recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Túrós palacsinta

Mitzi von Küche

2015. január 19. - Mitzi von Küche

A nagy klasszikus a palacsinták között, mindenki kedvence. Gulyásleves, babgulyás után kötelező fogás.

image_194.jpg

Így készül nálunk:

a palacsintatésztához két tojást felverek robotgéppel egy csipet sóval, kiskanálnyi kristálycukorral, fél deci tejszínnel, kb. 3 evőkanál liszttel és annyi szénsavas ásványvízzel, hogy hígabb palacsintatészát kapjak. A tejszín miatt kissé franciásabb a palacsinta ízvilága (bár a sütése picit nehezebb). Tejet általában nem használok, mert nem nagyon szeretjük, de természetesen tejjel + szódavízzel is készíthető.

Állni hagyom a kikevert masszát 20-30 percig, mégpedig azért, mert a lisztszemek így kissé megduzzadnak és finomabb lesz a tészta.

image_188.jpg

Állás után ismét átkeverem a nyers tésztát (szükség esetén még lehet hígítani), majd forró sepenyőben pici olajban egyenként megsütöm a palacsintákat: kb. 11-12 darab lesz ebből a mennyiségből.

image_190.jpg

A túrótöltelékhez a fél kiló jó minőségű félzsíros túrót krumpinyomóval áttöröm, hozzáadom egy tojás sárgáját, egy vaniliás cukrot, két evőkanál porcukrot, egy vaníliás krémtúrót (a piaci tejárustól), egy citrom frissen reszelt héját - ami a pikáns ízét adja meg, végül a tojás felvert habját is belerétegezem óvatosan. Természetesen mazsolát is lehet hozzátenni - de ez most kimaradt egy mazsolakerülő miatt.

image_189.jpg

A félig-meddig kihűlt palacsintákat jó bőven megtöltöm a túrós töltelékkel.

image_191.jpg

Fogyasztás előtt fóliával lefedve átmelegítem és házi sárgabaracklekvárral tálalom. Nagyon finom juharsziruppal meglocsolva is vagy áfonyalekvárral, vagy amivel akarjátok...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr906999587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 08:58:09

A túrós palacsinta Isten ajándéka :D
Még soha nem próbáltam tejszínnel, de jó lehet. Mondjuk, vannak palacsintasütéseim, amikor az első (1-2) sehogysem akar sikerülni, illetve amikor háromszor kell megismételnem a forgatást, hogy végre a hasára essen a palacsinta :D
A túrókrém nálam mindent visz, a toplistámon első a túrós, utána a kakaós, aztán a lekváros. Egyedül a pudingosért nem rajongok, azt anyám erőlteti folyton.

Fenchurch68 2015.01.19. 10:07:12

Ugyanez tojásos-cukros tejföllel leöntve, és pirosra sütve... De így is jó. A mazsola nálunk is tiltólistás sajnos. Ha épp van otthon aszalt sárgabarack, akkor beáztatva, darabkákra vágva azt teszek bele mazsola helyett.
A középső leánynak mindig direkt el kell rontanom párat, csak a rongyos palacsintát hajlandó megenni :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.19. 10:17:41

@Kató néni:
Na, az en fiam az egyetlen magyar gyerek, aki nem eszi meg a palacsintat, szerencsere. :D

@AnicasubRosa:
Probald pofara ejteni, hatha...:D
Nalam a kapros turosert sorban allas van, ha kikonyorgik a baratok.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 11:46:43

@Kató néni: a keresztfiam meg a tesója meg a sima kristálycukrosat szeretik a legjobban :D
@dömbi: pedig milyen tökjó 42 fokos dögmelegben palacsintát sütni! :D
az svájci vagy a pesti barátai? Maguk a svájciak sütnek palacsintát amúgy?
@hajdulaszlo (volt hajdul): jobbhíján kényszerültem már ásványvizes üvegért nyúlni is palacsintasütés közben, nem lett tőle oldalasíze ;) , de igazad van, azért a szódavíz dukál bele :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.19. 12:23:35

@AnicasubRosa:
Ha sutottem, 100db. alatt veletlenul sem, es termeszetesen otthon.
Itt nem ismerik a mi palacsintankat, es nem is szandekozok ezen valtoztatni. :DDD
Foleg, hogy az itteni turo folyekony.
Vizet az en palacsintatesztam meg nem latott, szodavizet vegkepp nem. Pesten ez uri huncucccsag! :P :D Vagy varj, az er, ha sajat szodagepem van?

