recept-sztorik

Lepcsánkparty

Töltött padlizsán avagy mitől ájult el az imám?

Mitzi von Küche

2015. augusztus 24. - Mitzi von Küche

Itt a padlizsán főszezonja. Ezt a soknevű zöldséget legalább húszféleképpen el lehet készíteni, egyik finomabb, mint a másik. Most a Közel-Keleten népszerű, Ájult imám néven ismert töltött padlizsánt mutatom be, ezúttal hússal töltve.

 Az "Ájult imám" (İmam bayıldı) név a legenda szerint onnan származik, hogy amikor az imám megérezte a felesége által készített étel fenséges illatát és megízlelte, elalélt a gyönyörűségtől. A darált marhahússal töltött változat igazából Karnıyarık néven ismert a keleti Mediterráneum országaiban.

 Ha a piacon vásároljuk a padlizsánt, feszes, fényes héjú, zöld kocsányú, ép példányokat válasszunk, amelyek tapintásra nem túl kemények, sem túl puhák, ezek a frissek - mint itt, a képen.

img_6912.JPG

Az én módszeremmel könnyen-gyorsan elkészül ez az étel. A megmosott tojásgyümölcsöket félbevágom, bekockázom és besózom. Serpenyőben, olivaolajban megkapatom mindkét oldalukat, ez néhány percet vesz csak igénybe.

img_6918.JPG 

 Közben előkészítem a tölteléket: olivaolajon megdinsztelem a kockára vágott hagymát és hozzáadok 30-40 deka darált marhahúst. Sóval, borssal és csipetnyi fahéjjal fűszerezem, majd következik egy doboz hámozott paradicsom és még egy pici cukorral ízesítem. Kb. 30 percig fedő alatt párolom a keveréket,

img_6915.JPG

 amelyhez időközben hozzáadom a padlizsánok kanállal kivájt belét is. Vigyázzunk, hogy maradjon legalább egy centi a héj mellett, ne szakadjon el. Végül apróra vágott petrezselyemzöld kerül a lábasba.

img_6919.JPG

 Amikor a töltelék már besűrűsödött, betöltöm a padlizsáncsónakokba. Olivaolajjal kikent sütőtálba fektetem őket, tetejükre egy karika paradicsom kerül és még megspriccelem olajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.

img_6922.JPG

Az ájult imám tálalása mediterrán kuszkusszal és fügével.

img_6923.JPG 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr787712092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.24. 18:22:01

@dömbi: Azok prózai módon rántott padlizsánkarikák formájában lettek percek alatt felfalva.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.08.24. 21:59:26

én is elalélok! :)
Minden tökféle a barátom. Fügéből meg az idén ipari mennyiséget faltunk fel. Jövőre fám lesz :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.08.25. 08:54:16

@AnicasubRosa:
Szomszed noci fugefajan az iden hatalmas almanagysagu mezedes fugek voltak...:))
A fadat kizarolag deli fekvesu feher hazfal ele ultesd, azt hazudjak, akkor minden evben csodas termesre szamithat a fogyaszto.

@Mitzi von Küche:
Ennyit enni... :DDD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.25. 10:59:39

@AnicasubRosa: @dömbi: Az idén már kétszer szüretelte a fügefáját a lányunk és még egy kör legalább várható. A képen ez a szegény az utolsó darab volt, a javát már befaltuk...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.25. 11:00:13

@dömbi: Az ifjúságra mindig lehet számítani... Imádják, hálistennek.

Benikuty 2015.08.25. 12:31:21

@AnicasubRosa: @dömbi: @Mitzi von Küche: A Kárpát-medence rohamos klímaváltozásának átka mellett a füge az egyik áldás. Nálunk szimplán védett helyen lett elültetve, három éves, és szinte szemmel láthatóan nő. Az igaz, hogy a pici kertünk alá benyúlik a Duna kavics-terasza, bőven ellátva vízzel a fügefát. (árvízkor meg a pincét talajvízzel, ott nem füge nő).
Tavaly aztán hozzánk is elérkezett legfőbb kártevője, idén rettentő pusztítást végzett, de aztán végre sikerült olyat találni, aki erre engedélyezett szer hiányában ki merte mondani, sőt, le is írta, mi a teendő a hatékony védekezés érdekében.
www.facebook.com/anovenydoki
aug.3.-i bejegyzés!
Bemásolom, bár sose legyen rá szükség!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.25. 13:15:33

@Benikuty: Köszi, hasznos tanács! Ó, de csodás helyen laksz...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.08.25. 19:23:48

@dömbi: majd átforgatjuk a házat ;) :D
@Benikuty: az átültetést hogy bírja? Mert én vesszőt akartam kunyerálni, de a férjem haverjának az anyukája azt üzente, fát kapok. :) A hivatkozást lementem, biztos ami sicher!

Benikuty 2015.08.25. 19:50:11

@AnicasubRosa: én a piacon vettem, egy szál kis csenevész vacak volt konténerben. Ástam egy gödröt, jól betrágyáztam (marhatrágya), és elültettem. Tavasz volt, talán május, rendszeresen locsoltam, gyomláltam a töve körül, kapáltam stb...szóval eleinte babusgatni kell. Aztán meg alakítani annak függvényében, mit akarsz, bokrot vagy inkább fát. Én két ágat hagytam meg...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.08.25. 20:38:07

@AnicasubRosa: Mindenesetre az első időkben takarni kell a tövét télen, sokszor így is elfagy, de tavasszal újra kihajt.

Benikuty 2015.08.25. 21:22:33

@Mitzi von Küche: talán a viszonylag közeli pincetömbnek köszönhetően ilyen gondom nem volt.

EZAZ! 2015.08.26. 15:42:50

Micike egyre érettebb és letisztultabb posztokat ír, nem szeretem a padlizsánt, ennek ellenére ezt elküldöm, mert volt benne meló, és szépek a képek.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.08.27. 23:56:35

@Benikuty: @Mitzi von Küche: köszönöm a segítséget, remélem, szerencsém lesz vele :)