recept-sztorik

Lepcsánkparty

Gyors tonhalas tészta

Mitzi von Küche

2015. március 30. - Mitzi von Küche

Vacsorát kell gyorsan csinálnom és a hűtőmben nincs semmi egy csokor petrezselyemlevélen kívül... Mélyhűtőm tele, de nincs idő kiolvasztani... Mit tegyek? Nézzünk körül a spájzban.

Van egy-két tonhal- és egy paradicsomkonzerv - ezzel már lehet kezdeni valamit. Olasz szárazészta mindig van idehaza, akárcsak némi olajbogyó és csodás nagyszemű kapribogyó, hagyma, fokhagyma. Ja és az ablakpárkányon ékeskedik egy cserép rozmaring. Szóval, a vacsora alapanyagai előálltak.

image_178.jpg

Lobogó vízben, amihez némi sót és olivaolajat adtam, megfőztem a tagliatelle (szélesmetélt) tésztát. Közben bőven van idő a mártás elkészítésére.

Felkockázott fél hagymát enyhén megpirítottam olajon, hozzáadtam a két doboznyi saját levében eltett tonhalat. Belekevertem fél doboznyi paradicsomot, az egész szemeket kissé összevágva. Került rá két gerezd fokhagyma, egy ág rozmaring és a petrezselyem levelei felaprítva.

Most következett egy marék magozott fekete olivabogyó kisebb darabokra vágva, és a felaprított kapribogyó, a pikáns ízhatás biztosítására. Végül sóval, borssal és kevéske cukorral állítottam be a végső ízeket.

image_179.jpg

7-8 percig kis tűzön összeforraltam a mártást - közben a tészta is megfőtt, amit leszűrtem. A főzővízből megmentettem kicsit, mert a tészta és a mártás összekeverésénél még érdemes egy-két kanállal hozzáadni.

image_180.jpg

Guszta lett a tonhalas tészta. Tálaláskor parmezánsajtot reszeltem rá, ami frissen reszelve a legzamatosabb. Halas tésztához parmezánt? Ez ellen egy valódi olasz valószínűleg tiltakozna, de így a legfinomabb - higgyétek el!

image_181.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr776985001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2015.03.30. 06:00:51

Hajnali gyönyörűség, semmi kétség. Csak a parmezánt nem kéne, érzésem szerint túl hangsúlyos, elvész általa a könnyed elegancia. Talán a rozmaring helyett a bazsalikom, esetleg leheletnyi kakukkfű is "több" lenne.
De ez csak olyan bolhás morgás, őszinte köszönet a tippért, már csak teljes kiőrlésű tönköly tésztát kell szereznem. :)

Benikuty 2015.03.30. 06:12:11

durum az a tönköly!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.03.30. 08:47:04

@Benikuty: A szituáció valóságos volt: azt kellett használni, ami kéznél van (azóta egyébként bazsalikom és kakukkfű mindig van a konyhaablak párkányán). Durum a király!

Benikuty 2015.03.30. 09:27:18

@Mitzi von Küche: az kimaradt, hogy szépek a képek! :)

truczat · http://hedzap.blogspot.com/ 2015.03.30. 21:40:15

tésztát a végén főzni, és szűrés után azonnal lehet enni

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.03.30. 22:16:54

fincsi! :))
És Mitzike tényleg gyönyörű képeket csinál,mindig megcsodálom :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.03.31. 09:10:05

Úgy gondolom, van helye a blogunkban nagyon egyszerű improvizációknak is. Mindig a valóságot írjuk: semmi elrugaszkodott sznob gasztromániának nem vagyok a híve, remélem, valamennyire látszik...

Benikuty 2015.03.31. 12:44:24

@truczat: annál már csak akkor finomabb, ha a sugoban főzöd készre a tésztát, hogy az ízét jobban átvegye.

Fenchurch68 2015.03.31. 19:16:00

Csaltál, a képen nem is száraztészta van, hanem friss :)

A sugoban kifőzés nagyon jó dolog, így még bográcsban is lehet tésztaételt csinálni.
Nagyon régen volt: (mentségemre szolgáljon, hogy csak ketten voltunk ott lányok, és éppen elmentünk a közeli nyomós kúthoz nagygenerálra) jó ötletnek tűnt a bográcsban megfőzött tésztát több réteg kiluggatott nejlonszatyron keresztül leszűrni :D Gyorsan vissza lett lapátolva a bográcsba, igaz, hogy került bele némi nejlon, homok, apró kavics, fű meg giliszta, de éhesek voltunk. Attól kezdve kizárólag paradicsomlében főztük a tésztát.)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.03.31. 21:10:56

@Kató néni: A fotón tényleg - de finomabb is. Csinos az új avatarod :D

Hurri Kán 2015.04.01. 09:46:37

Biztosan finom, kár, hogy tonhal nekem nem ételem. Különben is, megvan a magam baja. Tegnap este ultimátumszerűen lazacot kaptam, most mehetek le másnaposan citromot venni, ehhh...