Tecccik meg az is, mikor vendegek jonnek, es nem akarjak meginni az uveges buborekos vizet, vegyek nekik a kozertben mentest. Aztan neznek hulyen, mikor mondjuk, hogy menjel, vegyel magadnak. Itt a csapbol folyik az a viz, amiert otthon a kozertben 2,5 dl-ert 850 ft-ot fizettem. :XDDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 12:53:34

lekvaros vagy makos
a puddingos engem is megolt
aZ elso kettonek eleve meg kell egnie, azt rogton lehet enni
en nagyon tudtam dobalni a palacsintat
mondhatnam jelentos palacsintadobalo vagyok
de szolnek gerofnenek
palacsintat a fekete hosszunyelu vasban suutjuk, nem ilyen teflonos izeben

Fenchurch68 2015.01.19. 13:46:34

Most sült meg a túrós-átsütött verzió. Muszáj volt, na.
Lett elé egy kis tárkonyos-tejszínes zöldségleves.
@hagyma: Az ember kizárólag baracklekvárral eszi meg a palacsintát. Én nem tudom dobálni, viszont simán megfordítom kézzel, azbesztujjam van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 13:53:34

@Kató néni: az emberednek igaza van
a palacsinta legyen lekvaros
lehet persze turos is, cask az egy masik etel
az tobb mint palacsinta
pedig nagyon fasza dobalni es gyorsan megtanulhato
egy normalis palacsintasutoben

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 13:53:52

@AnicasubRosa: Bizony, kifelejtettem, hogy az első (vagy az első kettő) a szakácsé - vagy a kutyáé...
@Kató néni: Ezt a tejfölös sült variációt még sosem volt szerencsém enni, de utánajárok.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.01.19. 14:01:44

@AnicasubRosa: Én szénsavas ásványvizet olvastam. A szódavíz kémhatása más mit a szénsavas ásványvízé. Szerintem kicsit a sütőport (baking soda) is helyettesíti.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.01.19. 14:02:34

Amúgy bocs, hogy csak most pofázok bele, de ez a betűtipus nehezen olvasható.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 14:03:38

emlekszem edesanyam hogy szentseglt az elso kettonel ami leegett, en meg ettem ezerrel
harmadiktol mukodik a palacsinta

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 14:06:28

dehat valojaban az igazi palacsinta az a strandon volt
utolag belegondolva vicces
furdogatyas ferfiak es bikinis nok allnak hosszu sorokban:)
es palacsintat akarnak enni
strandon
de miert?

Hurri Kán 2015.01.19. 14:32:09

@dömbi:
Én igazán szívesen a helyébe lépek palacsintaevésileg, igazán nem venném a lelkemre, hogy pont amiatt érezd magad rossz szülőnek, hogy a gyermek nem szereti a palacsintát! :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 15:02:01

@hajdulaszlo (volt hajdul): tényleg, csak én szelektíven olvastam, egy bekezdéssel lejjebb szóda van :) bocsi, igazad volt.
Egyébként tartom a fentit, mert szerintem meg csak a szénsav miatti lazító hatás a fontos, de ezen már igazán nem veszünk össze :)
Majd ha lesz egy kis időm, keresgélek betűtípust és szerintem szavazásra bocsátom, mert mások meg az előzőt kifogásolták :( nem könnyű poszternek lenni, még pálmafák nélkül sem :D
(na, ilyenkor szokott a kolleganőm leakadni és nem érteni, miről beszélek, bocs az átkötésért! :D)
@Hurri Kán: lassan már úgyis örökbefogadhatna, ha nem lennél nagykorú, meg meglenne köztetek a 16 év korkülönbség stb. :))
@hagyma: akkor mééééér nem lehet a harmadiktól kezdeni????

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 15:04:52

@dömbi: folyékony túró???? attyaságos úrisTN !

Hurri Kán 2015.01.19. 15:07:54

@AnicasubRosa:
És ez csak egy a sok óriási probléma közül, ami ott van :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 15:29:01

@hajdulaszlo (volt hajdul): @AnicasubRosa: Említve van a cikkben a szóda és tényleg az az igazi - ha éppen van otthon. Igazából üveges szódavízre vágynék a műanyag helyett...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.19. 15:34:34

@AnicasubRosa:
Na megeccer: Nem, nem "attyaságos úrisTN !", hanem folyik a turo. :XD

Korkul megvan, deee nem tudom mit szolna a biologiai anyja, ha 1 szulomegtagadasi pert inditanank ellene? :P Aztan meg attol is rettegesem van, hatha Lyanyunokat hoz a nyakamra o is, ugye van mar 6 db beloluk, pedig egyet se kertem. :D

Fenchurch68 2015.01.19. 15:41:01

Sima csapvíz+szódabika.
Ember nagy csapásszámmal ette a túrós sült palacsintát, és kért hozzá egy kis áfonyalekvárAt.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.19. 15:41:55

@Hurri Kán:
Ezt benezted, pont a palacsinta miatt nem erzem magam rossznak, de neked sutok, amennyit csak akarsz, ha vegre kijossz. Meg olyan tortat, hogy tobb lesz benne mellette korulotte rajta a csoki, mint amit el tudsz kepzelni. :D

Hurri Kán 2015.01.19. 15:53:01

@dömbi:
Elég sok csokit el tudok képzelni :D
Akkor már csak azt kell kitalálni, hogyan csempészek ki, illetve be egy megsütni/főzni való fél disznót, ill. bocit :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.19. 15:55:40

@Hurri Kán:
Pontyot hozzal, meg piripaprikat, meg paprikas szalamit a tobbit megoldom. :D

EZAZ! 2015.01.19. 16:00:47

A fahéjasról szó sem esik, pedig én azt szeretem.

