recept-sztorik

Lepcsánkparty

Perfekt tiramisu

Mitzi von Küche

2016. március 21. - Mitzi von Küche

Pillanatok alatt világhírnévre tett szert a tiramisu, amit tradícionális itáliai desszertnek gondolnánk, pedig csak az 1960-as években alkották meg Venetoban. Ma már nincs olyan olasz trattoria, ahol ne szerepelne az édességek között, de az egész világon népszerűvé vált. Hogy miért? Az édes és keserű ízek kontrasztja telitalálat, elkészítése egyszerű, kevés hozzávalóval  és minden ünnepi étkezést megkoronáz egy nagy tál tiramisu.

Az eredeti receptet készítjük el most. A perfekt tiramisu hozzávalói 7-8 személyre: 1 nagy csomag babapiskóta, 500 gramm mascarpone, 3 tojás, 2 nagyobb adag feketekávé, kristály- és vaniliás cukor, jó minőségű sötét kakaópor.

tir1.jpg

Először géppel habbá verjük a tojásfehérjét, hozzáadva 2 csomag vaniliás cukrot, majd felverjük a tojássárgákat (kis csalás történt, mert a tojások dupla sárgájúak voltak) a mascarponéval és 3 evőkanál cukorral. Ha felnőtteknek készítjük, adhatunk a krémhez 1 evőkanál Amarettot vagy marsalát - ez most az apróságok miatt kimaradt. Végül óvatosan belerétegezzük a felvert tojásfehérjét.

tir2.jpg

A babapiskótákat egyenként a cukrozatlan kávéba mártogatjuk pár másodpercre (a jó minőségű piskóta nem ázik szét ennyi idő alatt) és szépen sorban lerakjuk egy nagy tál aljára. Eredetileg kerek tálat használtak a tiramisuhoz és én is mindig ilyenben készítem.

tir3.jpg

Most következik egy jó nagy adag habos krém, majd gazdagon megszórjuk a sötét kakaóporral. Kávés piskóta - krém - kakaópor sorrendben ismételjük a lerakást, amíg a tál megtelik.

tir4.jpg

Lefedve hűtőbe tesszük tálalásig. A tiramisut érdemes fél - egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy a hűtőben jól összeérjenek az ízei. 

tir5.jpg

Fontos, hogy csak közvetlenül az asztalra adás előtt hintsük meg az utolsó réteg kakaóporral, így lesz igazán guszta. Az édes és keserű ízek, valamint a sötét és világos színek összhangja avatja ezt a desszertet mindnyájunk kedvencévé.

tir7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr248470362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2016.03.21. 15:07:18

Ennyi kakaóval nem lett keresű / keresnyés?
Ízlés kérdése, én alapvetően elég édesen szeretem az édes süteményeket, ezért a Tiramisu-t mindig csak "éppenhogycsak" kakaózom, ahogy a Mama mondaná: " Éppencsakhogy' meg kell ijeszteni vele!" :)

opati666 2016.03.21. 15:15:50

Az ilyen receptek megérdemelnének egy kalóriatáblázatot is.

purpledragon 2016.03.21. 15:18:31

Az elkészítés leírásánál kimaradt a mascarpone :)

prolee 2016.03.21. 15:43:31

@purpledragon: Gondolom, azt a cukros tojáshoz kell keverni és utána elkeverni a habbal.

Borzasztó Károly 2016.03.21. 16:10:38

Belinkelnéd ennek az "eredeti recept" forrását is? Csak a félreértések elkerülése végett.

házisárkány 2016.03.21. 16:16:04

500 g mascarponéhoz 6 tojás dukál. Az Amarettót pedig nem a krémhez kell keverni, hanem a kávéhoz, amelyben megmártjuk a babapiskótákat. A rétegek közé nem szórunk kakaóport, csak a tetejére. A többi stimmel. :-)

tóninéni 2016.03.21. 18:01:26

@házisárkány: Akár szórhatunk is, ízlés dolga. Fél kiló mascarponehoz már dupla adag (kb. 50 db) piskótát szoktam lerakni, ez már tenger mennyiség. Ja, meg én teszek a krémbe egy kis fahéjat is, amitől már nem eredeti, de mivel jót tesz neki, teszek rá :)!

aleb19 2016.03.21. 18:01:41

ja ez az eredeti recept...magyar babapiskotaval, rohog a vakbelem

amugy minden olasznak titulalt etteremben megkostolom a tiramusut...altalaban csalodas

tóninéni 2016.03.21. 18:03:48

Ja, és még annyi, hogy én úgy tanultam, hogy a "rakott" ételeknél mindig a krémmel kezdjük - 3. kép.

tóninéni 2016.03.21. 18:09:00

@aleb19: Ne csodálkozz, az eredeti olasz pizza is szar.

Pharmator 2016.03.21. 18:18:22

Nem tudom mi ez, de borzasztóan néz ki. Köszönöm szépen nem kérek.

lüke 2016.03.21. 18:25:21

Narancslé és narancslikör - cointreau-
s sabayon piskóta. ,nem akármilyen!