Benikuty 2015.04.01. 11:02:58

@Hurri Kán: dicsekszel, vagy panaszkodsz? :)

Hurri Kán 2015.04.01. 11:27:50

@Benikuty:
Jelenleg inkább panaszkodom :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.04.01. 13:00:38

@Hurri Kán: A citrom nagyon jó minden bajra :)
Mai mesterszakács-főzte ebéd: báránycsorba, báránysült baconos zöldbab-rőzsével, zöldséges kölessel. Másik főétel: lazacderék édesburg. pürével, gyöngyhagymamártással, céklás tagliatellével. Desszert: kókuszkrémes süti málnaöntettel. (Még leírni is tereh.) Na, jösztök-e erre a menzára?

Hurri Kán 2015.04.01. 13:04:57

@Mitzi von Küche:
Az a báránycsorba határozottan érdekel :)
Én ma ezt a helyet ellenőrzöm: babuskafood.hu/sveta/

Benikuty 2015.04.01. 13:45:55

@Hurri Kán: ez nagyon jónak ígérkezik:) Kisebbik lányom sokat és tartósan volt Volgográdban, szerinte az orosz gasztronómia igen sokrétű, gazdag. Kár, hogy többnyire a fúziós konyhát nyomják a vendéglők.

Benikuty 2015.04.01. 13:48:59

@Mitzi von Küche: 1000 Ft/kg áron ajánlottak szopós barit félben. Képtelen vagyok megbarátkozni a jellegzetes ízével...többszöri nekifutásra sem :(
Anci szereti, főleg a barikarikát:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.04.01. 14:35:20

@Hurri Kán: Ígéretesnek tűnik. A csorba eszelősen jó volt, tárkonnyal, sok puhabárányhússal.
@Benikuty: Én sem szerettem régebben, de most már rákattantam az ízére.

Hurri Kán 2015.04.01. 17:01:43

@Benikuty:
Megvót. Ettem egy nem tudom, mit (kelt tésztában megsütött kapros, meg ki tudja milyen fűszeres darálthús), elfelejtettem a nevét, tejföllel meg egy orosz hússalátát. Egyébként félig-meddig orosz származású barátom is tesztelte a helyet, azt mondta, rendben van.

@Mitzi von Küche: Erdélyben ettünk csoda csorbákat.

Most pedig megkóstolom a tegnap kapott lószalámit :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.04.01. 18:01:36

@Hurri Kán: "Négy nemzet képviselői..." :)
A kelt tésztás csoda a pirog lehet (pirozski).

Benikuty 2015.04.01. 18:25:35

@Hurri Kán: ló a barátunk. Barátot nem eszünk.

Benikuty 2015.04.01. 18:27:02

@Mitzi von Küche: már nem várok kattanásra. Rengeteg minden van, amit fenntartás nélkül szeretek...

Hurri Kán 2015.04.01. 18:28:24

@Mitzi von Küche:
Lehet, legközelebb megkérdem a nevét.

@Benikuty:
Nem értek olyan külföldiül, ahogy rá van írva ;)

Fenchurch68 2015.04.03. 19:01:14

@Mitzi von Küche: Ja, lebuktam, hogy az előzőn nem is én vagyok :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.04.04. 10:08:10

@Mitzi von Küche: "A csorba eszelősen jó volt, tárkonnyal, sok puhabárányhússal." Azt elhiszem, és irigylem :-) de honnan volt cibere hozzá?

Benikuty 2015.04.04. 11:33:03

@Hobbiszakács: Mitzike nem ismer lehetetlent! ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.04.04. 12:45:30

@Hobbiszakács: @Benikuty: Mint mondám, ez egy egyszerű menzai ebéd volt, amit Boross László mesterszakács készített. Szerintem neki megvannak a megfelelő forrásai...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.04.11. 12:54:35

Nálam a pacalcsorba viszi a pálmát, a húsvéti hétvégén Tordán be is vittem jópár adagot a szervezetembe :D
A többit később, posztban.