Anyósom szintén túróval töltötte, majd egy jénaiba lerakta, és rázúdított az egészre egy vaníliapudingot, de ezzel még nincs vége - megsütötte, illetve rápirított enyhén.

Hurri Kán 2015.01.19. 16:12:29

@dömbi:
Pontyot??? Attól itthon is az ellenkező irányba indulok :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 16:13:39

@Kató néni: Az áfonyalekvár a titkos csodafegyver:)
@EZAZ!: Igen jó ötlet.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.19. 17:48:27

@Hurri Kán:
Akkor mibol fozzek halaszlet na mond me, filezett pisztrangbol lazaccal? Vagy???

Fenchurch68 2015.01.19. 19:06:34

@EZAZ!: Na kábé ugyanez a tejfölös tojásos változat, csak én ezt dédmamitól tanultam, akkor meg még nem akadt vaníliapuding minden bokorban. (Csinált ő, csak macerás volt, gőz fölött kézi habverővel tojássárgáják, meg ilyesmi, nem volt a polcon a porverzió.)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 19:10:41

Túl hamar levették az Index2 címlapról, nem tudtam fotózni. 2 óra alatt 526 letöltés (sokkal több is lett volna, ha még fent marad kicsit).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 19:49:41

@AnicasubRosa: a dolgoknak ossze kell allnia
megfelelo homersekletu suto es a zsiradek, a beleontott mennyiseg eltalalasa
ezek fontos dolgo
meg az elso ketto leegett kellett nekem
@Mitzi von Küche: en meg a regi patronosra
nem tudok egy normalis froccsot meginni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 19:53:09

@dömbi: hat tenyleg cask halaszlebe valo
de abba kell
itt felenk ha pontyot fognak elassak egy fa mell, hogy legyen haszna
megjegyzem en szerettem a pontyot
fogni is enni is
kicsit szalkas
a kedvenc halam a tengeri suger

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 19:54:35

es az ikrajat
ja, azt nagyon
most nagyon megennek egy sult keszeget

1kutya 2015.01.19. 20:00:08

@Mitzi von Küche: Edit pont a hétvégén csinált jénaiban ilyen tejfölös-lesütött verziót. semmi ördöngösség: fél liter tejfel, 2 tojás, külön felvered a sárgáját meg a fehérjét, a sárgájához cukrot és vanilincukrot mérsz, majd összekevered a tejföllel (először a felvert sárgája, majd óvatosan a fehérje). 10-12 ilyen túrós palacsintát belefektetsz egy jénaiba, a cuccot ráöntöd, óvatosan megpiszkálod, hogy közé folyjon, be 20-25 percre a 180 fokos sütőbe és kampec...

a gyerekem a felét simán megette 2x-re :)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.19. 20:35:23

@1kutya: Köszi a pontos leírást! Eskü, sosem ettem ily módon, de feltétlenül kipróbálom. Már megvolt a haszna a poszt megírásának:)

1kutya 2015.01.19. 20:51:06

@Mitzi von Küche: anno egy aranylakodalmon ettünk ilyet a bélmegyeri vadászházban, Edit keresztanyja sütötte, onnan a recepié. volt olyan vendég, aki 2x-re megevett egy ilyen fenti adagot :-DDD

Benikuty 2015.01.19. 21:34:03

@1kutya: a vanilincukor helyett rűdvanilia belét akartad írni, ugye? :)

szsuzsanna 2015.01.20. 07:42:44

Rettenetes, ez a "betűtípus"!..-szörnyű olvasni, szerintem is.

Én tejjel és szódavízzel készítem, és SOHA nem hagyom állni, mert ÚGY (nekem) mindig! szakadt...
Nem tudom írta-e valaki, a tésztába mindig teszek egy-két evőkanál olajat, és így, csak az első előtt olajozom a sütőt, utána már nem kell.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.20. 08:39:01

@szsuzsanna:
" Rettenetes, ez a "betűtípus"!..-szörnyű olvasni, szerintem is."
Szerintem meg pont jo.

szsuzsanna 2015.01.20. 09:11:48

@dömbi: Oké, "egyéni szoc. problem"...-csak szokni kell...
Ha már "rátaláltam", és tetszik, bele is beszélek...

Gyulus 2015.01.20. 10:01:33

Én vizet soha nem tennék palacsintatésztába, semmilyen formában. Csak tejet. Azonkívül cukrot se kell tenni bele, mert attól elvleg könnyebben szakad.

A melegen ehető túrós palacsinta trükkje egyébként az, hogy miután a palacsintasütőben megfordítjuk a palacsintát, azután kanalazzuk rá a túrót, a serpenyőben, így a másik oldallal együtt a túró is átmelegszik. Vagyis nem hidegen esszük, de nem is kell vele utólag a sütőben szarakodni.

A betűtípus rettenetes. :) Nem véletlenül van már rég kitalálva, hogy mi olvasható jól és mi nem.

EZAZ! 2015.01.20. 10:03:34

" A klasszikus túrós palacsintát így csinálja! " cím röppentett vissza hozzátok.

