recept-sztorik

Lepcsánkparty

Egyszerű gombaleves felturbózva

Mitzi von Küche

2015. október 12. - Mitzi von Küche

Ha nem lakunk a hegyek közelében és nem szedhetünk saját magunk gombát, akkor a bolti vagy piaci csiperkéhez kell folyamodnunk, ha gombalevest akarunk enni. Ám ezt is lehet úgy készíteni, hogy a végeredmény ínycsiklandóan finom legyen.

Itt láthatók a gombaleves hozzávalói: csiperkegomba, hagyma, fokhagyma, pirosparika, zöldpetrezselyem, rozmaring.


image_1.jpeg

 Olajon dinsztelt felkockázott hagymára tesszük az átmosott, nagyobb szeletekre vágott gombát, kicsit pirítjuk, majd megszórjuk fél evőkanál liszttel, egy kávéskanálnyi pirospaprikával (nem magyaros piros gombalevest készítünk) és felöntjük vízzel.

image_2.jpeg

 Kavargatjuk kicsit és jöhet az első turbó: fagyasztott vargánykockákat adunk a leveshez (elég 4-5 darabka), ami nagyot dob az ízén. Most mehet bele egy gerezd zúzott fokhagyma, egy kis petrezselyemlevél és egy ágacska rozmaring (ami a gomba jó barátja), továbbá egy csipet tárkony. Felengedjük vízzel és következhet a második turbófokozat: az ízesítés. Kiváló lesz a gombaleves, ha a kötelező sózás és szemes borsozás után fél-egy evőkanál cukrot adunk a leveshez, majd fél evőkanálnyi ecettel állítjuk be azt a pikáns, édeskés-savanykás ízt, ami nagyon feldobja.

image_3.jpeg

Még egy apró turbó a végére, szaggassunk bele egy kis nokedlit és főzzük össze. Kiválóan besűríti a levest (későbbi tálalásnál vigyázzunk, a galuska hajlamos felszívni a levet - ilyenkor fel kell önteni vízzel és újraforralni). Végezetül egy löttyintésnyi tejszín és egy kis kocka vaj - és már kész is a jóízű gombaleves.

image_4.jpeg

Tálaláskor egy kis apróra vágott petrezselyemzölddel és bazsalikommal megszórjuk.

image_5.jpeg 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr407890120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2015.10.13. 09:58:52

Nagyon gusztusos !

De vadon termő gombát nem csak a hegyekben lehet ám szedni ! Az őzlábnak most van a szezonja. Mondjuk, az levesnek - talán - kevésbé alkalmas.

Scanalex 2015.10.13. 10:54:19

Off: valamit elkavartatok, mert amíg nem kattintok a hozzászólásra, addig olyan képek jelennek meg, melyek valami kagylós recepthez tartozhatnak.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.13. 12:45:24

@ZON: Az őzlábgomba sörtésztában kisütve finom. Persze, az sem terem a városban (bár, ha lenne időm kimenni az erdőbe...).

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.13. 12:51:27

@Scanalex: @Silbermann: Hu, az Index2-ről megnyitva tényleg valami kavar van... A felső két kép a Szent Jakab kagylós, az utolsók meg az ördöghalas posztból valók - avagy három az egyben :)
A blogon egyébként minden rendben van, kéretik ott nézegetni:
lepcsankparty.blog.hu

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.13. 12:58:44

@Mitzi von Küche: Index főlapon vagyunk, nem Index2-n... Sajnos, a többi stimmel - azazhogy valakik valahol összekavarták a képeket.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.10.15. 18:16:10

@Mitzi von Küche: vagy ha péntekenként rendelnél H.városban és délután 2-kor ki tudnál szaladni a termelői piacra :)
Nagy szívfájdalmam, hogy a gyerek 1-2 éve nem eszi a gombát. Értékes, finom alapanyag,még ha kissé nehezen emészthető is. Mi az apjával bármikor eltüntetünk belőle két extra adagot,bármilyen formában.:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.15. 18:51:34

@AnicasubRosa: Na, azért múlt pénteken a d-i piacon szereztem pár vargányát, de olyan hamar bekaptuk, hogy esélyem sem volt lefotózni :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.10.15. 19:50:06

En nem tudom az iden megint mi van itt, de hegyekben teremnek a gombak. Kar, hogy nem ertek hozza, es nincs hivatasos gombaszakerto sem a kornyeken. :(((((
Igy megelegszunk a szombatonkenti tobb kilo shitakival. Hetvegenkent fertelmes rothadt csizmaszag terjeng a lakasban-az Emesztogodrok szerint. :DDD

Benikuty 2015.10.16. 13:17:32

@dömbi: elvégezhetnél itthon egy OKJ-s tanfolyást, aztán lehetnél a svejci király(nő), dőlne a lé :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.10.16. 21:44:05

@Benikuty:
Ha a le nem is, de valtozatos gombak a konyhamba biztos. :DDD
Varganyat megismerjuk, de azt itt meg nem lattunk :((

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.17. 09:58:38

@dömbi: De a shitake nem ott terem a hegyekben, azt hiszem, az import.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.10.18. 23:04:01

@Benikuty: nem kérdés, hogy így is ő a királynő! :D
Szerintem a rőkagombát is felismernéd.:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.10.19. 08:33:15

@Mitzi von Küche:
Frau Mitz ne tessek engem gyanuba hozni :D
Itt terem a hegy belsejeben kiszuperalt katonai bunkerban, es a kisfiam szedi szombatonkent.
Migrosban aruljak 40 fr./kg.

@AnicasubRosa:
<3

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.19. 10:32:09

@dömbi: Nahát, ezt nem gondoltam volna... Az egyik kedvencem a shitake, de itthon csak szárítva kapható.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.10.19. 19:57:56

@Benikuty:
Nem nem, csak napszamban szedi. Tudod diakmunka :D

@Mitzi von Küche:
Vinnek neked szivesen frisset, ki is birna telen a kocsiban a max 10 orat, de hogy kerul hozzad?

Benikuty 2015.10.19. 21:38:33

@Mitzi von Küche: szoktam látni, de nem ugrik be, melyik piacon...

Benikuty 2015.10.19. 21:39:16

@dömbi: rendes, szorgos gyermek :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.10.21. 15:33:24

@Benikuty:
Mindig mondom: tiszta anyja ez a gyerek :DDDD