recept-sztorik

Lepcsánkparty

Az a híres "flat iron steak"

Mitzi von Küche

2015. augusztus 10. - Mitzi von Küche

Nagyon menő étel, világszerte divatos, de még magyar neve sincs. Mindenesetre a marha puha stefánia részéből vágott, érlelt, márványos szeleteket nevezik így - mostanában, hála nagy üzletláncainknak, olykor nálunk is kapható. Némi nemzetközi szakirodalmazás után állítottam elő a következő fogást.

image_306.jpg

A két érlelt flat iron szeletet borsoztam, szobahőmérsékleten hagytam állni egy óra hosszat és csak közvetlenül sütés előtt sóztam picit.

image_301.jpg

A további hozzávalók láthatók az alábbi képen.

image_302.jpg

Kockára vágva megfőztem sós vízben három-négy krumplit és felszeleteltem egy nagy édes spanyol hagymát (az eredeti recept lilahagymát írt, de az éppen nem volt itthon).

Serpenyőben, forró olivaolajban kezdtem a steak sütését (később mérsékeltem a hőt) 4 percig, majd a másik oldalát 3 percig.

image_303.jpg

Kivettem, lefedve melegen tartottam - ez azért fontos, hogy a hő jól eloszoljon a hússzeletekben és porhanyós legyen).

Ugyanabban a serpenyőben, még egy kis vajat hozzáadva sütni kezdtem a főtt krumplikockákat és a hagymakarikákat, ez már csak pár percet vett igénybe. 

image_304.jpg

 Egy mélyebb üvegtálba öntöttem a hagymás krumplit, meglocsoltam kevéske balzsamecetes olivaolajjal és ráhelyeztem a vékonyra felszeletelt hússzeleteket. A tetejére daraboltam némi kék sajtot.

 image_307.jpg

Nagy kapribogyókkal díszítve tálaltam. A hús omlós és zamatos lett, jól illett hozzá a hagymás krumpli. A kék sajttal kicsit szűkmarkú voltam, legközelebb többet adok hozzá, mert remekül illett a flat iron steak-hez. Érdemes beszerezni, kipróbálni - igazi finomság.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr267671880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.10. 20:38:26

Ha valaki szeretné tudni, hol lehet flat iron steak-et kapni: a L.-ben.

motoroskonyhaja 2015.08.10. 20:44:21

Magyarul vettél egy vasalós steaknek valót (hátszín) a LIDL-ben és elkészítetted ;) Látom well done szereted. Én rare hívő vagyok, de elfogadom, hogy más jól átsütve szereti.
Amiért írtam kettős: nem azért kell egy steaket letakarva pihentetni, hogy jól eloszoljon a hő hanem azért, hogy a nedvek újra egyensúlyba kerüljenek. A másik ok pedig a kéksajt. Milyen kéksajt? Mert nem mindegy, hogy gorgonzolát (abból is melyiket), vagy cambozolát, netán dor blue-t vagy mást teszel hozzá. Ez olyan, mintha azt írtad volna: borral locsoltam meg. Na ja. Milyennel? Vörössel? Milyen vörössel? Szárazzal, félszárazzal, stb, folytathatnám a rozén át a fehérig. A kéksajtot én pl. összetörném, hozzá az aprított kapribogyó és kevés majonézes tejföl, esetleg friss bazsalikommal és fokhagymával - a són és borson kívül, persze.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.10. 21:00:56

@motoroskonyhaja: Ez egy mediumra készített steak. A well done egyforma színűre van sütve és úgy nem szeretem. Ha jó steak-étterembe megyek (nem idehaza), akkor rare-mediumra kérem sütni... Szerintem ez egy jól sikerült mediumra sütés - persze én ettem, nem te...
A kék sajt nevét elfelejtettem, nem Roquefort, hanem valami ritkább francia volt (a többi fajtát is ismerem természetesen, bár cambozolát - horribile dictu, márványsajtot nem adnék ilyen ételhez...).

motoroskonyhaja 2015.08.10. 21:42:32

@Mitzi von Küche: Ez egy médiumra készített steak? Hát jó, ha Te ezt hívod médiumnak, akkor rendben ;)
Cambozola (ráadásul a megjegyzéseddel)... Látom "ismered" alaposan. Ez normális kéksajt, ami pont mártásokhoz, pirítósokhoz kiváló az állaga és az íze miatt (többek között), épp' ezért szokták előszeretettel az előbbihez használni (de gondolom nem (v)eszel) és használod sokszor, ha ennyire "ismered")... Inkább egy "nevét elfelejtettem" kéksajt volt a húson, ami túl száraz így önmagában a húsra darabolva...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.10. 22:02:21