@Kató néni: kommented utolsó szavát először perverziónak olvastam, hehe...

@szsuzsanna: annyira nem rettenetes, inkább túzottan egyedi.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 10:05:41

@szsuzsanna: @Gyulus: A tésztába teendő/nem teendő olaj, illetve víz mind megvitatásra érdemes kérdés. Szerintem kinek melyikkel van jó tapasztalata, azt használja - bár érdemes néha újítani.
A betűtípus szerintem elegáns és szellős, bár kissé vékony. A hőskorinál mindenesetre sokkal jobb.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 10:06:37

Hogy létezik, hogy tegnap óta eddig már 4512 letöltés...?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 10:12:48

@Mitzi von Küche: Ja, mert visszatették az Index címlapra... (már 4555)
@dömbi: Na, mit szólsz, Dömbike? :)

Gyulus 2015.01.20. 10:20:53

@Mitzi von Küche: Nem szívesen vinném el a tipográfia irányába a túrós palacsintát, de a folyó szövegek olvashatósága egy tudomány, aminek az alapjait már lefektették, és általában jól tesszük, ha alkalmazkodunk hozzá. Az ilyen betűtípusok, mint ez, címeknél, logóknál jók, szépek, egyediek, de folyó szöveg olvastatásához nem nagyon használatosak.
Nem véletlenül az Arial, Helvetica és társai vannak eltrejedve monitoron.
szofterg.elte.hu/dokuwiki/doku.php?id=tema:olvashatosag_es_tipografia

A tészta összetevői mindenképpen egyéni ízlés szerintiek, vitázni talán nem annyira érdemes rajta, véleményt cserélni annál inkább. Nálam tehát tojás, tej, liszt, só, olaj.

Fenchurch68 2015.01.20. 11:14:03

@1kutya: Ez már a luxus-verzió, én csak simán belekavarom az egész tojást meg a vaníliát meg a cukrot a tejfölbe. Panasz még sosem érkezett a metódusra.
(Tegnap kénytelen voltam elővenni a habverőt, mert az ember reklamált, hogy sodó miért nincs a palacsintához...)
Hogy ki mit tesz a palacsintába, és annak kémiailag milyen hatása van a végeredményre, bennem akkor dőlt meg, mikor egy diéta miatt a palacsinta úgy nézett ki, hogy teljes kiőrlésű liszt, kis só, és csapvíz. Csak a színe volt más.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.20. 11:38:00

@szsuzsanna:
:D Figyi, ezzel en is igy vagyok, hogy belebeszelek... :D
Utolag kerek elnezest, mert lehet, hogy az en gepemen tenyleg teljesen jol olvashato, masen meg kinlodas. Modern analfabeta vagyok, es nagyon rosszul latok, szoval tuti nalam van a hiba.

@Mitzi von Küche:
Nagyon dicseretes. :D

Kiserletezo kedvuek kiprobalhatjak fele buza liszt fele kukorica liszttel. Masnap is olyan, mintha akkor sult volna.

Hurri Kán 2015.01.20. 11:43:03

@dömbi:
Lófejből, mi másból... :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 12:25:21

Egyszer most már tényleg kipróbálom a galette-et, a breton hajdinalisztes verziót, amit ott már kóstoltam. (PO Pásztortűz blogján is szerepelt egykor.)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.20. 12:43:54

@Hurri Kán:
Nekem arra nem telik. Itt csak a gusztustalanul gazdagoknak van kozuk a lovakhoz. :D

élhetetlen 2015.01.20. 13:42:20

Csak egy apróság, a túrós palacsintát lehet csak megenni, lehet tejföllel, cukorral még átsütni, mindenhogyan jó. Páran említették a lekvárt mellé. Na, ez az. Én megkenem a palacsintát a túrókrémmel, aztán rápötyögtetem a baracklekvárt, utána tekerem föl. Ugyanez a rétesnél, annyi, hogy bár bolti réteslapból dolgozom, de laponként kenem meg olajjal, vagy vajjal, aztán rá a túró, rá a lekvár, rá a következő lap, és így tovább, három, négy lap, és ettől hasonló lesz, mint a házi nyújtott rétes, amit nem tudok csinálni. (tehát nem középen a töltelék, és körülötte a több réteg tészta). A LEKVÁRT BELE!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 13:59:32

@élhetetlen: Ez lehet a túrós palacsinták non plus ultrája.
A cikkben említettem és érdemes kipróbálni juharsziruppal megöntözve, ami kis diós ízt ad neki.

élhetetlen 2015.01.20. 14:15:39

@Mitzi von Küche: És mégegyszer a figyelmedbe ajánlanám ezt a bolti réteslap egyenként módszert, akármivel töltve. Teljesen más, mint amit általában rétesként kapsz. Leírom a kedvencemet. Nem írok mennyiségeket. Tejföl, bele egész tojás, pici cukor, vaniliás cukor, búzadara, olyan folyósra keverve. És ezt elpötyögetni a megkent lapokra, aztán megsütni. Próbálkozás kérdése a sűrüség, ha sok lett a dara, akkor is jó, csak ropibb. Ez hidegen nem jó, mert a búzadara bedermed, de mikroban megmelegítve számomra a csúcs. (mélyhűtve is tárolom, felmelegítem).

