recept-sztorik

Lepcsánkparty

Banános csúsztatott palacsinta

Mitzi von Küche

2015. november 30. - Mitzi von Küche

Ételrecepteket kombinálni, kitalálni kedvenc szabadidős elfoglaltságom. Most elképzeltem, milyen lenne a banánnal kombinált palacsinta, de nem az a szokványos amerikai fajta, hanem krémesebb, lágyabb...  Mi lenne, ha összehoznánk a klasszikus csúsztatott palacsintával? Ennek a kísérletnek a története látható a posztban.

ban_pala_7.jpg

Először is négy felkarikázott banánt vajon megkaramellizáltam kissé, majd tálra szedtem. Isteni illatok szálltak közben a konyhában...

ban_pala_1.jpg

Összeállítottam a palacsinta tésztáját: felvertem négy tojásfehérjét habbá, a négy sárgáját kikevertem 4 dkg cukorral, és 4 dkg puha vajjal, apránként hozzáadtam 4 dl tejet és 4 dkg lisztet felváltva, végül óvatosan összekevertem a felvert habbal - tehát egyszerűen: mindenből négy kell!  Óriási mennyiség lett, 6-7 személyre is elegendő. 

ban_pala_3.jpg

Pici olajon a kisebbik bevonatos serpenyőmben /24 cm átmérőjű/ megsütöttem a palacsintákat: másfél merőkanálnyi tésztát tettem a serpenyőbe, tehát jó vastagra hagytam és csak az egyik oldalát sütöttem meg aranyszínűre, majd egy mélyebb jénai edénybe csúsztattam. (Ez elég nehéz volt, tányérra könnyebben sikerült volna csúsztatni - de voltak még szándékaim az edénnyel.)

ban_pala_4.jpg

A palacsinta krémes felét megszórtam vaniliás cukorral, 5-6 banánkarikát rétegeztem rá és már készülhetett is a következő palacsinta. Hat - hét darab vastag palacsintát sütöttem, az utolsót megfordítva tettem a halom tetejére (persze elég tökéletlenül sikerült, mert kijöttem a gyakorlatból).

ban_pala_5.jpg

Egy kis karamellet készítettem három evőkanál kristálycukorból, egy kevés vajjal kevertem és a palacsintatorta tetejére szétoszlattam. Ezután 180 fokra forrósított sütőbe tettem kb. 15 percre - csodálatosan finom és krémes lett: a konyha sült banán és vanília illatával telt meg. A banán extra ízt adott a csúsztatott palacsintának.  A kísérlet tehát sikerült (minél hamarabbi ismétlést kértek) - érdemes kipróbálni!

ban_pala_8.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr338099720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.11.30. 18:12:06

Azért, amikor az unokák kedvéért a 40. palacsintát sütöd majd nyár közepén,magadban kicsit szentségelni fogsz,amiért elkapattad őket banános csúsztatott palacsintával :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.11.30. 19:00:30

@AnicasubRosa: De hiszen pont az a lényeg, hogy csak 6 -7 csúsztatott palacsintát kell sütni (és csak az egyik oldalát) és mégis ilyen óriási adag desszert lesz belőle. Próbáld csak ki a vendég gyerekeknek (bár ők pillanatok alatt felfalják majd).

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.11.30. 19:48:23

@Mitzi von Küche: Mitzike, kamaszgyerekeknél mást jelent az óriási adag! :D Az enyém egy fél lovat megenne lassan együltő helyében, kezdem megérteni Dömbit :D /de szerencsére nem elhízott,hanem csinos,magas fiú/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.04. 18:10:40

Kezdem némi hátrányát érezni a gasztrobloggerkedésnek: minden családi összejövetelre nekem kell főzni, sütni, nem egyszer a helyszínre is elvinni a tálakat. Névnapok, születésnap, karácsony - mostanában sok ok van az evésre - ivásra :)

Benikuty 2015.12.05. 10:31:54

@Mitzi von Küche: Mitzike, panaszkodni, vagy dicsekedni teccik-é? :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.06. 10:28:05

@Benikuty: Nem is tudom... :)
@EZAZ!: Köszi. De még milyen finom!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.06. 10:29:00

Na, akkor elárulom, hogy a tegnapi születésnap kedvéért először készítettem habcsókot, mégpedig diósat: nagy sikere lett. (Igazából karácsony előtti főpróba volt.) És tényleg olyan egyszerű, hogy posztolni sem érdemes - akárhogy is biztatott a család rá...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2015.12.07. 08:37:19

@Mitzi von Küche:
Pedig engem erdekel. Foleg, ha goz folott verted, es milyen geppel?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.12.07. 15:45:46

@dömbi: Nix gőz, nix Kitchenaid :) Egyszerű karos habverőgép, a diós habot kanállal tettem a sütőpapíros tepsire, 30 - 35 percig 130 fokon sült.
Legközelebb mandulásat is csinálok és lesz házi amaretti :)