Mostanában elég ritkán készítettem rakott csirkét, pedig igazán hamar össze lehet állítani, azután már csak sütni kell - éppen ideje volt tehát összedobni hétköznapi vacsora gyanánt. Ez egy egyszerű alaprecept: rengeteg variációs lehetőség nyílik egyéni ízlések hangsúlyozására - mindenki úgy turbózhatja, ahogy neki tetszik.
Jobban szeretem a filézett csirke felsőcombot, mint a csirkemellet, mert zamatosabb. Most négy darabot filéztem ki, a bőrét is eltávolítottam és sóval, borssal, szárított zöldfűszerkeverékkel megszórva kis ideig pihenni hagytam. Ezalatt három nagyobbacska krumplit megtisztítottam és vékony karikákra vágtam. Bónusz: a krumplit nem kell előfőzni, tökéletesen megpuhul a sütés alatt.
A lerakás imígyen történt: enyhén beolajozott jénai tál aljára szórtam a krumplikarikákat, megsóztam és hagymakarikákkal borítottam (véletlenül éppen volt halványlila sonkahagymám, ami nagyon finom ízű).
Erre kerültek a csirkecomb-darabok, két gerezd fokhagymát préseltem rájuk.
Ezután már csak annyi volt hátra, hogy egy nagy doboz tejföllel nyakon öntsem és jó sok keménysajtot reszeljek a tetejére. Kimaradt jó minőségű keménysajt-darabkákat szoktam használni - ez szép világos színű juhsajt volt, de akad némi Comté, Manchego és gouda is a hűtőmben eme nemes célokra. (Ezúttal mellőztem a parmezánt - majd legközelebb...)
A jénai tálat alufóliával fedve a sütő közepére raktam és 180 fokon másfél óráig sütöttem - az utolsó negyedórában levettem a fóliát. Főnyeremény, hogy a hús és a köret egyszerre készül el.