Benikuty 2015.01.20. 14:30:54

most jutott eszembe, van vagy 70-80 üveg vaníliás-fahéjas kökénydzsem a spájzban...nem fog ránk romlani :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.20. 15:38:07

@Benikuty:
Eleg baj ez nekem. Eselyem sincs 1-2 uvegre...:D

Benikuty 2015.01.20. 15:48:10

@dömbi: lehet, ha jövőre jössz szedni :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 17:44:01

@élhetetlen: Köszi, ki fogom próbálni.
@Benikuty: Ezt már sokszor emlegetted, de még sosem láttam...

Fenchurch68 2015.01.20. 18:42:15

@élhetetlen: Ó! Megvan a következő bűnözésnap témája. Imádom a grízt minden változatban/mennyiségben.

Hurri Kán 2015.01.20. 18:55:32

@dömbi:
Néha csak elhullik egy-egy. Izé, ló is :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.20. 19:08:46

@Hurri Kán:
:D :D

@Benikuty:
Ha megyek, akkor csak a kolbaszodert. :D
Gondoltam annyira orulnel nekem, hogy megtoldanad 1 uveg kokenylekvarral is. :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 19:11:18

@Mitzi von Küche: abszolút csúcs! :)
@szsuzsanna: @Gyulus: kis türelmet kérek, míg lesz annyi időm, hogy keresek valami mást. Sajna, főállásban nem vagyok szerkesztő :( egyébként érdekes, mert nekem a munkahelyi gépemen, meg az itthonin is oké, mob

Benikuty 2015.01.20. 19:16:31

@dömbi: meg is :D
Bár a szomszéd gazda szerint erősen leromlott ;)

Benikuty 2015.01.20. 19:17:30

@AnicasubRosa: nekem semmi bajom ezekkel a betűkkel, és gondolom mások is megszokták.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 19:18:21

@AnicasubRosa: szóval folyt.: mobilról meg ritkán keresek rá.
@szsuzsanna: olajat általában én is, bár teflonserpenyőhöz nem kellene, de én jobban szeretem azt a belül kék-fehér mintásat, tudjátok, azt a régi fajtát :)
@Gyulus: úgy emlékszem, ennél a sablonnál, amit a bloghoz választottam (az eredeti nem volt valami mutatós) elég kevés betűtípusból lehetett választani. Egyébként tanácsot elfogadni nem szégyen, meg végülis az olvasókért írunk, ha találok jobbat, csere lesz. Az a baj, hogy pl. szenvedek attól a betűtípustól is, amit a munkám során kötelező használnom (Arial 10...brrr....) és lehet, ide is kivetítem a lázadó hajlamaimat :D

Benikuty 2015.01.20. 19:19:45

@Mitzi von Küche: mert említésre érdemes... :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 19:24:03

@élhetetlen: rakott palacsinta über alles! :)
Az nálatok hogy? Nálam lekvár, túró, kakÓs cukor :D tetején felvert és baracklekvárral ízesített tojásfehérje rásütve. ahhh... hétvégén palacsinta lesz!
@EZAZ!: fránya Freud..:P :D
@hagyma: meg a jókedv, az nagyon kell hozzá :)
@dömbi: tök rendes vagy, hogy elfogadod tőle :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 19:25:16

@Benikuty: úhhh...ez nagyon izgalmasan hangzik! :)
@Hurri Kán: olasz vagy te, vagy mi? csak nehogy az ágyadban találj egyet! :D

Benikuty 2015.01.20. 19:35:16

Azt tapasztaltam, hogy a hagyományos vaslemez serpenyő használata esetén a tésztába tett olaj igen sokat ér, pont annyit, mint halottnak a csók.
Kizárólag libazsírt használok és ezen a begyepesedett szokásomon nem látok okot változtatni. Az első kettő tényleg nem szokott sikerülni, régebben ezeket medveölő westie kutyám lakmározta be...
A töltelékbe már apróra vágott arany mazsolát nem teszek, cukor helyet erytritolt, tojás sárgáját, reszelt citrom héjat, kikapart vaniliát.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 19:42:25

@AnicasubRosa: Nálunk már két januári hétvégén is túrós palacsinta volt. Lehet, hogy ezen a hétvégén csúsztatott lesz. (Ahh, újabb poszt-ötlet...)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 19:43:12

@Benikuty: Régen sokszor jártam Sz.-n, hátha megint eljutok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 19:44:02

@AnicasubRosa: az kell
bar ecsanyam minden palacsdintasuteskor dramazott
leragadt
meleg van
stb
de kettonel tobb sosem ragadt le es melos azert 20-30 palacsintat kisutni, dehat a vegeredmeny karpotol
/palacsintat nem sutunk teflonban, ertve vagyok?:)/

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.20. 19:47:18

@Benikuty:
Romlott am az o agya, az!
Tartott valaki pisztolyt a fejehez, ha nem a tiedet veszi akkor meghuzza a ravaszt?
Csinaljon maganak kulonbet, ha tud, ne a tiedet szapulja! Egyebkent meg, hala istennek, tobb marad azoknak, akik ertekelik es szeretik!