@motoroskonyhaja: Úgy látszik, eltérő a színérzékünk, ez bizony medium. A kék sajtból pedig nem mártás készült, mint látható és nem is száraz, mint szintén látható. A nevének majd utánanézek, ha ennyire érdekel (dobozát kidobtam, sajna, de mindenesetre nem egy olcsó dolog volt, mint a cambozola).

sammick 2015.08.10. 22:40:28

De jó is itt elkötözködni, okosok. Imádom, amikor szín alapján ítélik meg utólag, hogy milyenre készült a steak. Nem gond, hogy azzal az állagot, meg a nedvtartalmat jellemzik, nem a színt? Meg hogy különböző húsok más-más színűek bírnak lenni ugyanolyan készültségi fok esetén? Ugyan már, aki nem ért hozzá, az inkább csak egye...

Benikuty 2015.08.11. 02:15:17

@motoroskonyhaja: "ha már homár"...a vargabetű nem "varga betű", és van neked hol okosnak lenni.

Daró 2015.08.11. 07:46:05

Na jó, ez marha jól néz ki, meg kell állapítsam. Mindenféle Mitzi-védelmi szándék nélkül mondom, (védeni az elesetteket kellhet, ugye) nekem elegendő a cikkben leírt információ, mint ahogyan a blogolvasó tömegek legalább nyolcvan százalékának az lehet. Persze mindannyian mások vagyunk.
Van hogy azt gondolom, na ezt talán nem így készíteném el - többek között ezért jó főzni, ez nem egy egzakt tudomány, ha nekem nem így a tökéletes, vagy nincs a receptben leírt hozzávaló kézközelben, improvizálok. Mint a pinty! És általában bejön... na jó, nem mindig.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.08.11. 08:20:41

Fovalogatos jelentkezem :D
Majd en eldontom a vitat, a menu marad, ehes vagyok. :)))

Daró 2015.08.11. 16:11:14

@dömbi: @Mitzi von Küche: Mindamellett hogy szeretettel üdvözlünk minden új látogatót az oldalon. Imádom ha pörög a buli :-)

Benikuty 2015.08.11. 16:50:15

@Daró: ez rendben is van, de a bűzmirigyet kéretik a ruhatárban leadni :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.11. 18:55:32

@Daró: Teljesen egyetértek: ez a blog az örömfőzésről szól. Gondoljátok, hogy a nem könnyű munkám mellett csinálnám, ha nem érezném az értelmét, hogy jó minőségű ételt adjak a családomnak és egyben kreatív hajlamaimnak is hódoljak?
@Benikuty: Bizony, az jó volna...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.08.11. 19:04:24

@Daró: neked is halálod az ingerszegény környezet? :P :D:D :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.08.13. 22:00:38

@Mitzi von Küche: én meg éppen örömsütést rendezek: holnapra egy baráti összeröffenésre vegán sütit sütök. :) Azt hittem, este 10-kor már hűvösebb lesz,de nem fázom!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.08.14. 07:38:07

@AnicasubRosa:
Itt csak 14 fok van, ha jol viselitek magatokat odatancolom a huvoset. Esetleg :DDD
@Mitzi von Küche:
Mi nem gondoljuk, mi tudjuk.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.14. 09:17:52

@AnicasubRosa: Összeröffensz, csak a Kartársakkal nem...
@dömbi: Inkább 25 fokot kérnénk.

Daró 2015.08.14. 09:28:57

Mókuskáim, aszongyahogy : régiós konyha címmel főzőversenyre készülök. Mi a lópikula jellemző az alföldre az öhönön kívül?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.14. 11:30:22

@Daró: Irodalmazzál csak, pl.
www.nosalty.hu/ajanlo/konvencionalis-etelek-alfoldrol
/De én a helyedben a csodás kacsasülteddel indulnék - az mindent visz.../

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.08.14. 21:16:23

@motoroskonyhaja: mit jelent az, hogy a nedvek egyensúlyba kerülnek? Akkor végül is milyen legyen az a kék sajt szerinted?

@Daró: egzakt dolog csak egy van: a balegyenes - Schopenhauer szerint :)))
Nehogy hortobágyi húsos palacsintával induljál, mert jégesőt küldök a régiós főzőversenyre! :P

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.08.14. 21:33:11

@Mitzi von Küche:
Nem kivansagmusor, Kell a 14 a 40 helyett vagy igen?!? :DDD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.15. 09:29:22

@PO: "Hortobágyi" húsos palacsinta jégesővel :D
@dömbi: Azért csak megpróbál alkudni az ember... :)