élhetetlen 2016.03.21. 19:00:24

@Peetee: Ízlések. Nem ilyen bonyolult süti, a töltött ostyalap. Valamilyen véletlen folytán hosszú időn keresztül nem kaptam az általam látogatott boltokba, (már kapok), a sógornőmet is megkérdeztem, hogy feléjük milyen az ellátás, így értesült arról, hogy én ezt szeretem. Aztán mikor csinált és az öcsém jött, küldött. Egy falat után mondtam, hogy nem tudom megenni, mert túl édes nekem.

élhetetlen 2016.03.21. 19:07:20

@Peetee: Bocs, bukta, a rendszer azt írta, hogy nem sikerült elküldeni a kommentet, próbáljam újra, ezek után ott van kétszer, pedig másodszor is azt írta. Jajjjjj….

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.03.21. 19:19:25

@Borzasztó Károly: Könnyebbet kérj... Kb. egy hétig olvasgattam utána - már ott kezdődnek a problémák, hogy két venetoi cukrászda is a magáénak vallja az "eredeti" receptet. Mások szerint a recept a zuppa inglese és a zuppa del duca továbbfejlesztése...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.03.21. 19:22:52

@purpledragon: Szerkesztéskor kimaradt, javítva :)
@élhetetlen: Kiszedtem a duplikátumot. Nem tudom miért, már egy ideje ez a felirat van a kommeneknél - felvetettük a blog.hu-nak, de így maradt.

irdesmond 2016.03.21. 20:02:07

A tojást el kellene felejteni,nyersen nem igazán jó belekeverni semmibe, de amugy is minek, nem piskótát sütünk?

a mascarponet elkeverem ugyan annyi krém túróval (quark) porcukor (nem sok, mert a piskóta édes), kávé, amarettó, tejszín = simára keverni,hig lesz, de ez ne zavarjon, majd a piskóta felveszi, a piskótákat nem kell mártogatni, krém és piskóta, a végére kakaó por, 1 tál meg a habverő és kb 5 perc, a kávé és a likőr adja az ízt a kakaó csak kiegészíti, ne legyen édes, mert akkor nem jó.

Benikuty 2016.03.21. 21:38:34

Mitzi, mint fekete öves ínyencnek, ajánlom figyelmedbe alábbit, amit én alapnak tekintek, és kíméletlenül variálom, gazdagítom:
tomakonyha.blogspot.hu/2009/04/ricottas-tiramisu-afonyaontettel.html

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.03.21. 22:50:00

A tetejére lehet zöld teát (matcha) is szórni kakaópor helyett a változatosság kedvéért.

@irdesmond: Miért kellene elfelejteni a tojást? Az olaszok gyakran használják, az igazi carbonara is tojással készül, nem tejszínnel.

@aleb19: A babapiskóta egyáltalán nem magyar étel, valamikor a 14-15. században készítették először a savoyai herceg udvarában. A képen is olasz babapiskóta van, ott Savoiardi a neve.

@házisárkány: Valaki pedig arra esküszik, hogy több fehérje kell bele, mint sárgája.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.03.22. 08:23:48

És ami nem fért be a posztba: tudja-e valaki, miért az a tiramisu neve, ami ?

Benikuty 2016.03.22. 09:34:24

@Mitzi von Küche: akkor ez már Hobbiszakács blogger "kitalálós" blogja? :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.03.22. 20:47:05

@Mitzi von Küche: @Benikuty: En csak azt tudom, hogy a tiramisu osszes verzioja johet! A hetvegi Sandor napra sogornom isteni finomat keszitett, meg a talat is "elmosogattuk" :-)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2016.03.23. 10:16:26

A Mo-n kaphato mascarponekkal vallatni lehet. Felhaboritoan rossz a minoseguk, es amennyiert adjak... :(((

EZAZ! 2016.03.23. 10:18:03

Perfekt.

Pár hónappal ezelőtt én is belefutottam egy tálcányi dupla sárgájú tojásba, azelőtt sem, azóta sem találkoztam még ilyennel. Besenyszögi génhibás tyúkok.

Benikuty 2016.03.23. 13:07:10

@dömbi: nem reklámozom, de a L..l-ben eredeti olasz kapható (babpiskóta is) és nagyon jó minőségű.

Benikuty 2016.03.23. 13:08:44

@AnicasubRosa: a Bombadil Toma féle gyümölcsös extrán finom! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.03.23. 17:53:41

@Benikuty: @AnicasubRosa: @dömbi: @EZAZ!: Tehát: a tirami su (azaz magyarul: dobj fel) állítólag azért lett így elnevezve, mert igen felpezsdítő, sőt, az olaszok afrodiziákus hatást is tulajdonítanak neki.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2016.03.24. 08:01:53

@Benikuty:
Koszonom a tippet. Melegben kicsit maceras innen vinni a mascarponet :)
A legnagyobb uzlet lenne otthon, ha mascarponeval raknam meg az automat sajt es csoki helyett. :DDD

@Mitzi von Küche:
"...tulajdonitanak neki" - minek nem? :O :DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.03.27. 08:01:55

Áldott húsvétot kívánok mindenkinek és boldog születésnapot Mitzikének! :-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.03.27. 18:43:03

@AnicasubRosa: Köszönöm! Boldog Húsvétot kívánok én is!