@AnicasubRosa:
Ezt sajnos nem ertem. Kitol es mit?
(tudod, nekem papirom van az agybajrol :D)

Lehetne ezt a betucseret jovo hetre elodazni? Koszonom szepen :D

Benikuty 2015.01.20. 20:07:33

@Mitzi von Küche: hajrá! :D
@dömbi: tény, hogy ahol az állítólagos szart vette, egyre többet kérnek, heti rendszerességgel ( Hegyvidék Központ, Mészárszték hentes) Jól megfér a wagyu marhával ;)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.20. 20:36:15

@Benikuty:
Naugye! Hiaba a koztunk levo 1200 km, azert en tudom, amit tudok.
Bevallom dec.29-en barati hazaspar jott hozzank, es ok hoztak a te kolbaszodbol. Rajuk is mordultam, hogy ne zabaljak fel, ha nekunk szantak ajandekba!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 20:47:25

@Benikuty: a kolbász, amit készítesz/készítetek, elsőosztályú! :) az István gazda kolbásza márkanév szerintem elég jól csengő név, ha jól emlékszem, több helyen is olvastam elismerő szavakat róla az elmúlt években. Ja, és mi kétpofára a férjjel...:D
@dömbi: Benitől a lekvárt :D

1kutya 2015.01.20. 21:16:09

@Benikuty: természetesen, csak a vanília egy fiókban volt a cukorral és mire észrevettük, a cukor felfalta a vaníliát (gondolom éhes lehetett)! oszt így jártunk :-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.20. 21:16:50

@AnicasubRosa:
Jaaa, Benitol barmit, sot, meg a kolbaszat is. :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.20. 21:33:39

@1kutya: éhes cukor vaníliával álmodik, ugye...:D
(komolyan eszembe nem jutott volna egy ilyen kép, mint amit te itt ezzel....de jó..:DDD )

Hurri Kán 2015.01.21. 09:04:36

@AnicasubRosa:
Nincs ezzel a betűtípussal semmi baj.

Benikuty 2015.01.21. 09:40:38

@Hurri Kán: erről beszéltem. Olyan ez mint az asszony: lehet hogy van jobb, de őt legalább ismerem (vagy azt hiszem... :D )

Hurri Kán 2015.01.21. 09:48:08

@Benikuty:
Maradjunk annyiban, azt hiszed. Hisszük. :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.21. 11:49:13

@Mitzi von Küche:
Mire gondoltal? Benit egeszben, vagy csak a kolbaszat, esetleg a pofatlanul kicsikart kokenylekvarjat? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 19:41:20

kek a kokeny recece........
az en kedvencem a ribizliilekvar
volt
ma mar nem eszem lekvart:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 19:44:29

normalis turo meg itt nincs is
najo ilyen mindenfele szirupok elofordulnak
azt5 nagyon sajnalom, hogy elfelejtettem Maryt megetetni igazi Magyar palacsintaval
dehat 2 het elrepult, mint egy perc

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.21. 21:26:07

@hagyma: Azt hiszem, igazi túró csak nálunk, meg néhány közép-, illetve kelet-európai országban létezik.

Benikuty 2015.01.22. 02:25:12

@Mitzi von Küche: sajnos nálunk is ritka a túrónak nevezhető... Kettőt ismerek, az egyik kereskedelmi forgalomban kapható (Alföldi Garabonciás, Izsák), a másik nem. Azt én csinálom, egyetlen szépséghibája van: át kell érte menni a szigetre az egyre fogyatkozó tehenes emberek egyikéhez, fejési időben, ami anyagilag is irracionálissá teszi a dolgot...Szóval marad az első, közvetlen beszerzéssel 600Ft/kg.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.22. 08:42:31

@Benikuty: Hát én bizony csak boltit veszek, de a félzsíros elég jó, ha friss. Fél kiló kb. 400 Ft.
A piaci tejárusoktól nem veszek túrót, mert annyira kifacsarják, olyan száraz, hogy hasznavehetetlen.

Benikuty 2015.01.22. 09:00:45

@Mitzi von Küche: ez azért van, mert elveszik a tejszint.

Benikuty 2015.01.22. 09:13:21

@Mitzi von Küche: lehet, hogy a d.-i Metro-ban kapható az izsáki. Nálunk van, de 1200/kg.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.22. 14:40:25

@Benikuty: Le is csekkolom. A piaci árusok mindent kiszednek a túróból. A vajuk jó viszont.

