recept-sztorik

Lepcsánkparty

Meggyes piskóta

Mitzi von Küche

2015. június 29. - Mitzi von Küche

Végre itt a nyár, érik a meggy. Ezt a pár marék meggyet az előbb szedtem a fáról. Itt van tehát az ideje az idei első meggyes piskóta készítésének.
image_281.jpg

Megmostam, kimagvaltam, becukroztam, kis ideig állni hagytam a meggyet. Előmelegítettem a sütőt 180 fokra.

image_282.jpg

Hét egész tojást tettem a robotgép üstjébe és egy csipet sóval közepes, majd nagyobb fordulatszámon kevertem, amíg felhabosodott. Ekkor 6 evőkanál kristálycukrot és egy csomag vaniliás cukrot adtam hozzá.  


image_283.jpg

 Végül a liszt következett: 7 evőkanállal (közben a keverést közepes fordulatszámon folytattam).  

 image_284.jpg

Beleöntöttem a tésztát a sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe. Belepottyantgattam a lecsöpögtetett meggyszemeket, közepes sűrűségben. 

image_285.jpg

És már mehetett is a sütőbe. 15 percig csak kívülről szemléltem - addig nem szabad kinyitni a sütőajtót. 20 perc után belekukkantottam, 25 perc után tűpróbát csináltam: ha a tésztába szúrt hústűre ragad tészta, akkor még sütni kell egy kicsit, ha nem, már kész is.  

image_287.jpg

Mire észbekaptam, már csak ezt a néhány darabot tudtam lefotózni, mert máris felfalták az idei első meggyes piskótát. 

 image_288.jpg

 Ez pedig a következő sütés. A változtatás az, hogy másfél evőkanál darált dió került a tésztába (liszt pedig annyival kevesebb). És még annyi, hogy véletlenül réteslisztet tettem bele az első három kanállal finomliszt helyett. Milyen lett az eredmény?  Picit morzsásabb, törékenyebb, de pillekönnyű, isteni meggyes. Érdemes kísérletezni!

image_289.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr327566932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.06.29. 11:58:24

jajj, nagyon szeretem! :) Egyébként is inkább meggypárti vagyok, mint cseresznyekedvelő. Én nem cukrozom meg a meggyet, viszont lisztben kicsit meghömpörgetem, hogy ne süllyedjen le a tészta aljára, mindenhová jusson belőle :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.06.29. 17:42:40

@AnicasubRosa: Én már nem urizálok a liszttel :)
A meggy cukrozásáról viszont nem tudok lemondani, mert
1/ elég savanyú a saját meggyünk
2/ a maradék meggyen összevész az ifjúság.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.06.29. 22:05:29

@Mitzi von Küche: @AnicasubRosa:
BURZSUJOK
Evek ota nem is lattam meggyet, izere sem emlekszem mar :(((
Cseresznye 500 gr-os kiszerelesben ma 8.50 frank volt. Na, ez a rablas!

Benikuty 2015.06.30. 09:02:49

diabetikus?
@dömbi: jókor jössz haza, ehetsz annyi meggyet, hogy füleden is folyik a leve.
Szerintem az egyik legértékesebb gyümölcs. Vennék is a termelőktől úgy 50-ért kilóját :(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.06.30. 09:03:15

@dömbi: Nálunk egyenesen a fáról ehetnéd... Holnapután szedjük le a termés nagyját. (Azon az egy szem meggyfán biztosan terem vagy 40 kiló). A következő programpont a meggylekvár készítése lesz.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.07.01. 10:49:56

@Mitzi von Küche:
Javaslom a lisztet kanalankent egyes fokozaton adagolni, akkor kicsit sem esik ossze, meg levegosebb lesz.

@Benikuty:
Amilyen szerencsem van, addigra 1 szem sem lesz sehol :(
50 ft/kg ez aljassag :(((

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.01. 14:50:02

@dömbi: Igen, csakis. A végén pedig kicsit még átkeverni óvatosan.

Hurri Kán 2015.07.04. 10:37:13

@Benikuty: ugyanezt megcsinálják bármelyik gyümölccsel. Barátnőméknél pár éve tele volt a környék ribizlivel, ma már mutatóba is alig van. Leküzdötték odáig az átvételi árat, hogy inkább hagyták a bokrokon megrohadni. Pedig nem büdös nekik a munka.

Benikuty 2015.07.05. 09:32:37

@Hurri Kán: híres nagyrédei málna... :(

Hurri Kán 2015.07.05. 21:00:00

@Benikuty: arra gondolsz, amit most Marokkóból hoznak be?

Benikuty 2015.07.05. 22:09:01

@Hurri Kán: arra, hogy vége a nagyrédei málnának, a helyi hűtőház olcsóbban veszi a szerb és a brazil málnát fagyasztva, nagyban,. Marokkóit még nem hallottam, de minden lehet...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.06. 08:52:43

@Hurri Kán: @Benikuty: Én csak azt nem értem, hogy a piacon nem lehet málnát kapni, a Tecsóban meg igen...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.07.06. 14:49:19

@Mitzi von Küche:
Nalunk ilyen uri huncuttsag, mint Tecso es tarsai nincsenek, van viszont az ev minden napjan ugyanolyan borzalmas izu malna eper afonya gorogdinnye stb. Spanyoloktol jon a legrosszabb izu gyumolcs zoldseg. Gorogoktol szoszo, Marokkobol idonkent meg eheto is. :(

@Benikuty: @Hurri Kán:
Kedvenc otthoni gyumolcsom a malna (volt).
Ha mar az se magyar...lassan mi a fenenek mennek haza... :(

Benikuty 2015.07.07. 08:56:38

@dömbi: ültetni kell, mese nincs!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.07.07. 15:50:14

@Benikuty:
Valamikor a dunakanyar tele volt malna eper foldekkel. :)

Benikuty 2015.07.07. 19:01:24

@dömbi: eper most is van dögivel, igaz az íztelen intenzív termők.
Málnát nem tudom, mert gyüttment vagyok.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.07. 20:44:01

@Benikuty: Na, ma kaptam a piacon szép málnát, egy itt élő lengyel hölgy árulta. Az utolsó 20 dekát vettem meg, mert csak későn jutottam ki. És be is falom az összeset...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.07.07. 22:10:15

@Mitzi von Küche:
Azt nem lesz nehez :))
@Benikuty:
Na ez az, izetlen, mar az is valami az ittenihez kepest.

susztertangó 2015.07.10. 21:31:22

A másnapos, kicsit szalonnás piskóta volt a kedvencem. Nade paleó! Azért a 15 kg minusz fél év alatt nem éhezve megérte.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.07.11. 10:02:56

@susztertangó: Szép eredmény! (Nekem esélyem sincs kipróbálni ezt az étrendet, mint kenyér- és főtt tészta-kedvelőnek...)