recept-sztorik

Lepcsánkparty

Tárkonyos zöldbableves

Mitzi von Küche

2015. november 16. - Mitzi von Küche

Télen melegen, nyáron hidegen egyformán jólesik az üdítő, pikánsan savanykás zöldbableves. Ez a mostani fagyasztott babból készült, mégpedig zöld színűből. Tettem bele többféle zöldséget is és nem a szokásos tejfölös habarással készült.

Egyáltalán nem  szoktam használni ételízesítőket, a Na-glutamát és a sok só és tartósítószer ízéhez sokan hozzászoktak, de érdemes mellőzni, a friss és a szárított zöldfűszerekkel természetes ízeket tudunk az ételekbe varázsolni.

A képen a hozzávalók, kockára vágott sárgarépa, petrezselyemgyökér, kevéske zeller és karalábé, zeller- és petrezselyemlevél, hagyma és fokhagyma, valamit a kisebb darabokra vágott zöldbab, 40 dekányi.        

img_7193_1.jpg

Fél evőkanálnyi vajon kissé megpirítom a sárgarépát, ez nagyon jó ízt ad majd a levesnek, ezután jöhet a többi zöldség és együtt pirítom addig, míg megérzem az illatát.

img_7194_1.JPG

Hozzáadom a zöldbabot, megszórom egy evőkanál liszttel, egy leheletnyi pirospaprikával (nem célunk a piros szín), és felengedem vízzel, majd jól összekeverem.

img_7195_1.JPG

 Most jöhet az ízesítés: a levesbe kerül a zeller- és petrezselyemlevél, a hagyma és egy gerezd fokhagyma egészben, só és bors. Megszórom tárkonnyal - most csak szárított volt itthon, de a tárkony jól bírja a szárítást, intenzív illata jól érezhető és némileg savanykás íze remekül passzol a zöldbableveshez.

img_7197_1.JPG

Kis lángon addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor kiveszek néhány kanál levest egy kis edénybe és jól összekeverem egy-másfél evőkanál tejföllel, majd a leveshez öntöm és jó összeforralom. Végül az ízhatás finomhangolása következik: én egy-két kávéskanál ecetet és fél-egy evőkanál cukrot is adok  a leveshez, kicsit utána is sózom - de ez természetesen ízlés kérdése, érdemes kóstolgatni.

Apróra vágott petrezselyemzölddel és tárkonnyal meghintve tálalom.

img_7198.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr237989651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.11.16. 09:30:31

Petrezselyemgyoker...felenk uri huncuttsag, illetve nincs.
Nelkule, de megcsinalom vacsorara, van szep lapos zoldbabom.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.11.16. 10:15:29

@dömbi: Régebben a zöldbablevesbe nem is tettem gyökérzöldségeket, ez egy újabb szokásom, de szeretjük így is. (Ezért írtam meg.)

Benikuty 2015.11.16. 10:23:25

@dömbi: barátomék visznek valamennyi gyökeret a fiuknak Zürichbe...van ott olyankor öröm! :)

Benikuty 2015.11.16. 10:24:14

@Mitzi von Küche: zöldbab nélkül biztos finomabb! ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.11.16. 14:12:53

Index címlapon vagyunk ismét és hibátlan képsorral!

élhetetlen 2015.11.16. 19:15:04

„és nem a szokásos tejfölös habarással készült”. Nem tesz semmit, azzal is készülhetett volna, van benne liszt is, tejföl is. Az más, hogy szerintem a karikára vágott sárgarépa sokkal szebb, mint a kocka, a szárított tárkony miatt viszont ne mentegetőzz. Nem tudom, mennyire volt darabos a tiéd, én miután négy vízben megmostam, és levelenként szedem le az ágról, hogy ne kerüljön bele a levél hátuljára gondosan felragasztott póktojás, amit semmilyen mosás nem visz le, szárítom, és megőrlöm egy kávédarálónak indult készülékben. Porrá. Az íz, így igaz, megmarad, és nem kell köpködni a darabokat. Jó a recept. Utóirat: Soha nem szerettem a zöldbab főzeléket, mert csak fű íze van. Aztán pár éve ötletszerűen betárkonyoztam. Csodát tett vele, azóta imádom.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.11.16. 19:45:10

@Mitzi von Küche:
Regebben sosem foztem zoldbablevest. Ez lesz az elso :D

@Benikuty:
Kepzelheted, husleves gulyasleves feherrepa nelkul...

Benikuty 2015.11.16. 20:02:37

@dömbi: elképzeltem..., mint a nemi élet nő nélkül... :D

red39 2015.11.16. 21:06:55

Biztosan finom lett ez a leves, nagyon egyetértek azzal, hogy nem kellenek az ételízesítők, csak zöldségek és zöldfűszerek, valamint egy kevés só és bors. Csak természetesen, semmi ízfokozó. A nagymamám és anyám is nagyon finom leveseket főzött és soha nem használtak semmi műanyagot hozzá. Javasolom még a lestyán levelet, ami fantasztikus ízt az ételnek. Itthon, cserépben is termesztem.

red39 2015.11.16. 21:09:03

Hibajelzést kaptam, pedig úgy látom, hogy rendben elment a hozzászólásom.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.11.16. 21:53:02

@red39: A lestyán valóban csodálatos zöldfűszer, néha kapok a piacon frisset.
(A komment hibajelzését többször jeleztük már a supportnak, nem tudom, hogy lehetne kiszedni.)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.11.17. 07:52:31

@Benikuty:
+1 :DD
@Mitzi von Küche:
2 Emesztogodor meg a zoldbableves:
- Meg ne edd, ez meg nincs kesz, nincs benne hus!
-Mikor is latta utoljara orvos anyat? Ideje idopontot kerni..., nem, inkabb vigyuk el ot most azonnal.

:((((

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.11.18. 23:14:37

zöldbabot imádom,savanykás leveseket dettó.
A nyitóképedet imádom, M! :)