Benikuty 2015.01.22. 16:02:58

@Mitzi von Küche: pont azért van vajuk, mert lerabolják a tejet. Vagy túró, vagy vaj...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.23. 10:53:28

én elindulok otthonról reggel 7-kor, hazaérek jóesetben este 1/2 6-kor. A helyi piacon vagy két éve nem voltam (mert rohanok a buszhoz), ahol dolgozom, ott a péntek délutáni termelői piacra párszor kiszaladtam, de akkor meg elkésem a buszomat, úgyhogy nem 10 perccel, hanem mondjuk 1-1,5 órával később érek haza. Hétvégi piacunk otthon nincs (a szombatit még nem szokták meg az árusok, sem a vevők, úgyhogy csak két turis, meg egy zöldséges szokott kintlenni). Nekem marad a bolti túró. És hiába vidéki kisváros, sem házi tejszínt, sem túrót, sem vajat nem tudnék venni.
Irigykedve olvasom, hogy ti húsból, tejtermékből is hozzájuttok nagyobb városi lakó létetekre és nem értem, hogy hová tűntek az igazi őstermelői piacok a mi környékünkről :(

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.23. 12:05:31

találtam a múltkor egy FB-s csoportban egy csajt, akinek állítólag 100-féle(!) palacsinta receptje van! Nem a tészta elkészítési módja ennyire sokféle, persze, hanem a töltelékek. :)
Ha megint megtalálom, belinkelem :)

Benikuty 2015.01.23. 12:18:49

@AnicasubRosa: a nádudvari túró kb. jó...

Benikuty 2015.01.23. 12:20:59

@AnicasubRosa: nekünk helyieknek még a fővárosiaknál is jobb a helyzetünk, mert ugye itt a sziget...csak pénztárcával győzzük!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.23. 12:25:16

@Benikuty: na igen, nem véletlen, hogy mi pl. ételre költünk talán legtöbbet.
Igen, a nádudvari jó, ezt azért lekopogom. :) De pl. a Zottnak volt egy isteni tejföle, istenbizony olyan volt mint a házi. Aztán egyszercsak észrevettük, hogy eltűnt....viszont elárasztotta a boltokat a nádudvari... azt hiszem, a helyi vállalkozó (kereskedő) megállapodhatott a tejüzemmel. vagy túl sok konteót olvastam ;)

Benikuty 2015.01.23. 12:29:04

@AnicasubRosa: A Zott nálunk is eltűnt...

Benikuty 2015.01.23. 12:31:35

A szigeti paraszt árai úgy másfélszerese a normálisnak...még mielőtt valaki besárgulna :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.23. 14:34:42

Ma nem volt időm főzni, csak bolti túrós palacsintát tudtam venni (A.) - nagyon rossz...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.23. 17:47:56

@AnicasubRosa:
Ha megnyugtat a teny, en pesten elvetve jutottam ki piacra csarnokba. A nyitvatartasi idejuk nem kompatibilis a dolgozokeval. :) Raadasul, ritka kivetellel olyan pofatlanul neznek hulyenek, es csapnak be az arusok, hogy elkepeszto. Tudod, a pesti hulye tudatlan, az eleteben nem latott meg gyumolcsfat zoldseget a foldben, sot, a tehen is lila neki. :((
Itt szinte minden masodik haznal vehetek hazi sajtokat joghurtot mezet szelben szaritott sonkat, szaritott fuszereket. Azt nem ertem, itt miert nem vagnak at? :))
Kisdombivel voltam terhes, kartonszam vettuk a ferjemmel a Zott gyumolcsjoghurtot. Imadtam, pedig elotte meg azt is utaltam, aki barmilyen formajaban evett joghurtot. :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.23. 19:44:42

@dömbi: @Benikuty: ugye, hogy az milyen jó termék? :)
@Mitzi von Küche: ájjáj.. mondjuk, nem is hangzik jól :/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.23. 23:13:27

@dömbi: piacra szombaton meg foleg vasarnap reggel jarunk:)
mondjuk vasarnap reggel gyogyito jellegu langosert vagy oldalasert

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.23. 23:17:31

szombaton viszont perfekt piacozni
en aztan utalok vasarolni, de akkor van elet
bar mint mondtam volt a legnagyobb csalodasom otthon a piacokban volt
uzletek lettek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.23. 23:19:37

amerikaban meg piac as piac
otthon uzletsor
elkepeszto szar hurkaval

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.24. 00:01:27

@hagyma: Lehet, hogy benneteket ecsanyad kihajtott a piacra kajalni addig is csend volt otthon, nekunk erre nem tellett. Az en csaladom nem eszik allva a piacokon hetvegenkent se. Otthon nyugodt kulturalt modon, megteritett asztalnal, nyaralaskor etteremben. Oldalast is en sutom otthon, hurkat nem eszunk. Olyan vagy, mint az elakadt bakelitlemez. Miert erzel kenyszert honapok ota napi X-szer leirni, mennyire szar volt a hurka, a piacok stb.

