recept-sztorik

Lepcsánkparty

A csodás ízű gyöngytyúkleves

Mitzi von Küche

2016. május 02. - Mitzi von Küche

A gyöngytyúk napjainkban kissé feledésbe merült, pedig régebben igen kedvelt volt. Gyöngytyúklevest vittek a gyermekágyas kismamának, a lábadozónak és joggal, mert valóban erősítő hatású, könnyen emészthető, felséges ízű leves.

Könnyű annak, akinek van baromfiudvara - nekem boltban vagy piacon kell megvennem, de gusztusosan sárga, szépen tisztított gyöngytyúkot kaptam, igaz, hogy francia import... Hamar darabjaira szedtem, néhány részt félretettem későbbre, a többit megmostam, besóztam és egy fazék vízben feltettem főzni.

 gyon2.jpg

Közben megtisztítottam 4-5 szál sárgarépát, két petrezselyemgyökeret, darabka karalábét és zellert, fél hagymát és két gerezd fokhagymát.

gyon3.jpg

Amikor felforrt, leszedtem a habot és hozzáadtam a zöldségeket, meg néhány ág petrezselyemzöldet. (Jó lett volna bele egy kis paradicsom meg paprika is, de szezonon kívül nem az igazi az ízük.) A leveshez adtam még vagy tíz szem feketeborsot is.

Két óra hosszáig félig fedő alatt, gyöngyözve főztem a levest. Ennyi idő alatt tökéletesen megpuhultak a húsok. Kivettem egy tálba a zöldségekkel együtt és lefedve félretettem a tálalásig.

gyon4.jpg

A levest átszűrtem egy másik edénybe és hűlni tettem. Kb. két óra hosszat hűlt, amikor is leszedtem a zsírját.

gyon5.jpg

Cérnametéltet főztem ki a leveshez, amit a gyerekek szakálltésztának hívnak (a képről meg lemaradt), de csigatésztával is nagyon finom. Gyönyörű sárga színű, gazdag zamatú leves.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr538652138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2016.05.02. 09:20:21

Igazi klasszikus, így örök divat! Felénk kapható házi változatban a félvad madár, évente két-három alkalommal kerül az ünnepi asztalra. Szerintem zamatosabb a fácánnál is, minimális zöldségelést igényel, íze így érvényesül igazán.

Ninjaboy 2016.05.02. 14:55:27

Mennyi húshoz mennyi víz kell, mi az arány? Én mindig ezzel vagyok gondban:)

Peetee 2016.05.02. 16:43:53

A gyöngytyúkot elég nehéz beszerezni; én annak is örülök ha rendes tyúkot kapok, tekintve, hogy a magyar háztartások 80%-ában csirkehús, amit tyúknak neveznek...
Ugyanakkor a recept jó, a leves jól néz ki, én is szeretem.

Peetee 2016.05.02. 16:45:06

Ninjaboy: Szerintem nem lehet túlvizezni; maximum marad alaplé. Ha bizonytalan vagy, akkor kezdj kevesebbel (éppen lepje el), és töltögess utána közben.

Perszonáltréner 2016.05.02. 16:58:35

Nagyon szeretjük, ez lesz az esküvőnkön, kakashúsos raviolival :)

egysmás 2016.05.02. 17:44:03

A gyöngyös combja, mint két kozákpuska.
Vicces.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.05.02. 18:46:51

óh, gyerekkorom óta nem ettem gyöngyilevest. :(
De jó emlékeket idéz fel. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.05.05. 20:23:58

@Ninjaboy: A pontos mennyiségek: a fentebb látható gyöngytyúk-alkatrészek (kivéve 1 combot és a hátát, farát - ezeket eltettem máskorra, másik húslevest feljavítani), a másik képen látható zöldségek és 6 liter víz. Lehet több vizet is használni, de én jó erős húslevest akartam főzni. Remélem, tudtam segÍteni.

A fickó 2016.05.11. 00:48:35

Nálam nem került feledésbe. :D Sőt, újabban gyöngyiből készítem az alaplét, könnyed, kristálytiszta lesz, és ízes. Tavaszi borsóleveshez, rizottókhoz ez az alap. Minimális zöldséget igényel. 2 kiló körüli, lehetőleg kakas /4-5 liter víz levesnek, alaplének 6-7 liter. A háját, zsírját ami szép sárga kisütöm szárnyas ételekhez jól jön.
Újabban rákattantam a gyönygyi tojásra. Kis tojás, de majdnem akkora napsárga sárgája van, mint egy kisebb tyúktojásnak és finooom. :) Mivel én csak a tojás sárgájával készítem a galuskát, ezzel a tojással extra gyönyörű sárga lesz a noki.
Ja, a mellyét legközelebb szuvidájjad - a legjobb. :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.05.11. 09:05:43

@A fickó: Tervbe van véve (egy régebbi posztban zacskóban sütöttem). Jó is lenne gyakrabban készíteni, ha nem 2450 Ft/kg lenne az ára...

Daró 2016.05.16. 17:37:02

Húslevest bárhol, bármikor. Házi cérnametélttel, csigával... bár már sajnos nincs aki csigát csináljon. És igen, a földön a legjobb levese a gyöngyinek van.
Én igen könnyű helyzetben vagyok, évente apuéknál 30-40 gyöngyi kel, abból jut nekünk is :-D
És apró észrevétel 2: a magyar gyöngytyúk bőre feketés beütésű, húsa a fransziánál sötétebb.