitzi von Küche: csak szolidaritásból csinálom. Hogy nézne már ki, ha enném a nagy tányér tésztákat, ember meg csak nézné? Folyton abroszt kéne mosnom, úgy csorogna a nyála :D
(Viccet félretéve: muszáj fogynia, és ez az egyetlen módszer, ami mellett nem éhes és folyamatosan fogy.)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.07. 19:10:45

@Kató néni: ó, ne is mondd, nálam - igazi mérlegként - 10 kiló le-fel ugrál X évente. viszont a pluszkilókért cserébe szép sima az arcom :)
@Mitzi von Küche: hehe :D
no, kaptál gombát? az én dílerem nem volt ma kint a piacon, de egy másik nagyon kedves úrtól vettem szegfűgombát, rizikét és pereszkét :) egy részét anyósomnak adom,mert a múltkor olyan vágyakozó hangon érdeklődött :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.07. 19:36:09

@AnicasubRosa: Hát sem a gombaárust, sem azt nem találtam, aki megígérte, hogy kér a gombaárustól nekem gombát - mindez csütörtök délben volt. Jellemző módon a gombavizsgáló ott rostokolt a kis fülkéjében (neki hivatalos munkaideje van).
Na, most új kapcsolatot építettem ki - jövő csütörtökön meglátjuk, hogy működik...

Fenchurch68 2014.11.07. 23:27:06

Anyósod nagyon bátor asszony :D

Benikuty 2014.11.08. 09:57:41

@Kató néni: tudja azt az öreg csont, kiben is bízhat. Igaz, Anci? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.08. 16:26:33

@Kató néni: mar nem is jelentkezik a piroshaju, lehet felcserelte a gombakat

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.08. 21:36:00

@Kató néni: @Benikuty: @hagyma: szeretem az anyósomat :)
vendégeink voltak, gondoltam Tivadarra, mert uzsonnára pici fasírtgolyókat csináltam, mellé pedig svéd gombasalátát szekfűgombából és lila pereszkéből :D barátnőm férje megvárta, nálunk nem hat-e :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.08. 22:14:26

@AnicasubRosa: Mary meatlofot sutott parolt lilakaposztaval
a masodik eresztesnel tartok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.09. 17:28:27

na igy ebedre, harmadszor is nekilatok
nagyon eltalalta
kicsi tobb benne a fokghagyma a bors , mint az echte amerikaiban es van benne keves zoldpaprika is, nem cask paradicso meg chili
szoval elegge magyarositva van
mondta is, kicsit csipos let
mondtam: de nem nekem:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.09. 20:21:07

@hagyma: neked meg boldog nevednapját, Tivadar! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.10. 00:34:22

@AnicasubRosa: thx
de ha nem mondod, komolyan eszembe sem jut:)15 ev az 15 ev:)
de meg egyszer koszi:)

EZAZ! 2014.11.10. 03:04:56

szívesen rágcsálnám meccsnézés közben.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.12.22. 09:24:31

Utolsó adag pekándiómat használom el ma. Hasztalan keresem a boltokban, karácsonyra sem kapható itt (de kárpótoltam magam fenyőmaggal).