@AnicasubRosa: Lehet csak az ert, mert az ido megszepiti az emlekeket, vagy mert vemhessel mindig ehes voltam, de tenyleg finom volt. Es a nagy dobozos erdei gyumolcsos volt a kedvencem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 00:18:54

@dömbi: hat igen nagyot csalodtam a piacokban
ez teny
anyam nem hajtott sehova
tudod van az embernek olyan eletkora, amikor vasarnap reggelig mulatozik
iszik
notazik, lehet dug is, ilyenek
es akkor mielott a kuszob alatt hazakuszna bemegy a piacra enni
mert az van nyitva vasarnap reggel
azert nem irom le minden nap
de a piacok szarabbak lettek
ez Te nem tudhatod, mert nem jarsz es nem jartal piacra
en meg 30 eve jartam
15 ev utan voltam otthon es latam a ketto kozotti kulonbseget
ez amuigy nem baj, cask csalodas volt
de a zoldseges reszleggel nem volt akkora baj
Mary is elvezte
de az ugynevezett kiszolgalasi resz, az nagyon mas let
arrol most nem is beszelnek, hogy pl fizetos a wc, nade /fotot is csinaltam/ ebedszuntebe 1 oraig zarva
ott vagy a piacon akarsz pisalni es a klotyo ebedszunetben zarva
es a hurka szar volt
ilyen szemetet az atkosban nem adtak volna el

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.01.24. 07:40:46

@hagyma: Mondom, hogy az ido mulasa mindent megszepit :D
Bizony, hogy adtak el ilyen szemetet, meg ennel cudarabbat is.
W.C. tisztasaga a hasznaloitol fugg leginkabb. Az elvarast, hogy ingyenes legyen a hasznalata, ertelmezni sem tudom. USA-ban nyilvan minden ingyen van, a mosdok ganyezasat is tarsadalmi munkaban vegzi aki epp arra jar. :))
Mikor fogja vegre a fejlett nyugat befejezni a kozep- es keleteuropai orszagok fikazasat? Nem hallani errol feletek semmit, meg most sem? (a kerdes koltoi volt)

Fenchurch68 2015.01.24. 10:40:03

Régebbi életemben még sosem hallottam erről a márkáról, viszont itt a sarki bolt tejtermékeinek nagy része geleji, a kapható három-négyféle márkából a legolcsóbb, és valami elképesztően finom. 5-6 százalékos joghurt, házival vetekedő tejföl, jóízű, zsíros és jó állagú túró. A gomolyájuk (natúr is, de egy kis zöldfűszerrel a tetején meggrillezve...) valami mennyei.
Ha utazom anyámhoz/gyerekekhez Budára, ezt szoktam vinni nagyobb mennyiségben.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.24. 14:35:17

@Kató néni: Erre mifelénk (ha jól saccolom, tőletek délkeletre) sajnos nincs geleji, vagy nem vettem észre, de ezután keresni fogom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 15:50:10

@dömbi: ja es nem ez nem idoszepites
nagyon gyakran jartamm a hold utcai piacon annak idejen
ezert is mentem vissza Maryvel, megmutatni neki
hat attol eltekintve, hogy az epulet halott volt, magyaran szinte ures, a kifozdeben a hurkat nem tudtam megenni
arrol nem beszelek hogy 15 percet vartam a kiszolgalasra mert a szemelyzet beszelgetett
Mary a kaposztas tesztat probalta ki, mert az is volt, belekostoltam
maga szegyen
az egri piac egy fokkal job volt, de az a langos se az a langos mar es mivel angolul beszelgettunk Maryvel at akartak verni egy ezressel...
evvan
piacokban csalodtam
de megegyszer mondom minden mas OK volt
az vices volt hogy mindenki rohan
5 percenkent jona busz de neki el kell erni az erppen jovot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 16:35:20

de a legnagyobb pronlema a vereshurka volt
furerszporral kevert rizs
ezt nem tudom szulohamnak megbocsajtani

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.24. 17:18:20

@hagyma: Azért ez egy gasztroblog lenne (úgyhogy inkább ezirányú szükségleteinkről csevegjünk)...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 17:40:19

@Mitzi von Küche: hat en konkretan az ehetetlen vereshurkarol beszelek
tenyleg csinal valaki otthon vereshurjat?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.25. 14:18:57

@Kató néni: @EZAZ!: @1kutya: köszi,hogy megint NEM MA fogunk elkezdeni fogyókúrázni! Mert persze, megcsináltam, karamelláspudinggal és vanília híján rummal. ahh....

Fenchurch68 2015.01.25. 19:23:28

@AnicasubRosa: Szólj, mikor szeretnétek elkezdeni fogyókúrázni, és kommentelek szívesen paradicsomos káposztáról meg mindenféle vegán és makrobiotikus kajákról.
Tessék szépen a tükörbe mondani éjfélkor, miután átdobtál egy döglött fekete macskát a bal vállad fölött: "A fogyókúra a sátán műve!"

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.25. 19:30:22

@Kató néni: a család gyógyszerésze zabpehelyből és hasonló "nyalánkságokból" készült ételeket és nyers répát, meg egyebeket posztol szóban évek óta, az sem tudott még eltántorítani attól, hogy élvezzem az éTElet :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.25. 21:03:03

töröltem 4-5 kommentet, kéretik nem megsértődni hagyma, de asztal mellett bizonyos témák nem tartoznak a társalgási témák körébe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.25. 21:22:49

@AnicasubRosa: te blogod, azt torolsz amit akarsz
amugy asztal mellett mindenrol lehet beszelgetni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.25. 21:29:40

egyebSt fogalmam sincs melyik kommentemet torolted:)
süti beállítások módosítása